פסח זה אביב, חירות וגם שמחה רבה. פסח זה אגוזים. אני ממש חייבת להכיר את הילד שממלא את כיסיו באגוזים. גמדי הבית הם סרבני אגוזים מושבעים. כצפוי, אחת הדרכים המוצלחות להכניס את בריאות האגוזים לתפריט, היא לשלב אותם עם שוקולד. השילוב בין אגוזי לוז (שנקראים גם בונדוקים או אילסרים) לשוקולד מוכר כבר לילדי הגן ולאחרונה גם יצרתי בהשראתו מתכונים לממרח נוטלה וממרח שוקולד לבן. אז למה לא להפוך אותו לעוגת שוקולד לפסח טעימה במיוחד, שמזכירה נוטלה?
רוב העוגות באפיה דלת פחמימה מבוססות על קמח שקדים. טעמו ניטראלי וניתן להכין ממנו כמעט כל דבר מאפה או עוגה. כמי שאימצה תזונה קטוגנית לפני שנתיים אין יום שאני לא אופה או אוכלת מאכלים מקמח שקדים. לקראת חג הפסח והאביב החדש, הממשמש עלינו לטובה, התחשק לי לחרוג ממנהגי ולהכין עוגה שאין בה קמח שקדים.
העוגה הזאת רכה, לחה ושוקולדית, ממש על גבול ה"סופלה", עם טעם מרומז של אגוזי לוז שמוסיף לה קסם מיוחד. לא רק שהיא בריאה יותר, אין ספק שזאת עוגת שוקולד לפסח טעימה במיוחד. אבל יש לי הרגשה שניפגש שוב עוד לפני פסח הבא. הסיבה פשוטה – יש הרבה מתכונים לעוגות שוקולד לפסח ללא קמח וגלוטן, חלקם גם ללא סוכר. רק מעט מהם באמת טעימים 🙂
מצרכים לתבנית עגולה בקוטר 22 או שתי עוגות אינגליש קייק קטנות
100 גרם אגוזי לוז קלופים מולבנים או 100 גרם מחית אגוזי לוז (להשיג בחנויות פיצוחים וחנויות טבע)
2/3 כוס ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה ללא סוכר מומלץ לשלב סוגים למשל אלולוז וסוויטנגו, לעוד אפשרויות ראו פרק ממתיקים)
5 ביצים בטמפרטורת החדר
כוס שמן צמחי בטעם ניטראלי (כל שמן יתאים אך מומלץ כמה שפחות מעובד כמו MCT, אבוקדו , שמן אגוזים)
כפית אבקת אפיה
שמינית כפית מלח
כפית תמצית/מחית וניל איכותית
100 גרם שוקולד מריר (לגרסה דלת פחמימה השתמשו בשוקולד 90% מומלץ לינט/גודייבה)
רבע כוס שוקולד צ'יפס (לא חובה)- לגרסה ללא סוכר השתמשו בשוקולד צ'יפס של סוויטנגו או שוק זירו
חופן אגוזי לוז לקישוט (לא חובה)- עוד אפשרויות לקישוט בהערות
איך מכינים עוגת שוקולד לפסח טעימה במיוחד ?
מחממים תנור ל 160 מעלות על מצב טורבו. מניחים את האגוזים על נייר אפיה בתבנית וקולים כ 15 דקות עד שהם מעט זהובים ועולה ריח קליה במטבח. מוציאים מהתנור ומניחים להם להצטנן. בנתיים מניחים את השוקולד יחד עם השמן בקערה חסינת חום וממיסים דקה במיקרו על עוצמה גבוהה . מערבבים להמסה מלאה.
מוסיפים לשוקולד וניל. מערבבים ובודקים שהתערובת פושרת או חמימה למגע אך לא רותחת. כאשר התערובת לא חמה מפרידים את הביצים. את החלמונים מוסיפים לתערובת השוקולד שהצטננה ואת החלבונים לקערת המערבל.
כאשר האגוזים הצטננו לחלוטין טוחנים אותם במטחנת קפה לאבקה דקה. מוסיפים את האגוזים הטחונים ביחד עם אבקת אפיה לתערובת השוקולד ומערבבים היטב. מוסיפים לחלבונים את המלח ומקציפים במהירות מקסימלית. ברגע שמתחיל קצף מתחילים להוסיף את הממתיק האבקתי בהדרגה. את הכף האחרונה הוסיפו כשהקצף כבר יציב במרקם "מאט". ממשיכים להקציף לקצף מבריק ויציב מאוד שסימני המקצף בתוכו יציבים ועמוקים.
כאשר הקצף יציב ונוקשה, עוצרים את פעולת המערבל. מעבירים חצי מהקצף המוכן לתערובת השוקולד ומערבבים לתערובת אחידה. מעבירים את החלק השני של הקצף ומקפלים בעדינות לאיחוד התערובות עם מינימום איבוד נפח. רצוי להשתמש בלקקן. יוצקים את התערובת לתבנית משומנת (לחילוץ קל רצוי לרפד אותה בנייר אפיה גזור לצורת התבנית. בעלי אקספרס אפשר לקנות נייר אפיה עגול במגוון גדלים)
אופים בשליש תחתון של תנור חם כ 40-35 דקות או עד שהעוגה יציבה ועדיין מעט מאוד רוטטת במרכז. מקררים על השיש. ניתן לשמור את העוגה יומיים שלושה בטמפרטורת החדר כאשר היא עטופה היטב, שבוע במקרר או שלושה חודשים במקפיא. העוגה במיטבה כאשר היא חמימה או בטמפרטורת החדר. מומלץ לחמם קלות לפני ההגשה. אם רוצים מגישים עם מעט אבקת סוויטנגו שפיזרתם דרך מסננת דקה ,מעט תותים או קצפת
הערות
- ניתן להשתמש ב 100 גרם מחית אגוזי לוז טבעית במקום באגוזים שלמים ולקצר תהליכים (להשיג במחלקות הטבע בסופרמרקט , חנויות טבע , אפייה ובפיצוחיות). פוסחים על שלב הקלייה ופשוט מערבבים את המחית עם תערובת השוקולד וממשיכים כרגיל. שימו לב לערבב היטב את המחית בצנצנת , השמן נוטה להיפרד מהמאסה.
- כמות הממתיק בעוגה מבוססת על שימוש בשוקולד מריר 90% כמו לינט או גודייבה. אם משתמשים בשוקולד עם אחוז נמוך יותר של מוצקי קקאו, השוקולד יכיל יותר סוכר ועל כן יש להפחית את כמות הממתיק.
- לציפוי שוקולד לעוגה המיסו במיקרו: 2 כפות שמן קוקוס, כף אבקת קקאו, שתי כפות מים, 30 גרם שוקולד מריר, חצי כפית וניל , קורט מלח וממתיק שמתאים לתזונה שלכם בכמות השווה ל 3-5 כפות סוכר. רצוי לערבב סוגים בדגש על ממתיקים נוזליים למשל – כף ממתיק אבקתי מונק פרוט טחון לאבקה, 20 טיפות סוכרלוז נוזלי פקק צהוב ו 2 כפות אלולוז נוזלי. כמות הממתיק נגזרת מרמת המתיקות שאתם אוהבים ומאחוז מוצקי הקקאו בשוקולד. לציפוי גנאש חלבי – מחממים דקה במיקרו 2/3 כוס שמנת מתוקה, מוסיפים 50 גרם שוקולד מריר ומערבבים להמסה. מוסיפים חצי כפית וניל, קמצוץ מלח וממתיק בכמות השווה ל 2-4 כפות סוכר
- לתוספת רושם ניתן להגיש את העוגה עם מעט אבקת סוכר /סוויטנגו במרקם אבקת סוכר מנופה מעל, בארוחה חלבית חגיגית מומלץ להגיש לאחר חימום קל, עם מעט קצפת ו/או גלידה ליד.
- נשארו לכם קצת שאריות ? אפיתם יתר על המידה והעוגה התייבשה? אל דאגה ! ככה תכינו ממנה כדורי שוקולד (פונצ') לא פחות טעימים, שגם הם ניתנים להקפאה. הפונצ'ים שהכנתי מהעוגות הללו בשלבי הניסוי היו כה טעימים, שאני שוקלת להכין את העוגה במיוחד לכדורי שוקולד! 🙂
- למידע נוסף על ממתיקים חלופיים , חומרי גלם ותחליפים לאפיה בריאה ודלת פחמימה תציצו כאן
27 Comments
אודיה
06/06/2024 at 19:19רציתי לשאול אם אפשר לא לאפות קודם את האגוזים פשוט לשים אותם ככה טחונים? ואם זה בסדר אגוזי מלך ולא לוז?
טליה בנימיני
07/06/2024 at 04:46הי אודיה, תודה על השאלה. אפשר להשתמש באגוזים מבלי לקלות אותם לפני, אבל הקליה הפשוטה והקצרה ממש מוציאה את הטעם של האגוזים, שקצת נעלם אחרי שהם יושבים בחנות… זה משפיע על טעם העוגה ולכן אני ממליצה בכל זאת לא לוותר על השלב הזה. אפשר להכין את העוגה מכל סוג של אגוזים אבל כמובן שהטעם ישתנה בהתאם. אישית לא ניסיתי סוגים אחרים. אני אוהבת להכין אותה מאגוזי לוז כי בשילוב קקאו מקבלים טעם מאוד קרוב לנוטלה … שתפי אם מנסה. חג שמח 🙏🏽
מירי
01/08/2023 at 17:24הי, האם אפשר את מתכוני השוקולד לבצע עם אבקת חרובים או קקאו?
טליה בנימיני
01/08/2023 at 21:02הי מירי, אבקת קקאו היא בעלת תכונות שונות משוקולד כך שלא תתקבל אותה תוצאה ויתכן וידרשו שינויים נוספים במתכון (כמו כמות השומן , הממתיק ועוד). לא ניסיתי להחליף במתכון הזה אז לא יודעת להגיד איך להתאים את המתכון. תוכלי לנסות עוגות שוקולד אחרות שמתבססות על אבקת קקאו כמו למשל זאת
מאשה
04/04/2023 at 04:53תודה על המתכון, האם אפשר להכין עם שמן קוקוס?
טליה בנימיני
04/04/2023 at 06:33הי, זה אפשרי אבל אני לא אוהבת קוקוס אז קשה לי להמליץ 🙂 קוראים שהכינו עם חמאה דיווחו על תוצאה מוצלחת
חופית
27/03/2023 at 20:15המתכון נראה מעולה ואני מתכוננת להכינו לערב החג, איך ניתן להכין את הגנאש פרווה ?
תודה.
טליה בנימיני
30/03/2023 at 22:02הי חופית, תודה רבה על השאלה! העוגה מעולה כפי שהיא ללא ציפוי ותהיה חגיגית מאוד עם קצת אגוזי לוז שבורים ואבקת ממתיק מעל. אם בכל זאת מחליטה להכין ציפוי גנאש פרווה תוכלי להכין בקלי קלות ככה: שתי כפות שמן קוקוס בקערית חסינת חום ממיסה במיקרו , מוסיפה שתי כפות אבקת קקאו מאיכות מעולה, כפית וניל , קמצוץ מלח ו 4 כפות אלולוז נוזלי או מייפל או כל סירופ נוזלי שמתאים לתזונה שלך (עולש/אגבה וכו,). מערבבת טוב טוב ושופכת על העוגה . חג שמח , מתוק, בריא ומהמם לך ולמשפחה
חופית
05/04/2023 at 05:44תודה ! חג שמח גם לך !!!
נועה
26/03/2023 at 15:26כוס שמן שלמה? זה לא המון?
נועה
26/03/2023 at 17:55הכנתי. העוגה טעימה ברמות!!
טליה בנימיני
26/03/2023 at 20:39איזה כיף לשמוע 🙂 🙂 תודה על השיתוף
חופית
05/04/2023 at 05:45באיזה שמן השתמשת ?
עדי
22/10/2023 at 14:12מתכון מושלם. תודה רבה!
באיזה שלב מוסיפים את אבקת האפיה? שכחתי להוסיף אותה . אם אזכור בפעם הבאה בטח העוגה תצא אפילו יותר טוב!
טליה בנימיני
22/10/2023 at 22:27הי עדי , תודה רבה על השאלה. בזכותך ראיתי שאכן לא רשמתי בהוראות ההכנה מתי מוסיפים. אבקת האפיה מצטרפת לאגוזים הטחונים כאשר מוסיפים אותם לשוקולד . הוספתי גם במתכון עצמו לטובת כולם. תודה רבה רבה על הפידבק וההערה
עדי
23/10/2023 at 09:55הכנתי אותה שוב (עם אבקת אפיה) .
תודה תודה תודה. איזה מתכון מדהים. כזאת עוגה רציתי. חמש שנים עם סוכרת ועד היום לא מצאתי עוגת שוקולד כמו של פעם. של ימי הולדת. אמיתית. עד שהכנתי את זאת.
גראף קרן
16/03/2023 at 11:29כוס שמן צמחי בטעם ניטראלי (כל שמן יתאים אך מומלץ כמה שפחות מעובד כמו MCT, אבוקדו , שמן אגוזים)
סליחה על הבורות. למה התכוונת? שהשמנים שכתבת הם מעובדים אז לא שמנים כאלה, או להיפך, שכדאי להשתמש בשמנים הנל? עברית שפה קשה ולמי שלא מבין בשמנים כמוני זה יכול להיות דו משמעי ומבלבל. ובאופן כללי אוסיף שיש לך אתר מקסים, נגיש ואני נעזרת בו הרבה. תודה מראש.
טליה בנימיני
16/03/2023 at 15:00שימחת את ליבי מאוד, איזה כיף שאת נהנית מהאתר 🙂 בלי קשר תודה רבה על השאלה ! , אני בטוחה שיש עוד קוראים שלא הבינו. בנושא השמן – כל שמן ממקור צמחי שאין לו טעם חזק יתאים למתכון. אבל ! יש שמנים צמחיים חסרי טעם שעוברים עיבוד מאסיבי שפוגע בערך התזונתי שלהם והם נחשבים פחות בריאים. למשל שמן חמניות או שמן קנולה שנמכרים בכל סופר. ניתן להשתמש בהם במתכון ולקבל תוצאה טובה מבחינת טעם ומרקם. ההמלצה שרשמתי להשתמש בשמנים יותר טבעיים ופחות מעובדים תשפיע רק על מדד הבריאות ולא על הטעם 🙂 אפשר להשיג מגוון שמנים כאלה בסופרים גדולים חנויות טבע רשתות פיצוחים או באינטרנט , למשל שמן אבוקדו. אגב, גם שמן זית יכול לעבוד אם הטעם שלו מאוד מאוד עדין ולא חריף. אחרת הוא פשוט משתלט על הטעם העדין והמיוחד של האגוזים … מקווה שעניתי 🙂
קרן
16/03/2023 at 15:20ענית. תודה רבה 😋
מרינה
16/03/2023 at 09:30העוגה נראת מצוין!
חושבת שאפשר חמאה במקום שמן צמחי?
טליה בנימיני
16/03/2023 at 14:31הי, איזה כיף. תודה רבה על הפידבק 🙂 לא ניסיתי להכין את העוגה עם חמאה אבל לדעתי זה יעבוד. יכול להיות שהעוגה תהיה קצת יותר דחוסה בעיקר אם אוכלים ישר מהמקרר בלי לחמם קצת לפני…:-) שתפי אם מנסה !
תומר
16/03/2023 at 09:03בהערכה גסה, כמה גרם פחמימות לחתיכה ממוצעת?
טליה בנימיני
16/03/2023 at 14:29הי תומר, תודה על השאלה 🙂 בחלוקת העוגה לעשר מנות כל מנה תכיל בין 2 ל 3 גרם פחמימה נטו. מה שישפיע על הכמות המדויקת זה בעיקר סוג השוקולד שבו תשתמש והאם מוסיפים שוקולד צ'יפס או לא. בלי תוספת שוקולד צ'יפס ועם שוקולד 99% של לינט תגיע בערך לשני גרם נטו לפרוסה. עם תוספת שוקולד צ'יפס ושוקולד גודייבה 90% זה יהיה כ- 3 גרם למנה.
מירי
15/03/2023 at 14:38תודה על המתכון . מה זה תנור חם? כמה מעלות?
טליה בנימיני
15/03/2023 at 20:02הי מירי , תודה על השאלה. 160 מעלות במצב טורבו (רשום בשורה הראשונה של ההוראות 🙂 )
מירי
16/03/2023 at 04:55תודה לך. מהמתכון השתמע שזה החום לקליית האגוזים.
טליה בנימיני
16/03/2023 at 06:43גם וגם 🙂 תודה ששאלת