בשביעי לאוקטובר נעצר לי הזמן. עד כדי כך שממש הופתעתי לראות שוב את הקולקציה החדשה של סופגניות רולדין בחלון הראווה השבוע. הלב שבור לרסיסים אבל העולם ממשיך וחג הניסים כבר בדרך, אם נרצה ואם לא. הסתכלתי על הסופגניות המעוצבות בפליאה והן היישירו אלי עיני אוריאו עגולות והזכירו לי חוב חנוכה ישן. למרות ים של בקשות, עדיין אין באתר לביבות ללא גלוטן דלות פחמימה.
סופגניות בלי פחמימות כבר יש לנו , מטוגנות וגם אפויות. אבל איך יקרה לנו נס חנוכה אמיתי בלי לביבות תפוחי אדמה נוסטלגיות? החלטתי שאם כבר בוכים אז רצוי שיהיה שם אליבי בצל. ופח של שמן להטבעת יגון. ככה אספתי את עצמי מהחדשות וניגשתי להכין לאטקה ציונית. גאה, מסורתית אך מתוחפשת. לאטקה מזויפת ללא תפוחי אדמה. הנס לא בא לבד, אתם יודעים.
עם פרוץ החגים, כולנו נשטפים בגלי נוסטלגיה. משפחות וחברים מתכנסים לשמוח יחד. לשמר זהות ומסורת שכה יקרים לליבנו. שם, כשאנחנו מסובים לשולחן עם האנשים האהובים עלינו, מוקפים בשמחת החג, טמונה מלכודת. זה קורה כשאין לנו שם אופציה מספיק טעימה, שממלאת את הצורך הרגשי והנוסטלגי. אנחנו נמשכים למאכלים המסורתיים והמשפחתיים שכולם אוכלים ולא רוצים להרגיש מקופחים. ככה אנחנו עשויים ליפול למזון שלא מיטיב איתנו.
המון קוראים מרגשים כתבו לי כמה שהסופגניות באתר פשוט הצילו אותם בחנוכה וביקשו גם מתכון ללביבות חנוכה קלאסיות מסורתיות ללא גלוטן. לקח לי קצת זמן למצוא את הדרך הנכונה להחליף את תפוחי האדמה, כך שתתקבל תוצאה שדומה למקור. קריספית- רכה, פשוטה להכנה, טעימה ודלת פחמימה. בסוף זה קרה, דעו שזה רק בזכות הכוח שאתם נותנים לי בכל יום מחדש בפירגון שלכם.
אני מודה שאישית הייתי תמיד יותר סופגניה מלביבה, אבל הלביבות האלה טעימות לי מאוד. הן ממש קלות להכנה וכבר לא יכולות לחכות לקפוץ למחבת שלכם ולשמוע מה דעתכם.
הנה הן כאן : לביבות ללא גלוטן, דלות פחמימה, קטוגניות , לסוכרתיים, פליאו ולכו-לם . אתם יודעים, כל אחד צריך לפעמים נס קטן. לא רק בחנוכה.
מצרכים ל 6 לביבות
2 קולורבי בגודל בינוני – קטן
בצל שאלוט אחד קטן / רבע בצל בינוני רגיל
2 חלמונים מביצים לארג
חצי כפית אבקת אפיה
קמצוץ נדיב מלח , רצוי הימלאיה
מעט פלפל שחור גרוס
שמן לטיגון (מומלץ שמן זית , MCT או שומן מן החי כמו שומן אווז- למשל כאן)
איך מכינים לביבות ללא גלוטן ?
מקלפים את הקולורבי, חוצים בסכין ומבשלים במיקרו בעוצמה גבוהה בכלי מתאים 4 דקות. מקררים. כאשר הקולורבי כבר לא חם למגע, מגרדים אותו לתוך קערה באמצעות פומפיה. סוחטים (היטב) את הקולורבי המגורד מנוזלים בתוך בד חיתול טטרא / שקית בד / מגבת מטבח דקה ונקייה. מחזירים לקערה. קוצצים את הבצל דק דק ומוסיפים לקולורבי. מוסיפים לקערה חלמונים , אבקת אפיה , מלח ופלפל. מערבבים היטב בכף. מחממים שמן בגובה 2 ס"מ במחבת קטנה על אש בינונית. כאשר השמן חם מניחים בתוכו כף מתערובת הלביבות. מעבירים בכל פעם כף נוספת אל השמן , סך הכל יוצאות כ 6 לביבות . מטגנים כ 2-3 דקות עד שהצד התחתון משחים יפה והלביבה יציבה ולא מתפרקת כאשר מזיזים אותה. הופכים בזהירות באמצעות מרית ומטגנים עוד 2 דקות מצידה השני. כאשר הלביבה שחומה משני הצדדים מוציאים לנייר סופג.
את הלביבות מגישים כאשר הן חמות. כפי שהן, או עם רוטב שמנת מהיר. לרוטב שמנת מערבבים שתי כפות שמנת חמוצה (או יוגורט יווני) עם כף מיונז , מעט מלח ושן שום כתושה או שני גבעולי בצל ירוק קצוץ דק.
4 Comments
לאה
07/12/2023 at 00:54היי טליה,
מה יכול להחליף את שלב המיקרוגל שאין לי.
טליה בנימיני
07/12/2023 at 14:08הי, תודה על השאלה 🙂 תוכלי לבשל את הקולורבי המקולף והחתוך בסיר עם מים עד לריכוך. אחרי שמתרכך (בודקים עם מזלג) לייבש ולנגב טוב במגבת נייר. ממשיכים כרגיל
רחלי
26/10/2023 at 22:06היי טליה
תודה רבה!
שאלה לגבי הביצים
מדוע רק החלמון ולא כל הביצה?
טליה בנימיני
26/10/2023 at 22:24הי רחלי, תודה על השאלה. במתכון הספציפי הזה, כאשר משתמשים רק בחלמונים מגיעים למרקם הכי קרוב ללביבות המסורתיות – נימוח בפנים וקריספי בחוץ. ביצה שלמה לא תיתן מרקם כזה. את החלבונים הנותרים שומרים לחביתה או מכינים מהם נשיקות / קרמבו