הקישוא, אחיו הווזווז וחיוור העור של הזוקיני המלכותי, הוא ירק חמקמק. כשהוא במיטבו, עורו מבריק ומתוח והוא מלא במים. אם לא תעמדו על המשמר, הוא יהפוך בקלות את המאכלים שלכם לדלוחים או עכורים. חיפוש קליל בגוגל על פשטידת קישואים פרווה דיכא את נשמתי. מחזות קשים של גושים אפורים וחסרי חיים סימאו את עיני. נאלצתי להסיט מבט מאותן ערמות מדובללות של סחיטת קישוא. סמרטוטי דשא זוהרים שנקברו בתילי קמח אפור ממוצק בביצה. מראה תפל ולא מלבב.
כיצד נגאל את הירק האשכנזי החטוב ונבליט את סגולותיו, מבלי למעוד אל השלולית העכורה שאורבת למי שאינו יודע לטפל בו כהלכה? פשטידת זוקיני ללא גלוטן שפורסמה בבלוג לקראת שבועות הפכה בן לילה ללהיט. כבר שם התוודיתי על חיבתי המעטה למתכונים שדורשים שפשוף, גירוד וסחיטת ירקות. תנו לי להתמודד עם חרדות שמרים, טיפולי שיניים בלי הרדמה, חוקן מזדמן. אל תבקשו ממני לסחוט ירקות.
מאז שפורסם המתכון, הגיעו מלא בקשות של קוראים למתכון פרווה ובמקביל, מטר שאלות על הבן דוד האלבינו הפופולארי. הקישוא, בעל המוניטין השנוי במחלוקת והשם הערבי החושני. האתגר ליצור פשטידת קישואים פרווה ללא גלוטן, בריאה יותר, קלה להכנה ולגמרי טעימה הצית את דמיוני. הוא גרם לי להפעיל את התנור עוד לפני שהגיע השליח מהסופר עם שקית הקישואים. קטפתי שני ענפי רוזמרין שצומחים כאן פרא בשכונה ועשיתי וי על סעיף צדק היסטורי לדלועים. התוצאה מסעירת חושים.
מצרכים לפשטידה קטנה 10X15 או עגולה בקוטר 17
4 קישואים בינוניים
2 כפות מיונז (כל סוג יתאים, הכי בריא מיונז משמן אבוקדו או להכין לבד)
כף חרדל דיז'ון חלק
חצי כפית מלח
ביצה
שן שום
שתי כפות רוזמרין טרי (או עלי טימין / מרווה / אורגנו) – אפשר גם חצי כפית פפריקה מעושנת
2 כפות קמח שקדים (לא חובה)
מעט שמן לתבנית (רצוי שמן זית)
איך מכינים פשטידת קישואים פרווה ללא גלוטן ?
מחממים תנור ל 180 מעלות במצב טורבו
חותכים את הקישואים לקוביות ומפזרים על נייר אפיה בתבנית התנור בשכבה אחת. זורים מעט מלח ומרססים במעט תרסיס שמן (רצוי שמן זית). אופים את הקישואים באמצע תנור חם כ 45 דקות, עד שהם מתרככים ומאבדים כמחצית מנפחם. כאשר הקישואים מוכנים מוציאים את התבנית לצינון על השיש.
בקערה בינונית מערבבים מיונז, חרדל, שום, מלח ורוזמרין (או תבלין אחר שבחרתם). מוסיפים ביצה ומערבבים לבלילה אחידה. מוסיפים קמח שקדים ומערבבים לאיחוד. כאשר קוביות הקישואים התקררו מעבירים אותן לקערה ומערבבים עם הבלילה. שופכים את התערובת לתבנית משומנת קלות ומחזירים לאפיה בשליש התחתון כ 35 דקות או עד שהפשטידה זהובה ויציבה.
מגישים חם או בטמפרטורת החדר.
4 Comments
גלית שחר
17/04/2024 at 12:06היי, תודה על המתכון😊
מה יכול להחליף את המיונז?
טליה בנימיני
17/04/2024 at 16:12הי גלית, אפשר להחליף את המיונז בממרח אחר בטעם יחסית ניטראלי. למשל ממרח ארטישוק (ניתן להשיג במעדניות, ירקנים וסופרמרקטים גדולים). אפשר לנסות גם שתי כפות שמן צמחי כמו שמן זית שמערבבים טוב עם החרדל והביצה לפני שמוסיפים לקישואים.
שירי
16/04/2024 at 08:46תודה על המתכון.
נחמד. ויתרתי על החלק של האפייה הראשונה וערבבתי את כל המצרכים מראש. טעים.
טליה בנימיני
16/04/2024 at 17:46איזה כיף לשמוע שאהבת ❤️ תודה רבה על השיתוף. תנסי בהזדמנות לא לוותר על שלב האפיה המקדימה. הטעם של הקישואים הופך מרוכז יותר וזה ממש משפר את התוצאה