אם יש אמא ללא גלוטן אז עוגת ריבה וקוקוס צריכה לקבל את הכבוד של סבתא ללא גלוטן. חזרתי בשבוע שעבר ממסע קולינארי בצרפת עם הבן הגדול לפתיחת חגיגות יום ההולדת שלי. כחובבי גורמה מושבעים תכננו בקפידה את המסע שכלל אוכל רחוב במיטב שווקי חג המולד, שלוש מסעדות מישלן ומלון נחשב. לרוב אני חוזרת מהמסעות הללו מלאת השראה למטעמים חדשים ואני מסתערת על המטבח כדי לפתח אותם בגרסה בריאה ודלת פחמימה. הפעם חזרתי מלאת מחשבות.
תשאלו איך זה יכול להיות שבמקום מתכון לאיזה אקלר מפונפן ומקוטגן חזרתי עם עוגת סבתות כזאת ? זה הכל בגלל המחשבות. ר' הילד הגדול כבר בן 15 והוא החליט להגשים לי חלומות לכבוד יום הולדת 50 הקרב ובא.
כך יצא שנסענו ביום האחרון לשנה האזרחית, למסע תענוגות בצרפת. מסע בין קונדיטוריות, שוקולטיירים, מסעדות מישלן ומלון מרשת רלי אנד שאטו, שר' שמע מהמשת"פ עתיר השרירים, שפעם חלמתי להתארח בה. הרבה מים עברו בנהר, שלושה ילדים, חמש שנות קטוגניה. מה קורה כשהחלומות של גיל עשרים פוגשים את המציאות של חמישים?
הזדמנו הנסיבות והבודי בילדר, שבא מבית דתי, מנחיל בביתנו ערכים. על כן הוא מוודא שהילדים יעריכו כסף ולא יתייחסו אליו בקלות ראש. בין חלומות לערכים, מצאנו את עצמנו מיטלטלים באוטובוסים בדרך למסעדת שני כוכבי מישלן כפרית ליד אגם אנסי בצרפת.
אני חושבת שזאת הפעם הראשונה שהם ראו שם בכפר הנידח, נער צעיר ואשה פורקים מהאוטובוס מזוודות ענק, תיקי גב וטרולי והולכים ברגל רבע שעה בשדות. לבשנו בגדי ספורט תרמיים כיאות לאפס מעלות ובתיק הגב היו לנו בגדים יפים להחלפה . אתם יודעים, דרס קוד.
בדרך לשם לא גיליתי לר׳ כמה שזה סוריאליסטי לאכול במסעדה כזאת ולחסוך כמה יורו על נסיעה במונית עם המיטלטלים.
קצת צחקתי לעצמי, אבל יותר מזה הייתי גאה בערכים מהבית ולא רציתי להרוס.
הגענו לאנסי מפאריז ברכבת , ומשם אוטובוס מקומי. הערמנו את המזוודות במושב האחורי כאילו היינו בצופים ונסענו. רק בדלת המסעדה, אחרי ההליכה הסוריאליסטית בשדות, קלטתי את הטרגדיה. מרוב תיקים ומזוודות, שכחנו את תיק הגב שלי באוטובוס. ואיתו הדרכון והלפטופ.
מלצרית חמוצת סבר התרעמה על ניסיונותיי לגייס את צוות המקום לעזרה. כל גופה רעד מכעס כשהיא הסבירה שזאת שעת הפסקת הצהריים ושלא אבקש מאף אחד אחר עזרה כי השף כבר בודק. מאותו רגע, שלל המנות המעוצבות לעילא הושלכו על שולחננו בזו אחר זו. סיימנו את ארוחת הטעימות המהוללת אחרי פחות משעה ועם בגדי ספורט תרמיים לגופנו. אף אחד מאיתנו לא זכר את הדרס קוד וגם מה בדיוק אכלנו. רוב הזמן רק ניסינו להבין איך מדווחים, מוציאים דרכון חדש, מזיזים טיסות ואיך מנסים למצוא את התיק.
כשיצאנו מהמסעדה ר' היה לחוץ ומאוכזב במקסימום. זאת היתה אמורה להיות ה-ארוחה שלנו במסע. גולת הכותרת. והוא לא הצליח אפילו להרגיש את הטעמים. אני, שכבר לא בת 20, לא התאכזבתי. ידעתי שהשגנו משהו גדול הרבה יותר. כשמחסירים ממך משהו בסיסי, אין לך יכולת להעריך חוויה חושית עילאית וליהנות ממנה. אתה חוזר לשכבה הקיומית בפירמידה של מאסלו ורק רוצה שהכל יסתדר לך שם. לא חשוב איך. אתה אסיר תודה כשנהג מקומי שלוקח אותך למלון באלפים מוכן לדבר בשבילך עם חברת האוטובוסים , לקחת אותך לתחנה המרכזית וללוות אותך עד לקבלת התיק. את המנה שאכלת במסעדה תשכח, את החוויה שקיבלת את חייך בחזרה כנראה שלא. וגם את האמון במין האנושי. חוויה ששווה כל שקל. ואני שמחתי שר' היה שם איתי ללמוד מהחיים קצת פרספקטיבה.
אז לא בונבון, לא אקלר, לא מקרון. עוגת ריבה וקוקוס של סבתות. זה ממש הדבר האמיתי שבתחתית הפירמידה של מאסלו. עוגת ילדות, רק כמו שהיא צריכה להיות, בלי סוכר וגלוטן. עוגת חובה לאוהבי הקוקוס.
מצרכים לתבנית בגודל 15X20
לבסיס
50 גרם חמאה
4 חלמונים
כוס קמח שקדים
כפית אבקת אפיה
3 כפות ממתיק גרגרי שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה ללא סוכר ממתיק על בסיס אריתרטול כמו סוויטנגו)
כפית מחית/תמצית וניל איכותית
למילוי
כוס ריבה ללא סוכר (לגרסה קיטו מכינים ריבת תות ללא סוכר או פירות יער זריזה. ניתן לרכוש ריבה ללא סוכרים כאן )
לשכבת מרנג קוקוס
4 חלבונים
קמצוץ מלח
כפית מיץ לימון או אבקת קרם טרטר
3/4 כוס קוקוס
2 כפות ממתיק גרגרי שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה דלת פחמימה ממתיק על בסיס אריתרטול כמו SWERVE או סוויטנגו)
2 כפות ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה דלת פחמימה סוויטנגו אבקת סוכר /גרגרי טחון במכונת קפה)
גרידת תפוז או לימון
איך מכינים עוגת ריבה וקוקוס ?
מחממים תנור ל 160 מעלות על מצב טורבו , חום עליון תחתון.
מניחים חמאה בקערה חסינת חום ומחממים במיקרו דקה על מצב הפשרה. החמאה צריכה להיות רכה מאוד או חצי נמסה. אם היא עדיין קשה מחזירים לחצי דקה נוספת על מצב הפשרה. מוסיפים ממתיק ווניל ומערבבים. בודקים שהתערובת אינה רותחת ומוסיפים את החלמונים. את החלבונים מפרידים ישירות אל קערת המערבל. מערבבים את החלמונים והחמאה ומוסיפים קמח שקדים ואבקת אפיה. מערבבים שוב לבצק אחיד ודביק. מרפדים את התבנית בנייר אפיה (הכי קל לקמט ולהדק לבסיס ולדפנות). מרססים במעט תרסיס שמן. מעבירים את הבצק אל התבנית ומשטחים על התחתית בשכבה דקה ואחידה עם גב של כף או עם הידיים. אופים בשליש תחתון של תנור חם כ 20-25 דקות או עד שהבצק זהוב. מוציאים את התבנית לצינון על השיש ורק אז מכינים מרנג קוקוס :
מוסיפים לחלבונים בקערת המערבל מעט מלח וקרם טרטר או מיץ לימון. מפעילים על מהירות מקסימלית. כשמתחיל להיווצר קצף מוסיפים ממתיק גרגרי. כאשר הקצף יציב והמקצף משאיר סימנים מוסיפים את הממתיק האבקתי וממשיכים להקציף עד לקצב יציב מבריק ונוקשה. עוצרים את המיקסר ומוסיפים אל הקצף את הקוקוס וגרידת התפוז. מקפלים באמצעות לקקן לאיחוד.
על בסיס הבצק האפוי שמעט הצטנן בינתיים, מורחים את הריבה בשכבה אחידה. על הריבה שופכים את המרנג ומיישרים בשכבה אחידה. מחזירים את העוגה לתנור לעוד 25 דקות או עד שהמרנג יציב וזהוב. מוציאים מהתנור לצינון מוחלט. העוגה נשמרת היטב ארבעה ימים במקרר בקופסה אטומה או חודשיים במקפיא.

הערות
- ניתן להשתמש בכל סוג של ריבה שאתם אוהבים ומתאימה לתזונה שלכם
- למידע נוסף על תחליפים וחומרי גלם בריאים לאפיה דלת פחמימה (וגם קצת המלצות על ממתקים וחטיפים מוכנים לאכילה) מוזמנים לקרוא את הפוסט המפורט על מוצרי קיטו
עדיין אין תגובות, תכתוב/י משהו?