בשבילנו הן עוגיות שקדים, בשביל האיטלקים הן פינולי. עוגיות שקדים איטלקיות מצופות בצנוברים. הן נפוצות מאוד בסיציליה ובדרום איטליה. שם מגשים עמוסים שלהן מפארים את הויטרינות של הקונדיטוריות המקומיות בעיקר לפני חג המולד. הפינולי ("צנובר" באיטלקית) היא עוגיה יוקרתית. עשויה על טהרת השקדים, בדומה לבת דודתה הצרפתית המהוללת, המקרון. הפינולי היא עוגיה מעודנת פחות מהמקרון. "כפרית" במובן הטוב של המילה. היא דחוסה ועסיסית, הרבה פחות סנובית ויותר קלה להכנה מבת דודתה הצרפתית. נכון, עוגיות הפינולי לא זכו ליחסי הציבור של המקרון. עם זאת, אם אתם מחפשים עוגיות שקדים איטלקיות מיוחדות ואתם מאוהבי המרציפן, אתם תתאהבו מייד.
את העוגיות האלה פגשתי לראשונה במהלך טיול באיטליה. אחת החוויות האהובות עלי בטיולים הוא ביקור בקונדיטוריות מקומיות (וגם בתי מאפה, סופרים, מעדניות וחנויות אוכל אחרות). תמיד ניתן למצוא בהן מאכלים מקומיים ולא מוכרים וטעמים מיוחדים. בכפרים ברחבי אירופה, אפילו הנידחים ביותר, תמצא לרוב קונדיטוריה מקומית קטנה ואותנטית. המקומיים קונים בה מאפה בוקר טרי, מאפים או עוגה לבני המשפחה. לא פעם בטיולים המשפחתיים אני מוצאת את עצמי עוברת מקונדיטוריה לקונדיטוריה כזאת. מחפשת דברי מאפה לא מוכרים ולא פוסחת על אף הזדמנות לטעום משהו חדש. כך גיליתי את הפינולי. התאהבתי מייד!
עוגיות צנוברים?
מבחוץ היא נראית תמימה. אפילו קצת חשודה . עוגיית צנוברים ? צנוברים אינם משמשים לרוב עבור מאכלים מתוקים והשילוב עשוי להיראות מוזר. הביס הראשון מבעד למעטה הצנוברים הזהוב והמתפצח יפתיע אתכם בתוכן מרציפני עסוסי ורך. השילוב בין טעם ומרקם השקדים הטבעיים לפריכות האגוזית הזהובה של הצנוברים הקלויים מחולל סערה בפה.

מרגע שגיליתי אותן, טעמתי פינולי בכל קונדיטוריה שנקרתה בדרכי והיה לי ברור שאשחזר את המתכון. אני אוהבת את העוגיות האלה ביותר כאשר הן מרציפניות מאוד מבפנים, עסיסיות ורכות ופריכות מבחוץ. כדי להגיע לתוצאה המדוייקת חשוב מאוד להקפיד על אפיה קצרה ועדינה, העוגיות כמעט ולא מזהיבות . אם הן זהובות תקבלו גרסה קצת אחרת , פריכה שלהן.
כמתכון שמבוסס במקור על אגוזים טבעיים לא קלויים הפוטנציאל הבריאותי גבוה. העוגיות נטולות גלוטן ומכילות כמות נמוכה יחסית של סוכר דמררה. אני אוכלת עוגיה כזאת בתור מנת אגוזים , היא משביעה ומזינה מאוד.
בדיוק כמו שאני אוהבת, העוגיות קלות מאוד להכנה ומצריכות רק ערבוב בקערה. ציפוי העוגיות בצנוברים דורש מעט תשומת לב , אם תקדישו מעט זמן להטביע יפה את הצנוברים יצאו לכן עוגיות מרהיבות ומפתיעות.
למרות קלות ההכנה מדובר בעוגיה חגיגית ומיוחדת מאוד. צנוברים, מחית וקמח שקדים הם מצרכים יקרים ועל כן העוגיה נחשבת למאכל יוקרתי. אם תרצו, הגרסה האיטלקית למקרון. העוגיה אינה מכילה קמח ועל כן היא קלאסית לפסח ועוד יותר נפלאה כמתנה מושקעת לאנשים שאתם אוהבים מאוד. כשכריסמס פוגש את פסח רק טוב יכול לצאת מזה. לפחות שלום עולמי. אין לכם צנוברים? תוכלו לנסות עוגיות שקדים נמסות בפה או עוגיות שקדים ללא סוכר
מצרכים
כוס קמח שקדים (או שקדים מולבנים טחונים)- 140 גרם
כוס ורבע מחית שקדים (כמו שקדיה)- 290 גרם
שתי ביצים שלמות
סוכר חום דמררה/ קנים טחון במטחנת תבלינים – חצי כוס (לגרסה ללא סוכר אפשר אבקת סוכר סוויטאגנו או סוויטאנגו טחון)
10 – 12 טיפות תמצית שקדים איכותית (רק איכותית!) למשל כאן
גרידה מתפוז אחד
100 גרם צנוברים
איך מכינים עוגיות שקדים איטלקיות?
מחממים תנור ל 160 מעלות
בקערה מערבבים טוב את מחית השקדים, השמן נוטה להיפרד מהעיסה. מוסיפים קמח שקדים, סוכר דמררה (או ממתיק אבקתי) טחון, קליפת תפוז ותמצית שקדים . מערבבים טוב , מוסיפים ביצים ומערבבים שוב. מתקבל בצק מעט דביק במרקם מרציפן. בידיים רטובות מגלגלים את הבצק לכדורים וטובלים בצלחת צנוברים. מטביעים את הצנוברים בכדורים עם האצבעות ומעצבים לכדור. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מגלגלים ומעצבים את כל הכדורים.
אופים בתנור חם כ 15 דקות . בשלב זה עולה ריח קל של צנובר קלוי ויש הזהבה מאוד מאוד קלה בתחתית העוגייה , לא מחכים שהעוגייה כולה תזהיב כי אז היא מתייבשת.
מצננים ומאכסנים בקופסה אטומה שבוע, או במקפיא חודש לפחות.

עדיין אין תגובות, תכתוב/י משהו?