עוגת תפוחים בריאה כבר יש בבלוג. למה לי עוד אחת? לפני שנה וחצי עברתי לתזונה קטוגנית. תזונה פלאית ביותר שפתחה בפני עולם חדש. אליה וקוץ בה, הקמצנות המופלגת בפחמימות משאירה את הפירות מחוץ למשוואה. ואיך יאכלו בני העם הקטוגני ושבט הסוכרתיים היושבים בקרבו עוגת תפוחים ללא סוכר וגלוטן?
הכיצד תהיה לנמנעים מפחמימות עוגת תפוחים ואין הם רוצים לאכול תפוחים כלל? לקראת ראש השנה הממשמש ובא, אין ספק שזו גזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה. כמו סטטיסטיקה ללא סטטיסטיקאים, כמו עוגת דבש בלי דבש ,מצטרפת אלינו תחבולה חדשה. הרי חייבת להיות פה עוגת תפוחים ללא תפוחים. כי בתחבולות תעשה לך מלחמה.
אני מודה שחשק למלחמה לא היה כאן. אולי היו אלו רוחות הצפון בצמרות ספטמבר, המביאות איתן תקוות לגשם שירטיב את קישוטי הסוכה. איכשהו פתאום רציתי עוגה רכה, שחומה ומתובלת. עם עסיסיות פרי בתוכה … החלטתי להיתלות באילנות גבוהים ולקחתי מתכון מנצח של לייזה פאנלים, ממנו התחלתי לעבוד.
הרעיון להחליף תפוחים בקישואים אינו רעיון חדש. תחילה היה נראה לי רעיון עיוועים, עצוב ומגוכך. עד שראיתי אותם. הקישואים הצהובים השיבו מבט חיוור ושנינו ידענו לאן זה הולך מכאן. גם לאה גולדברג.
מאז כל הימים, כל הימים חולמת אני על כובע קסמים. כובע שהופך קישואים לתפוחים. כך, יצאתי לעוד קרב כיבושים בממלכת קטוגניה, שלא התכוונתי להפסיד בו. סדרה של נסיונות נחושים ומוצדקים מאין כמותם להפוך את הקישוא הסורר לתפוח. טיפולי המרה אם תרצו. בישלתי, ייבשתי, גרדתי, אידיתי, קצצתי, תמצתתי ורקחתי. ניסיתי כל שיטה אפשרית, עד שהגעתי לתוצאה שהשביעה את רצוני (והפילה בפח את משפחתי, שוחרת עוגות התפוחים).
היהפוך כושי עורו ונמר חברבורותיו? אתם תשפטו
אז, כובע תהיה אוניה.
מצרכים לעוגה בקוטר 18, אינגליש גדולה או 2 קטנות
2 קישואים בגודל בינוני/גדול (מכל סוג)
3 שקיקי תה תפוחים או תפוח קינמון
שתי ביצים בגודל מדיום
חצי כוס שמן זית
כף שטוחה קינמון
2 כפיות אבקת אפיה
שתי כוסות קמח שקדים
חצי כוס ועוד שתי כפות תחליף סוכר גרגרי (מומלץ לשלב סוגים, למשל סוויטנגו וסוורבה חום)
2 כפות נוספות אריתרטול או כל תחליף סוכר גרגרי לייבוש הקישואים
כפית תמצית וניל איכותית
חצי כפית תמצית לאפיה בטעם תפוח (לא חובה)
לשטרויזל (לא חובה)
חצי כוס פקאן שבור לחתיכות קטנות
חצי כוס קמח שקדים
כף קמח קוקוס ( למשל כאן )
2 כפות תחליף סוכר אבקתי כמו סוויטנגו
20 גרם חמאה
איך מכינים עוגת תפוחים ללא סוכר וגלוטן
שוטפים וחותכים את הקישואים לאורך לרבעים. בעזרת כפית מוציאים וזורקים את החלק עם הגרעינים. את הרצועות חותכים לקוביות קטנות. מניחים במסננת עם שתי כפות אריתרטול. מערבבים ומניחים מעל קערה לניקוז נוזלים לחצי שעה לפחות.
בסיר קטן מרתיחים כוס מי ברז. מוסיפים שלושה תיונים בטעם תפוח ומבשלים כחמש דקות ברתיחה. מוציאים את התיונים ומוסיפים לסיר שתי כפות אבקת ממתיק. מוציאים את הקישואים מהמסננת וסוחטים מעט. מעבירים לסיר עם ציר התפוחים. מבשלים את הקישואים בנוזל כעשרים דקות, עד שהקישואים מתרככים ולא נותר כמעט נוזל בסיר. מכבים אש ומקררים כמה דקות. טוחנים את הקישואים למחית (הכי נוח עם בלנדר מוט). מוסיפים תמצית תפוחים (לא חובה) ומניחים להתקרר.
בנתיים מחממים תנור ל 160 מעלות (חום עליון -תחתון. לא טורבו) ומכינים שטרויזל פקאן: מרסקים חצי כוס פקאן לפירורים גסים במטחנת קפה (או מניחים בשקית עבה ודופקים בפטיש שניצלים). מערבבים עם חצי כוס קמח שקדים, כף קמח קוקוס ושתי כפות אבקת ממתיק. מוסיפים חמאה ומעבדים בידיים לפירורים.
בקערה מערבבים ביצים, שמן, חצי כוס ממתיק, קינמון ותמצית וניל לתערובת אחידה. מוסיפים את מחית הקישואים (כאשר היא עדיין חמימה אך לא רותחת). מערבבים. מוסיפים קמח שקדים ואבקת אפיה ומערבבים רק לאיחוד (לא לערבב יותר מידי). מוזגים את התערובת לתבנית משומנת. מפזרים את פירורי השטרויזל מעל (אפשר לקשט בפרוסות שקדים או אגוזי פקאן במקום) אופים בשליש התחתון כ -30-35 דקות או עד שמזהיב יפה וקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
הערות
- מומלץ להשתמש בכמה סוגי ממתיק (2-3) , זה מנטרל טעמי לוואי
- אם אתם אוהבים חתיכות פרי בעוגה, ניתן להשתמש בקוביות הקישואים לאחר הבישול (מסוננים) בלי לרסק
- בעוגה כולה (ללא שטרויזל) כ 22 גרם פחמימה נטו. עם שטרויזל כ 30 גרם.
- ניתן להשתמש בתבנית בקוטר קטן יותר (15) כדי לקבל עוגה גבוהה יותר
- למידע נוסף על ממתיקים חלופיים , חומרי גלם ותחליפים לאפיה בריאה ודלת פחמימה תציצו כאן
2 Comments
חופית פיקסל
27/12/2022 at 18:51עוגת התפוחים מופלאה !
תודה !!!
טליה בנימיני
28/12/2022 at 13:52איזה כיף לשמוע 🙂 תודה רבה, עשית לי את היום