כילדה היתה לי חולשה גלויה לדובשניות. לא היו אלה ימי הצנע אבל גם לא היה מגוון מטורף של דברי מתיקה על המדף ודובשניות תפסו בו מקום של כבוד. לא יכולתי אפילו לדמיין שאפשר יהיה יום אחד לאכול דובשניות ללא גלוטן שיהיו גם בריאות ממש וגם טעימות (ממש). עד היום בשבילי עוגיות ללא סוכר וללא קמח, זאת מחשבה לא לגמרי מתקבלת על הדעת, שגובלת במעשי כישופין.
סיפור האהבה שלי עם דובשניות לא האריך ימים ודרכנו נפרדו בנסיבות מצערות. קצת בדומה לפו הדוב, שנשאר תקוע בכניסה לבית חברו בגלל צנצנת דבש אחת יותר מידי. הייתי ילדה רכושנית ורגישה, בעלת חיבה יתרה למתוקים והורים גרושים טריים שאינם עתירי ממון. ניתן לקבוע בוודאות שלא השתוקקתי לחלוק את המתוקים יקרי המציאות שנקרו בדרכי עם אחרים. הממתקים חולקו במשורה, בעיקר בימי הולדת ובאירועים מיוחדים. לערימת הפתי בר המזדמנת לא קראנו אכילה רגשית או בינג'. היא נחשבה למעשה גניבה מהסוג הנחות ביותר. שוב ושוב טיפסתי אל ארון המטבח הגבוה ונמלטתי עם השלל אל החצר בתקווה לא להיתפס.
אבל כמה שאהבתי ממתקים, כך שנאתי טיולים שנתיים ומחנות של הצופים. רצה הגורל ולקראת מחנה קיץ כזה הצלחתי לשים את ידי על שקית ענק של דובשניות שמילאה את רוב תיק הגב שלי. פחד גדול אחז בי שמא מישהו יגלה את השקית ואאלץ לחלוק בה עם אחרים. כשהגיע יום הטיול, הסתרתי היטב היטב את השקית שלי וחיכיתי לשעת כושר. אינני זוכרת כיצד הזדמנה אותה שעה. כל שאני זוכרת הוא את עצמי יושבת לבד באוהל ואוכלת מהר מהר ובגניבה. לא לגמרי לבד כמובן, אני והשקית שלי.
בבינג' הראשון שלי אמנם לא סיימתי את השקית, אבל סיימתי את סיפור האהבה המדובשן. הרגשתי כל כך רע שמאז לא אכלתי יותר דובשניות. כל זה השתנה ממש לאחרונה, כאשר הצלחתי להכין דובשניות ללא גלוטן מקמח שקדים בריאות וטעימות מאוד. אני מכינה אותן בגרסה ללא סוכר והן עושות לי טוב בגוף ובלב. יש בהן את כל מה שאהבתי פעם בדובשניות ואין בהן את כל מה שמזיק וממכר.
אם גם אתם צריכים שנה מתוקה אבל גם בריאה , יפה ושונה, אז זה ממש בשבילכם. לא רק לראש השנה.
מצרכים
כוס וחצי קמח שקדים (150 גרם)
3 כפות פסיליום טחון לאבקה למשל כזה
כפית אבקת אפיה
כפית קינמון טחון
חצי כפית אגוז מוסקט טחון
קמצוץ מלח דק (רצוי הימלאיה ורוד)
100 גרם (חצי כוס ועוד כף) סוכר חום שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה ללא סוכר מומלץ סוורבה חום )
חצי כוס שמן זית עדין ולא חריף (למשל זן פיקואל)
רבע כוס סירופ מייפל שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה ללא סוכר מומלץ סירופ מייפל וולדן פארמס)
ביצה שלמה ועוד חלמון (גודל לארג')
רבע כוס ממתיק במרקם אבקת סוכר לציפוי (סוויטנגו אבקת סוכר/ טחון במטחנת קפה/ מונק פרוט תכלת )
איך מכינים דובשניות ללא גלוטן ?
מחממים תנור ל 160 מעלות במצב טורבו
בקערה מערבבים את כל המצרכים היבשים (למעט הממתיק לציפוי) – קמח שקדים, פסיליום, אבקת אפיה ,ממתיק ותבלינים. מוסיפים את כל הרטובים בבת אחת- ביצים, שמן זית, מייפל. מערבבים לבצק אחיד ומעט דביק. מניחים שלוש דקות לנוח. בידיים רטובות מגלגלים כדורים בגודל ג'ולה גדולה ומניחים על נייר אפיה בתבנית (רצוי לרסס את הנייר במעט תרסיס שמן זית לשחרור קל). אופים בשליש תחתון של תנור חם כ 20 דקות או עד שמשחים היטב. מוציאים לצינון על השיש.
לציפוי : בקערית קטנה מערבבים רבע כוס ממתיק במרקם אבקת סוכר עם שתי כפות מים למשחה נוזלית במרקם תערובת לפנקייק. אם המשחה סמיכה מידי מוסיפים עוד כפית או שתיים מים (בהדרגה!). אם היא נוזלית הוסיפו עוד מעט ממתיק. לאחר שהעוגיות הצטננו, טובלים את ראשן של הדובשניות בציפוי ומניחים, אחת אחת, בחזרה על נייר האפיה לייבוש. כאשר הציפוי יבש למגע (לרוב לאחר כ 20-15 דקות ) הדובשניות מוכנות. מאחסנים במקרר בקופסה אטומה עד שבוע או חודשיים במקפיא.
הערות
- אם תשתמשו בסירופ מייפל על בסיס אלולוז העוגיות תהיינה יותר רכות ופחות פריכות וזמן האפיה יתקצר ל 20 דקות (משחימות מהר). ניתן להשתמש בכל סוג של מייפל , מבין סוגי המייפל ללא סוכר התוצאה הטובה ביותר התקבלה עם המוצר של וולדן פארמס
- לציפוי הדובשניות, חשוב להשתמש בממתיק טחון דק דק במרקם זהה לאבקת סוכר. כאשר תערבבו אותו עם מים שימו לב שהוא דליל רק מעט יותר ממשחה. מטרתכם להוסיף מינימום כמות מים שתאפשר לטבול את העוגיות. אם הציפוי שהכנתם דליל מידי הוא יהיה שקוף בטבילה ולא ישאיר על העוגיה את המראה הלבנבן האופייני. אם הציפוי סמיך לא תצליחו לטבול את העוגיה או תקבלו ציפוי עבה מאוד ואטום. אחרי שתנסו לטבול עוגיה או שתיים ותראו את התוצאה תוכלו לדייק את עובי הציפוי שאתם אוהבים ולהוסיף עוד מעט מים או ממתיק.
- אם טעם האריתרטול בציפוי מפריע לכם ניתן להוסיף לבלילה קורט קטן של מלח, חמש טיפות סוכרלוז נוזלי ו/או קמצוץ קינמון טחון. כל אחד מהם יעזור להסוות את ה "קולינג אפקט" האופייני.
- למידע נוסף על תחליפים וחומרי גלם בריאים ודלי פחמימה לאפיה תציצו כאן
- ואם לפעמים גם לכם מתחשק משהו מתוק בלי לקום מהכורסא , אני לא מוכרת מתוקים 🙂 אבל ריכזתי כאן את רשימת ההמלצות שלי . רק מניסיון אישי.
11 Comments
אלעד
23/09/2023 at 16:06הכנתי את העוגיות והן לא פחות ממושלמות. תודה רבה שסגרת לי פינה לראש השנה!
טליה בנימיני
30/09/2023 at 22:51איזה כיףףףף ❤️❤️❤️❤️ תודה רבה ששיתפת ושנה מתוקה ובריאה מכל הלב
רונה
16/09/2023 at 09:04יצא מושללללם. כנראה עשיתי אותן יותר גדולות אז עוד 5 דק אפיה וזה פשוט… כולללם עפו עליהן, כבר צריכה להכין עוד🤣 תודה עליך שתהיה שנה בריאה ומשמחת
טליה בנימיני
16/09/2023 at 21:21תודה עלייך רונה יקרה ❤️❤️❤️ אין על הפירגון שלך !! שתהיה שנה טובה , מתוקה בריאה ומאושרת
רונה
23/09/2023 at 08:02הכנתי כמובן שוב, הפעם הייתי עם 3 חלבונים שנותרו לי מגלידה שהכנתי, אז שמתי אותם עם 2 כפות של חמאת בוטנים, וואללה יצא אותו דבר 😊❤️
שירה
13/09/2023 at 13:47הכנתי עכשיו. שמתי בטעות סוויטנגו אבקתי במקום סוויטנגו סוכר חום.. אבל עדיין יצא מושלם!!!! תודה רבה על הכל המתכונים! אשמח ממש אם תוסיפי תמונות של שלבי ההכנה אם אפשר וידאו אז בכלל הרווחנו! שנה טובה ומתוקה!
טליה בנימיני
14/09/2023 at 18:11הי, תודה רבה על הפידבק !! איזה כיף ששיתפת ❤️ סרטונים זה ממש ברשימה שלי , מקווה להגיע לזה בקרוב 🙏 שתהיה שנה נהדרת, מתוקה בריאה ומלאה באהבה ובפירגון כמו שלך
סיגל
12/09/2023 at 21:55הי טליה
עשיתי הזמנה באיי הרב וכתובת המייל שלי שגויה איך יוצרים איתם קשר?
נא עזרתך
תודה
טליה בנימיני
12/09/2023 at 22:30הי סיגל, יש באתר ובאפליקציה עמוד של customer service , מגיעים אליו דרך תפריט "החשבון שלי" (אייקון של איש בסרגל ניווט התחתון באפליקציה). בשעות הפעילות יש כפתור לצ'אט עם נציג ובכל שעה ניתן לשלוח מייל.
שירה
19/10/2023 at 21:07היי , נגמר לי המייפל… מה אפשר לשים במקום?
טליה בנימיני
20/10/2023 at 00:09הי שירה, בהנחה שאת מחפשת תחליף ללא סוכר , תוכלי להשתמש גם בסירופ אלולוז נוזלי או סירופים לקפה בטעמי קרמל/ גולדן סירופ/ דבש. אם יש לך תמצית בטעם דבש תוכלי גם להכין בעצמך סירופ עם ממתיק מתאים מעט מים ותמצית