אבא שלי חוגג השבוע שמונים. גם זה מכניס דברים לפרספקטיבה. אני כבר מזמן לא הילדה של אבא, שיושבת לו על הברכיים ומתעקשת לאכול איתו מאותה צלחת. לא לפני שהוא חתך לשנינו את השניצל לריבועים סימטריים בידי המהנדס שלו. פרספקטיבה היא הכל. במיוחד בגלידה. תחשבו רגע על גלידה ללא סוכר וגלוטן.
לפני שנה כנראה הייתי מתקשה לראות מתכון כמו גלידת קרמל , על בסיס שמנת, כמשהו שניתן לחבר לבריאות. התזונה דלת הפחמימות והעשירה בשומן, מאתגרת את הקונבנציות המערביות שגדלנו עליהן. יש בה פרספקטיבה אחרת על בריאות.
פספקטיבה וקרמל מלוח
המחשבות על שינויים בנקודת המבט, הזכירו לי שבגיל 14 הייתי בקורס טיס. באותן שנים אבא שלי ניהל את מועדון הטיס האזרחי של תעשיה אוירית. תמיד היה אדם תחרותי והישגי (מה ? זה עובר בתורשה ?). לכן היה לו חשוב מאוד שביתו הבכורה תהיה הטייסת הצעירה בארץ. כטייס חובב, הוא נהג לקחת אותי לטיסות קצרות בשמי הארץ מאז הייתי ילדה צעירה. הראה לי כיצד מבצעים אקרובטיקה אווירית ונתן לי לשלוט בהגה המטוס. התאהבתי.
אך הוי הפרספקטיבה… בגיל 14 היו לי שאיפות אחרות. היה לי כנראה חשוב יותר להעביר מסר של עצמאות מאשר לתת לו את תחושת הסיפוק. כל שאר המשתתפים בקורס נראו לי מתחום הגריאטריה וסירבתי להעניק לאבא שלי את הגאווה המתבקשת. פרשתי מהקורס בהפגנתיות וביקשתי שאם יש לו תקציב לקורס היקר אני אשמח מאוד לעזרה במימון קורס נהיגה ברכב (או אופנוע !). כך פספסתי את ההזדמנות להיות הטייסת הצעירה בארץ ובחרתי בדרך משלי. דרך מיטיבה ומתגמלת ובכל זאת, עדיין קצת צובט לי בלב שנמנעתי מהחוויה הזאת.
הפרספקטיבה מגלה לנו שאין אמת מוחלטת. יש דרך שעשויה מבחירות. כל בחירה לוקחת אותנו שלב אחד קדימה ואנחנו בוחרים בה על בסיס מיטב הנתונים שיש לנו באותו רגע. הם לא מלאים ולא מוחלטים אף פעם.
התזונה הקטוגנית שאני מתנסה בה כבר כמה חודשים היא בחירה קצת שנויה במחלוקת. על כך שהעולם המערבי צורך יותר מידי פחמימות כבר יש קונצנזוס , אך לשומן עדיין יש מוניטין גרוע. התזונה הקטוגנית אילצה אותי לאתגר את התפיסה המקובלת. מעבר לקילוגרמים הנושרים ולתחושה הגופנית המעולה, התזונה הזו מאפשרת לי לאכול בקביעות אוכל עשיר ונפלא. למשל גלידות על בסיס שמנת. המתכון הזה לגלידה סמיכה ועשירה בטעם האהוב עלי (קרמל מלוח) נולד בטעות, כששכחתי על הגז סיר שמנת עם ממתיק לגלידה וניל.
מצרכים
שני מיכלים שמנת מתוקה
רבע כפית מלח (רצוי הימאליה)
4 כפות אלולוז אבקתי (או חצי אלולוז וחצי ממתיק אחר על בסיס אריתרטול)
כפית תמצית/מחית וניל איכותית
3 חלמונים
איך מכינים גלידה ללא סוכר וגלוטן ?
מפרידים חלמונים וחלבונים. את החלמונים שומרים בקערית כך שיגיעו לטמפרטורת החדר. את החלבונים מניחים בקופסה לשימוש אחר. אני אוהבת ישר לזרוק אותם לקערת המיקסר ולהכין בנתיים עוגיות פאדג' שוקולד
בסיר קטן מניחים מיכל אחד שמנת, מלח ושלוש כפות ממתיק. מרתיחים על אש בינונית וממשיכים לבשל ברתיחה כעשרים דקות. בזמן זה התערובת מצטמצמת ומקבלת צבע קרמלי ענברי. כאשר הצבע קרמלי, מכבים את האש. מוסיפים וניל וכף נוספת של אלולוז/מונק פרוט/סוויטנגו. מערבבים. מעבירים כף -שתיים מהתערובת החמה אל קערית החלמונים ומערבבים היטב על מנת לחמם מעט את תערובת החלמונים.
שופכים את תערובת החלמונים אל הסיר תוך כדי ערבוב נמרץ במטרפה ידנית. מערבבים באופן נמרץ כדקה. מוסיפים לסיר מיכל נוסף של שמנת טריה. מקררים עוד מספר דקות ומעבירים למיכל עם מכסה אטום. סוגרים ומקררים במקרר ל 4 שעות לפחות (רצוי למשך הלילה). מניחים במיכל של מכונת הגלידה ומפעילים למשך 30-40 דקות עד שהמרקם מתייצב. הכי טעים לאכול מייד אך ניתן לאחסן שאריות במקפיא ולהפשיר קצת לפני האכילה
הערות ותחליפים
- אפשר להשתמש רק בסוויטנגו ולהגיע לתוצאה טובה. באופן אישי אני אוהבת לשלב בין כמה סוגי ממתיקים (לא רק במתכון הזה). זה ממש לא חובה אבל זה יכול לצמצם טעמי לוואי ונותן את התוצאה הטובה ביותר. אלולוז ישמור על הגלידה שלכם רכה מהמקפיא ועל כן מומלץ לשלב לפחות חצי מכמות הממתיק.
- זהו מתכון בסיס, תוכלו בקלות להכין גלידות בכל טעם שאוהבים. ותרו על המלח לטובת תוספות אחרות. לגלידת קינמון, הוסיפו 2-3 מקלות קינמון לשמנת בזמן הבישול (או חצי כפית קינמון טחון). לגלידה בטעם קפה הוסיפו שתי כפיות נס קפה. לגלידת פירות יער חצי כוס פירות יער מרוסקים, טריים או קפואים. גרידת תפוז או לימון גם הן יתנו לגלידה טעם נפלא מבלי להוסיף פחמימות.
24 Comments
מיכל
14/06/2024 at 09:52הי טליה, הוספתי כף וחצי טחינה למסה במקום מלח ויצא שוס. ללא ספק מתכון בסיסי ששווה לאמץ ולשחק עם הטעמים.
תודה על עושר המתכונים שלך בבלוג.
טליה בנימיני
14/06/2024 at 15:59שדרוג נהדר ! תודה על השיתוף 🧡
ארי
14/11/2023 at 01:27הי טליה
אולי תוכלי לשתף מתכון להכנת גלידה ללא חלב, קנינו מכונת גלידה, ואני מחפש מתכון (עם הוראות הכנה פליז) לבלגיה רשמית ומושלמת ללא חלב🙏
טליה בנימיני
15/11/2023 at 14:12הי, יש באתר שני מתכונים של גלידה פרווה שניתן להכין גם במכונת גלידה אבל שניהם דיאטטיים אחד נמצא כאן והשני כאן . אם תרצו להכין משהו עשיר יותר ולא דיאטטי מאמינה שניתן להחליף חלב שקדים/סויה בשמנת סויה של אלפרו 14%
שרון
05/05/2023 at 14:31יש לך אולי המלצה על מכונת גלידה טובה? תוכלי לשתף באיזו את משתמשת?
מתלבטת איזו מכונה תעבוד טוב עם גלידות בסגנון זה ללא סוכר כדי שיתאימו לדיאטה קטוגנית
טליה בנימיני
05/05/2023 at 15:09הי שרון, תודה על השאלה. כל מכונת גלידה תתאים להכנת גלידות ללא סוכר. גם אני התלבטתי רבות לגבי מכונה טובה ואמינה שלא תהיה גדולה ויקרה מידי. בסופו של דבר רכשתי Cuisinart מאמזון UK, עם מתח חשמל שמתאים לישראל (אך דורש מתאם לשקע). ביחד עם דמי המשלוח זה עדיין יצא משתלם יותר מלקנות בארץ וגם זול יותר מנסיעה לאיטליה עם מזוודה ריקה 🙂 קניתי את הדגם הזה כבר לפני מספר שנים ואני מאוד מרוצה
שרון
05/05/2023 at 15:24תודה על התגובה המהירה! 🙂
laurie
03/05/2023 at 21:54הי, אשמח לשאול לגבי הממתיק המתאים לגלידות.
בגלידה ללא מכונה את ממליצה על ממתיק אילולוז
https://il.iherb.com/pr/health-garden-all-natural-allulose-sweetener-14-oz-397-g/106072.
במתכון להכנת גלידה עם מכונה מומלץ ממתיק אחר:
https://il.iherb.com/pr/wholesome-sweeteners-allulose-zero-calorie-sweetener-12-oz-340-g/104197
במדריך המעולה שכתבת על מוצרים המלצת להכנת גלידה על:
https://il.iherb.com/pr/madhava-natural-sweeteners-clean-simple-simpla-zero-calorie-allulose-sweetener-12-oz-340-g/100338
האם לקנות את הראשון והשני ? (אין לי מכונת גלידה)
תודה רבה על ההבהרות במבוך הממתיקים
טליה בנימיני
03/05/2023 at 22:29הי לורי, תודה על השאלות החשובות!. אני בטוחה שהן עוזרות לעוד הרבה קוראים. שלושת הממתיקים עליהם המלצתי לצורך הכנת גלידה הם שלושתם אלולוז. זה בדיוק אותו ממתיק, רק של יצרנים שונים. קיימים הבדלים מאוד קטנים בין היצרנים, בעיקר ברמת הטחינה של הממתיק (מדהבה טחון דק יותר) . אין לזה בכלל משמעות במתכוני הגלידה ולכן כל מותג שתבחרי יתאים. אני לרוב בוחרת אלולוז לעגלה לפי המבצעים באתר ומה שכרגע במחיר יותר טוב… לצרכי אפיה ומתוקים מומלץ להחזיק לפחות שלושה סוגים: 1. אלולוז לגלידות, קרמים, מוסים, קינוחים. 2. ממתיק אבקתי נוסף שמבוסס על אריתרטול (מתאים יותר לעוגות אפויות ועוגיות) ממליצה על מונק פרוט סגול שמגיע טחון ולא משאיר גרגרים בעוגה… 3. ממתיק נוזלי כמו סוכרלוז פקק צהוב עבור שוקולד ותערובות שלא דורשות נפח . אם את אופה הרבה כדאי לשקול גם ממתיק בסגנון סוכר חום , SWERVE הכי טוב בקטגוריה הזאת ולטעמי אף מותג אחר לא מתקרב אליו
laurie
03/05/2023 at 23:31תודה רבה, הבנתי.
מיכל
31/01/2023 at 09:39יש אפשרות להפוך את המתכון הזה לוניל בלבד? (בלי הכרמל)?
טליה בנימיני
06/02/2023 at 22:07הי מיכל, בוודאי. זהו מתכון בסיס שמתאים לכל סוג של גלידה. לטעם וניל מודגש ממליצה להשמיט את המלח, להכפיל את כמות הוניל (שתי כפיות) ולהשתמש במחית עם גרגרי וניל טבעי.
הדר
04/11/2022 at 18:06הכנתי את הגלידה במכונת גלידה של נינגה ויצא לי פירורי. מה יכולה להיות הסיבה? השתמשתי רק בסוויטנגו.
טליה בנימיני
05/11/2022 at 09:37ככלל, אני לא ממליצה להכין גלידה עם ממתיק על בסיס אריתרטול בלבד. סוויטנגו נפלא לעוגות ועוגיות אבל גלידה שמתבססת רק עליו תהיה קשה כאבן לאחר הקפאה. אם כוונתך שמרגישים את גרגרי הממתיק תוכלי להשתמש בסוויטנגו אבקת סוכר או לטחון את אבקת הסוויטנגו הרגיל במטחנת תבלינים. בכל מקרה, מאוד מומלץ לשלב אלולוז במתכוני גלידה. מוזמנת לקרוא עוד על ההבדלים בין סוגי הממתיקים ולמה כל אחד משמש כאן https://matokbari.co.il/about-me/%d7%9e%d7%95%d7%a6%d7%a8%d7%99-%d7%a7%d7%99%d7%98%d7%95-%d7%9e%d7%95%d7%a6%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%9c%d7%90%d7%a4%d7%99%d7%99%d7%94-%d7%a7%d7%98%d7%95%d7%92%d7%a0%d7%99%d7%aa-%d7%93%d7%9c%d7%aa-%d7%a4/
מאיה
05/09/2022 at 07:10הכנתי את הגלידה! יצאה מושלמת במרקם מדהים, גם אחרי הקפאה!
אחת הטובות שהכנתי.
איך מכינים טעמים נוספים, נניח בטעם קפה? עדיין מצמצמים את השמנת הראשונה לקרמל פשוט מוסיפים קפה במקום מלח וממשיכים אותו דבר או שרק מחממים אותה עד שהקפה נמס?
טליה בנימיני
06/09/2022 at 06:27איזה כיף שאהבת ! תודה רבה על השיתוף. לגלידת קפה קחי 2-3 כפיות קפה נמס שאת אוהבת ותמיסי ברבע כוס מים רותחים.את הנוזל תוסיפים לשמנת לקראת סוף הבישול. תצמצמי עוד שלוש דקות ותמשיכי כרגיל
Rinat
19/08/2022 at 10:34מתכון מצויין, כבר עשיתי לו וריאציות של קפה, פירות יער ושוקולד
תודה רבה לך
טליה בנימיני
19/08/2022 at 20:43איזה כיף לשמוע 🙂 🙂 תודה רבה על השיתוף !
שמרית
20/07/2022 at 15:52עכשיו הכנתי … יצא מעולה . שמתי בתוך תבנית סילקון של ארטיקים. כל ארטיק נטבל בשוקולד מריר מומס..
רך וקרמי
טליה בנימיני
21/07/2022 at 09:09איזה כיף לשמוע 🙂 נשמע מדהים ! תודה רבה על השיתוף
אסנת זפרני
07/10/2021 at 19:18אם אין לי מכונת גלידה, מה את ממליצה לעשות?
טליה בנימיני
08/10/2021 at 01:15יש פה מתכון לארטיקים ללא מכונה. את המתכון הזה לא ניסיתי להכין ללא מכונה, מניחה שיהיה טעים אך לא בטוחה איך יהיה המרקם לאחר הקפאה . שתפי אם את מנסה
עינת
20/09/2021 at 14:49האם יש חשיבות לזמן הקירור?
כלומר, האם קירור באמבט קרח יעשה את אותו אפקט של הנחת הבלילה ללילה במקרר?
תודה
טליה בנימיני
22/09/2021 at 07:02הי עינת, לא ניסיתי אבל לפי דעתי אם הבלילה תתקרר היטב והמכונה חזקה זה יעבוד