יש מי שיאמר שקטוגנים וטבעונים הם שני קווים מקבילים שלעולם לא נפגשים. עוגיות קמח שקדים, טבעוניות ודלות פחמימה מוכיחות אחרת. העוגיות האלה, ללא סוכר וגלוטן, הן מפגש פסגה פריך ומזין, שעושה טוב לגוף ולנפש באשר הם.
פעם, כשרק התחיל טרנד הטבעונות בתל אביב, היתה סביבו הילה בריאותית . כשוחרת בריאות ופודי לא קטנה, שאף פעם לא אהבה בשר, חרשתי בשקדנות את מוסדות האוכל הטבעוניים בעיר. אף דוכן , מסעדה או בית אוכל חדש לא חמק מהחך הביקורתי שלי. גיליתי עולם מרתק ומגוון, עם המון יתרונות ערכיים ותזונתיים, שקצת התרופף כשזה הגיע למתוקים. נדהמתי לגלות שהמטבח הבריא שריתק אותי, משתמש לעיתים קרובות בקמח ובסוכר לבן. בצבעי מאכל ובחומרים מעובדים עם ערך תזונתי מפוקפק, משל היה גן ילדים ממלכתי בשנות השמונים. אח שלי, זה שאתה טבעוני, לא אומר שאתה אוכל בריא !
אכן, כשאח שלי ואשתו הפכו לטבעונים חוויתי על בשרי את האתגרים בהכנת מנות אחרונות טבעוניות והבנתי שלפעמים הניסיון לדבוק במתכונים מתוקים בריאים וגם טבעוניים דורש מאמץ גדול וגם פשרות ואכזבות. בעצם, כל בחירה תזונתית לא קונבנציונאלית דורשת הסתגלות כזאת. התזונה הקטוגנית שאימצתי לפני שנתיים לא שונה. הרבה מאוד מתכונים קטוגניים מהוללים שהכנתי מהרשת, נזרקו לפח לפני שהבנתי שאני צריכה להמציא מחדש את האוכל שאני אוהבת (וגם, איך לאמר, להתרגל…).
מפגש פסגה
יש פערים שלא פשוט לגשר עליהם. למשל, בין ממלכת קטוגניה לטבעונלנדיה. לפעמים נדמה שאין לממלכות גבול משותף ובכל ארוחה משפחתית אנחנו חווים מחדש את האתגר. לכן, בכל פעם שאני מוצאת גשר יציב, אני מאושרת במיוחד. מדמיינת איך אני מגישה את העוגיות לאחי ומשפחתו ומתגאה במגוון המאכלים הטבעוניים המעולים שהולך וגדל באתר. הלוואי שאפשר היה לגשר על כל פער בחיים כמו עם עוגיות קמח שקדים קיטובעוניות. גשר טבעי, לא מאולץ ולא מתפשר. גשר בין שני קווים כביכול מקבילים, שבעצם יש להם גם לא מעט מהמשותף. אולי כמו כל הפכים מוחלטים 🙂
יחד עם זה שהן בריאות טבעוניות ודלות פחמימה, העוגיות האלו פריכות וטעימות להפליא. ואני אומרת, אם אפשר להיפגש בעוגיות אפשר גם באנשים. כל כך הרבה אנשים פוחדים ממי ששונה מהם. אולי זה רק בגלל שהם לא טעמו עוגיות קמח שקדים עם שוקולד צ'יפס טבעוניות קטוגניות :-). שמאל וימין, ספרד ואשכנז , דתיים וחילוניים, חורף וקיץ. איפה שהפכים נפגשים זה עכשיו בעוגייה אחת קטנה וממזרית שמוכיחה שאפשר הכל, אם רוצים. אם אתם מחפשים גרסה קלאסית יותר ולא טבעונית של עוגיות שוקולד ציפס ללא גלוטן תציצו כאן.
מצרכים
כוס קמח שקדים (100 גרם)
2 כפות פשתן טחון (לטחון בחנויות פיצוחים או לרכוש טחון )
כפית קמח קוקוס
3 כפות ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם ( סוכר קוקוס / דמררה וכד', לגרסה ללא סוכר מומלץ ממתיק על בסיס אריתרטול כמו סוויטנגו)
50 גרם שמן קוקוס במצב נוזלי (מומלץ שמן קוקוס בטעם חמאה)
כפית מחית/תמצית וניל איכותית
קמצוץ מלח דק (רצוי הימלאיה ורוד)
2 כפות מים
רבע כוס שוקולד קצוץ או שוקולד צ'יפס שמתאים לתזונה שלכם (מעל 85% נחשב דל פחמימה)
איך מכינים עוגיות קמח שקדים ללא גלוטן?
מחממים תנור על 160 מעלות במצב טורבו
מערבבים בקערה שמן קוקוס (אם הוא במצב מוצק ממיסים במיקרו לחצי דקה) וניל , מלח וממתיק. לקערה מוסיפים קמח שקדים, פשתן וקמח קוקוס ומערבבים בכף לבצק אחיד, מעט יבש ופירורי. מוסיפים מים ומערבבים שוב. מוסיפים שוקולד צ'יפס. בידיים רטובות יוצרים כדורים פחוסים ומניחים על נייר אפיה בתבנית. אופים כ 20 דקות בשליש התחתון או עד שמזהיב קלות. מוציאים ומצננים לחלוטין. שימו לב שהעוגיות יוצאות מהתנור רכות ומתקשות רק אחרי צינון מלא. מאחסנים בקופסה אטומה שבוע במקרר או חודשיים במקפיא.
הערות
- בגלל הפשתן העוגיות יוצאות יחסית כהות, אם זה מפריע לכם (או לסועדים צעירים) ניתן להשיג באיהרב כאן פשתן ג'ינג'י שיפיק עוגיות בהירות. גם בניצת הדובדבן יש פשתן בהיר שניתן לטחון במטחנת קפה לקמח.
- ניתן לשלב בעוגיות אגוזים קצוצים ו/או פירות יבשים ביחד עם השוקולד או במקומו. הפחיתו את כמות השוקולד לשתי כפות ושלבו עד רבע כוס אגוזי מלך/פקאן שבורים , צימוקים/אוכמניות מיובשות וכו')
- כמות הממתיק במתכון יחסית נמוכה, אם אתם אוהבים מתוק מומלץ להוסיף עוד כף או שתיים של ממתיק
4 Comments
ענת
24/08/2024 at 12:13אין פה צורך בסודה לשתיה או באבקת אפייה?
טליה בנימיני
26/08/2024 at 13:24לא 🙂
רונה
22/01/2024 at 20:171. אאאאאהההה כרגיל, וואו, איזה עונג המתכון הקראנצי המופלא הזה, חביב עלי מאד שהוא גם טבעוני ויכול אשכרה להזלל כקוקי-דו. שאלה יש לי שוקוציפס 100% מר כגהנום, יש מצב להשתמש בו? (לא מעזה, פשוט קוצצת טרו)
2. כל מתכון של טליה לעוגיות חובה להכפיל כמויות!
3. למוגבלים כמוני שקלתי: 4 כפות פשתן זהוב=45 גר. 6 כפות אבקת אריתריטול = 60 גר. חצי כוס שוקולד קצוץ = 80 גר.
4. עוד למוגבלים כמוני. העוגיות האלה נדחסות ומתקלפות נהדר ממכשיר פלאפל. לי יצאו בדיוק 41 עוגיות זהות בגודל ובעובי (מכמות כפולה) בקורץ בקוטר 4 סמ.
טליה בנימיני
22/01/2024 at 21:44רונה יה אלופת עולם ❤️ מה הייתי עושה בלעדייך, מה ??? אין על הפירגון שלך בעולם 🙏🏽🙏🏽🙏🏽 שוקולד צ'יפס 100% דינו לחינוך מחדש ולא ניתן להשתמש בו כפי שהוא לעוגיות. אפשר לשלב אותו במאסה של עוגה או להכין ממנו ציפוי ולזכור להוסיף הרבה ממתיק (מכמה שיותר סוגים) וגם הרבה תמצית וניל ומלח (כן. מלח) כדי להסוות את טעמו המאתגר. עוד משהו שאני עושה כשנופל תחת ידי שוקולד שאינו מספיק טעים בפני עצמו (למשל קיבלתי לאחרונה קרטון עצום של ספלנדיד 90% שלא ראוי למאכל בעיני) זה למהול אותו בשוקולד איכותי ביחס של 50/50. אם תיקחי את הטיפוס המריר ותמיסי ביחד עם גודייבה או לינט 90% ביחס שווה תקבלי שוקולד הרבה יותר ידידותי למשתמש (מילה של פולניה מרירה. 😂)