את המתכון הזה פרסמתי לראשונה בוינט לפני שלוש שנים. זה היה נס חנוכה אמיתי בשבילי שערוץ תקשורת המונים יתעניין בתכסיסי הקיטו שלי. מאז, חזרתי אל המתכון הזה לא מעט והוא תמיד נכלל במארזי החג שאני מכינה לניצולי שואה. הוא אחד המתכונים המוצלחים שיש. הוא ממש קל להכנה ואין בו מצרכים אקזוטיים. התוצאה היא סופגניות אפויות קטנות, רכות וטעימות שאין מי שלא מתלהב מהן. תוכלו בקלות להוסיף ציפוי ואפילו להגזים אותן במילוי וקישוט קרם שירגיש מינימום פאריז ברסט. שימו לב שהבצק מעט דביק, המתכון מתאים במיוחד לתבנית שקעים קטנים מסיליקון.
ניסי ניסים ופלאי פילים
אני לא יודעת אם זה בגלל רוח החג, אבל גם השבוע קרה לי עוד נס קטן. פיצפון. הבודי בילדר נסע לסוף שבוע לאילת עם אחד הילדים והשאיר אותי עם שניים. כדי שיהיה לנו שמח בערב שבת, הזמנתי מקום למסעדה בשוק הפשפשים ביפו, בוייב חנוכריסמס. הזמנתי גם את אמא שלי ובן זוגה, כדי שיהיה שמח גם להם ולא בודד. בן זוגה שיחיה הוא איש בן מעל 80, נכה צה"ל המתקשה בהליכה ונעזר במקל. חיש מהר התברר שלא חשבתי על זה עד הסוף. המסעדה הצעירה, עם הוייב המגניב בסמטה, היתה רועשת. גם אחרי שהנמיכו את הווליום זה היה בלתי נסבל עבור שניהם והם ביקשו לעזוב ולהשאיר אותנו לחגוג בלעדיהם.
עמוסת רגשי אשמה הצעתי שנחפש מקום שקט יותר. היה לילה קר וחשוך והתחיל לרדת גשם. במסעדה הסמוכה לא היה מקום. הילדים עיקמו את פרצופם כשהציפיות למנה עליה חלמו מתפוגגות מול עיניהם והמבוגרים רצו כבר לוותר ולחזור הביתה. רגע לפני שנואשתי, עיני צדה את השלט של מסעדת פועה הנוסטלגית. נכנסנו, מוצאים מקלט מהגשם וביקשנו את חמלת המארחת, שאינה שמורה בתל אביב לאנשים שלא הזמינו מקום מראש. "אין מקום לחמישה" היא עדכנה אחרי בדיקה ואנחנו צלענו בעקבות מקל ההליכה בחזרה אל הגשם בחוץ.
פרצופה של המארחת התכרכם כשראתה את המבוגר בחבורה צולע החוצה באיטיות. "לא, אני לא רוצה שהוא יסתובב ככה בחוץ" היא לקחה אחריות משל היתה מג״דית הטירונים שלנו במוצב החרמון. מיד עברנו לדום בעוד היא חזרה למחשב. לאחר בחינת החלופות הוקצה לנו שולחן לארבעה, שהיה צפוף אבל חימם את לבנו וגופנו והחזיר לנו את האמון בבני האדם. כמה דקות אחרי שהתיישבנו השתתפנו בטקס הדלקת נרות ספונטני שארגנו במקום ושרנו עם שאר האורחים מעוז צור. כולם טרפו סופגניות חמות עוד לפני שהזמנו את ארוחת הערב. ואני, שחיכיתי לאוכל האמיתי, התאהבתי ברוח האנושית של המקום. בילינו ערב חנוכה חמים ונפלא עם אוכל טעים וחברה טובה ואני הלכתי לשבח את בעל המקום והרהרתי בקיומם של ניסים.
כשחזרתי הביתה הכנתי עוד נגלה של סופגניות אפויות כאלה שאני מרשה גם לעצמי. פינקתי אותן בציפוי ומילוי מרגשים ושמתי מים לתה בקומקום. סיכמתי עם עצמי שאם מרימים את הראש לראות ונותנים הזדמנות, מגלים ניסי ניסים ופלאי פילים. קטנים וגם גדולים.
מצרכים ל-12 סופגניות מיני בתבנית שקעים
כוס קמח שקדים
חצי כפית אבקת אפיה (רצוי ללא אלומיניום למשל זאת)
3 כפות ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה ללא סוכר ממתיק על בסיס אריתרטול כמו סוויטנגו)
ביצה לארג'
2 כפות קרם קוקוס (אפשר להחליף בכל סוג של שמנת צמחית או חלבית)
כפית תמצית/מחית וניל איכותית
כפית חומץ תפוחים טבעי (לא לוותר)|
איך מכינים סופגניות אפויות ללא גלוטן?
מחממים תנור ל 160 מעלות במצב טורבו
מערבבים בקערה קמח שקדים ממתיק ואבקת אפיה. מוסיפים תמצית וניל, ביצה וקרם קוקוס. בסוף מוסיפים את החומץ ומערבבים לבצק אחיד ודביק. מרססים תבנית סיליקון לדונאטס בתרסיס שמן ומורחים את הבצק בתוך השקעים לא עד הסוף (הבצק תופח באפיה). אופים בשליש התחתון של תנור חם עד שמזהיב כ 25-30 דקות. מצננים לחלוטין לפני שמחלצים. אם הסופגניות לא יוצאות שלמות לאחר צינון מוחלט יתכן והן לא נאפו לחלוטין. במקרה כזה החזירו לתנור לעוד עשר דקות אפיה, כמה שיותר קרוב לתחתית.
מגישים עם מעט ממתיק במרקם אבקת סוכר או עם ציפוי לסופגניות לבחירתכם
בא לכם להגזים ואתם בכיוון חלבי ? הכינו קרם ממיכל אחד של שמנת מתוקה מוקצף עם כף פודינג וניל (מומלץ סוויטנגו ללא סוכר) וכף ממתיק אבקתי (מומלץ אלולוז). כאשר הקצפת יציבה הוסיפו שתי כפות גבינת שמנת וכף אבקת קקאו והקציפו עוד כמה שניות לאיחוד. את הקרם תוכלו לזלף לקישוט מעל הסופגניות המצופות. תוכלו גם לחצות כל סופגניה לרוחב ולזלף קרם למילוי. התוצאה מזכירה פאריז ברסט והיא מענגת במיוחד.
הערות
למידע נוסף על תחליפים לאפיה בריאה ללא גלוטן ודלת פחמימה שווה להציץ במדריך המפורט שכתבתי כאן
4 Comments
אליס
04/01/2025 at 14:09היי טליה, כוס קמח שקדים זה כוס מדידה או כוס חדפ?
טליה בנימיני
05/01/2025 at 17:48הי, אני משתמשת תמיד בכוסות מדידה בינלאומיות סטנדרטיות של 240 מ"ל. משקל כוס של קמח שקדים 100 גרם
מיטל
31/12/2024 at 09:19הי אפשר דבש במקום ממתיק אבקתי ?
טליה בנימיני
01/01/2025 at 16:39הי, מאמינה שכן למרות שלא ניסיתי. שתפי אם מנסה