אף פעם לא דימיינתי שאפתח מתכון לכדורי שוקולד מוצרט. ועוד כאלה בריאים ללא סוכר .שוקולד מוצרט בשבילי זה סוג של מקדש. כשהייתי ילדה, מבחר הממתקים בסופר היה די מצומצם. אם חשקה נפשך במשהו מעודן יותר מפתי בר או וופלים יבשים במרקם דיקט, אזי נתקלת במגוון מוגבל. טורטית, אגוזי וטעמי היו פחות או יותר הפסגה.
ממתקים מחו"ל היו מגיעים בארועים מיוחדים. כשאבא שלי היה חוזר מטיסת עבודה, למשל. זה היה ארוע חגיגי בעידן בו היו טסים מעט. תמיד היתה לו במזוודה חפיסה חדשה ומסתורית שציפינו לה בכיליון עיניים. בכל ערב אחרי הארוחה, היה חותך ממנה לי ולאחי קוביה צנועה בסכין. ככה שיספיק להרבה זמן. זה היה הרבה לפני שילדים טסו לחו"ל והטעמים ממקומות חדשים הילכו עלי קסם. ממתקים מיובאים אפשר היה למצוא בישראל רק בחנויות מיוחדות, באיזורי יוקרה.
כשהיתה לי בת מצווה, חברותיי הנערות ביקשו מהוריהן במתנה בית בובות ריאליסטי שהיה אז שיא האופנה ועלה הון. אותי זה ממש לא עניין. אני ביקשתי שוקולד. לא סתם שוקולד, את זה המיובא . ידעתי שכמתנת בת מצווה אקבל את השוקולד הכי טוב שאפשר להשיג. אותו בדיוק רציתי.
ככה קיבלתי את חבילת המוצרט הראשונה שלי. זאת היתה מתנה מאבא, מעט אחרי שההורים שלי התגרשו. שנים אחר כך עוד שמרתי בחרדת קודש את האריזה האדומה עם הגומי המוזהב. פשוט התרגשתי ממנה. אבא שלי קנה אותה באחת החנויות הבודדות שיבאו אז לארץ ממתקי יוקרה. מערת עלי באבא תל אביבית בגן העיר.
מאז נהגתי לעלות אליה לרגל בכל הזדמנות, משקיעה את מעט דמי הכיס שחסכתי ואת המשכורת הצבאית. לפעמים בפריט אחד. בעיקר שוטפת את העיניים בכל התוצרת חוץ הזאת, הזוהרת. היו להם עשרות סוגים של מוצרט גרמני בכל הצורות והגדלים. עם פיסטוק ומרציפן ודובדבנים ועטיפות זהב ואדום מנצנצות באור יקרות. זאת היתה התגלמות כל הפנטזיות שלי באותם ימים.
החנות בגן העיר מזמן לא קיימת. בכל סופר אפשר למצוא אריזות מוצרט. גם הטעם כבר מזמן לא משתווה לזיכרון, אבל בכל פעם שאני רואה את הכדורים הזהובים אני עדיין מתרגשת.
מצרכים לכעשרים יחידות
למחית פיסטוק
כף (15 גרם) חמאה
30 גרם מחית פיסטוק טבעית
2 כפות אבקת סוויטנגו (או סוויטנגו טחון במטחנת תבלינים)
למרציפן
חלבון ביצה לארג אחד
כוס שקדים טחונים
2 כפות אבקת סוויטנגו (או סוויטנגו רגיל טחון במטחנת תבלינים)
שלוש טיפות תמצית שקדים איכותית
לציפוי
100 גרם שוקולד מריר 60% מוצקי קקאו לפחות (90% אחוז לגרסה דלת פחמימה)
חצי כפית מחית /תמצית וניל איכותית
כף חמאה או שמן קוקוס
שלוש כפות אבקת סוויטנגו
איך מכינים כדורי שוקולד מוצרט ללא סוכר ?
מכינים שלוש קעריות קטנות חסינות חום. ממיסים באחת מהן עשרים גרם חמאה ומערבבים עם מחית פיסטוק וממתיק למחית אחידה. מניחים לחצי שעה במקרר או לעשר דקות במקפיא. מערבבים בקערית השניה חלבון, סוויטנגו ואבקת שקדים למחית אחידה. מהחלמון הנותר תוכלו להכין בצ'יק ארטיק דיאטטי טעים :-).
כאשר תערובת הפיסטוק מתייצבת, מגלגלים ממנה כעשרים כדורים קטנים. בגודל ג'ולה. אם התערובת רכה, מניחים את הכדורים שוב במקפיא למספר דקות. צובטים גוש בגודל כפית גדושה מתערובת המרציפן. מגלגלים ומשטחים ל"פיתה" קטנה. במרכז המעגל מניחים כדור פיסטוק וסוגרים את המרציפן סביבו. מכדררים לכדור חלק ועגול. אם יש צורך, אפשר להוסיף עוד מרציפן לציפוי מלא. מצפים את כל כדורי הפיסטוק ומניחים על נייר אפיה במגש.
ממיסים את השוקולד עם חמאה, וניל וממתיק, כדקה במיקרו בעוצמה גבוהה. מערבבים למחית חלקה. טובלים את כדורי המרציפן הממולאים בשוקולד. מצפים מכל צדדיהם בעזרת שני מזלגות ומניחים בחזרה על נייר האפייה במגש. אפשר לקשט בשלב הזה מלמעלה בכמה שברי פיסטוקים מקולפים. מניחים במקרר מספר שעות להתייצבות. מאחסנים בקופסה אטומה. נשמר בקירור לחודש לפחות ובמקפיא כשלושה חודשים.
שימו לב להשתמש באבקת סוויטנגו או לטחון סוויטנגו רגיל במטחנת תבלינים לפני השימוש. המרקם של סוויטנגו רגיל גרגירי והוא אינו נמס בקינוחים.
6 Comments
נטע
09/08/2022 at 21:58השוקולד יוצא צמיגי מידי לעבודה … מה לעשות?
טליה בנימיני
11/08/2022 at 11:49הי נטע, נשמע שהשוקולד לא נמס עד הסוף. נסי להחזיר למיקרו ל 20-30 שניות ולערבב. אם עדיין קשה מידי לציפוי תחזירי לעוד 20-30 שניות. אם עדיין השוקולד לא צייתן אולי כדאי להחליף סוג… אני אוהבת לעבוד עם גודייבה 90% או לינט 99% לגרסה דלת פחמימה במיוחד אבל כל שוקולד איכותי יעבוד כאן
משה
17/07/2021 at 09:01זה יכול לעבוד עם סוכרלוז נוזלי במקום סוויטאנגו?
טליה בנימיני
19/07/2021 at 07:38הי משה, במתכון הזה פחות מתאים כי העיסה תצא נוזלית
נ
26/12/2023 at 09:46הי איך אפשר לשלב את החלבון בלי שיהיה "חי"
תודה
טליה בנימיני
26/12/2023 at 23:01הי משה, תודה על השאלה. אתה יכול להשתמש בכמות קטנה של אבקת חלבון ביצה (בערך כף על כוס קמח שקדים) ולהוסיף מים בהדרגה לחומרים היבשים. מעריכה ששתי כפות או שלוש יספיקו לכוס קמח שקדים