השבוע, המתוקים שלי השתתפו בהפקה של מגזין לאשה שף והתרגשתי ברמות של כלה. היכולת לספר את הסיפור של התזונה דלת הפחמימות ולהציע אלטרנטיבה אמיתית לתזונה המסורתית כל כך מרגשת אותי. העורכת ביקשה שאכין לכתבה מתכון אחד שמתאים לגישת הפליאו ובחרנו יחד את עוגת התפוזים מרציפן הנדירה. פרסמתי אותה עוד כשאכלתי פחמימות והתעופפתי על תפוזי החורף (ופירות בכלל). קצת התבאסתי שאין כאן עוגת תפוזים ללא גלוטן. עוגה ללא קמח וסוכר, שמתאימה לתזונה קטוגנית.
עבור ההפקה, הכנתי השבוע את עוגת התפוזים הפליאוליטית ולא יכולתי לטעום כדי לדעת שהיא מעולה כפי שזכרתי אותה. רק כשהצלם והסטייליסטית לא הפסיקו ליישר את העוגה שהצטלמה וביקשו לקחת הביתה את השאריות, נרגעתי. כשיצאתי מיום הצילומים, ישבתי חצי שעה באוטו הכבוי כשבחוץ משתוללת סערה. מרוב התרגשות פשוט לא הצלחתי לנסוע הביתה.
מעבר לתחושת הגאווה ב"מתוק בריא" הבייבי שלי, הצדק הפואטי של לחשוף את התזונה הקטוגנית שעושה טוב לכל כך הרבה אנשים, היתה שם גם סגירת מעגל סימבולית. מיקסר היד פיליפס המושלם והצנוע שלי, ששירת אותי בנאמנות בערך עשרים שנה, שבק חיים על הסט. האמת, הבנתי אותו. הוא החליט לפרוש בשיא. איזה מקום מוצלח יותר מהסט של כתבת אפייה על המתוקים המצטיינים שהכנת במסירות עשרות שנים?
המיקסר התלווה אלי להפקה כדי להכין את סופלה השוקולד המיתולוגי שלי, כך שיצטלם מייד כשיצא מהתנור. זה בטח המתכון שהוא מכיר הכי מקרוב. הוא הכין אותו עבורי מאות פעמים, ממש מאז שהכרנו. בידיים רועדות מהתרגשות הכנתי נגלה אחת של חצי כמות וגיליתי שהכמות קטנה מידי. הכלים שהביאה הסטייליסטית היו גדולים מאוד והמאסה הספיקה רק לשתי יחידות. מייד ניגשתי להכין כמות נוספת ואז הוא שבק חיים. בעצה אחת עם הצוות החלטנו לשים את יהבינו על שתי היחידות שיש ולא לנסות להתארגן על מיקסר אחר.
ככה הכנסתי את הסופלה לתנור הלא מוכר והתפללתי בלב. הפעם רעד גם קצת הפופיק 🙂 מה אם הוא ישרף? לא יתרומם ויעלה מעל דפנות הכלי כנדרש? הסופלה הזה, בשלל גרסאותיו, הוא כנראה המתכון שהכנתי הכי הרבה פעמים בחיי והוא מעולם לא הכזיב. גם לא בתנור של בועז הצלם, על הסט של ההפקה המקצועית הראשונה של "מתוק בריא". הסופלה שהכנתי יצא מושלם והספיק בדיוק לצילומים. לא התאפקתי ואכלתי אותו מיד אחרי שדיגמן סופלה מושלם, דגם "מה, באמת זה קיטו???". באותו רגע הוא הרגיש כמו הסופלה הכי טעים שהכין הפיליפס שלי מעולם. סופלה הפיליפס האחרון. כמה מתחשב היה מצידו להתפגר אחרי הנגלה הראשונה ולא לפניה…
גשם. סופלה. עוגת תפוזים
שעה אחר כך כבר ישבתי באוטו עם גוויית המערבל בבגאג׳ וטיפות על החלון והייתי משותקת מאושר. לא הרגשתי צורך ללכת לאף מקום. הדבר היחיד שגרם לי להניע את הרכב בסוף הוא דווקא עוגת התפוזים. עורכת העיתון לא הצליחה ממש להבין למה עוגת תפוזים בחושה ללא קמח עם תחליף סוכר היא לא קיטו. הסברתי שהבעיה היא לא הסוכר אלא התפוזים. לכולם לוקח זמן בקיטו להפנים שלא אוכלים פירות, לפני רגע זה היה שיא הבריאות.
בחיי הקודמים אכלתי פירות כל יום, תזונאי הספורט- סלב י' הרשה לי עד שניים ביום ואני התענגתי עליהם. בקיטו נפרדתי מהפירות בגלל תכולת הפחמימות הגבוהה (אבל קיבלתי פיצוי בהמון דברים מופלאים אחרים). ישבתי שם באוטו והתבאסתי שלא יכולתי לאכול מעוגת התפוזים המופלאה שלי מפעם. חשבתי שזה לא יכול להיות שלעם הקטוגני הציוני, שכה קשור לפרי הזהב, לא תהיה עוגת תפוזים קסומה משלו. הקרמבו הוא מבשר החורף. החמין את הסערה הראשונה. שיא החורף זה התפוזים המופלאים שלנו, שממש מבקשים להיות ארומה של עוגה.
אמנם נותרו לי רק שעות ספורות מיום החופש שלקחתי עבור הפקת הכתבה, אבל תכף התעשתתי ונסעתי הביתה לעשות עוד צדק קטן ולהכין עוגת תפוזים ללא גלוטן קטוגנית כהלכתה. לטובת כל אוהבי עוגות התפוזים שמעדיפים בלי פחמימות. לזכרו של המיקסר האהוב שהתפגר בצורה כה מפוארת . בשביל שהיש יהיה תמיד גדול מהאין. כי לכולם מגיע תפוזים! אמנם מיץ התפוז עשיר בפחמימות וסוכרים אבל רוב הארומה שלו נמצאת בכלל בקליפה. כף מלאה של גרידת תפוז תגרום לעוגה שלכם להריח כמו פרדס אחרי הגשם ותתרום רק 0.8 גרם פחמימה לעוגה כולה.
מצרכים לתבנית עגולה בקוטר 20, קוגלהוף או אינגליש גדולה
כוס ממתיק אבקתי כמו סוויטנגו/אריתרטול/מונק פרוט (אפשר סוכר תמרים/דמררה אם אתם לא דלי פחמימה)
כוס שמן זית (בחרו שמן ניטראלי, עדין ופירותי בטעמו ולא חריף)
4 ביצים בגודל לארג'
2 כוסות קמח שקדים
גרידה מ 2 תפוזים (כף)
עשר טיפות תמצית שקדים איכותית- לא חובה אבל מאוד מוסיף
כפית אבקת אפיה
מעט אבקת סוכר סוויטנגו או ממתיק אבקתי אחר טחון במטחנת קפה לקישוט – לא חובה
איך מכינים עוגת תפוזים ללא גלוטן וסוכר?
מחממים תנור ל 160 מעלות
מניחים בקערת המערבל את הביצים, תחליף הסוכר והשמן ומפעילים במהירות גבוהה. מקציפים חמש דקות עד שנוצר קרם בהיר ותפוח. אחיד ויחסית דליל. עוצרים את פעולת המערבל ומוסיפים לקערה את קמח השקדים, אבקת האפייה, תמצית השקדים וגרידת התפוז. מפעילים שוב את המערבל לשתי דקות עד שמתקבל מעין קרם אחיד וסמיך. משמנים תבנית קוגלהוף או תבנית עגולה (בקוטר 18) במעט שמן זית. יוצקים אליה את בלילה הבצק. אופים בשליש התחתון של התנור כ 60 דקות. עד שהעוגה מזהיבה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא יבש.
מוציאים מהתנור ומניחים לעוגה להתקרר לחלוטין לפני שמחלצים מהתבנית. אם אופים בתבנית סיליקון צורנית עדיף לצנן שעה נוספת במקרר לפני שמחלצים. כך תקבלו עוגה יציבה והצורה תישמר במלואה. כשהעוגה קרה מפזרים מעט אבקת סוויטנגו מעל.
בעוגה כולה כ 23 גרם פחמימה. אם תחלקו ל 12 פרוסות בכל אחת כ 2 גרם פחמימה. תוכלו לאפות את העוגה גם בתבנית עגולה בקוטר 18, כדי שתהיה גבוהה יותר.
הערות
- מידע מפורט על תחליפים – סוגי ממתיקים, קמחים ושמנים לאפיה בריאה ודלת פחמימה נמצא כאן
- ניתן להחליף את שמן הזית בכל שמן בטעם ניטראלי שמתאים לתזונה שלכם. למשל שמן MCT, אבוקדו, המפ. שמן קוקוס הוא בעל טעם דומיננטי שאני אישית לא אוהבת בעוגה הזאת ולכן פחות מומלץ כאן.
- שימו לב שזהו מתכון מושלם לעוגת בסיס בחושה פרווה. תוכלו בקלות להפוך אותה לעוגה אחרת אם תוסיפו שוקולד צ'יפס, כפית קינמון, מעט נס קפה מומס בשתי כפות מים רותחים וכו'. יש קוראים שמוסיפים לעוגה פירות חתוכים לפי מה שיש בבית עם או בלי קינמון והופכים אותה לעוגת פירות.
- אם אתם מעדיפים מרקם אוורירי במיוחד, תוכלו להוסיף כפית חומץ תפוחים טבעי לבצק ולערבב היטב ממש לפני שמוזגים לתבנית. אישית, אני מעדיפה את עוגת התפוזים שלי יותר נימוחה ופחות אוורירית :-). לטעמי מרקם מעט יותר "דחוס" מחמיא לעוגה הזאת ומזכיר מרציפן.
- להגשה חגיגית, אפשר להכין זיגוג פשוט משש כפות סוויטנגו טחון, סוויטנגו אבקת סוכר או כל ממתיק אבקתי אחר טחון במטחנת תבלינים. מערבבים עם שתי כפות מים. המרקם צריך להיות מעט דליל יותר מבלילה של פנקייק. אם התערובת סמיכה מידי מוסיפים עוד כף מים ומערבבים. מזלפים את הזיגוג על העוגה בכפית לאחר שהתקררה. רעיונות נוספים לציפויים ללא סוכר תוכלו למצוא כאן
31 Comments
מימי
18/08/2024 at 12:27הי טליה, נשמע מתכון אליפות. 2 שאלות: האם מתאים שמן חמניות )שזה היחיד שנכנס אלי למטבח חוץ משמן זית?
המיקסר שלי שבק חיים. נראה לך שאפשר להגיע לתוצאה סבערה בהקצפה עם מטרפה? או לץכדאי לרכוש לפחות מיקסר יד?
תודה מראש לתשובות.
טליה בנימיני
26/08/2024 at 13:33הי מימי תודה על השאלות ❤️, אפשר להשתמש בשמן חמניות אם כי הוא נחשב לשמן מעובד יותר משמן זית. אין בעיה להכין את העוגה עם מטרפה ידנית אם מקציפים טוב
Sara
20/02/2024 at 21:48היי,
האם הגרידה מספיקה לטעם התפוזי? לא צריך להוסיף מיץ?
טליה בנימיני
20/02/2024 at 23:50הי, בקליפת התפוז נמצאת כל הארומה. המיץ הוא בעיקר סוכר והוא כמעט חסר טעם באפיה. אין בו צורך ותוכלי להגיע לתוצאה נהדרת ולחסוך בסוכר.
ליאור
13/01/2024 at 06:55הי טליה נראה נהדר, אנסה בהקדם
במה ניתן להחליף תמצית שקדים?
טליה בנימיני
13/01/2024 at 17:01הי ליאור, תמצית שקדים נועדה להעצים את טעם השקדים ולתת לעוגה רמז טעם של מרציפן שמאוד מחמיא לה. היא לא חובה אבל לדעתי היא מאוד מוסיפה. התחליף היחיד ללא סוכר שיכול לתת טעם מרציפני דומה הוא מעט שקדים מרים שתטחני לקמח במטחנת קפה. שקדים מרים אפשר להשיג בחנויות תבלינים מובחרות אבל לא פשוט להשיג אותם. יותר קל להשיג תמצית שקדים איכותית בחנויות אפיה או ברשתות הפיצוחים כמו הקולה בעיר.
מיכל
17/11/2023 at 08:00וואוו
ראיתי שאפית כתרומה למפונים ועשית לי חשק….
נראה מעולה!
מתכוונת לנסות השבת.
המון תודה על המתכונים שלך!
בת אל
01/11/2023 at 06:59היי טליה, אהבתי את המתכון ועוד מתכונים שלך.
העוגה הזאת מספיקה ל2 תבניות אינגליש קייק? עוד שאלה, אפשר לשים שמן קנולה במקום שמן זית?
טליה בנימיני
01/11/2023 at 09:54הי בת אל , תודה רבה על הפידבק שמחה מאוד שאהבת ❤️ העוגה מספיקה לתבנית אינגליש סטנדרטית אחת. תוכלי להכין שתי עוגות אם תשתמשי בתבנית מיני אינגליש קייק. לגבי השמן, לא ניסיתי אבל אני לא ממליצה להחליף לשמן קנולה. ראשית כל קנולה הוא שמן מעובד מאוד שלא נחשב בריא. שנית, החיבור בין התפוז לשמן הזית מוסיף משהו מיוחד לעוגה וגם מרקמית שמן קנולה ישנה את התוצאה הסופית.
מגי
27/04/2023 at 09:10שלום לך טליה
מאוד אוהבת את הפוסטים והמתכונים.
למרות שלא מכינה הרבה קינוחים.
שאלה כללית האם יש חשיבות לטמפרטורת הביצים?
מהמקרר או טמפרטורת חדר?
תודה על מאמץ להנגיש קינוחים
לנענעים מסוכר וגלוטן.
יישר כוח.
טליה בנימיני
28/04/2023 at 11:37תודה רבה מגי, כל כך מעריכה את הפירגון. בזכותו אני חדורת מטרה להמשיך ! ❤️ לגבי ביצים- הקצפת ביצים יותר יעילה בטמפרטורת החדר , כאשר הביצים קרות יהיה להן פחות נפח בהקצפה וייקח יותר זמן להגיע להגיע לקצף. לכן עדיף לעבוד עם ביצים לא קרות. אצלנו בבית משתמשים הרבה בביצים לכן אני שומרת תמיד חבילה אחת מחוץ למקרר וזה חוסך לי זמן… אם זה לא ישים לך או את קצרה בזמן ובכל זאת רוצה להכין את המתכון , הוא עדיין יעבוד גם עם ביצים קרות. המרקם יכול לצאת מעט פחות אוורירי, לכן כדאי להקציף יותר זמן . מניסיון, זאת עדיין תהיה אחת העוגות אם לא ה… 🙂
מיכל כהן
25/06/2022 at 12:20טוב טליה זו עוגה מושלמת!!!
לקחתי אותה לכיוון קצת אחר
הכנתי עם סוכר תמרים
והוספתי גרידת לימון
ופירות קיץ חתוכים עם קינמון.
יצא מדהים!! טעים מידי!!!
תודה לך ❤️
טליה בנימיני
28/06/2022 at 06:59איזה כיף לשמוע 🙂 ואיזה שדרוג נפלא ! תודה רבה על השיתוף
שרה לוי
06/07/2023 at 16:40היי האם הסוויטנגו צריך להיות אבקה או רגיל?
טליה בנימיני
08/07/2023 at 18:09גרגרי, במרקם של סוכר. אין צורך לטחון
גולן
01/04/2022 at 15:49מעבר למתכונים אהבתי את הכתיבה שלך
תודה
שיהיה בהצלחה
טליה בנימיני
01/04/2022 at 17:55תודה רבה גולן 🙂 ריגשת. שבת שלום
עדי
31/03/2022 at 06:59התרשמתי מאוד מהאתר ומהמתכונים!איזו השקעה מדהימה. לגבי השמן לדעתי קרם קוקוס כן יעבוד
טליה בנימיני
31/03/2022 at 11:40תודה רבה , שימחת את ליבי 🙂 קיבלתי דיווח ששמנת מתוקה עובדת טוב אז יתכן שקרם קוקוס יעבוד גם. ניסיתי עם שמן קוקוס ולא אהבתי את התוצאה. באופן כללי אני פחות אוהבת טעם של קוקוס …
יעל
16/04/2022 at 09:43אפשר או לא מומלץ להחליף את שמן הזית בשמן קוקוס?
טליה בנימיני
16/04/2022 at 09:49הי יעל, ניסיתי ולא אהבתי את התוצאה. לא ממליצה. היו קוראים שהחליפו בשמנת מתוקה ואהבו . שתפי אם את מנסה. חגשמח 🙂
שרי
15/02/2022 at 05:58נראה מעולה , כל כך שמחה שמצאתי את האתר שלך ????
האם ניתן להשתמש באריטרול במקום סוויטאנגו?
טליה בנימיני
15/02/2022 at 23:28הי שרי, כל כך שמחה שאת כאן 🙂 אין שום בעיה להשתמש באריתרטול במקום סוויטנגו אם את אוהבת את טעמו. באופן אישי אני מעדיפה לשלב אריתרטול עם ממתיקים אחרים ולא כל כך אוהבת את הטעם שלו לבד. בעצם סוויטאנגו זה שילוב של אריתרטול וסטיביה אז טריק פשוט הוא לשלב ביניהם בעצמך ביחס של 70/30 לטובת האריתרטול. התוצאה לא פחות טובה מסוויטאנגו והעלות חסכונית בהרבה. אני אוהבת את המוצרים של מותג Better Stevia שרוכשים באיהרב. באופן כללי אני ממליצה לשלב סוגי ממתיקים, זה מנטרל טעמי לוואי 🙂
אילנה הלר נצר
12/02/2022 at 19:19אפשר להחליף את השמן זית בחמאה למשל?
טליה בנימיני
13/02/2022 at 16:30הי אילנה, תודה על השאלה 🙂 אם החשש שלך הוא מטעם של שמן זית בעוגה הסירי דאגה מליבך. הוא כלל לא מורגש. אם בכל זאת תרצי להחליף אחת הקוראות שיתפה אותי שכוס שמנת מתוקה עבדה מצוין. מניסיון שמן קוקס לא מתאים כאן, אני לא בטוחה לגבי חמאה כי לא ניסיתי אבל אם מנסה שתפי איך יצא
נועם
22/05/2022 at 19:18היי טליה! תודה על אתר מדהים!
אשמח לדעת האם יש אפשרות להחליף את הסוויטאנגו בסוכרזית- כפית לכפית? כמו בתמונה- https://cdn.shopify.com/s/files/1/0539/9245/6379/products/1045_2048x.jpg?v=1612623132
במידה וכן, מה יחס ההמרה? האם גם לשים כוס?
תודה רבה רבה שוב
טליה בנימיני
23/05/2022 at 07:06הי נועם, תודה רבה על הפידבק. איזה כיף שאהבת:-) אין שום בעיה להחליף את הסוויטנגו בסוכרזית כפית לכפית באותה כמות (כוס)
ג'ולי בורוכוב
09/02/2022 at 10:13טליה רציתי להודות לך על המתוכונים המדהימים. איזה כייף שסוכרתיים וגם מי ששומר יכול להנות מהמתכונים שלך אשמח עם תעשי סדנאות לדל פחמימה אני הנרשמת הראשונה.
טליה בנימיני
09/02/2022 at 10:23הי ג'ולי, תודה רבה על הפירגון. כל כך לא מובן מאליו וממש ממש מרגש אותי. כרגע אני לא עושה סדנאות אבל מידי פעם מעבירה שיעור זום בהתנדבות לקהילת הגמלאים. תוכלי לצפות בשיעור סופגניות ממש כאן ויש שם גם קצת הסברים וטיפים על חומרי הגלם דלי הפחמימה. ב 14 למרץ יהיה שיעור נוסף להכנת אוזני הזמן דלות פחמימה לפורים. מוזמנת מאוד להצטרף 🙂
סיגל
25/07/2023 at 15:20היי הכנתי את העוגה פעם אחת לחברה והיתה הצלחה. 2 שאלות האם ניתן להכין את העוגה מראש ולהקפיא? היא מפשירה טוב?
שאלה שנייה האם סוכר דמררה מגיב טוב בהקצפה? פוחדת שהקצף לא יעלה יפה.
טליה בנימיני
25/07/2023 at 18:16הי, שמחה שאהבת את העוגה. אין בעיה להקפיא אותה היא מפשירה נפלא ואם תחממי קצת תרגיש כמו חדשה 🙂
לגבי הקצפה עם דמררה לדעתי עדיף לטחון אותו לפני במטחנת תבלינים / קפה כי גודל הגרגרים משפיע על איכות ההקצפה ויכול להיות שהעוגה תתקבל קצת דחוסה יותר. בכל מקרה לדעתי זה לא דרמטי ולא חושבת שזה יחרב את העוגה 🙂