אני לא אוהבת ריבה. המוצר התעשייתי שקוראים לו באותו שם הוציא לה שם רע. עדיין, יש מתכונים מעולים שאי אפשר להכין ללא ריבה. כבר עשרים שנה שאני מכינה עוף במשמש עם ברנדי בסיר ברזל, עם צנצנת שלמה של ריבת משמש. ריבה ללא סוכר משמשת אותי במתכונים מתוקים כמו סושי פירות (כזה או כזה). היא מרכיב עיקרי בעוגיות ריבה, חיתוכיות ועוגות. את המתוקים הקלאסיים האלה אני דווקא אוהבת מאוד והם קמים ונופלים על איכות הריבה.
קל להשיג בחנויות ריבה ללא סוכר. עם זאת, לרוב תכולת הפחמימות גבוהה (בגלל הסוכר שבפרי) ולא תמיד שאר המרכיבים בריאים. מי שמתקמצן בפחמימות לרוב נמנע מאכילת ריבה ואפילו מפירות טריים. המתכון הזה מוקדש לכם, שוחרי הבריאות רדופי פחמימות, שממש מתגעגעים לפירות. אני משתמשת בריבה בעיקר למתכונים מתוקים, בהם היא שחקן משני. כך אני מתענגת על טעמם המרוכז של פירות מבלי ליפול לפחמימה.
מבין כל הפירות, פטל, תות ופירות יער הם דלי הפחמימה ביותר. המתכון מתאים לכל אחד מהם ומפיק בין חצי כוס לכוס ריבה בריאה, בטעם טבעי משגע. בגלל היעדר סוכרים הריבה אינה מחזיקה זמן רב כמו אחותה הסוכרתית. יש כמה שיטות להסמיך ריבה ללא סוכר. ניתן להשתמש באבקת ג’לטין, באבקה צמחית בשם קסנטן גם או בזרעי ציה טחונים. שתי האופציות הראשונות חסכוניות יותר בפחמימות וכל אחת תניב מרקם קצת שונה. לדעתי קסנטן גם מפיק את התוצאה הכי קרובה לריבה המוכרת. אם אתם אוהבים ריבה, מציעה לנסות את כולן. המתכון המהיר והפשוט שפה מתייחס לקסנטן או ג’לטין. אם תרצו לנסות ריבה עם צ’יה יש מתכון כאן

מצרכים לחצי כוס ריבה
200 גרם תות (חתוך לקוביות), פטל, אוכמניות או פירות יער מעורבים – טרי או קפוא מופשר ומסונן
4 כפות ממתיק אבקתי – סוויטנגו, מונק פרוט, אלולוז (הכי טוב לשלב כמה סוגים)
כפית אבקת ג’לטין או רבע כפית קסנטן גם (להשיג בחנויות טבע, אפיה או כאן )
איך מכינים ריבה ללא סוכר?
מניחים בסיר קטן פרי וממתיק. מבשלים על אש בינונית כחמש -עשר דקות עד שהפרי מתפרק ונוצר מרקם של ריבה דלילה. מוסיפים קסנטן גם או אבקת ג’לטין וממשיכים לבשל תוך כדי בחישה עוד חמש דקות, עד שהריבה מסמיכה ומאבדת את רוב המים. בשלב זה צורת הבועות משתנה והן הופכות לגדולות ומשפריצות כמו ביצה טובענית בסרטים. מבשלים דקה נוספת ומכבים את האש. מצננים ומעבירים לצנצנת קטנה. הריבה מוכנה כאשר היא מתקררת אך קחו בחשבון שהריבה ממשיכה להסמיך במקרר ותגיע למרקם סופי למחרת.
אם למחרת הריבה עדיין דלילה ניתן להחזיר לסיר ולבשל עוד כמה דקות, להוסיף רבע כפית ג’לטין או כמה פירורי קסנטן. המרקם של הריבה מושפע מתכולת הפקטין של הפרי. תות מקריש הכי טוב בגלל תכולת הפקטין הגבוהה שבו. אפשר לשמור את הריבה במקרר עד שבוע או חודש במקפיא.
הערות
- אפשר להוסיף לפרי בזמן הבישול כף מיץ לימון, מה שיעזור לריבה להתגבש בגלל תכולת הפקטין הגבוהה שלו. מאחר ופירות יער חמצמצים באופן טבעי אני פחות אוהבת להדגיש עוד את הטעם החמוץ ומעדיפה להוסיף חומר הסמכה במידת הצורך (ג’לטין /קסנטן)
- כמות הריבה במתכון קטנה בכוונה כי היא נשמרת לזמן קצר. מתאים מאוד להכנה של מתכונים מתוקים. כמובן תוכלו להכפיל כמויות. אני אוהבת לאחסן את הריבה המוכנה בצנצנות קטנות במקפיא. כך היא עומדת לרשותי כשבא לי לפנק עם עוגיות פרח או סופגניות ממולאות

ריבת תות או פירות יער קלה ללא סוכרים קטוגנית פליאו דלת פחמימה מניחים בסיר קטן פרי וממתיק מבשלים על אש בינונית כחמש -עשר דקות עד שהפרי מתפרק ונוצר מרקם של ריבה דלילה מוסיפים קסנטן גם או אבקת ג'לטין ממשיכים לבשל תוך כדי בחישה עוד חמש דקות, עד שהריבה מסמיכה ומאבדת את רוב המים. בשלב זה צורת הבועות משתנה והן הופכות לגדולות ומשפריצות כמו ביצה טובענית בסרטים. מבשלים דקה נוספת ומכבים את האש מצננים למשך כמה דקות ומעבירים בזהירות לצנצנת קטנה הריבה מוכנה כאשר היא מתקררת אך ממשיכה להסמיך במקרר ותגיע למרקם סופי למחרת אם למחרת הריבה עדיין דלילה, ניתן להחזיר לסיר ולבשל עוד כמה דקות, להוסיף רבע כפית ג'לטין או כמה פירורי קסנטן. המרקם של הריבה מושפע מתכולת הפקטין של הפרי. תות מקריש הכי טוב בגלל תכולת הפקטין הגבוהה שבו. אפשר להוסיף לריבה בשלב הבישול כף מיץ לימון טרי שתכולת הפקטין שלו גבוהה. אני מעדיפה בלי בגלל החמיצות העצמית הגבוהה של פירות היער.
אפשר לשמור את הריבה במקרר עד שבוע או חודש במקפיא. אם לא מתכוונים לאכול בתוך ימים ספורים מומלץ לאחסן במקפיאריבה ללא סוכר
רכיבים
הוראות הכנה
הערות
עדיין אין תגובות, תכתוב/י משהו?