מה דעתכם על סופגניות קטוגניות ללא סוכר וללא קמח ? הן רק נראות כמו סופגניות הילדים הקלאסיות, אבל בעצם הן ללא גלוטן. הסופגניות האלה מבוססות על קמח שקדים, חלבון ושומן בריא. פייר? התגעגעתי…
חנוכה הוא חג של ילדים. חנוכיות ואורות וחושך והופעות בגן וריבה אדומה עם אבקת סוכר שתמיד קצת נכנסת לאף. זה המקום להודות, זה לא היה האגו טריפ של התפקיד הראשי בהצגות בגן, עם נר קרטון לראשי. אהבתי הרבה לחנוכה היתה עטורה באבקת סוכר. בכל שנה חיכיתי לריח הטיגון בכיליון עיניים וזללתי מהן ככל שרק יכולתי.
ככל שבגרתי למדתי קצת יותר על איכות ועברתי לסופגניות קונדיטוריה (או הפשוטות. כשהן חמות מהשמן הן טעימות באותה מידה בתחנה מרכזית, בסופר או אצל מיקי שמו). המשכתי לארוב להן כבר מסוכות ואכלתי מהן בכל פה. עם השנים (והקילוגרמים), הבנתי שאני יכולה לאכול די הרבה מהכריות המבושמות- עגלגלות האלה, ושרצוי לעצור מתישהו. בשלב מסוים הייתי מפרגנת לעצמי רק סופגניה איכותית אחת לכל החג. הייתי נוסעת במיוחד עם הנר האחרון לטל בייגלס בתל אביב (שם המציאו את זן סופגניות רולדין). בשנים האחרונות נמנעתי לחלוטין. ההתמכרות לפחמימות לא איפשרה לי לעצור באחת ולכן העדפתי לא להתחיל.
רק התזונה דלת הפחמימות שאימצתי בשנה האחרונה לימדה אותי שאפשר אחרת. למדתי שכשמוציאים את הפחמימות מהמשוואה, אפשר לאכול כמעט כל דבר כחלק מאורח חים בריא. הפסקתי לפחד משומן. הפסקתי לספור קלוריות והחזרתי הרבה מאכלים מופלאים לחיי, בגרסתם דלת הפחמימות. כך חזרתי גם לאהובותי משכבר הימים. רציתי אותן קטנות אבל קלאסיות, עם הריבה האדומה והאבקה מהגן. רק שהפעם יהיו אלה סופגניות קטוגניות ללא סוכר מבצק שקדים ועם מינימום פחמימות. בזכות טריק קטן לא תצטרכו להתעסק עם מזרקים כי את הסופגניות האלו מטגנים כבר עם המילוי. אפשר להגיש גם ללא מילוי, עם מעט אבקת סוכר או לשדרג עם ציפוי צבעוני
המתכון הזה מוקדש לכל מי שמתגעגע אל הסופגניה הקלאסית אבל שומר על תזונה דלת פחמימות. נכון שאלו לא הסופגניות של רולדין וגם לא ביסקוטי, אבל הן פריכות מבחוץ ורכות ואווריריות מבפנים. יש בהן פחות מגרם אחד של פחמימה ומכינים אותן בעשר דקות. מחיר צנוע כדי שלא נרגיש מקופחים בהדלקת הנרות המשפחתית.
מצרכים ל 20 סופגניות מיני ממולאות
כוס קמח שקדים
סקופ אבקת חלבון (30 גרם) – זאת למשל עם אפס פחמימות. אפשר כל סוג, עדיף ללא טעם/ וניל
כפית קסנטן גאם למשל כאן
כפית אבקת אפיה
5 כפות ממתיק באבקה – סוויטנגו /מונק פרוט /אלולוז מומלץ לשלב סוגים
שתי ביצים
גרידה מלימון אחד או חצי תפוז
שתי כפות גדושות יוגורט (כדי להמעיט בפחמימות רצוי יווני 10%) או שמנת חמוצה
חצי כוס ריבה ללא סוכר למילוי (למשל ריבת תות זריזה פה או ניתן להשיג ריבה דלת פחמימה כאן)
שתי כוסות שמן לטיגון (מומלץ שמן צמחי לא מעובד כמו שמן קוקוס /MCT)
מעט ממתיק אבקתי טחון במרקם אבקת סוכר לפיזור מעל
איך מכינים סופגניות קטוגניות ללא סוכר ?
במידה ותרצו למלא את הסופגניות ולא משתמשים בממרח/ריבה מוכנה, מתחילים בהכנת המילוי. כאן תמצאו ריבת תות או פירות יער זריזה ובהערות תמצאו הצעות נוספות. מתחילים במילוי כדי לאפשר לו להתקרר ולהתמצק לפני השימוש.
מחממים את השמן על אש קטנה בסיר הכי קטן שיש לכם, כך שהסופגניות יוכלו לצוף בתוכו. בנתיים מערבבים את המצרכים היבשים בקערה – קסנטן, ממתיק, אבקת חלבון, אבקת אפיה, קמח שקדים, גרידת לימון. מוסיפים את הרטובים- ביצים שלמות ויוגורט (או שמנת חמוצה). מערבבים לבצק רך ואחיד.
בידיים רטובות צובטים חתיכת בצק בגודל של כדור פינג פונג /ג'ולה גדולה. משטחים לפיתה דקה ומניחים במרכז חצי כפית ריבה. אל תתפתו לשים יותר כי הסופגניות לא יסגרו או יפתחו בטיגון. סוגרים את הבצק מסביב למילוי ומכדררים לכדור עגול. מניחים בשמן החם. חוזרים על הפעולה עם שאר הבצק. חשוב לשמור על שמן חם שמבעבע סביב הסופגניות בעדינות בטמפרטורת טיגון נמוכה. שמן חם מידי ישרוף את החלק החיצוני והפנימי לא יתבשל. השגיחו על הסופגניות בסיר בשבע עיניים והפכו כאשר הן מזהיבות. לאחר שתיים שלוש דקות מכל צד הוציאו בכף מחוררת לניר סופג. לפני ההגשה תוכלו לנפות מעל מעט ממתיק טחון לאבקה ולהניח תלולית ריבה.
הערות
- אם מכינים 20 סופגניות מיני, בכל אחת כחצי גרם פחמימה.
- ניתן להגיש את הסופגניות ללא מילוי או למלא בממרחים מוכנים (אם לא מקמצים בפחמימות ריבות ללא סוכר, ממרח חרובים או ממרחי אגוזים וקקאו טבעיים יוכלו להתאים).
- תוכלו להכין מילוי גנאש שוקולד פשוט מ 50 גרם שוקולד מריר, מומס בפולסים של 30 שניות במיקרו עם שתי כפות שמנת מתוקה/קרם קוקוס וכף חמאה/שמן קוקוס. אם משתמשים בשוקולד מעל 90 אחוז מוצקי קקאו מומלץ להוסיף גם כף או שתיים ממתיק אבקתי כמו סוויטאנגו. את הגנאש מקררים לפני שמשלבים בבצק (כחצי שעה במקרר או רבע שעה במקפיא). למי שאוהב שילוב של שוקולד ותפוז אפשר להוסיף לגנאש קליפת תפוז מגוררת או כמה טיפות תמצית בטעם תפוז.
- אחרי לא מעט ניסיונות, לא ממליצה להשמיט או להחליף את אבקת החלבון. היא חיונית למרקם רך ואוורירי.
יצאנו עכשיו מהשמן ויש לנו הפתעה בבטן ! משתכשכות ומזהיבות
17 Comments
ירדן
06/12/2023 at 08:04היי טליה 🙂 נראה מעולה!
האם אפשר להסיר/ להחליף עם משהו אחר את השימוש ב Xanthan Gum?
טליה בנימיני
06/12/2023 at 08:32הי ירדן, קסנטן גאם מייצב את המרקם. יכול להיות שקמח קוקוס בכמות קטנה יתאים גם אך לא ניסיתי כדי להעיד על התוצאה או הכמות הנכונה. הייתי מתחילה בכפית אחת ומוסיפה אם המרקם עדיין דביק מידי לגלגול. שתפי אם מנסה
ירדן
08/12/2023 at 07:28היי טליה 🙂
עשיתי משהו קצת שונה כי לא מצאתי גם קמח קוקוס😅, שמתי בערך 2 כפות של פסיליום.
המרקם לעבודה יצא עדיין קצת נוזלי (אני חושבת ששמתי יותר מדיי שמנת חמוצה) אבל יצא ספינג׳ מטריף!!
טליה בנימיני
08/12/2023 at 23:47יאאאא איזה אילתור שווה ! עכשיו בא לי גם 🙂 חג שמח ומואר , תודה ששיתפת ❤️
רייזי
05/12/2023 at 17:42יש לך מתכון לסופגניות פרווה???
טליה בנימיני
05/12/2023 at 21:26הי, פרסמתי בשנה שעברה מתכון כזה בוינט , הנה הוא כאן חג שמח !
דניאלה
01/12/2023 at 19:32הי, האם המידות מתייחסות לכלי מדידה סטנדרטיים ?
טליה בנימיני
01/12/2023 at 21:40הי, תודה על השאלה. אני משתמשת בכוסות מדידה בינלאומיות סטנדרטיות בנפח 240 מ"ל. לאבקות חלבון יש כוס מדידה משלהן (סקופ) ,במידה ואין כזאת באריזה, אפשר לשקול 30 גרם
אולגה
04/12/2021 at 02:28וואו, טליה! המון תודה על המתכון הנפלא!!
את לא מבינה איזו מאושרת אני, אני כבר שנים מחפשת מתכון לסופגניות (בעל קטוגני, אני והילדים פליאו), כל חנוכה מכינה מתכון או שניים, מתבאסת, וממשיכה הלאה עד לשנה הבאה. אבל לא עוד! זה בהחלט המתכון המנצח! בלי ספק נכנס אצלי לחוברת המתכונים הקבועים.
תודה רבה לך!!! את גאון!!!
טליה בנימיני
04/12/2021 at 08:38וואו, איזה כיף לשמוע ולהתחיל ככה את השבוע 🙂
תודה רבה שחזרת לספר
שיהיה שבוע נפלא
יעל
24/11/2021 at 20:40הי טליה, מתכון כמעט כמו הדבר האמיתי, ממש אליפות, רק שהן התכווצו לי אחרי שהוצאתי מהאפייה, באפיה היו תפוחות ויפות ואחרי כמה דקות התכווצו, יודעת למה? או שככה זה קורה כשמתקררות? תודה,יעל
טליה בנימיני
24/11/2021 at 22:34הי יעל, תודה על הפידבק. שמחה שאהבת. שימי לב שהמתכון הוא לסופגניות מטוגנות, הן לא מתאימות לאפיה ולכן התכווצו. יש כאן מתכון אחר לסופגניות אפויות. מוזמנת לנסות 🙂
יעל
25/11/2021 at 06:35תודה אנסה????
אורנה אדרי
23/11/2021 at 16:53שלום טליה אם רוצים להכין את הסופגניות ואין אבקת חלבון מה התחליף
טליה בנימיני
23/11/2021 at 17:42הי אורנה, תודה ששאלת. במתכון הספציפי הזה לצערי אין תחליף. יש בבלוג מתכון אחר לסופגניות ללא סוכר
יש מתכון נוסף שלי לסופגניות ללא אבקת חלבון שעלה ב YNET ושווה לנסות
אטל מידן
20/11/2021 at 12:41שלום לך ותודה גדולה על העונג למרות שאני יותר קוראת ומתבוננת.
מבינה שבהמשך אלו יהיו המתוקים שאוכל.
הגעתי אלייך דרך הווטצאפ של מיריממן בנושא תזונה קטוגנית.
שלחה את האתר שלך סוזנה סוכר.
תודה על שהעשרת את עולמי.
אטל מידן
טליה בנימיני
21/11/2021 at 08:01תודה רבה אטל, את לא מבינה איך ריגשת אותי עכשיו