כמעט לכל מי שאוהב לאפות יש את המתכונים הקבועים שתמיד עובדים לו. מתכוני בסיס קלים שזוכרים כבר בעל פה ותמיד מצליחים. כשהדפיסו אותם במגזינים קראו להם "גזור ושמור", היום קוראים להם לפעמים "מתכון מנצח". במיוחד אני מחבבת את אלה הוורסטיליים. אלה שעם טוויסט קטן בעלילה הופכים בכל פעם למשהו חדש. כזו היתה עוגת השקדים ללא קמח, שהפכה ללהיט רשת הסטרי בן לילה וכאלה הן עוגיות חמאה ללא גלוטן שכאן לפניכם.
ברגע שעברתי לתזונה דלת פחמימה הייתי צריכה להמציא את כל ארסנל האפייה שלי מחדש. המתכונים שמצאתי ברשת אכזבו אותי בזה אחר זה ואף חומר גלם לא עבד כמצופה. ככה התחלתי ליצור את הגרסאות שלי לכל המאכלים שרציתי להחזיר לחיי וגם יצרתי מדריך חומרי גלם כדי לקצר את הדרך לכל שאר האופים שמסתגלים למציאות חדשה ללא קמח ו/או ללא סוכר ו/או בריאה יותר.
כמי שעוסקת בשיווק לא מעט שנים, למדתי על בשרי שטקסט קצר הכי קשה לכתוב (ובאופן לכאורה פרדוקסלי, לוקח הכי הרבה זמן). עניין של דיוק וזיקוק. ככה זה גם עם מתכונים פשוטים, כמו "סתם" עוגיות חמאה ללא גלוטן. קשה ליצור מתכוני בסיס אלמותיים שעומדים בקריטריונים. האמת שלהם צריכה להיות כל כך נכונה ומדויקת, שאי אפשר להתווכח איתה. צריך שיהיו בהם מעט מרכיבים, שיטת הכנה פשוטה ועדיין תוצאה מעולה, גם אם לא מדייקים במתכון . תוצאה שתרצו לחזור אליה שוב ושוב ובכל פעם לתכנן עוד גרסה, שכל בני הבית יאהבו.
זה לא פשוט , במיוחד באפיה דלת פחמימה ללא גלוטן שיש בה לא מעט אתגרים לא צפויים.
כשאני ניגשת לפיתוח מתכון כזה אני לא חובשת את מצנפת השף אלא דווקא את כובע המרקטר ומתכננת ניסוי מבוקר. הניסוי מתחיל מהשערת אפס וממנה אני מתחילה לבודד משתנים (כמו סוג חומר הגלם שיהפוך את קמח השקדים בן הבליעל לפריך). משם אני עורכת אופטימיזציה לכמויות, על פי השערת אפס נוספת. עד שאני מגיעה לגרסה שטעימה לי ולנסיינים הדומסטיים למודי הסבל. לרוב, המתכונים שמגיעים לבלוג הם תוצאה של מעבדת ניסוי שעברו בה עשרות גרסאות ניסוי. אני נוטה להאמין שרוב המתכונים המעולים (כמו רוב הדברים המעולים בכלל) מפותחים על בסיס שיטה. לא בליל מקרי של חומרי גלם וכמויות שהופקרו לחסדי אלת המזל. נכון, זה אף פעם לא נראה ככה באינסטגרם 🙂 אבל בחיים "שרוולנות" פשוט פחות עובדת (לשלוף יהלום מהשרוול). עניין של סטטיסטיקה.
כישרון אמנם אינו ניתן לחיקוי, אבל יש לו מגבלות רבות. שיטה ועבודה קשה מגבירות את הכישרון הטבעי כמו כדור שלג ויודעות לכסות "חורי כשרון" בשכבות של תוצאות. כשהייתי ילדה צעירה, הכל בא לי בקלות. מדפי השולחן שלי היו עמוסים בתעודות הצטיינות בספורט ובלימודים מבלי שהקדשתי להם דקה מזמני. לקח שנים רבות עד שהתחלתי להיתקל בקירות, כאשר הכישרון כבר לא הספיק (בקורסי המבואות הכמותיים לתואר הראשון אם לדייק). כך למדתי להזיע. עוד למדתי, ששיטה מקצרת את הדרך ומתרגמת את הכשרון לתוצאות. בזכותה התכנסנו פה לדבר על עוגיות מוצדקות. תוצר של עשרות ניסיונות לאורך חודשים רבים.
מתרגשת סוף סוף לשתף עוגיות חמאה ללא גלוטן כפי שעוגיות צריכות להיות ! מופת ודוגמא לכל העוגיות באשר הן. משל היו גן ילדים אנתרופוסופי בקליפורניה. עוגיות מזינות, בריאות, ללא קמח וללא סוכר, קלות להכנה בקערה וכף, אפילו ללא ביצים. כל זה והן עדיין טעימות ופריכות ואפילו צייתניות. אלו עוגיות שילכו אחריכם בכל משעול : תשתמשו בחמאה ותקבלו עוגיות חמאה מעודנות ופריכות, תוסיפו שוקולד צ'יפס, תבלינים או קקאו ותגלו בכל פעם עולם חדש. אל תשכחו לקחת אותן לפיקניק עם תרמוס תה. כל דבר טעים יותר כשהוא טבול בתה בחיק הטבע. או מצופה בשוקולד אבל זה מסיפור אחר
מצרכים
כוס קמח שקדים (100 גרם)
שלוש כפות ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (סוויטנגו, מונק פרוט, אפשר גם סוכר תמרים /קנים וכו')
כף זרעי פסיליום למשל כאלה
חצי כפית קסנטן גאם למשל כאן
50 גרם חמאה (אפשר שמן קוקוס לעוגיות טבעוניות /פרווה , ואפילו שמן קוקוס מעלף בטעם חמאה )
כפית תמצית/מחית וניל איכותית
קמצוץ מלח
גרידת לימון /תפוז- לא חובה
איך מכינים עוגיות חמאה ללא גלוטן?
מחממים תנור אפייה על 160 מעלות במצב טורבו
מחממים את החמאה במיקרו על הפשרה כ 45 שניות בקערה חסינת חום. במידת הצורך מחממים עוד 30 שניות לקבלת חמאה רכה שרק מתחילה להינמס. מערבבים בקערית קטנה את המצרכים היבשים (גרידת לימון, פסיליום, קסנטן וקמח שקדים). מוסיפים את החמאה הרכה לתערובת היבשים. אם בחרתם להוסיף תבלינים /שוקולד/אגוזים זה הזמן לשלבם בבצק. מערבבים בידיים רק עד לקבלת בצק אחיד. מניחים גיליון נייר אפיה על תבנית התנור. מגלגלים מהבצק כדורים בגודל ג'ולה גדולה (כ 25 כדורים) ומשטחים לצורת עוגייה. מניחים את העוגיות על נייר האפייה ברווחים . אופים בשליש תחתון של תנור חם כ 20-25 דקות או עד שמזהיב. מצננים לחלוטין ! שימו לב שהעוגיות יוצאות מהתנור רכות ומתקשות רק לאחר צינון מלא . העוגיות נשמרות במיכל אטום במקרר כשבוע או חודשיים במקפיא.
הערות
- לעוגיות שוקולד צ'יפס הוסיפו לבצק רבע כוס שוקולד קצוץ או פתיתי שוקולד שמתאימים לתזונה שלכם (מעל 85% נחשב דל פחמימה)
- אוהבים קינמון? הוסיפו כפית שטוחה קינמון טחון לבצק במקום גרידת לימון
- לעוגיות בטעם שוקולד הוסיפו שתי כפות קקאו לחומרים היבשים (רצוי הולנדי או מעל 20% שומן)
- לעוגיות "סנדוויץ" מורחים חצי כפית ריבה /למון קארד/נוטלה ומצמידים לעוגייה אחרת
- למידע נוסף על ממתיקים חלופיים , חומרי גלם ותחליפים לאפיה בריאה ודלת פחמימה תציצו כאן
4 Comments
אילה
06/05/2023 at 09:30היי, במה ניתן להחליף את ה קסנטן גאם?
טליה בנימיני
06/05/2023 at 14:51הי אילה, תודה על השאלה. אפשר להחליף בכפית גדושה קמח קוקוס
מיטל
29/04/2023 at 21:34היי,
האם ניתן במתכון זה באבקת פסיליום ולא זרעי פסיליום?
טליה בנימיני
29/04/2023 at 21:48הי מיטל, תודה על השאלה. אין בעיה להשתמש באבקת פסיליום טחונה. עם זאת היא קצת יותר "מרוכזת" מסיבי פסיליום ולכן כדאי להפחית קצת בכמות (כ 3/4 כף או שלוש כפיות)