אם יודעים להקשיב, לחיים יש קצב. התפתחות. האדם מנצח עליו , הוא אדון הבחירות אבל לא בהכרח אדונם של מנעד האפשרויות. אז כבר כמה זמן שממש התחשק לי להכין עוגיות ריבה ללא סוכר. להמציא מחדש את עוגיות הפרח הקלאסיות, בגרסה דלת פחמימות. אז רציתי. כל מתכון הוא מסע קטן ללא מפת דרכים. משל על פיסת חיים זעירה. קחו למשל את המתכון הזה.
הכל התחיל השבוע בסדנת אפיה קטוגנית של רונית הנגבי המופלאה מאתר ketodot. מחברת ספר הקיטו הישראלי, אושייה רבת פעלים ומקור השראה בלתי נדלה. בין רידוד בצק גבינות לכידרור לחמניות זרעים, אני משתפת אותה שעוגיות ריבה על הכוונת שלי. בשום מקום לא נתקלתי במתכון כזה ופרצופה נמלא מחשבות. "יש לי את המתכון לבצק" היא אומרת בהתלהבות ומניחה לפני נייר מקומט. "תצלמי. תצלמי" היא מאיצה בי. "את בטוחה שהוא לא יהיה רך מידי ? אנחנו צריכות בצק פריך ואמיץ ! "
רונית מציעה שאוסיף קצת קסנטן ואני מתרצה. מבינה שברגע זה התחיל המסע שלהן, הסיפור הקטן שלהן בחר כיצד להתחיל את עצמו. ואני בוחרת לפסוע בו. עוד באותו ערב אני מנסה את הבצק. אכן רך מידי אבל כבר יצאתי לדרך. מכירים את אלה שאומרים שהחלק הכי קשה באימון זה להתלבש ולצאת מהבית? תכף ומייד אני מנסה עוד כמה גרסאות עד שאני מגיעה לאחת המושלמת. אבל מה עם ריבה?
מה הקשר בין עוגיות ריבה לטיול יום הולדת?
הילד הגדול שלי היה השבוע בן 12. לשמחתו הוא ירש את חדוות הבישול מאמא ואת השכל מאבא. עוד בגן הוא הבין שלימי הולדת כדאי לו לבקש חוויות ולא מתנות. כשהיה בטיול יום ההולדת עם סבתא בצפון, הוא התקשר אלי בהתרגשות. אמא , יש תותים. לקנות? אני מדמיינת תותים בלאדי קטנים של קיץ שאין בהם הנדסה גנטית ומאשרת לו לקנות שתי חבילות. רק כשעוגיות הפרח המושלמות כבר נחות בקופסה, אני נזכרת בתותים מחוץ לעונה שבמקרר. מייד אני מבינה מה היה הייעוד שלהם ואחרי רבע שעה הם הופכים לריבה ריחנית וזוהרת שמתה לחבק פרחים.
לכאורה אין קשר בין טיול יום הולדת, סדנה קטוגנית וחלום על עוגיות פרחים. כמו כל פיסת חים, הבחירות עושות את הקשר. הדרך של המסע לגלות את עצמו והיכולת שלנו לזהות את ההזדמנויות בתוכו. להמשיך לטעות ולנסות ובעיקר לבחור. התוצאה מתגמלת. המסע הקטן הזה הסתיים בדיוק בעוגיות שחלמתי עליהן ועוד ניצחון קטן למי שנמנע מסוכר ופחמימות אבל ממש מתגעגע למתכונים הקלאסיים. לאכול את העוגה ולהשאיר את הפחמימה 🙂
מצרכים
לעוגיות חמאה:
150 גרם קמח שקדים
65 גרם חמאה
6 כפות ממתיק אבקתי טחון למרקם אבקת סוכר – סוויטנגו/אלולוז/אריתרתול/מונק פרוט או שילוב
שתי כפיות קמח קוקוס
3/4 כפית קסנטן גם (תורם לפריכות אך אפשר לוותר ולהוסיף עוד כפית קמח קוקוס)
כפית תמצית וניל
חלמון
לריבה
חצי כוס ריבה ללא סוכר לפי המתכון הזה (אפשר להשמש בריבה קנויה ללא סוכר)
איך מכינים עוגיות ריבה ללא סוכר ?
מחממים תנור ל 170 מעלות.
מניחים את היבשים במעבד מזון עם להב מתכת (אם אין אפשר להכין בקערה) – קמח שקדים, קמח קוקוס, קסנטן וממתיק. חותכים את החמאה לקוביות ומוסיפים . מעבדים לבצק פירורי במעבד מזון או בידיים. מוסיפים תמצית וניל וחלמון ומעבדים בפולסים קצרים (או לשים) לגוש בצק חלק וגמיש. אם הבצק רך מידי ולא נוח לעבודה ניתן להוסיף עוד כפית קמח קוקוס. מניחים את הבצק בין שני דפי אפיה ומשטחים במערוך לעלה בעובי חצי ס"מ. חשוב לרדד דק ואחיד. אחרת חלק מהעוגיות ישרפו באפיה ואחרות לא יהיו מוכנות.
קורצים 40 עוגיות באמצעות קורצן עוגיות או כוס קטנה (צורה עגולה /פרח/ מה שאוהבים). אם רוצים חלון לריבה חותכים עיגול קטן באמצע מחצית (20) מהעוגיות, באמצעות פקק קטן או צנטר עגול. מניחים על ניר אפיה בתבנית. העוגיות עדינות , נוח להרים אותן באמצעות סכין רחבה/ספטולה/ כף הגשה של עוגה. אם הבצק רך מידי ולא נוח לעבודה הניחו לרבע שעה במקרר. אופים בתנור חם כ 12 דקות עד שמזהיב.
העוגיות יוצאות מהתנור בתום האפייה רכות. כדי להשיג עוגיות קשות עורף כנדרש, תוכלו לאחסן למשך הלילה במקרר או להשתמש בטריק קטן של אפיה כפולה: אופים בתנור חם בשליש התחתון כשמונה דקות רק עד שמתחיל להזהיב מעט בקצוות. מוציאים ומצננים לגמרי (כעשרים דקות). מחזירים לתנור לעוד 7-8 דקות ומצננים שוב.
הרכבת העוגיות
הניחו חצי כפית ריבה במרכז עוגיה שלמה על הצד השטוח שלה (עליו נאפתה), הצמידו בעדינות עוגית חלון כך שמעט ריבה תעבור בו. הכינו כך את כל העוגיות. שומרים בקופסה אטומה. נשמרות במקרר יומיים שלושה או כחודש במקפיא. מאבדות את הפריכות בהדרגה.
עוגיות ריבה ללא סוכר עוגיות ריבה מושלמות
2 Comments
מיכל
28/02/2022 at 12:21עוגיות מדהימות מכינה אותן שוב ושוב !!! תודה
טליה בנימיני
28/02/2022 at 20:38איזה כיף!! תודה רבה על השיתוף 🙂