אצל הירקן שלי יש שלט "אל תמשמש את המשמש". מזל שהוא מזהיר אותי, כי משמש לא נחשב ידידותי לתזונה קטוגנית (אם אתם מחפשים ריבה קטוגנית נסו את זאת) . למרות זאת, הוא פרי דל פחמימה באופן יחסי. פרי אחד בינוני מכיל רק כ 3 גרם פחמימה נטו. זה אומר שריבת משמש ללא סוכר תתאים לדלי פחמימה ושוחרי בריאות מעדות אחרות. כאילו שהייתי צריכה תירוץ להכין לכם סוף סוף ריבת משמש הגונה ללא סוכר אחרי כל כך הרבה בקשות… וחוצמיזה משמש זה בלב. הוא הרבה מעבר לסך פחמימותיו.
ריבה ללא סוכר לסוכרתיים ריבת משמש בריאה
משמש או מישמיש…? איך שלא תקראו לו, אני קשורה לפרי הזהוב הזה בעבותות. הסמל הרשמי של שיא הקיץ שעונתו קצרה, כתומה ומרשימה. בוהק ועסיסי עם לחיים אדומות. לא אחד שאפשר להתעלם ממנו.
בעידן התמימות נטול המסכים היינו אוספים את הגרעינים (הגוגואים) ומגיעים איתם לבית הספר להוטים לקרב. ביד אחת השקית ובשניה קופסה עם חור. בהפסקות מתפזרים במסדרונות ומציעים לילדים לנסות לקלוע תמורת שלל גוגאים לפי גודל החור. עם השנים בגרנו והחלפנו את משחק הרחוב המלהיב במשחקים קנויים וממוסכים באפס מאמץ.
כשהכרתי את אחד הבנים הראשונים שהתעניינתי בהם, היתה לו כבר נערה. הוא היה שמש. בהיר ומאיר. והיא היתה לא. כשניסיתי להסביר לו בעדינות את המצב בחושי המאבחנת שלי, יצאה לי אלגוריה סתומה של מישמיש וקוף. כנראה במקום שמן ומים. מאדים ונוגה… שני קצוות שלא מתחברים. מאז הוא קרא לי מישמיש וחיבתי היתרה לפרי כתום החמוקיים התעצמה עשרות מונים. שנינו המשכנו מזמן בחיינו אבל בכל שנה כשעיני נופלות על הלחי האדומה הראשונה של העונה עולה בי חיוך קטן עם צביטה בלב ודחף בלתי נשלט להכין משהו מופלא וזהוב. איך אפשר לשכוח אהבה?
ריבת משמש ללא סוכר היא ממש קלה להכנה ונפלאה לשימוש בעוגות , עוגיות ותבשילי עוף ובקר. שלא כמו במתכונים אחרים אין בה סוכרים כלל וטעם הפרי נמצא במרכז הבמה. בשורות נפלאות כשמדובר רק בפרי הכי סקסי-עארס על פני כדור הארץ . שימו לב שריבה ללא סוכר לא נשמרת לזמן ארוך, כדי להשתמש בה לאורך זמן מומלץ לאחסן בצנצנות קטנות ככל האפשר ולשמור במקפיא.
מצרכים
קילו משמש בשל ללא חרצן
כוס תחליף סוכר אבקתי כמו סוויטנגו (ממתיק ללא פחמימות וללא קלוריות) -הכי מומלץ אלולוז
כפית תמצית/ מחית וניל
2 כפיות אבקת ג'לטין
איך מכינים ריבת משמש ללא סוכר
מניחים שתי כפיות אבקת ג'לטין ו 4 כפות מים בקערית חסינת חום לכ 15 דקות.
בנתיים שוטפים היטב את הפרי, חוצים ומוציאים גרעין. שוקלים את הפרי ללא הגרעין. מניחים בסיר כבד את המשמש ותחליף הסוכר ומרתיחים על אש בינונית. כאשר המשמש מתחיל להתרכך והממתיק נמס מערבבים מעט בכף עץ כך שכל הפרי מכוסה בנוזל. ממשיכים לבשל תוך בחישה מידי פעם עד שהמשמש רך לגמרי וכמות הנוזל מינימלית. זמן הבישול אורך כ 25-20 דקות. כאשר הפרי רך לגמרי מסירים את הסיר מהאש. מועכים את הפרי היטב במזלג בעודו בסיר למחית אחידה. אם אתם אוהבים ריבה חלקה לגמרי, טוחנים את הריבה שבסיר (זהירות, זה חם) באמצעות בלנדר מוט.
מחממים את קערית הג'לטין במיקרו 30 שניות בחום גבוה. מערבבים לנוזל חלק ללא גושים. שופכים את תערובת הג'לטין לסיר הריבה, מחזירים לאש לחמש דקות נוספות. מוסיפים וניל ומערבבים.
מעבירים את הריבה הרותחת לצנצנות נקיות יבשות או מעוקרות (בזהירות!) באמצעות מצקת /במזיגה . סוגרים את המכסה והופכים את הצנצנת על ראשה. מניחים להתקרר הפוך. הטריק הקטן הזה עוזר לרוקן את האויר ומאריך את חיי המדף כאשר הצנצנת סגורה. כאשר הריבה התקררה מאחסנים שבועיים במקרר או חצי שנה במקפיא. שימו לב שהריבה ממשיכה להסמיך במקרר ומגיעה למרקם הסופי רק למחרת.
איך יודעים שהריבה מוכנה?
- כמות הנוזל אפסית והריבה סמיכה
- העבירו אצבע (שביל) בכף שהיתה בריבה, השביל נשאר יציב ולא נסגר
- הבועות של הריבה גדולות ומשפריצות
גיוון
בשלב הבישול תוכלו להוסיף לסיר תבלינים לטעמכם כמו 2-3 מקלות קינמון, כוכבי אניס, תרמילי הל או זרעי כוסברה. זכרו לדלות אותם החוצה לפני שמועכים או טוחנים א הריבה
איך מעקרים צנצנות לריבה ?
- אם תעבירו את הריבה לצנצנת כאשר היא רותחת היא תעשה עבורכם את רוב העבודה. בפרט אם הופכים את הצנצנת על ראשה לצינון. הכי קל!
- מחממים תנור ל 100 מעלות , מניחים את הצנצנות הפוכות על רשת ולצידן המכסה. סוגרים את דלת התנור ו"אופים" את הצנצנות רבע שעה. מכבים תנור ומחכים שיתקרר לפני שממלאים את הצנצנות.
ריבת משמש ביתית ריבת משמשים ללא סוכר
הערות
- למידע נוסף על תחליפי סוכר אופציונליים וחומרי גלם בריאים ודלי פחמימה תציצו על המדריך של מוצרי קיטו
- הכי בריא להכין ריבה ללא סוכר לבד אבל יש גם מוצר דומה באיהרב כאן שמבוסס על אריתרטול וסטיביה. בגלל שאין בה סוכרים הריבה דיאטטית ומתאימה גם לסוכרתיים וקיטו.
2 Comments
לינדה
03/04/2023 at 09:40המתכון לא טבעוני. הג'לטין מיוצר מעצמות של דגים ולכן אינו טבעוני
טליה בנימיני
03/04/2023 at 23:20הי לינדה, צודקת, תודה. עדכנתי את האייקונים בהתאם. אגב, ניתן להכין את הריבה ללא ג'לטין ולהוסיף חצי כפית קסנטן גאם שהוא חומר צמחי