אתם חושבים בצק פילו מתכונים מתוקים ? בצק פילו אצלי זה בורקס תורכי , מאפים יווניים או פשטידות אקספרס. מקסימום בקלאווה. אבל מי מכין בקלאווה בבית כשיש את נצרת? ואת הבקלאווה ההיא ביפו שבלעדיה לא הייתי יוצאת מהבית בשנות העשרים שלי. אז יש פילו ולא בא לי בורקס. בא לי עוגיות בריאות. איך זה מתחתן עכשיו?
החבילה הנשכחת בפריזר גרמה לי לתהות על הקיבעונות שלי ולהכין עוגיות פילו מגולגלות. משהו בין סיגרים לרוגלך. המצאתי אותן כשחיפשתי אלטרנטיבה בריאה יותר לרוגלך. אותם יצורים שמנמנים נוטפי עסיס ורכים שההשפעה שלהם על ילדים שניה רק לטלוויזיה. אך מה איתנו ? שוחרי בריאות שדופים ונחושים שכמותינו. האם נגזר עלינו דין כריתות מיצורי שוק מחניודה והמאפיות הממכרים הללו, בעלי השם הפולני?
המחשבות שלי נדדו שוב אל בצק הפילו. כולנו מכירים את הסיגרים המתוקים המרוקאים. הם מזוהים עם המימונה וחגיגות אחרות . הסיגרים האלה עשויים עלי בצק משוחים בחמאה. הם מגולגלים במילוי אגוזים וטבולים בכמויות נכבדות של סירופ סוכר. לא בדיוק פסגת הבריאות…
אבל מה יקרה אם נתייחס לפילו כמו לבצק שמרים ? הפילו הוא בצק דקיק ונטול שומן. אם נגלגל אותו כמו רוגלך נקבל יחס אחר מול הבצק. אוורירי יותר, שנותן הרבה כבוד למילוי. מה יקרה אם נמלא אותו בממרח בריא שמכינים בצ'יק ממחית אגוזים עם מייפל אורגני ?
כך הגיעו לעולם רוגלך מבצק פילו. גליליות פריכות, זהובות, מתפצחות ועדינות בהרבה מבני דודן הסיגרים או האחים (מאמא אחרת) הרוגלך. את העוגיות נוכל למלא במגוון מליות משגעות שמכינים בשניות (תציצו בסוף המתכון) ונקבל עוגיות קלות ומהירות שילהיבו גם מי שאינו חובב בריאות. אם הכנתם בורקס או מאפה מלוח אחר ונשארו לכם מספר עלים מופשרים, זאת דרך אידאלית להשתמש בהם.
אז מי אמר שבצק פילו זה רק מתכונים מלוחים ? פה זה בצק פילו מתכונים מתוקים . ומי אמר שסיגרים צריכים להיות מרוקאים או שרוגלך צריכים להיות פולנים ? פה זה מיזוג גלויות פינת מטבח ישראלי ובריא
מצרכים (לתבנית אחת)
שישה דפי פילו מופשרים
למילוי קקאו אגוזים (תציצו בסוף לעוד מגוון מילויים) :
2 כפות אבקת קקאו
ארבע כפות מחית שקדים טבעית (כמו שקדיה) או כל מחית אגוזים אחרת
חצי כוס מייפל טבעי (אפשר מייפל דיאטטי ללא סוכר למשל כאן )
חצי כפית מחית וניל או תמצית איכותית
קמצוץ מלח
חצי כוס שוקולד צ'יפס מריר 60% מוצקי קקאו ומעלה
עוגיות פילו -הוראות הכנה
מפשירים דפי פילו במקרר למשך הלילה. מחממים תנור ל 180 מעלות. מערבבים בקערה קטנה את כל מרכיבי המילוי. אם מכינים יותר ממילוי אחד מכינים גם את המילויים הנוספים בקעריות נפרדות. דפי הפילו מתייבשים מהר לכן צריך לעבוד מהר ולמזער את החשיפה שלהם לאוויר. פותחים את החבילה ומוציאים שני דפים. סוגרים את החבילה שוב בזמן שעובדים או מניחים מגבת לחה מעל. מניחים את העלים שהוצאנו על קרש חיתוך גדול כשהם צמודים זה על זה ומונחים מולכם לרוחב. מורחים את העלה העליון בשתיים שלוש כפות גדושות של מילוי בשכבה דקה ואחידה. בעזרת גלגלת פיצה חותכים את העלה לפסים עבים בקוים ישרים מכם והלאה. צריכים לצאת כארבעה חמישה פסים. כעת חותכים קו אחד לאורך באמצע העלה, כך שמתקבלים מלבנים. כל מלבן חותכים לשני משולשים צרים כמו בציור:
מפזרים שני חופנים שוקולד צ'יפס על המשולשים ומגלגלים כל משולש מהחלק הרחב לכיוון הקודקוד . את העוגיות המגולגלות מניחים בתבנית על נייר אפיה. חוזרים עם התהליך עם שני דפים נוספים עד שנגמר המילוי. תבנית אחת תכיל כשישה דפים (שלושה כפולים) וכמות מילוי אחת. כשמסיימים לגלגל הכל, מושחים את העוגיות מלמעלה בעוד קצת מייפל טבעי (אפשר גם ביצה טרופה). אופים כעשרים דקות עד שמזהיב. מקררים ושומרים בקופסה אטומה עד שבוע.
דגשים לעבודה עם דפי פילו
דפי פילו זה מוצר עדין, בעבודה איתם חשוב להקפיד על מספר דברים:
- הפשרה- הכי טוב להפשיר לילה במקרר. אם זכרתם והספקתם תזכו לדפים שנפרדים בקלות אחד-אחד. במקרה כזה תוכלו להניח על משטח העבודה כל פעם דף בודד, למרוח מילוי ועליו להניח דף נוסף. להמשיך כרגיל
- לא תמיד דפי הפילו מתנהגים יפה ונפרדים אחד אחד. זה יכול להיות בגלל הפשרה מהירה מידי או שלא נשמרו בהקפאה מלאה (אצלכם או בשרשרת האספקה המסחרית). במצב כזה נשתמש בהם שניים- שניים כמו במתכון המקורי, לא לדאוג אם נקרע קצת. הגלגול סובל הכל 🙂
- תקפידו לעבוד על משטח יבש. אם תניחו דפי פילו על משטח לח הם ידבקו ויקרעו. אני אוהבת לעבוד על קרש חיתוך גדול
שימו לב- ניתן למצוא בשוק דפי פילו בואקום שאינם מוקפאים. זאת אפשרות מפתה שמקצרת את משך ההכנה משמעותית. עם את, שימו לב לרשימת המרכיבים. חלק מהמוצרים הללו מכילים חומרי שימור שפוגעים בבריאות
אפשרויות נוספות למילוי
מילוי חמאת בוטנים: ארבע כפות חמאת בוטנים טבעית + 8 כפות מייפל (אפשר להוסיף כף אבקת קקאו למילוי שוקולד-בוטנים)
פיסטוק: ארבע כפות מחית פיסטוק + 8 כפות מייפל מעורבב
חלווה: 6 כפות טחינה גולמית + 8 כפות סילאן טבעי מעורבבים למחית
שוקולד מריר: כוס שוקולד מריר 60% +2 כפות שמן קוקוס + 4 כפות מייפל טבעי+קמצוץ מלח – להמיס הכל דקה במיקרו ולערבב
מרציפן הדקים: 4 כפות שקדים טחונים, שתי כפות מחית שקדים, 6 כפות מייפל טבעי, שלוש כפות רוזטה (תרכיז שקדים), גרידת קליפת תפוז מתפוז אחד, 5 טיפות תמצית שקדים- מערבבים הכל בקערית.
עדיין אין תגובות, תכתוב/י משהו?