העולם מתחלק לאוהבי חמאת בוטנים וסולדים ממנה. זה מתייחס בפרט לממתקי חמאת בוטנים ולא לבמבה, עליה יש קונצנזוס לאומי. אני כמובן משתייכת לסוג הראשון. אני מוצאת את השילוב בין מתוק ומלוח מסעיר. תוסיפו לזה את הניגוד בין הפריכות הנימוחה של מילוי הבוטנים לרכות של ציפוי השוקולד וקיבלתם את אחד הממתקים השנויים במחלוקת בתבל. תורידו סוכר, קחו שוקולד 90% ותקבלו ריסס ללא סוכר וגלוטן בריאותי. פשע מושלם של חמאת בוטנים שוקולד.
נשמע פשוט, לא? לפעמים דווקא הדברים הפשוטים צריכים את הזמן שלהם להתהוות. כשמדובר בקלאסיקה כה מוכרת, חשוב לדייק בטעם ומרקם כדי להגיע לתוצאה לא מאכזבת. פעם עבדתי עם מנטור שדיבר על הערך של לשהות במקום של חוסר ידיעה. יש מתכונים שדורשים תרגול כזה. בדיקת חומרי גלם מיוחדים, ניסוי וטעיה. זה אחד מהם. בשיעור פילאטיס השבוע, בעודי הוגה כיצד לדייק עוד את המתכון, אחת המתאמנות סיפרה משל בנושא. אני די בטוחה שהיא מורה. כידוע, מורות הן אוטוריטה בלתי מעורערת בתחום המשלים.
הסיפור הוא על ילד שמוצא גולם של פרפר ומחכה בקוצר רוח שהפרפר יבקע. הילד רואה שהפרפר מתמהמה ומתקשה לצאת מהגולם. בשלב מסוים הילד מחליט לעזור ולקרוע את הנשל כדי להקל את דרכו לאויר העולם. הפרפר אכן מצליח לצאת אבל זמן קצר לאחר מכן הוא מת. הילד המאוכזב שואל את הרב שלו מדוע מת הפרפר. הזירוז חיבל בתוצאה, מסביר הרב. תמרוני הכנפיים של הפרפר בשלב היציאה ממעטפת הגולם, חיוניים לשרירי התעופה. ללא תעופה הפרפר אינו יכול לשרוד בעולם.
והנמשל? תרשו לעצמכם לפעמים לשהות בחוסר ידיעה. כדי להתאמן, ללמוד ולדייק את עצמכם. תרשו לעצמכם לצפות. לראות. לקלוט. לחשב מסלול. אם אתם אוהבים ריסס (ולא אוהבים סוכר), מצאו הזדמנות להשיג את המרכיבים. גם אם אין אותם בכל בית. תכינו חטיף ריסס ללא סוכר וגלוטן ותעופו על החיים. קלילים וחופשיים מיסורי מצפון כמו פרפרים 🙂
מצרכים
למילוי:
15 גרם חמאת קקאו
2 כפות חמאת בוטנים טבעית עם שברי בוטנים
שתי כפות גדושות קמח בוטנים למשל כזה (להשיג בבתי טבע או באיהרב כאן)
כף מייפל ללא סוכר כמו וולדן פארמס (אם אתם לא נמנעים מפחמימות אפשר מייפל טבעי אורגני)
2 כפות אבקת סוויטאנגו או סוויטנאגו טחון במטחנת תבלינים
קמצוץ מלח הימאלאיה
חצי כפית תמצית וניל איכותית
לציפוי:
100 גרם שוקולד מריר איכותי 90% למשל של לינדט או גודייבה
100 גרם שמנת מתוקה (אפשר להחליף בקרם קוקוס מעל 20% שומן)
כפית תמצית וניל
3-4 כפות אבקת סוויטאנגו או סוויטאנגו טחון במטחנת תבלינים
איך מכינים ריסס ללא סוכר וגלוטן ?
מניחים חמאת קקאו בקערה קטנה חסינת חום ומחממים במיקרו דקה בחום מקסימלי. מערבבים עד להמסה מלאה. מוסיפים לקערה את כל שאר מרכיבי המילוי ומערבבים למרקם אחיד של בצק רך. טועמים ומוסיפים מלח /ממתיק לפי הטעם. אם העיסה רכה מידי אפשר להוסיף עוד מעט קמח בוטנים. מכדררים מהעיסה כדורים קטנים בגודל ג'ולה. פוחסים בין שתי כפות הידיים לצורת מטבע. מניחים על נייר אפיה במגש ומקררים חצי שעה במקפיא. אפשר גם להקפיא בתבנית סיליקון שקעים קטנים המיועדת לשוקולד.
מניחים שוקולד ושמנת בקערית חסינת חום ומחממים במיקרו 50 שניות בחום מקסימלי. מערבבים להמסה מלאה. מוסיפים וניל וממתיק ומערבבים שוב לתערובת אחידה. טועמים ומוסיפים ממתיק לפי הטעם. מכאן יש שתי טכניקות אפשריות לציפוי:
- "המטבילה" -בעזרת שני מזלגות טובלים את האינסרטים אחד אחד מכל הצדדים ומניחים על ניר אפיה במגש. כשסיימתם הניחו את המגש במקרר לשעה לפחות להתייצבות.
- "המטביעה" -ממלאים מנג'טים קטנים (מנייר או סיליקון) בכף-שתיים ציפוי שוקולד נוזלי שיגיע מקסימום לאמצע המנג'ט. מטביעים את האינסרט הקפוא במרכז ומכסים בעוד כף או שתיים שוקולד. מיישרים ומניחים את המנג'טים במגש במקרר לפחות שעה להתייצבות.
כשהממתקים יציבים מאחסנים בקופסה אטומה שלושה שבועות במקרר או כמעט לנצח במקפיא.
הערות
אפשר לצמצם עוד יותר את כמות הפחמימות אם משתמשים בשוקולד 99% לציפוי. שוקולד עם מוצקי קקאו גבוהים כל כך, לעיתים לא יתערבב היטב עם השמנת. לאחר המסה אתם עשויים לקבל תערובת יחסית סמיכה עם גושים. כפית לציטין סויה נוזלית יכולה לעזור ליצור מאסה חלקה ואחידה. היא עדיין תהיה סמיכה (מתאים לטכניקת "המטביעה"). למותג לינט שנמכר בסופרמרקטים גדולים יש מוצר מומלץ המכיל 99% קקאו ונמס היטב בנוזל.
2 Comments
תמר
04/05/2024 at 21:50מתכון מעולה!!! תודה רבה!
טליה בנימיני
05/05/2024 at 21:01איזה כיף לשמוע 🙂 שימחת את ליבי מאוד 💛💚💙