פאי לימון ללא סוכר וגלוטן הוא קינוח קליל ומעודן שלא יבייש אף ארוע חגיגי. זה קינוח מושקע ודל פחמימות באמת, שלא יגרום לתחושת קיפוח למי שנמנע מסוכרים. המתכון אמנם לא מהיר הכנה, אבל יש בו כמה טריקים שיהפכו אותו להצלחה בטוחה. אם אתם מאוד קצרים בזמן, יותר קל להכין פאי אחד גדול. אם בא לכם להשקיע קצת יותר, אפשר להכין פאי לימון מרנג אישי, כמו בתמונה.
אני אוהבת להכין קינוחים אישיים בתבניות סיליקון שקעים קטנות. נכון שזה יפה, אבל זה לא עניין של שואו או אירוח. זאת הדרך שלי לשלוט בכמויות שיש בכל מנה ואני לא מתפתה "ליישר". חשוב לא פחות, כשהמנות קטנות ומדודות זה ממש לגיטימי לקחת מנה שניה (:
כשסופרים פחמימות זה הופך להיות חשוב שבעתיים. יותר מידי פעמים אני רואה מתכונים עם מעל 4 גרם פחמימה למנה זעירה, או למנה שגודלה לא ברור. אני מחפשת בנרות מתכונים, שאפשר להגיע איתם לתכולת פחמימות מינימלית. השאיפה שלי היא שמנה מכובדת לא תעבור את ה- 3 גרם פחמימה. אם זו מנה קטנה, 1 או 2 גרם פחמימה זה המקסימום.
אם מוסיפים את זה לדרישות הרגילות שלי, שהמתכון יהיה (ממש!) טעים וגם מספיק בריא, זה הופך להיות אתגר לא פשוט. לכן כל כך שמחתי ליצור גרסה אלטרנטיבית למתכון קלאסי ואהוב, שעומדת יפה באתגר. פאי לימון ללא סוכר וגלוטן. תחתית שקדים מרציפנית פריכה ודקיקה עוטפת קרם לימון עדין על בסיס ביצים ולראשו ענני מרנג. אם תכינו בתבנית כמו שלי עם 24 שקעים, תגיעו לעוגות מעודנות ומפנקות, עם רק גרם אחד פחמימה ליחידה. אם תכינו כפאי גדול ותפרסו ל 12 פרוסות מכובדות תקבלו מנה יפה עם 2 גרם פחמימה.
מצרכים לפאי גדול בקוטר 24 או 24 מיני פאי
לקלתית שקדים
2 כוסות קמח שקדים
2 כפות חמאה או גהי (לגרסה פרווה- שמן קוקוס בטעם חמאה הזה שאין לו טעם של קוקוס)
1 חלבון ביצה
שלוש כפות ממתיק סוויטנגו /אלולוז /מונק פרוט
4-5 טיפות תמצית שקדים איכותית
לקרם לימון
רבע כוס מיץ לימון /ליים סחוט
גרידה מקליפה של לימון גדול או שני לימונים קטנים
כוס מים
שמינית כפית מלח
כפית גואר גם
חצי כוס ממתיק אבקתי כמו סוויטנגו
חמישה חלמונים (צבע המילוי נגזר מצבע החלמון- חלמון כתום יתן צבע בוהק יותר)
50 גרם חמאה (לגרסה פרווה- שמן קוקוס בטעם חמאה הזה שאין לו טעם של קוקוס)
למרנג
4 חלבונים הנותרים
שליש כוס ממתיק אבקתי כמו סוויטנגו טחון במרקם אבקת סוכר או לקנטו סגול
איך מכינים פאי לימון ללא סוכר וגלוטן ?
מחממים תנור ל 160 מעלות. בקערה קטנה שמים קמח שקדים, ממתיק וחמאה. מעבדים את החמאה לתוך הקמח עם הידיים (אם היא רכה אפשר בכף) למרקם של חול רטוב. מוסיפים תמצית שקדים וחלבון ביצה אחד. את החלמון שומרים בקערה נפרדת. מערבבים לבצק אחיד ומעט דביק. אם משתמשים בתבנית פאי גדולה (קוטר 24) או תבניות נייר/אלומיניום משמנים את הבסיס במעט חמאה. שוטחים את הבצק על הבסיס והדפנות כך שיהיה דק ככל האפשר. אופים כעשר דקות במסילה הכי תחתונה של תנור חם, עד שהקצוות מתחילים להזהיב. מוציאים ומקררים.
מפרידים עוד ארבע ביצים. את החלמונים מצרפים לחלמון ששמרתם בצד מהכנת הקלתית (סך הכל חמישה חלמונים). מגרדים קליפה וסוחטים מיץ ליים או לימון. שמים בסיר קטן מיץ לימון, קליפה, מלח ומים ומביאים לרתיחה על אש בינונית-קטנה. בקערית יבשה מערבבים היטב ממתיק אבקתי עם גואר גם. כשהנוזל רתח שופכים לתוכו את הממתיק, תוך כדי ערבוב נמרץ במטרפה. מערבבים כדקה עד שהנוזל אחיד וסמיך. מסירים את הסיר מהאש.
טורפים מעט את החלמונים בקערה ומבצעים השוואת טמפרטורות: מעבירים בכל פעם כף אחת מהסירופ הרותח אל קערת החלמונים וטורפים היטב לאחר כל תוספת. לאחר ארבע כפות מעבירים את כל תערובת החלמונים בזרם איטי אל הסיר תוך כדי ערבוב נמרץ במטרפה ידנית. כאשר התערובת אחידה וללא גושים מחזירים שוב את הסיר ללהבה בינונית -נמוכה. מבשלים כדקה – שתיים לסף רתיחה, עד שהתערובת מסמיכה שוב.
מסירים מהאש ומוסיפים חמאה. מערבבים שוב להמסת החמאה ואיחוד בתערובת. מוזגים את התערובת בעודה חמה לקלתית (או קלתיות) הבצק כמעט עד מלוא הגובה.
מכינים מרנג: מניחים את ארבעת החלבונים במיקסר עם רבע כפית מיץ לימון וקמצוץ מלח. מקציפים במהירות גבוהה עד שמתחיל להיווצר קצף. מוסיפים את הממתיק ומקציפים לקצף יציב שאינו נופל מהמקצף כשהופכים אותו. בעזרת כף וכפית עורמים תל קצפת גבוה על הפאי ומושכים עם גב הכפית כדי ליצור קוצים מרשימים. מחזירים לתנור במסילה הנמוכה ביותר לכ 20 דקות עד שהקצף מזהיב. מקררים היטב מחוץ לתנור ומעבירים למקרר. העוגה במיטבה ביום שאחרי ותישמר כשלושה ימים במקרר או חודש במקפיא.
23 Comments
מיכל
27/11/2023 at 16:02הי טליה
המרנג יצא גרגרי ולא מוצלח. המרקם של האבקה מורגש. האם אלולוז באבקה יתן מרקם טוב יותר?
טליה בנימיני
28/11/2023 at 21:08הי, תודה על השאלה. אלולוז לצערי פחות מתאים למתכון הזה. כדי להימנע ממרקם גרגרי ממליצה לטחון את הממתיק במטחנת קפה /תבלינים או לרכוש ממתיק במרקם אבקת סוכר. את התוצאה הטובה ביותר עם מרנג חלבונים (כולל נשיקות מרנג אפויות) קיבלתי עם לקנטו סגול שיש לו את המרקם הכי מדויק למתכונים הללו
גד תימור
25/08/2023 at 14:10האם ניתן להכין לימון קארד פרווה?
טליה בנימיני
25/08/2023 at 15:57הי, תודה רבה על השאלה. אני מאמינה שכן ! יש מוצר מיוחד באיהרב שלא קיים בארץ של שמן קוקוס כשר בטעם חמאה שאין לו בכלל טעם של קוקוס ! הנה הוא כאן , מאמינה שניתן להשתמש בו במקום חמאה ולהגיע לתוצאה מעולה . שתף אם מנסה
הילה
22/04/2023 at 14:53נראה מעולה 😋
בא לי לנסות..
האם יש לך במקרה את המשקלים במתכון? בעיקר לכמה זה כוס קמח שקדים?
וגם
כמה סמיך לצפות לראות ולהרגיש את הקרם לימון כשהוא מוכן למזיגה?
טליה בנימיני
22/04/2023 at 23:05הי הילה, משקל קמח שקדים כאן כ 115 גרם. סמיכות הקרם קצת יותר מבלילה של פנקייקס. עוד טיפ קטן לגבי מיץ לימון בהמשך לשאלות שנשאלו כאן- ניסיתי לצמצם בפחמימות למינימום האפשרי ולכן כמות מיץ הלימון במתכון יחסית מעטה. אם את פחות מקפידה, תוכלי להכפיל את כמות המיץ לחצי כוס על חשבון חצי כוס מים ותקבלי טעם עז יותר של לימון. טעים בכל מקרה 🙂 שתפי איך יצא
הילה
27/04/2023 at 13:45זהו!
מצאתי את המתכון..
כבר 4 שנים אני מכינה מכל מיני מתכונים פאי לימון מרנג.. גם ניסיתי יאפילו שילבתי בין כמה מתכונים מתכונים..
שלך לוקח
תודה 🙏
טליה בנימיני
28/04/2023 at 11:55וואווו, תודה רבה רבה על הפירגון ❤️ אני פודי חסרת תקנה , התחלתי "להבריא" ואחר כך "לקטגן" מתכונים כאשר לא מצאתי בשום מקום מתכונים שעמדו בסטנדרטים התזונתיים והקולינריים שלי.
בזכות פידבקים כאלה אני דבקה במשימה להמציא מחדש את כל הקונדיטוריה שאני כל כך אוהבת, בגרסאות שבאמת טובות לנו ….
עשית לי את השבת
Judy
19/03/2022 at 21:41אפשר להישתמש בשמן קוקוס בימקום חמאה? לפאייי לימון? תודה רבה על כל המתכונים 💝
טליה בנימיני
19/03/2022 at 22:51הי ג'ודי, תודה רבה על הפירגון 🙂 שימחת את ליבי. לא ניסיתי אבל לפי דעתי שמן קוקוס פחות יתאים במתכון הזה
יעל
20/05/2022 at 10:46היי, ניסית בסוף עם חמאת קוקוס במקום למאה רגילה במתכון של הלמון מרנג?
רחלי
02/07/2022 at 16:29פאי לימון מעולה!!
טליה בנימיני
02/07/2022 at 18:27ממש שמחה לשמוע 🙂 תודה רבה ששיתפת
טלי
16/03/2022 at 21:00הכנתי היום אבל בלי המרנג. שמתי מיץ לימון טרי במקום המים. יצא מהמם וטעים ממש!!
טליה בנימיני
17/03/2022 at 02:40איזה כיף לשמוע 🙂 ממש שמחה שאהבת. תודה על השיתוף וחג שמח
צילה סטטמן
25/01/2022 at 13:08מה זה גואר גם
טליה בנימיני
25/01/2022 at 20:45חומר צמחי מסמיך שמשמש כתחליף בריא ונטול פחמימה לקמח או קורנפלור. אפשר להחליף גם בקסנטן גם ואת שניהם משיגים בחנויות טבע, חנויות פיצוחים כמו נפלאות הקולה, חנויות אפייה וגם באתרים בחו"ל כמו איהרב
ויטלי
27/02/2023 at 12:00שלום, האם החלפה בקסנטן גם היא אחד לאחד? תודה
טליה בנימיני
01/03/2023 at 00:08הי , תודה על השאלה. מעריכה שכן
ורד
21/07/2023 at 12:26היי טליה, העוגה נראית מצויין ואני רוצה לנסות. אם אין לי משהו מהחומרים שהזכרת שמסמיכים, מה כדאי לעשות? האם פסיליום רלוונטי כאן?
טליה בנימיני
21/07/2023 at 14:11הי, תודה על השאלה . ניתן להחליף כאן את הגואר גם בקנטן גאם. פסיליום פחות מתאים במתכון הזה
מיכל פרל
25/10/2021 at 20:01כל הכבוד לך!
יופי של מתכונים
טליה בנימיני
25/10/2021 at 20:16תודה רבה מיכל ! איזה כיף לשמוע