כבר כמה זמן שמבקשים ממני מתכונים לעוגות בחושות דלות פחמימות. כאלה שהולכות טוב עם כוס קפה. בעיקר התרבו הבקשות מאז עוגת הדבש שכיכבה כאן בראש השנה. ככה הבנתי מה צריך להיות האתגר הבא שלי. אני מודה שאני פחות אוכלת עוגות בחושות. תמיד היה נראה לי שהן קצת משעממות ושאין בהן הרבה מה לחדש. רק שזה היה לפני שהכנתי את הדבר ההיסטרי הזה שנקרא לו בצניעות עוגת לימון ללא גלוטן וללא סוכר. הצנועה הזו כה רכה ונימוחה, שאפשר כמעט לטעות בה כעוגת גבינה. לא רק שהיא לימדה אותי שיעור בפשטות (שבסוף תמיד מנצחת). היא גם החזירה אותי לילדות.
אמא שלי אף פעם לא ידעה לבשל. היו לה כמה מתכונים קבועים שידעה להכין והם ליוו את כל ילדותי. אחד מהם היה טורט לימון אוורירי וגבוה, מצופה בשוקולד. שנות השמונים היו תור הזהב של עוגות הטורט ושל ניסיונותיה של אמא שלי לבשל. רוב המתכונים נגזרו מעיתוני השבת והודבקו בכרטיסיות מקוטלגות בקופסה. אהבתי לדפדף בה ולדמיין. את טורט הלימון לא היה צריך לדמיין , הכרטיסיה היתה כה מלוכלכת שכמעט אפשר היה לטעום אותו. בדרך כלל זאת היתה עוגת יום ההולדת שלי ולפעמים עוגת שבת או חג. כל כך אהבתי אותה.
נחמה ופחמימה
למרות ההקצפות האופייניות, הטורט הלימוני של אמא שלי הוא הדבר הכי קרוב שהיה בביתנו לעוגה ביתית בחושה. הבחושה במיטבה היא פשוטה להכנה, רכה וריחנית. פשוטה ומנחמת במובן הכי טוב של המילה. אבל מה ? שמתם לב שנחמה ופחמימה זה חרוז? לא סוד שהפחמימה היא המנחמת הלאומית. מתברר שלא קל לנחם את המיליציות המתנגדות. אפילו מתכונים דלי פחמימה לעוגות בחושות, לרוב שורצים קמח קוקוס ומתחילים ב 2-3 כוסות קמח שקדים. טעם מודגש של קוקוס לרוב לא טעים לי ודי בקלות נגיע ל 4-5 גרם פחמימה לפרוסה. זה לא מעט אם אתם מגבילים את עצמכם לעשרים ביום ודי סגורים על זה שפרוסה אחת לא תספיק… 🙂
האתגר הראוי הזה הכניס אותי תכף ומיד למטבח (כאילו צריך עוד תירוצים להימלט מהילדים, המשוחררים פרא בתקופת חגי תשרי). התוצאה היא עוגת לימון ללא גלוטן בחושה ללא סוכר שמכינים בקערה אחת. העוגה עדינה, רכה רכה ונימוחה בזכות השימוש ביוגורט ויש בה כמות מדודה של קמח שקדים. אפשר להכין את המתכון גם כמאפינס ואפשר לצפות בקרם שמנת פשוט שמוסיף לרושם ולטעם (העוגה נפלאה גם בלי). הכמות במתכון מספיקה ל 12 מאפינס גדולים או לעוגת אינגליש קייק. אם תחלקו אותה ל 12 פרוסות מכובדות תגיעו לגרם פחמימה אחד ליחידה. יש קינוחים מפוארים ומתוחכמים ממנה, אבל דווקא עוגה בחושה של בית בשבילי זאת חגיגה ❤️
מצרכים לעוגת אינגליש קייק/ עגולה 22 / 12 מאפינס
100 גרם חמאה רכה (אפשר גם שמן קוקוס)
חצי כוס ממתיק שמתאים לתזונה שלכם ( לגרסה ללא סוכר מומלץ סוויטנגו / סוורבה )
4 ביצים לארג' בטמפרטורת החדר
כוס יוגורט יווני % 10 (או שמנת חמוצה)
גרידה מחצי לימון או ליים
שתי כפות מיץ לימון או ליים
כוס קמח שקדים
כפית אבקת אפיה (רצוי ללא אלומיניום)
חצי כפית קסנטן גם למשל כאן
לציפוי קרם שמנת לימוני
1-2 כפות גבינת שמנת
שלוש כפות חמאה רכה (בטמפרטורת החדר. לא מומסת)
שש כפות ממתיק במרקם אבקת סוכר (לגרסה ללא סוכר סוויטנגו אבקת סוכר/ טחון במטחנת קפה)
גרידה מחצי לימון (החצי השני שהשתמשנו לעוגה)
כף מיץ לימון/ליים סחוט
איך מכינים עוגת לימון ללא גלוטן ?
מחממים תנור ל 170 מעלות
מוציאים חמאה מהמקרר. אם בחרתם להכין ציפוי, מניחים שתי כפות חמאה בקערית בצד. מאה גרם חמאה מניחים בקערה חסינת חום גדולה. אם אין לכם זמן להמתין שהחמאה תתרכך, הכניסו את הקערה הגדולה למיקרו. חממו עשרים- שלושים שניות במצב הפשרה. הוסיפו חצי כוס ממתיק והקציפו במיקסר דקה שתיים לקרם אוורירי. הוסיפו את הביצים בזו אחר זו והקציפו לאיחוד לאחר כל הוספה. בסוף הקציפו עוד דקה. הוסיפו יוגורט, מיץ וגרידת לימון והקציפו לתערובת אחידה. הוסיפו קמח שקדים, אבקת אפיה וקסנטן והקציפו עוד כמה שניות, רק לאיחוד.
מוזגים את התערובת לתבנית משומנת במעט חמאה או שמן קוקוס. אופים בתנור חם בשליש תחתון כ 45 דקות או עד שהעוגה מתייצבת, מזהיבה וקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש.
אם בחרתם להכין ציפוי ערבבו היטב בקערית את החמאה ששמרתם בצד עם אבקת ממתיק (יעבוד רק עם אבקה טחונה או במרקם אבקת סוכר). הוסיפו גרידה של חצי הלימון השני וכף מיץ. ערבבו היטב למרקם קרמי. לבסוף הוסיפו גבינת שמנת וערבבו היטב.
מקררים את העוגה לחלוטין לפני ציפוי. מורחים עליה את הקרם ומאחסנים בקופסה אטומה במקרר עד חמישה ימים.
הערות
למידע נוסף על חומרי גלם ותחליפים לאפיה בריאה ללא פחמימות תציצו על הפוסט המפורט על מוצרי קיטו
10 Comments
אירה אלקלעי-רובין
12/07/2024 at 08:59אני מתה על עוגות לימון והעוגה הזאת יצאה נהדרת!!! מחכה למתכון פאי לימון להשלמת ארסנל עוגות הלימון לתזונה הקטוגנית.
טליה בנימיני
13/07/2024 at 20:10הי אירה, איזה כיף לשמוע שימחת את ליבי מאוד ❤️והעוגה נראית מושלמת. המתכון לפאי לימון קטוגני מושלם נמצא ממש כאן
שוש
10/05/2024 at 12:21האם יש תחליף לקס נטן
טליה בנימיני
12/05/2024 at 20:37הי, אני מעריכה שניתן להשתמש ב 2-3 כפיות קמח קוקוס במקום קסנטן גאם אך לא ניסיתי
הילית
26/02/2024 at 12:38הי , איך בא לי להכין את העוגה הזו !!
אני משתמשת באבקה/ או נוזל של סטיביה
איך אפשר את יחס ההמרה של חצי כוס ממתיק סוויטנגו / מונק פרוט / אלולוז – לאבקת סטיביה ?
חצי כוס של סוויטנגו שווה לחצי כוס סוכר?
תודה
טליה בנימיני
26/02/2024 at 18:17הי הילית, איזה כיף שאת פה 🙂 באיזה סטיביה בדיוק את משתמשת? אם מדובר בסטיביה נקיה היא קצת בעייתית באפיה. סטיביה מתוקה פי כמה מאות מסוכר ולכן הנפח שלה מאוד קטן. בעוגות בחושות בפרט כאלה שדורשות הקצפה זה ישנה משמעותית את המרקם כאשר הממתיק חסר נפח…. אם שמים בצד את נושא הטעם (שהוא מאוד סובייקטיבי) זאת הסיבה שאני לא עובדת עם סטיביה כממתיק יחיד באפיה, במתכון הספציפי הזה אין ממש הקצפת חלבונים ולכן בכל זאת יש סיכוי כלשהו שזה יעבוד, למרות שהמרקם ישתנה. אם את משתמשת בסטיביה אבקתית שימי לב שלרוב היא מעורבבת עם מרכיבים נוספים שעשויים להיות מאוד מעובדים. זה לא "סטיביה נקיה" אבל דווקא תוספת הנפח יכולה להועיל למרקם באפיה. אישית אני לא אוהבת לעבוד עם סטיביה כממתיק בלעדי באפיה משיקולי טעם ומרקם, בחלק מהמתכונים זה כן יכול לעבוד אם את אוהבת את הטעם. בשורה התחתונה אני לא בטוחה איך זה יעבוד במתכון הזה כי לא ניסיתי.
הילית
28/02/2024 at 10:44הי טליה, תודה על התשובה המפורטת. מסכימה עם מה שכתבת .
לגבי הסטיביה שקניתי בחו"ל. אבקה, נקיה. הטעם סבבה לי. לא מסתדרת עם ממתיקים אחרים שהצעת.
בגלל הריכוז של המתיקות, כפית סטיביה מחליפה כוס סוכר. זה כנראה ישפיע במרקם אבל אנסה …
קרן
04/12/2023 at 08:25היי חייבת להגיד לך, הבן שלי היה בקטיף לימונים, הביא לי לבית שקית מלאה. מיד נכנסתי למתכון הזה והכנתי. כשהעוגה יצאה מהתנור, בעודה חמה, חוררתי אותה, ואז השקיתי אותה במיץ סחוט מלימון אחד וכף של ממתיק , נראה לי מונקפרוט, יצא כל כך טעים , ממש כמו עוגת גבינה בטעם לימון. היום אכין שוב. תודה רבה על מתכון מעולה, פשוט ונגיש.
בת אל
08/11/2023 at 20:04היי
יש לך גרסה פרווה לעוגה הזאת?
טליה בנימיני
09/11/2023 at 09:54הי בת אל, אם את חושבת על עוגת לימון בחושה פרווה ממליצה בחום על המתכון הזה , פשוט תחליפי את גרידת התפוז בגרידת לימון