עוגיות אוריאו בארה"ב הן נכס צאן ברזל קצת כמו ופלים "מן" בישראל. הן הומצאו לפני למעלה ממאה שנה ונחשבות לעוגיות הפופולאריות ביותר ביבשת אמריקה. אז מה שווה בלוג מתוקים בלעדיו ? רק שהפעם עוגיות הסנדוויץ האלמותיות יהפכו את עורן השחום ויהיו עוגיות אוראו ללא גלוטן. אם תכינו אותן עם ממתיק תחליפי הן יהיו קטוגניות למהדרין. בלי גרם אחד של קמח או סוכר.
בילדותי, אי שם בשנות השמונים העליזות, הן לא היו נפוצות בארץ. כך יצא שעוגיות אוריאו פרצו לחיי בצורה כמעט אקראית כשכבר לא הייתי ילדה. סיימתי זה מכבר את התואר הראשון וזאת היתה תקופה של שינויים ולבטים מקצועיים. עבדתי עד אז בתחומים של משאבי אנוש, הדרכה ומכירות והרגשתי החמצה קבועה, שהלכה והתעצמה עם הזמן. בן זוגי ה "בודי בילדר", היה אז שכיר היי טק מתוסכל וביחד החלטנו שזה הזמן לצאת למסע, שחלמנו עליו עוד מימי האוניברסיטה. עזבנו את הדירה השכורה, שמרנו את מעט החפצים אצל אבא שלי וקנינו כרטיס בכיוון אחד למקסיקו סיטי.
כשעזבתי את העבודה במכון הפסיכולוגי עבור הטיול, הפסיכולוג הארגוני החכם שעבדתי אצלו קנה לי ספר. זה היה ספר על פרסום ושיווק ובהקדשה שלו נרמז שזה מה שנועדתי לעשות. עם המחשבות האלה יצאתי לדרך ארוכה. רגע לפני גיל שלושים.
עוגיות אוראו, מסעות ותוכים ירוקים
מרכז אמריקה ליוותה אותנו דרך חלונות של אוטובוסי ברזל ישנים, שפה ושם עוד נוסעות בהן תרנגולות. היה זה מסע מופלא ואינטנסיבי של חצי שנה. עברנו באיזורים נידחים וכפריים מאוד. ישנו בחדרים פשוטים באיזורים לא מתויירים, בהם לא תמיד מצאנו אוכל שהתאים לחיך המערבי שלנו. אך היה דבר שמצאנו תמיד. מנחשים? אוריאו. אפילו בכפר הנידח ביותר, שבמכולת שלו פריטים בודדים. בצד טבק וקולה מאובקת, מצאנו גליל אוריאו מוכר ומנחם.
כך קרה, שבמשך ימים ושבועות, העוגיות הכל-אמריקאיות הפכו למרכיב מרכזי בתזונה שלנו (וגם כיבוד דחק לעת מצוא לבעלי חיים שנקרו בדרכנו). חמש עוגיות לארוחת בוקר. עוד שתיים לארוחת עשר וכך הלאה. עד שנמצא מקום הגון שאפשר לאכול בו. האם ידעתם שתוכים ירוקים אוהבים אוריאו במיוחד ?
במהלך המסע, בן זוגי שהיה שכיר עד לאותו זמן, הגה את הסטארטאפ הראשון שלו. הוא הקים אותו כשחזרנו לארץ והפך לסטארטאפיסט סדרתי (עד היום הזה). ואני, עד לסוף המסע ידעתי שהפסיכולוג צדק. כשחזרנו השגתי את העבודה הראשונה שלי בתחום, כתקציבאית במשרד פרסום.
כמעט שני עשורים חלפו מאז. הבחירות שעשינו הוכיחו את עצמן ולשנינו קריירה משגשגת בתחום שבחרנו. אנחנו מזמן לא אוכלים אוריאו ושומרים על אורח חיים בריא וספורטיבי. לאחרונה אנחנו נמנעים לחלוטין מסוכר ופחמימות אבל קשה לומר ששכחנו אותן. העוגיות השחורות- לבנות בטעם קקאו וניל, עם רמז המליחות הממכר. העוגיות שהיו שם בשבילנו כשהיינו צריכים אותן ביותר. איך אפשר לשכוח ?
כיף גדול לסגור פה מעגל עם העוגיות הקלאסיות. הפשוטות -יוקרתיות. רק שהפעם הן עוגיות אוראו ללא גלוטן קטוגניות , שמתאימות במיוחד לנמנעים מגלוטן וסוכרים. הגרסה הזאת פחות מתאימה לחיות בר וילדים, אך ממכרת עבור שוחרי בריאות, צקצקני קמח ומדחיקי פחמימות. ראו הוזהרתם.
מצרכים ל 40-45 עוגיות
לעוגיות
80 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
2 חלמונים
כפית תמצית וניל
3/4 כוס ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (מומלץ סוויטנגו או סוורבה לגרסה ללא סוכר)
1/3 כוס אבקת קקאו איכותי ללא תוספים למשל כאן
שלוש כפות שטוחות קקאו שחור (או עוד קקאו רגיל)- להשיג בחנויות אפיה למשל כאן או כאן
1/2 כפית מלח הימאלאיה ורוד
חצי כפית קסנטן גם למשל כאן
חצי כפית סודה לשתיה
140 גרם קמח שקדים או שקדים מולבנים טחונים לאבקה (כוס וחצי פחות כף)
למילוי
כוס אבקת סוכר שמתאימה לתזונה שלכם , מומלץ אלולוז אבקתי או סוויטנגו טחון לגרסה ללא סוכר
100 גרם חמאה רכה /בטמפרטורת החדר
כפית מחית /תמצית וניל איכותית
קמצוץ מלח הימאליה
שלוש כפות שמן קוקוס , למי שלא אוהב את הטעם נסו שמן קוקוס בטעם חמאה
איך מכינים עוגיות אוראו ללא גלוטן ?
מחממים תנור על 160 מעלות במצב טורבו חום עליון -תחתון
אם החמאה שלכם קרה הניחו אותה בקערה בינונית ושימו במיקרו לדקה אחת על מצב הפשרה. החמאה צריכה להיות רכה או נמסה למחצה אך לא נוזלית. אם היא עדיין קשה החזירו למיקרו על מצב הפשרה בפולסים של עשרים שניות. כאשר החמאה רכה מוסיפים לה את החומרים היבשים – קמח שקדים, מלח, קסנטן גאם, סודה לשתיה ושני סוגי קקאו. מערבבים בכף לתערובת פירורית. מוסיפים חלמונים ומעבדים בידיים לבצק נוח לעבודה. אם הבצק רך מידי תנו לו חצי שעה לנוח במקרר.
מניחים את גוש הבצק בין שני ניירות אפיה ומשטחים באמצעות מערוך ליריעת בצק בעובי אחיד של חצי ס"מ.
באמצעות קורץ עוגיות עגול בקוטר כ 4 ס"מ או כוסית ליקר קורצים מיריעת הבצק עוגיות עגולות אחידות. מניחים את העוגיות ברווחים על ניר אפיה בתבנית. הכמות במתכון תתאים לשתי תבניות תנור סטנדרטיות. אופים כל תבנית בנפרד בשליש תחתון של תנור חם כ- 10 דקות ומצננים לחלוטין. העוגיות יוצאות מהתנור רכות. הן הופכות פריכות רק לאחר צינון. במידה והן נשארות רכות לאחר צינון, מחזירים לתנור לחמש דקות נוספות. מאחר והעוגיות שחורות, לא ניתן לראות שהן מוכנות על פי הצבע ולכן שימו לב לא לאפות יתר על המידה. עוגיות שרופות לא תוכלו להציל, אבל תמיד אפשר לאפות עוד קצת. מצננים את העוגיות לחלוטין (!) לפני המילוי מאחר והמילוי רגיש לחום .
מכינים את המילוי: אם החמאה קרה ניתן לרכך אותה באמצעות הפשרה קצרה במיקרו כמו שעשינו עם הבצק. בעזרת כפית מערבבים בקערית חמאה רכה, שמן קוקוס, אבקת ממתיק, וניל ומלח לקרם אחיד. מומלץ לטעום על קצה הכפית ולאזן את כמות המלח. אם הקרם נוזלי נותנים לו רבע שעה במקרר להתייצב
"מזווגים" את העוגיות לזוגות- בוחרים צמדי עוגיות כמה שיותר תואמות בעובי ובגודל. מכל זוג לוקחים עוגיה אחת ומניחים כפית שטוחה של מילוי על הצד השטוח (זה שהיה על התבנית) ומורחים כמעט עד לשוליים. מצמידים עוגיה נוספת מצידה השטוח ולוחצים קלות להדבקה. חוזרים על הפעולה עם כל שאר הזוגות. מצננים במקרר לשעה לפחות לפני האכילה. את העוגיות מאחסנים במקרר בקופסה אטומה עד יומיים-שלושה או חודשיים במקפיא. במקרר העוגיות מאבדות את הפריכות בהדרגה , אם אתם לא אוכלים אותן באותו יום מומלץ לשמור בהקפאה.
הערות
- צבען השחור של עוגיות האוראו מושג בזכות הקקאו השחור. לגרסה כמה שיותר קרובה למקור כדאי לנסות להשיג אותו
- אם אתם מחפשים עוגיות קטוגניות פשוטות וסטנדרטיות יותר תציצו כאן
- למידע נוסף על תחליפי סוכר ואפיה ללא גלוטן ודלת פחמימה שווה לקרוא את המדריך לחומרי הגלם (ממש בסוף המדריך תמצאו גם המלצות למוצרים מוכנים לאכילה ומומלצים)
- הרבה שואלים על הציוד שאני משתמשת בו. אני אוהבת להזמין ציוד למטבח מאמזון ששולחים לארץ בחינם הזמנות מעל 49$ והמוצרים באיכות טובה מאוד. את קורצני העוגיות המושלמים שלי תוכלו להשיג כאן . להרמה נוחה של עוגיות צורניות מהמשטח בלי לפגוע בצורתן, אני משתמשת במרית קטנטנה שהיא אחד הכלים הכי שימושיים שיש לי במטבח, תוכלו להשיג אותה כאן . משטחי סיליקון רב פעמיים לאפיה הם פתרון נוח, חסכוני ואקולוגי לעוגיות. העוגיות אף פעם לא נדבקות ואין צורך לשמן אותם. אלה המשטחים שאני משתמשת בהם והם לא נשחקים לאורך שנים של שימוש אינטנסיבי. עוד מוצר חביב ושימושי להכנת עוגיות ובכלל הוא משטח סיליקון לעבודה. מושלם למי שחשוב לו הניקון ושומר על השולחן והשיש שלכם משריטות וחיתוכים. שימו לב שיש כמה גדלים לבחירה. כל המוצרים האלה נמצאים במטבח שלי בשימוש יומיומי ועל כן אני ממליצה עליהם בלב שלם ומניסיון אישי. למען גילוי נאות הקישורים לאמזון הם חלק מתכנית השותפים של החברה.
2 Comments
רונה
10/12/2023 at 17:05וואוווו, עוד מתכון להתעלף ממנו. עשיתי עם קקאו רגיל ויצא מופלא. תודה❣️ האמת תכננתי לפורר ולשים כתחתית ל"מעדנים" אבל לא נראה לי שישאר. מה אני עושה עכשיו עם כל השמנת המתוקה שלי?
טליה בנימיני
14/12/2023 at 18:31איזה כיףףףף לי שאת כאן איתי ומזכירה לי אוצרות נשכחים ❤️ אני הייתי הולכת על גלידה