חכמינו אמרו, כשאלוהים נותן לך לימונים – תעשה מהם למון קארד! וכשיש באמתחתך למון קארד ואתה קמצן פחמימות, לא תכין עוגיות לימון ללא גלוטן? בדיוק על העוגיות האלה זממתי כאשר רקחתי את ריבת הלימונים הכה אנגלית עד שאין לה ממש שם בעברית.
אחרי שנכבשו בזה אחר זה מעוזי חמאת הבוטנים, המרציפן והשוקולד אהוביי וסופחו אל ארץ קטוגניה, היה זה רק עניין של זמן עד שיגיע הלימון. השבוע נזכרתי כמה אני אוהבת קינוחי לימון פרועים שחיים על הקצה החמוץ-מתוק-חמאתי של החיים ונתקפתי בגעגוע. כל מתכון דל פחמימה מוצלח בשבילי הוא ניצחון קטן והגשמת חלום. הוכחה שאפשר לחיות את הבחירות שמיטיבות איתנו בלי להתפשר על איכות חיים.
אבל השבוע הזה התחיל בכלל בחלום אחר. "אמא" בא אלי הבכור שזה עתה נכנס בעול מצוות, "מצאתי טיסה זולה לסיישל, אני יודע שהרבה זמן זה החלום שלך לנסוע לשם ויש לך עוד מעט יום הולדת. לקנות לכם כרטיסים?" באופן כמעט אוטומטי אני מתחילה לחשוב למה לא ולגמגם תירוצים מארץ תרצצת. "היומן מלא פגישות… היינו ממש לאחרונה בנורמנדי, זה יקר, זה משמין, יום ההולדת רק בעוד חודש וחצי…" הבכור רק עומד שם וסופג ואני עוצרת. מסתכלת על יורש העצר בהתפעלות אין קץ. כמה טבעי זה עבורו להגשים חלומות והוא בסך הכל רוצה להגשים את שלי. למה הכל הופך למסובך כשאנחנו גדלים? ובעצם, למה לא עכשיו? …
שלושה ימים אחרי כבר נחתנו באי מאהא לשבוע של הגשמת חלום טרופי תחת שמש נצחית. חזרנו ממנה ישירות לקור המקפיא של ינואר, תוהים- מה עושים אחרי שהגשמתם חלום? איך ממשיכים מכאן ?.
בתושייה פולנית אני מספרת לעצמי במונית שבחלומות, כמו בכדורסל ובגברים ישר לוקחים ריבאונד. חלום חדש, שיכול להיות קטן אבל מיידי. כשנכנסתי עם המזוודות מייד סקרתי את הבית ומה חדש במטבח. לא נשאר בו כלום כמעט. רק כמה לימונים נטושים ששרדו את השבוע בזכות הטמפרטורות הנמוכות. תכף ומייד מיניתי אותם להחזיר אלינו את השמש הנצחית. אם לא בשמיים לפחות בבטן.
כמה חלמתי על עוגיות לימון… בסיס חמאה נימוח עם רמז מליחות דק עוטף קרם לימון סמיך ועשיר ומעקצץ. הבכור שלי הזכיר לי השבוע כמה כיף להגשים חלומות. אחרי שמגשימים אחד זה מרגיש קצת כמו לתרום פריט נושן מהארון ולפנות מקום בלב לפריט חדש. ואפילו עוד יותר כיף- לדעת שסוף סוף יש שימוש לאחד מעשרות מקלות רדיית הדבש שצברתם לאורך השנים מהגן ולא נעים לזרוק. חלום פולני ישן 🙂
אם יש לך שמש בלבך בוא והושט לה את ידך
מצרכים לכ 20-25 עוגיות
לעוגיות
כוס קמח שקדים (כוס מדידה סטנדרטית בנפח 240 מ"ל)
שלוש כפות תחליף סוכר אבקתי על בסיס אריתרטול כמו סוויטנגו מונק פרוט .. (אני משתמשת בזה ראו הערות)
כף פסיליום (למשל כאן)
חצי כפית קסנטן גאם (למשל כאן)
50 גרם חמאה רכה (לגרסה פרווה שמן קוקוס בטעם חמאה הזה שאין לו טעם של קוקוס)
כפית מחית/תמצית וניל איכותית
למילוי: חצי כוס קרם לימון ללא סוכר
איך מכינים עוגיות לימון ללא גלוטן ?
אם לא הוצאתם את החמאה מהמקרר בעוד מועד, הניחו אותה בקערה חסינת חום וחממו במיקרו כדקה וחצי במצב הפשרה. כאשר החמאה הופכת רכה ורק מתחילה להינמס, הוציאו מהמיקרו. הוסיפו לקערה את כל החומרים היבשים ואת הוניל וערבבו (בכף ואז מעט בידיים) לבצק אחיד ומעט דביק.
מומלץ להניח את הבצק עטוף בניילון נצמד או שקית לחצי שעה לפחות במקרר להתייצבות. שלב זה אינו חובה אך הוא מקל על עיצוב העוגיות. מחממים תנור ל 160 מעלות במצב טורבו.
מעצבים מהבצק כדורים פחוסים בצורת עוגיות בגודל של ג'ולה גדולה ומניחים על נייר אפיה בתבנית (אין צורך לשמן). באמצעות מקל רדיה של דבש או קצה של טוש עבה ("לורד") יוצרים גומה במרכז כל עוגיה. לוחצים את הטוש או מקל העץ אל העוגייה ומסובבים קצת כדי ליצור מקום למילוי. בשלב זה שולי הבצק מעט נסדקים ויוצרים את עיצוב קרני השמש שהן חלק מהצורה המיוחדת של העוגייה. אם אתם מעדיפים צורה סימטרית יותר, תוכלו להדק באצבעות כל עוגייה סביב הגומה.
מניחים בכל גומה כפית נדיבה של מילוי. מאחר וקרם הלימון עשיר בביצים הוא מתייצב באפייה והנפח שלו יורד קצת כשהעוגייה מתקררת. על כן אל תחששו לפנק את העוגיות בכמות נדיבה של קרם, שיתנשא כמו תלולית קטנה מעל פני העוגייה. אופים בשליש התחתון של תנור חם כ 20 דקות או עד שהעוגייה מזהיבה.
שימו לב שהעוגיות יוצאות מהתנור רכות מאוד , תנו להן להתקרר לחלוטין לפני שמזיזים אותן. כאשר העוגיות מתקררות העבירו לקופסה אטומה. הן נשמרות כשבוע במקרר וחודשיים במקפיא.
הערות
- ניתן להשתמש בכל ממתיק אבקתי על בסיס אריתרטול ומומלץ להשתמש בבלנד של מספר ממתיקים כדי לנטרל טעמי לוואי. אלולוז וסטיביה נקיה לא מתאימים במתכון הזה. מידע נוסף על סוגי ממתיקים ושימושיהם כאן
- ניתן לאפות את העוגיות לאחר שהכנתם גומה למילוי ולמלא לאחר האפייה בקרם לימון טרי. העוגיות נראות יפה אבל קחו בחשבון שהן יותר מאתגרות לאחסון (מתאים יותר לאירוח או אכילה מיידית).
- אם אתם קצרים בזמן, אין לכם אביזר מתאים ליצירת גומה או סתם לא בא לכם , תוכלו להכין עוגיות בצורה רגילה ולמלא אותן בקרם כמו עוגיות "סנדוויץ". הדרך המהירה ביותר היא לגלגל את הבצק המצונן לגליל בקוטר כ 3 ס"מ ולחתוך עיגולים דקים בסכין חד. כך לא תצטרכו לעצב כל עוגייה בנפרד
2 Comments
טליז
02/09/2024 at 11:21אפשר גם בלי קסנטאן גאם?
טליה בנימיני
02/09/2024 at 19:05הי, תודה על השאלה. קמח שקדים הוא קמח רך מאוד. אם את אוהבת עוגיות רכות תוכלי לוותר על קסאנטן גאם. המטרה שלו היא לשפר את הפריכות, תוכלי להשיג פריכות דומה גם בעזרת כפית קמח קוקוס במקום קסנטן גאם