העוגה שלכם התייבשה בתנור? לא יצאה מספיק לטעמכם או לטעם הילדים? נשארו שאריות מעוגת יום ההולדת ? אם גם אתם שונאים לזרוק עוגה מושקעת אז כדורי שוקולד מעוגה (פונץ' שוקולד) זה המתכון בשבילכם.
מי שגדל בבית פולני קלאסי בוודאי יודע שאוכל לא זורקים. בבית שגדלתי בו תמיד אפשר היה למצוא במקרר זנב של עגבניה או בצל, שמחכים לתורם (כמה שצריך). מוצר חלב שפג תוקפו היה נבחן במבחן אופי על בסיס ריחו וטעמו ולא על בסיס תאריך היצרן. אז מה הפלא שאני שונאת לזרוק אוכל? הדבר נכון עוד יותר כשמדובר במתוק בריא ובכלל בעוגות.
בשבילי כל עוגה היא מסע קטן של יצירה. מרגש ומלא תקווה. מסע שמתחיל בתכנון ומחשבה. ממשיך במצרכים שקונים במיוחד, לפעמים יקרים או קשים להשגה. ההכנה עצמה, ערבוב וטעימה והמסה והנה רק נוסיף עוד משהו קטן לאיזון הטעמים ועוד משהו ומשם נשלח לתנור. בלב תפילה קטנה שתכף יצא משם משהו חדש. חם, ריחני ועוטף ובעיקר טעים. אם התקוות מתבדות והתוצר לא עומד בציפיות, זה בשבילי מפח נפש.
לפעמים סתם היסח דעת של כמה דקות גורם לעוגה להתייבש, כך שהיא כבר לא ממש טעימה (זה במיוחד נכון לעוגות ללא קמח ועם מעט סוכר שכל גדולתן במרקם הנימוח). הפונצ'ים בצילום, למשל הם גלגול של המאפינס האלה שהתייבשו בתנור. מאז שיש לי ילדים ומאז שאני משתדלת להכין להם מתוקים שאמא מרשה, חוסר הוודאות בתהליך האפייה גדל. האיזון בין טעם לבריאות יכול להיות עדין וקורה שאני קצת עוברת אותו …
בדיוק בשביל זה יש כדורי שוקולד מעוגה (פונץ' שאריות). המפלט האחרון של עוגות שמפח הנפש מאחוריהן ותהילתן עוד לפניהן. אז במקום להתבאס מהעוגה שלא צלחה, כיף גדול להכין מהן כדורי שוקולד ענקיים, שמנמנים ומפתים שמעטים הילדים (והמבוגרים) שעומדים בפניהן. אפשר כמובן להשתמש בשאריות של כל עוגת שוקולד אחרת שהכנתם ואתם מתבאסים לזרוק. אם אתם קצרים בזמן פשוט שימו את שאריות העוגה כפי שהן במקפיא (עם הציפוי). כשצריך קינוח זריז ומרשים מוציאים ומכינים בצ'יק כדורי שוקולד מעוגה.

כדורי שוקולד מעוגה מצרכים
עוגת שוקולד מוכנה (הכמות במתכון לעוגה שלמה, כעשר כוסות מאסה. אפשר להתאים כמויות לפי מה שנשאר לכם)
כוס שוקולד מריר איכותי (מומלץ 50 עד 70 אחוז מוצקי קקאו)
חצי כוס מייפל טבעי
כוס דובדבני אמרנה חצויים עם הסירופ – לא חובה
אופציונאלי- חצי כוס ליקר איכותי (דובדבנים, אייריש קרים, אמרטו) או קרם קוקוס
לציפוי
כוס וחצי שוקולד מריר איכותי (50 עד 70 אחוז מוצקי קקאו)
ארבע כפות מייפל טבעי
רבע כוס חמאת קקאו (או שמן קנולה)
מזרה שוקולד מריר איכותי משוקולד אמיתי (למשל כזה)
כמה דובדני אמרנה חצויים
איך מכינים כדורי שוקולד משאריות עוגה ?
ממיסים כוס שוקולד מריר במיקרו חצי המסה (כשלושים ארבעים שניות). מערבבים כך שישארו חתיכות קטנות של שוקולד שלא נמס, זה יוסיף עניין למרקם הפונצ'ים שלכם. מניחים בקערה את שאריות עוגה ומוסיפים שוקולד מומס למחצה ומיייפל. מערבבים בידיים ולשים למרקם בצקי. אם בחרתם להשתמש בדובדבני אמרנה זה הזמן להוסיף אותם וללוש שוב. בשלב זה חשוב לטעום מהתערובת ולחוש עד כמה היא עסיסית. אם היא עדיין יבשה ו"נשברת" בלישה חשוב להוסיף עוד נוזל. עבור ילדים או לגרסה בלי אלכוהול, השתמשו בקרם קוקוס והוסיפו מעט מייפל במידה ולא מתוק מספיק. אם מכינים למבוגרים מוסיפים ליקר שאוהבים עד שמגיעים למרקם הרצוי, בצק רך ונוח לעבודה שניתן לגלגל בקלות לכדורים. מגלגלים לגדורים בגודל כדור פינג פונג ומניחים במקרר עד שהציפוי מוכן.
לציפוי שוקולד: ממיסים במיקרו חמאת קקאו עד למצב נוזלי, מוסיפים לשוקולד את חמאת הקקאו המומסת (או את שמן הקנולה) וממיסים יחד כדקה אחת. מערבבים לתערובת אחידה ומוסיפים מייפל. מערבבים שוב לתערובת אחידה.
מכינים מגש עם נייר אפייה. מכניסים כל כדור לתערובת השוקולד , מצפים היטב ומוציאים עם שני מזלגות. מנערים עודפים ומניחים על המגש. אם רוצים מקשטים בחצי דובדבן אמרנה .כשכל הכדורים מצופים מניחים במקרר לחצי שעה לפחות עד להתקשות מלאה. אם בוחרים לצפות במזרה שוקולד מניחים את המזרה בצלחת גדולה ומגלגלים בו את הכדורים כך שיצופו היטב מכל הצדדים. שומרים בקופסה אטומה במקרר לפחות שבוע או במקפיא לפחות שלושה חודשים.
הערות:
- המתכון מאוד בסיסי ולכן הפונצ'ים קמים ונופלים על הקישוטים והתוספות , השקיעו בהם.
- אני מאוד אוהבת את מזרה השוקולד ההולנדי המריר של דה רויטר, אך לא קל להשיג בארץ וכרגע גם לא שולחים מאמזון. אם לא הצלחתם לשים את ידכם על מזרה שוקולד מריר אמיתי, לפי דעתי עדיף להשתמש במזרה שוקולד חלב כמו זה ולא בסוכריות בטעם שוקולד שכל קשר ביניהן לבין הדבר האמיתי מקרי בהחלט.
- חמאת קקאו היא שומן איכותי ובריא שניתן להשיג בחנויות אפייה, בתי טבע ואפילו במדפי המוצרים הטבעיים במרכולים הגדולים. אני אוהבת לקנות כאן
- אני אוהבת שיש בבית דובדני אמרונה. הם משדרגים בקלות כמעט כל ממתק או קינוח ועושים המון רושם. להשיג למשל כאן . הם מכילים סוכר אבל טעמם כל כך דומיננטי שבדרך כלל כמות קטנה משיגה את האפקט הרצוי.

עדיין אין תגובות, תכתוב/י משהו?