עוגיות חמאת בוטנים ושוקולד הן משהו בין חיתוכיות, עוגיות וממתק במבה קרמל. השוקולד -קראנץ' קרמל עושה לי אסוציאציה של טובלרון והוא אחד המתכונים הקלים והטעימים ביותר שהכנתי מבוטנים. העוגיות האלו הן גם אלטרנטיבה דלת פחמימה לעוגיות בוטנים של פסח. לא כולם יודעים זאת אבל התזונה הקטוגנית כשרה לפסח כל השנה. כמו צליאקים, פעם בשנה אנחנו קצת יותר יותר כמו כולם.
זה לא שפסח הוא חג בלי פחמימות. הוא בעיקר חג של פחמימות מאוסות. בני ישראל אוכלים מצות, קמח מצות ותפוחי אדמה לצורותיהם. המתוקים הקלאסיים של פסח כוללים עוגיות יין, עוגיות קוקוס ועוגיות בוטנים. אחרי שבוע של ארוחות חג כבדות ומשופעות בפחמימות הנ"ל האדם הממוצע סובל מחסימת מעיים ברמה בינונית. היצרות במכנסיים באיזור המותן והרהורי כפירה תזונתיים. הי, נזירים טיבטיים צמים שבועות בשנה, פתאום זה נשמע נחשק…
אין פלא איפה, שהיה זה מייד לאחר פסח לפני חמש שנים, שהחלטתי להיפרד לאלתר מהפחמימות אהובות ליבי. המאוסות וגם אלו שלא יכולתי להפסיק לאכול. לפני חמש שנים עברתי לתזונה דלת פחמימה. מאז ועד היום אני הולכת וכובשת בהדרגה כל מתכון נחשק, וממציאה אותו מחדש בגרסה יותר טובה,ללא סוכר וגלוטן . אני ממציאה אוכל שמענג את נפשי, בלי לפגוע בגופי. ובלי שאצטרך לנדוד אל הרי טיבט כדי לחזור בשאלה. או בתשובה. תלוי מה האקסיומות שלכם. אני מאמינה שאם יהיו לכולם אופציות טעימות באמת, יותר אנשים יבחרו בתזונה מיטיבה.
מאז, השליחות שלי היא ליצור אלטרנטיבות מעולות כדי שנוכל באמת לבחור, מבלי להרגיש שהתפשרנו. אם יש לנו עוגיות חמאת בוטנים ושוקולד מופלאות כאלה ללא סוכר וגלוטן, למה שנעמיס סוכר חסר ערך תזונתי?
פסח הוא חג שנותן לרבים הצצה אל עולם ללא קמח. אני תמיד חושבת לעצמי שאולי הוא יתן השראה ויפתח דלת לעוד אנשים לאכול בריא יותר ולא רק בפסח. אם יהיה אפילו אחד כזה, דיינו.
מצרכים
כוס בוטנים חצויים קלויים (רצוי ללא מלח)
חצי כוס ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה ללא סוכר מומלץ אלולוז)
ארבע כפות חמאת בוטנים
רבע כפית מלח (אם הבוטנים כבר מומלחים אין צורך להוסיף מלח)
80 גרם שוקולד מריר (לגרסה ללא סוכר מומלץ סוויטנגו שוקולד צ'יפס)
20 גרם חמאה (או חמאת קקאו או כל שמן ניטראלי לגרסה פרווה / טבעונית)

איך מכינים עוגיות חמאת בוטנים ושוקולד ?
מחממים תנור ל 160 מעלות (חום עליון -תחתון) ומרפדים תבנית שטוחה בנייר אפיה.
מערבבים בקערה בוטנים מלח ממתיק וחמאת בוטנים. משטחים על נייר אפיה בתבנית בשכבה בעובי 2 ס"מ ואופים בשליש תחתון של תנור חם כ 15-20 דקות או עד שמזהיב. מוציאים מהתנור ומניחים לקרור מלא על השיש. התערובת יוצאת מהתנור רכה ומתייצבת רק לאחר קירור מלא. בינתיים ממיסים שוקולד וחמאה /שמן בקערית חסינת חום בפולסים של 30 שניות במיקרו. מערבבים לתערובת אחידה. כאשר משטח הבוטנים התקרר שופכים עליו את השוקולד המומס ומורחים בסכין או פלטה בשכבה דקה שתכסה את כל השטח. מעבירים להתייצבות במקרר. לאחר כחצי שעה כאשר השוקולד התייצב ניתן לשבור או לחתוך את המשטח לעוגיות בעזרת סכין ארוכה (כמו סכין שף) בכל צורה שאוהבים.
הערות
- אם רוצים לקבל חטיפים בצורת "ברים" ארוכים או חיתוכיות מרובעות, ניתן לאפות את תערובת הבוטנים בתבנית אינגליש קייק מרופדת בנייר אפיה (או בשתי תבניות סיליקון מרובעות קטנות למשל כאן )
- למידע מפורט על תחליפים בריאים לאפיה דלת פחמימה תציצו על המדריך של מוצרי קיטו
- רשימות של חטיפים דלי פחמימה מומלצים, כשלא בא לכם לבשל תמצאו כאן (רק חטיפים שניסיתי ואהבתי)

4 Comments
יאנה
24/04/2025 at 13:30תודה רבה טליה, האם אפשר במקום חמאה שמן קוקוס?
טליה בנימיני
24/04/2025 at 13:48בהחלט 🙂
לוסי
22/04/2025 at 18:16היי
לא ברור לי מה זה בוטנים מלח ממתיק כמו שכתבת במתכון…מכירה רק בוטנים מלוחים…אפשר הסבר?תודה
טליה בנימיני
22/04/2025 at 20:13הי לוסי. יש בוטנים קלויים ללא מלח ויש בוטנים קלויים מומלחים (גם בחנויות הפיצוחים וגם בסופר). לבוטנים קלויים מומלחים מוסיפים עמילן כדי שהמלח יידבק ולכן אם רוצים לצמצם בפחמימות עדיף לרכוש בוטנים קלויים ללא מלח ולהוסיף מלח לבד. אם את לא בתזונה דלת פחמימה אז אין לזה הרבה משמעות..