נתחיל בתיאום ציפיות. אין ממש דבר כזה לחם קיטו. אחרי שלוש שנים בתזונה קטוגנית ניסיתי כמעט כל מתכון לחם שבעליו נשבעו בספר התורה שהוא הדבר האמיתי. בהן צדקי, עשרות מתכונים עברו אצלי בתנור. חלקם עברו בקו ישר מהתנור לפח הזבל וחלקם עברו חניית ביניים מתסכלת במקפיא עד שגאלתי אותו מייסורם.
קיטגנתי מאות מאכלים בשנים הקטוגניות שלי. חלקם בקלות וחלקם במאמץ רב. אני יכולה להעיד היום שלחם הוא המאתגר מכולם. ללא דגנים, שמרים וקטניות לא ניתן להפיק משהו שהוא לגמרי לחם. התחליפים לקמח חיטה אינם דומים למקור. כמעט כל המתכונים של לחם קיטו שניסיתי עד היום היו דחוסים וכבדים. כשהם לא היו דחוסים היה להם טעם של ביצה (או קוקוס או נסורת).
הזן הגרוע מכולם מבחינתי הוא אותו לחם קטוגני מהונדס מיו טיוב, שמצריך הקצפות ושימוש בעשרות חומרי גלם אקזוטיים ושעות של עבודה. מול מתכונים כאלה אני מוצאת את עצמי משותקת. שומרת באיזה תיקיה לפנסיה וכמעט לא מגיעה אליהם. כאשר זה כבר קורה (בכל זאת אני כאן בשליחותכם), לרוב אני מוצאת את עצמי מול עוד סוג של פיתה שקדים בטעם נסורת/ קוקוס/ ביצה. רק יותר יקרה ומתסכלת (נו טוב, לכי בשקט למקפיא, אולי תתגלגלי לטוסט יום אחד ולא נרגיש את הטעם).
ומה בסך הכל רציתי מהלחם שלי ? כן תפילותיי הנידחות. שיהיה אוורירי ורך מבפנים, עם קרום פריך מבחוץ. שיהיה בטעם ניטראלי, כך שיוכל להכיל את שיגעונות הכריך המתחלפים שלי ושיהיה קל להכנה, בלי הקצפות ורשימת מצרכים ארוכה ובלתי מושגת. המתכון שהגעתי אליו בסופו של דבר מבוסס על מתכון מהבלוג ElaVegan בשינויים קלים.
אז אחרי שתיאמנו ציפיות, אני מקווה לחסוך לכם את מסע הכישלונות היקר והמתסכל. תכירו לחם קיטו שהוא עדיין לא לגמרי לחם, אבל הכי מתקרב. מוקדש באהבה לכל מי שעדיין חייב משהו מתחת לפרוסת הגבינה שלו 🙂
מצרכים לכיכר קטנה (תבנית אינגליש קייק קטנה)
כוס ועוד 3 כפות (120 גרם) פשתן זהוב טחון טרי בחנות או במטחנת קפה ביתית (או קמח פשתן זהוב של בוב)
שתי כפות שבבי פסיליום (לא פסיליום טחון לאבקה) למשל כאן
כפית גדושה אבקת אפיה , רצוי ללא אלומיניום. אני משתמשת בסוג הזה
כפית שטוחה מלח (רצוי אטלנטי ורוד)
כוס (240 מ"ל) מים חמימים
כף חומץ תפוחים טבעי
חצי כפית ממתיק שמתאים לתזונה שלכם (לא חובה) – למשל סוויטנגו או חמש טיפות סוכרלוז נוזלי של סוכרזית
איך מכינים לחם קיטו ?
מחממים תנור ל 170 מעלות במצב טורבו
במידה ואתם משתמשים בזרעי פשתן שלמים טוחנים את הפשתן דק במטחנת תבלינים /קפה. בקערה מערבבים קמח פשתן, אבקת אפיה, פסיליום ומלח. מוסיפים חומץ, מים וממתיק ומערבבים היטב. מתקבל בצק מעט דביק. כדאי ללוש אותו מעט בידיים כדי לוודא שכל המרכיבים התאחדו. מרפדים תבנית בנייר אפיה (ראו טיפים בהערות), אם משתמשים בתבנית נייר חד פעמית אין צורך לרפד ואין צורך לשמן.
אופים את הלחם כשהתבנית במסילה הכי תחתונה של תנור חם כ 60 דקות עד שהוא מזהיב היטב מכל הצדדים (אפשר להרים בעדינות ולבדוק אם החלק התחתון לגמרי יבש ושחום).
הערות
- שימו לב להשתמש בשבבי פסיליום ולא בפסיליום טחון לאבקה דקה (powder). פסיליום אבקתי הוא הרבה יותר דחוס ופחות מתאים למתכון.
- המתכון נוסה בהצלחה גם עם פשתן רגיל (לא זהוב) טחון דק
- אם אתם רוצים לקבל לחם אוורירי מאוד, הפחיתו את כמות הפשתן ל 100 גרם וקחו בחשבון שעשויות להיווצר בתוך הלחם בועות אוויר גדולות
- ניתן לאפות את הלחם על נייר אפיה ללא תבנית אינגליש קייק. בידיים רטובות מכינים מהבצק צורת כדור או כיכר מאורכת ומניחים בתבנית התנור שריפדתם בנייר אפיה.
- ניתן לחלק את הבצק ל 4 כדורים שווים בגודלם ולאפות כלחמניות
- ניתן לקשט את הלחם לפני האפיה בשומשום, גרעיני חמניה, דלעת , צ'יה, קצח , זרעי המפ וכד'
- לגיוון (ואם לא מתכוונים לאכול את הלחם עם ממרחים מתוקים) ניתן להוסיף ללחם חצי כפית תבלין טחון כמו כוסברה טחונה אבקת שום או כמון טחון . אפשר להוסיף כף פסטו /ממרח זיתים -ואז לא מוסיפים ממתיק.
- ניתן להוסיף ללחם רבע כוס אגוזי מלך /פקאן קצוצים
- למידע מפורט על חומרי גלם ותחליפים לאפיה בריאה ודלת פחמימה תציצו כאן
18 Comments
חגית
21/07/2024 at 13:26הי
רציתי לשאול לגבי הטחינה של זרעי הפשתן ואפייתם
הבנתי שעצם זה שטוחנים אותם ואופים אותם בחום הם מאבדים את כל הערכים שלהם
לא כך?
טליה בנימיני
22/07/2024 at 04:14הי חגית, טחינת זרעי הפשתן מועילה לגוף מכיוון שקשה לעכל את הזרעים בשלמותם, ולכן טחינה מאפשרת ספיגה טובה יותר של החומרים המזינים.
עם זאת, חומצות השומן אומגה-3 רגישות לחשיפה לחמצן, כך שטחינת הזרעים עלולה להאיץ את תהליך החמצון שלהם. לכן מומלץ לטחון את הזרעים קרוב לזמן הצריכה.
חימום בטמפרטורה גבוהה פוגע בחלק מהערכים התזונתיים של כל חומר גלם כמעט אך יש ערכים תזונתיים שאינם נפגעים בחימום כמו סיבים תזונתיים ומינרלים
ענר
29/04/2024 at 15:25איזה חום התנור? האם טורבו?
טליה בנימיני
29/04/2024 at 16:41הי, רשום בשורה הראשונה של הוראות ההכנה. 170 מעלות במצב טורבו
לנה
21/04/2024 at 23:02היי טליה, ניסיתי לאפות פעמיים את הלחם ופעמיים הוא לא תפח
קראתי כאן בתגובות לגבי הפסיליום, אני רכשתי ישירות מהלינק שצירפת, לגבי אבקת אפיה רכשתי לפני כחודש (ללא אלומיניום)
בגדול כל המצרכים חדשים שנרכשו עבור אותה אפיית הלחם.
עכשיו כשאני מנסה להבין, במתכון שרשמת כוס ו3 כפות (120גרם) הכוונה 120גרם סהכ או כוס ועוד 120 גרם?
טליה בנימיני
21/04/2024 at 23:20הי לנה, הכמות היא סך הכל 120 גרם. באיזה סוג פשתן השתמשת? מוזמנת לשלוח לי צילום כאן או למייל
לנה
22/04/2024 at 22:42היי טליה, השתמשתי בפשתן של בוב שצירפת לינק מIHERB בפעם הראשונה ובפעם השניה השתמשתי באחר שרכשתי בחנות ליד הבית (שהיה נראה מאד אחר בצבע ובמרקם)
טליה בנימיני
23/04/2024 at 10:51הי לנה, הכנתי הבוקר שוב את הלחם והשתמשתי בפשתן טחון כהה רגיל. יצא מצוין.
גם אצלי יצא מעט פחות אוורירי הפעם, אבל עדיין טעים מאוד. אם את אוהבת לחם אוורירי מאוד נסי להפחית את כמות הפשתן ל 100 גרם במקום 120 וקחי בחשבון שעלולות להיווצר בועות אוויר גדולות.
באופן כללי הלחם הזה אינו תופח הרבה, מוזמנת לשלוח לי בפרטי דרך יצירת קשר באתר תמונה של הלחם וגם תמונה של חומרי הגלם ואנסה להבין יותר אם משהו בעייתי או שככה הלחם אמור להיות… חג שמח ❤️
מנו
29/02/2024 at 12:34ראשית הרבה תודה על כל המתכונים.
את הלחם אפיתי עם 30% מהכמות של פסיליום טחון וזה לא עבד בכלל.
וגם זה עבר בקו ישר מהתנור לפח הזבל 🙂
ניסיתי לאפות אותו עוד כמעט שעה נוספת ועדיין נשאר רך מפנים….הזוי לגמרי.
כנראה שיש פה חשיבות מכרעת לשבבי פסיליום ולא לטחון.
הייתי ממליץ גם על רבע-חצי כפית מלח לכמות כל כך קטנה של בצק. אולי גם להכפיל הכול בשביל שהלחם יהיה קצת יותר גדול.
בכל מקרה תודה רבה.
טליה בנימיני
23/04/2024 at 17:14הי , תודה רבה על הפידבק ועל ההארה החשובה. אכן יש חשיבות מכרעת לפסיליום שבבי ולא אבקתי טחון. שיניתי את ההדגשה במתכון כך שיהיה יותר ברור . אלה שני מוצרים מאוד שונים בהתנהגות באפיה ולא תמיד תחליפיים. שוב, תודה רבה שהסבת את תשומת ליבי ❤️
קרן
28/02/2024 at 10:50היי טליה,
הכנתי את הלחם לפי המתכון ובתנור הוא תפח והרגיש קשה מבחוץ אבל אחרי שהתקרר וחתכתי אותו הוא היה דחוס מבפנים וממש לא אורירי כמו בתמונה.
מה לדעתך הסיבה?
טליה בנימיני
28/02/2024 at 14:54הי קרן , בהנחה שעקבת בדיוק אחרי המתכון מבחינת מצרכים וכמויות אני יכולה לחשוב על כמה אפשרויות : יכול להיות שהשתמשת בפסיליום טחון לאבקה דקה ולא בשבבי פסיליום ? שימי לב שזה מוצר אחר, פסיליום טחון לאבקה הוא הרבה יותר דחוס. עוד אפשרות היא אפיה לא מספיקה / לא במצב טורבו. כל תנור קצת שונה… אפשרות אחרונה והכי פחות סבירה היא שאבקת האפיה לא תקינה מאיזושהי סיבה. פג תוקף / נפגעה באיחסון. עוד משהו חשוב- שימי לב שתפקיד החומץ קריטי והתגובה שלו עם אבקת האפיה היא שיוצרת את האווריריות בבצק. חשוב לא לוותר עליו וגם לדאוג להכניס את הלחם לאפיה מייד בתום הערבוב כי התגובה הכימית הזאת מתרחשת מייד ואם נאפה את הלחם מאוחר יותר הוא לא יהיה אוורירי. אם את עדיין לא בטוחה, מוזמנת לצלם לי את כל המצרכים ולשלוח בפרטי דרך יצירת קשר באתר כדי שאוכל לנסות לעזור יותר 💚
דנה ברעם
26/12/2023 at 10:39היי, אוהבת את המתכונים שלך…
בעניין הלחם- אפשר להשתמש בפשתן לא זהוב?
טליה בנימיני
26/12/2023 at 23:03הי, תודה רבה על הפידבק 💚 איזה כיף ששיתפת. אפשר בהחלט להשתמש בפשתן רגיל, רק קחי בחשבון שהלחם יצא יותר כהה
חנה שושי
31/01/2024 at 17:15תודה יקירה
אנסה כי כבר נואשתי ….
טליה בנימיני
31/01/2024 at 18:18אין יאוש בעולם יקרה ❤️, זה נכון שאין לחם דל פחמימה שזהה במאה אחוז ללחם מחמצת של קונדיטוריה אבל לפחות מבחינתי הפשרה היא קטנה לעומת הבריאות שלנו. אם עדיין לא מסתדרת כתבי לי ואנסה לעזור
רחל
27/11/2023 at 11:56הכנתי. הבצק יצא לי יותר נוזלי ממה שתיארת כאן. שמתי באינגליש קייק. זה תפח ונראה יפה. אבל כשבאתי לחתוך, מסתבר שזה היה כמו בלון חלול-מעטפת פריכה וכל האמצע נשאר גוש דביק ולא אכיל. האם לנסות שוב עם פחות מיים?
טליה בנימיני
28/11/2023 at 21:02הי רחל, תודה על השאלה. בהנחה שכל שאר המרכיבים מדויקים ברמת המשקל / כוס מדידה אוניברסלית, את יכולה להגדיל את כמות הפשתן ל 120 גרם. זה יוצא קצת פחות אוורירי אבל ימנע את התופעה שציינת.