המתכון השוודי שלי של כדורי שוקולד טבעוניים נולד באיקאה. אמנם עברנו דירה והיו כמה סיבות אחרות לשים את נפשי בכפי ולהגיע לבירת הפריפריה צפופת האוכלוסין בעלת השם הנורדי. עדיין, כל ביקור באיקאה בשבילי הוא תירוץ להתרגש ממוצרי המזון השוודיים.
למשש סלמון עבה, לקנות עוגיות של חורף מתובלות בקינמון (אפילו שאוגוסט וארבעים מעלות בחוץ) ולהביט בהשתאות בכדורי הבשר האלמותיים. הפעם הייתי עם הילדים , קניתי להם צ'יפס שוודי עם שניצל לא שוודי בכלל וחיפשנו משהו מתוק. כדורי שוקולד טבעוניים שהוגשו במסעדה לא היו דומים לכדורי השוקולד המוכרים לנו , שעשויים מביסקוויט, קקאו ושומן. במקום הביסקוויט היה משהו קראנצ'י אחר.
בחנות שליד הקופות ביציאה, ראיתי שמוכרים את אותם כדורי שוקולד באריזות יפות ובטעמים שונים. מרוב סקרנות, קניתי אחד מכל סוג. בבית הבנתי שכולם עשויים משיבולת שועל. מייד דמיינתי חורף ארקטי קפוא ביבשת הנורדית, וילדים במעילים מושלגים אוכלים כדורי שיבולת שועל שמזינים את הגוף ומחממים את הנפש.
למצער, אצלנו עדיין היה אוגוסט ועדיין התבאסתי לתת לילדים כדור שוקולד שוודי כזה חתיך ובנוי לתלפיות מבחוץ אבל ריקני מבפנים. מלבד שיבולת שועל, ראיתי במרכיבים שהוא מפוצץ בסוכר לבן, שומן מוקשה וחומרי טעם וצבע רעילים. מאחר ושיבולת שועל הוא דגן מזין מאוד ועתיר בסיבים תזונתיים, מייד החלטתי לטובת ילדי כל העולם לנסות להבריא את המתכון.
זה היה רגע מכונן ! מאז הכנתי ושכללתי אותו פעמים רבות והוא קיבל אזרחות של כבוד אצלנו במטבח ואצל משפחה וחברים. הוא אפילו טס לניו יורק לשמח את הבת הצעירה של אחי שהתאהבה במתכון. המתכון קל מאוד להכנה, לא חייב קירור ולכן מושלם לפיקניקים, בריא ומזין מאוד. הוא יותר "לעיס" מכדור שוקולד רגיל ויש לו טעם אגוזי מיוחד, שמקנה לו שיבולת השועל. יש גם טריק שמקצר את זמן ההכנה במיוחד לעצלנים ולהורים עייפים. בעשר דקות עבודה יש לכם כדורי שוקולד טבעוניים כיפיים ישר משוודיה. קינוח מתוק וגם בריא לכל המשפחה, שאפשר להגיש לילדים בלי ייסורי מצפון. אני מזמן התמכרתי.
מצרכים:
שתי כוסות שיבולת שועל טחונה דק במטחנת תבלינים (או קמח שיבולת שועל)
ארבע כפות קקאו נא למשל כאן
שלוש כפות גדושות שמן קוקוס (70 גרם) – למי שלא אוהב את הטעם נסו שמן קוקוס בטעם חמאה
שמונה כפות סירופ מייפל טבעי / אגבה / דבש טבעי (הכי טוב דבש מגובש)
כפית תמצית וניל טבעית מאיכות טובה
חצי כוס קוקס טחון לציפוי
קליפה מגורדת מחצי תפוז – רק למי שאוהב שילוב של תפוז ושוקוד- לא חובה
איך מכינים כדורי שוקולד טבעוניים ?
טוחנים דק במטחנת תבלינים שיבולת שועל, אפשר לא לטחון עד הסוף כדי לקבל מרקם לא לגמרי אחיד ויותר קראנצ'י / לעיס. מערבבים בקערה את כל המצרכים למעט קוקוס לבצק מעט דביק. אם דביק מידי מוסיפים עוד קצת שיבולת שועל. אם יבש מוסיפים עוד קצת מייפל/ דבש. בידיים רטובות מגלגלים כדורים בשבבי קוקוס ומניחים בקופסה שיש לה מכסה. אם התערובת אינה רכה מידי ניתן במקום לגלגל כל כדור בקוקוס, פשוט להניח כדורים וקוקוס בקופסה ולנער היטב. מאחסנים במקרר בקופסה אטומה. המרקם משתפר למחרת. הכדורים נשמרים היטב שבועיים במקרר או שלושה חודשים במקפיא.
הערות
- מי שאוהב את הכדורים רכים יותר יכול להפחית את כמות שיבולת השועל לכוס וחצי
- מי שאוהב שילוב של שוקולד ותפוז יכול להוסיף לעיסה גרידה מתפוז שלם
- אפשר לגוון את טעם הכדורים כיד הדמיון באמצעות תמציות. במקום וניל הוסיפו כמה טיפות של תמצית מנטה , קרמל , רום וכד'. כף ליקר שאתם אוהבים (תפוז, דובדבן וכיוב') תהפוך אותו לממתק לילדים גדולים.
6 Comments
מיכל
24/07/2023 at 16:31שמונה כפות סירופ מייפל טבעי / אגבה / דבש טבעי (הכי טוב דבש מגובש) – חובה?
טליה בנימיני
24/07/2023 at 18:43הי מיכל, תודה על השאלה. הכדורים השוודיים מבוססים על קקאו ושיבולת שועל. ללא ממתיק הם יהיו מאוד מרירים. לממתיק הנוזלי יש גם תרומה מרקמית שמחברת את המרכיבים, כך שאני לא בטוחה מה תהיה התוצאה בלי.
עדי
06/02/2023 at 10:15אתר נהדר והמתכון נראה מפתה מאוד.
יש אפשרות להחליף את השמן קוקוס? ואם כן, במה היית ממליצה?
טליה בנימיני
06/02/2023 at 22:21איזה כיף, תודה רבה על הפידבק 🙂 באופן כללי אני ממש (ממש) לא אוהבת קוקוס, איכשהו במתכון הספציפי הזה הוא עובד לי טוב ולכן לא ניסיתי להחליף. מעריכה שחמאת קקאו (או חמאה רגילה) מומסת תעבוד גם
לין
12/12/2020 at 08:16ואו המתכון נשמע טוב!
המתכון הזה הוא לא נולד באיקאה, אלא הוא באמת שוודי. ואם את רושמת בשוודית בגוגל כדורי שוקולד ( chokladbollar) את תקבלי מלא מתכונים כאלו. אגב במתכון המקורי יש חמאה. המתכון שלך יותר בריא מהמתכון השוודי
נ.ב. אני לא שוודית פשוט יש לי קליטה טובה של שפות ומכמה ביקורים באיקאה למדתי מילים בשוודית ואפילו הצלחתי להבין את המתכון בשוודית כי זה דומה לגרמנית חח
טליה בנימיני
19/12/2020 at 16:57כיף לדעת! פיתחתי את המתכון אחרי שקניתי כדורים שוודיים כאלה באיקאה ועשיתי ניסיונות לשחזר את הטעם בגרסה בריאה יותר. אני מכינה את הכדורים האלה בקביעות והטעם שלהם משתבח אחרי יום במקרר. אפילו שלחתי קופסה בדואר לאח שלי כאשר למד בניו יורק ומאז גם הוא מכין אותם בקביעות והבנות הצעירות שלו אוהבות.