מה בסך הכל אנחנו רוצים מאזני ההמן שלנו ? שיהיו זהובים , שיהיו פריכים וכרסתניים. שיחביאו בבטן שלהם מילוי רך ומענג, שהניגוד בינו לבין קליפת הבצק הדקה מושך אותנו מביס לביס. די בסיסי ? אם זה אוזני המן ללא גלוטן וסוכר, בריאים וחטובים, דלי פחמימה, זה הופך להיות הרבה פחות פשוט.
נולדתי בפורים. זה תמיד היה החג שלי. חג התחפושות, משלוחי המנות והממתקים. כשהייתי ילדה, עוד לא היתה סופר וומן או מודלים נשיים אחרים לגיבורי על. לכן, בפורים הייתי תמיד מלכה. כזאת עם שרביט, כתר ויהלומים .לא עזרו הצעותיה היצירתיות של אימי, שהתפרסמה במשפחה בזכות תחפושת משחת שיניים עם פקק גדול על הראש. בכל שנה התעקשתי על פק"ל כתר, שרביט ושמלה זוהרת ומנצנצת. כשהשמלה הלבנה מיצתה את עצמה, אמא שלי תפרה לי אחת שחורה והמציאה לי תואר אצולה חדש. מלכת הלילה.
מגוון הממתקים במשלוחי המנות היה בסיסי, אבל תמיד הם כללו אוזני המן. אלו היו "עוגיות חנק" גדולות וכבדות, מפודרות באבקת סוכר. היה בהם תמיד פרג, שהוא סוג של תרמית כי הוא רך וכהה אבל הוא לא שוקולד !
את אוזני ההמן עם הפרג למדתי להעריך הרבה יותר מאוחר. אז הגיעו גם מילויים יצירתיים והבצק הפך דק ומעודן. אוזני ההמן הפכו לעוגייה ממולאת משובחת, כמו כל עוגיית בוטיק. מה תעשה מלכה נצחית, המכורה למתוק, אבל גירשה מעליה זה מכבר סוכר ופחמימות? אוזני המן ללא גלוטן וסוכר! כאלה פריכים וטעימים, עם בצק דק, שאפשר למלא בשלל מילויים יצירתיים. כמו בקונדיטוריה טובה. כאלה שלא ישאירו אתכם מקופחים גם בפורים.
אז אם גם אתם מפליגים בפורים בדמיונכם אל גיבורי העל שהייתם. הנסיכות, הטייסים, הרופאים והפאנקיסטים. זה בשבילכם! אין סיבה שתרגישו מקופחים בחג הדימיון שבו הכל אפשרי. גם אוזני המן בריאים טעימים ומספקים זה לגמרי אפשרי !
מצרכים לבצק (כ 17 אוזני המן בינוניות)
כוס ועוד שתי כפות קמח שקדים (120 גרם)
חצי כפית קמח קוקוס (כן. רק חצי כפית. קריטי למרקם פריך! )
חצי כפית אבקת אפיה
3 כפות ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה ללא סוכר -ממתיק על בסיס אריתרטול כמו סוויטנגו)
1 חלמון
3 כפות שמנת מתוקה (או קרם קוקוס לגרסה פרווה)
חצי כפית תמצית וניל איכותית
מילוי פרג
2/3 כוס פרג טחון
שתי כפות ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה דלת פחמימה- תחליף כמו סוויטנגו)
2 כפות קמח שקדים/שקדים טחונים
שליש כוס חלב מכל סוג (רגיל, סויה, שקדים ללא סוכר לגרסה דלת פחמימה )
30 גרם חמאה (לגרסה פרווה /טבעונית אפשר נטורינה והכי טוב שמן קוקוס בטעם חמאה)
גרידה מחצי תפוז או לימון קטן (לא חובה)
קמצוץ מלח
מילוי שוקולד
50 גרם שוקולד מריר (לגרסה דלת פחמימות מומלץ מעל 85%)
כף חמאה או שמן קוקוס (15 גרם)
2 כפות שמנת מתוקה או קרם קוקוס
ממתיק נוזלי (סוכרלוז פקק צהוב) או אבקתי טחון/במרקם אבקת סוכר בכמות השווה ל 1-2 כפות סוכר (לא חובה אך מומלץ אם השתמשתם בשוקולד מריר מעל 70% )
חצי כפית מחית/ תמצית וניל איכותית
איך מכינים אוזני המן ללא גלוטן וללא סוכר ?
בקערה בינונית מערבבים את היבשים -קמח שקדים, קמח קוקוס, אבקת אפיה וממתיק. מוסיפים תמצית וניל , חלמון ושמנת מתוקה. מערבבים מעט בכף ואז לשים בידיים, רק עד שמתקבל בצק נוח לעבודה. עוטפים בניילון נצמד או שקית ומניחים במקרר לשעה לפחות. לקיצור הזמן אפשר לרדד את הבצק במערוך בין שני דפי נייר אפיה ולהניח במקפיא לרבע שעה. בנתיים מכינים את המילוי שבחרתם. מילוי פרג או שוקולד קלאסיים כאן למטה. אם חשקה נפשכם במילוי יצירתי יותר, תמצאו אותו במדריך למילוי אוזני המן- מרציפן, פטל, פיסטוק ועוד.
למילוי פרג – מרתיחים בסיר ממתיק, מלח וחלב שקדים. כשרותח והממתיק נמס מוסיפים את הפרג ומערבבים שתי דקות עד שמסמיך למרקם של ממרח שוקולד. מכבים את האש. מוסיפים חמאה ומערבבים להמסה ואיחוד. מוסיפים קמח שקדים. מערבבים היטב כך שנוצר ממרח סמיך ומניחים לרבע שעה להתקרר לפני המילוי.
למילוי שוקולד- ממיסים במיקרו שוקולד, חמאה ושמנת כחמישים שניות בחום גבוה. אם עדיין לא נמס מחזירים לעוד עשרים שניות ומערבבים. מוסיפים ממתיק ותמצית וניל ומערבבים שוב. כדאי לטעום ולהוסיף ממתיק בהדרגה לפי טעמכם במידה ולא מספיק מתוק. מניחים לרבע שעה במקרר עד שמתייצב למרקם פלסטלינה
כאשר הבצק התקרר והמילוי מוכן, מחממים תנור ל 160 מעלות (חום עליון תחתון רגיל. לא טורבו!) .
אם לא רידדתם מראש, מרדדים את הבצק ליריעה עם מערוך, בין שני דפי נייר אפיה. יריעת הבצק צריכה להיות בעובי של כ 2-3 ממ. אם הבצק יהיה דק מידי האוזניים עלולות להיקרע או להיפתח באפייה. קורצים עיגולים באמצעות כוס קטנה או קורצן עוגיות. כמות הבצק תספיק לכ 17 אוזני המן בקוטר 6-5 סמ. מניחים חצי כפית מהמילוי שבחרתם במרכז העיגול וסוגרים שלוש קצוות בצורת אוזן המן. מהדקים היטב.
שימו לב ! אל תתפתו לשים יותר מחצי כפית מילוי בכל אוזן כי הן עלולות להיפתח. אופים בשליש התחתון של תנור חם כ 25 דקות עד שהאוזניים מזהיבות. האוזניים יוצאות מהתנור רכות ומתקשות לאחר צינון. שומרים כשבוע בקופסה אטומה במקרר (לאחר צינון מוחלט) או חודשיים במקפיא.
טיפים והערות
- לקיצור זמן צינון הבצק רדדו אותו מראש ליריעה והניחו לרבע שעה במקפיא לפני שקורצים עיגולים. במזג אוויר קר ואם הבצק יציב ונוח לעבודה, אפשר לוותר על קירור הבצק.
- לבצק ירוק הוסיפו כפית צבע מאכל ירוק (קלי קלות להכין לבד או להשיג כאן ) , לבצק שוקולד הוסיפו כף קקאו
- למרקם אקסטרה קראנצ'י במראה מיוחד הוסיפו לבצק שלוש כפות שברי קקאו ניבס או כף פרג לא טחון.
- יש מועד ב'! מאחר ואוזני ההמן יוצאים מהתנור רכים, ניתן "לשפץ" להם קצת את הצורה מייד לאחר האפייה. אם חלק קצת התעוותו או נפתחו, פשוט סוגרים אותם מחדש באצבעות או משעינים על דפנות התבנית כך שנוצר לחץ קל בזמן הייבוש באיזור שנפתח.
- למידע נוסף על תחליפים, חומרי גלם בריאים ללא גלוטן וסוכר חפשו במדריך של מוצרי קיטו , יש גם המלצות על מוצרים מוכנים כשאין חשק לאפות
בקערה בינונית מערבבים את היבשים -קמח שקדים, קמח קוקוס, אבקת אפיה וממתיק. מוסיפים תמצית וניל , חלמון ושמנת מתוקה. מערבבים מעט בכף ואז לשים בידיים, רק עד שמתקבל בצק נוח לעבודה. עוטפים בניילון נצמד או שקית ומניחים במקרר לשעה לפחות. לקיצור הזמן אפשר לרדד את הבצק במערוך בין שני דפי נייר אפיה ולהניח במקפיא לרבע שעה. למילוי פרג - מרתיחים בסיר ממתיק, מלח וחלב שקדים. כשרותח והממתיק נמס מוסיפים את הפרג ומערבבים שתי דקות עד שמסמיך למרקם של ממרח שוקולד. מכבים את האש. מוסיפים חמאה ומערבבים להמסה ואיחוד. מוסיפים קמח שקדים ןמערבבים היטב כך שנוצר ממרח סמיך מניחים לרבע שעה להתקרר לפני המילוי. למילוי שוקולד- ממיסים במיקרו שוקולד, חמאה ושמנת כחמישים שניות בחום גבוה. אם עדיין לא נמס מחזירים לעוד עשרים שניות ומערבבים. מוסיפים ממתיק ותמצית וניל ומערבבים שוב. כדאי לטעום ולהוסיף ממתיק בהדרגה לפי טעמכם במידה ולא מספיק מתוק. מניחים לרבע שעה במקרר עד שמתייצב למרקם פלסטלינה כאשר הבצק התקרר והמילוי מוכן, מחממים תנור ל 160 מעלות. מרדדים את הבצק ליריעה עם מערוך, בין שני דפי נייר אפיה. יריעת הבצק צריכה להיות בעובי של כ 2-3 מ"מ. קורצים עיגולים באמצעות כוס קטנה או קורצן עוגיות. כמות הבצק תספיק לכ 17 אוזני המן בקוטר 6-5 ס"מ. מניחים חצי כפית מהמילוי שבחרתם במרכז העיגול וסוגרים שלוש קצוות בצורת אוזן המן. מהדקים היטב. אופים בשליש התחתון של תנור חם כ 25 דקות עד שהאוזניים מזהיבות. * לקיצור זמן צינון הבצק רדדו אותו מראש ליריעה והניחו לרבע שעה במקפיא לפני שקורצים עיגולים. במזג אוויר קר ואם הבצק יציב ונוח לעבודה, אפשר לוותר על קירור הבצק.
* אל תתפתו לשים יותר מחצי כפית מילוי בכל אוזן כי הן עלולות להיפתח.
* האוזניים יוצאות מהתנור רכות ומתקשות לאחר צינון.
* שומרים כשבוע בקופסה אטומה במקרר (לאחר צינון מוחלט) או חודשיים במקפיא.
* לבצק ירוק הוסיפו כפית צבע מאכל ירוק (קלי קלות להכין לבד או להשיג כאן ) , לבצק שוקולד הוסיפו כף קקאו
* למרקם אקסטרה קראנצ'י במראה מיוחד הוסיפו לבצק שלוש כפות שברי קקאו ניבס או כף פרג לא טחון.
* יש מועד ב'! מאחר ואוזני ההמן יוצאים מהתנור רכים, ניתן "לשפץ" להם קצת את הצורה מייד לאחר האפייה. אם חלק קצת התעוותו או נפתחו, פשוט סוגרים אותם מחדש באצבעות או משעינים על דפנות התבנית כך שנוצר לחץ קל בזמן הייבוש באיזור שנפתח.אוזני המן ללא סוכר וגלוטן
רכיבים
הוראות הכנה
הערות
33 Comments
אנה
23/03/2024 at 10:26תודה רבה, מתכון מושלם , נהנתי מאוד, עשיתי במילוי פרג וגרידת תפוז, יצא נפלא
טליה בנימיני
23/03/2024 at 17:32הי אנה, איזה כיף לשמוע, תודה רבה ששיתפת ❤️❤️❤️
קרן
22/03/2024 at 15:50האם ניתן להשתמש במילוי של ממרח שוקולד/ פיסטוק וחווה של סוויטנגו?
טליה בנימיני
22/03/2024 at 20:47הי, אפשר. קחי בחשבון שהממרחים המוכנים של סוויטנגו דלילים יותר ממילוי שמכינים לבד ולכן יכול להיות שאוזני ההמן מעט ישתטחו. עדיין יהיה טעים 🙂 חגשמח
רונן
19/03/2024 at 13:47תודה על המתכון. נראה מעולה.
אני רוצה להכין גרסה מלוחה של המתכון (למשל – למלא בגבינות). רק להוריד את הממתיק, להוסיף מלח ולהשתמש בקרם קוקוס ולא בשמנת מתוקה?
תודה!
טליה בנימיני
20/03/2024 at 11:18הי רונן, תודה על השאלה 🙂 מאמינה שזה יעבוד. שמנת להקצפה היא לא באמת "מתוקה" (קוראים לה כך רק כדי להבדיל משמנת חמוצה) ולכן לא חובה להחליף בקרם קוקוס. שתף איך יצא !
הדס
08/03/2024 at 10:33אזני המן הכי טעימות שטעמנו אי פעם!!!!
לא עבר 3 ימים והכל נגמר (הכנתי כמות כפולה!!)
אלופת עולם!!!!!!!!!
עשית לנו את האווירת פורים
תמשיכי להמציא עוד מתכונים מוצלחים כאלו
אגב אני טחנתי קוקוס במטחנת תבלינים ויצא מוצלח
טליה בנימיני
08/03/2024 at 21:42יוווו , איזה כיף לשמוע ! 🙏🙏🙏 עשית לי את החג 💟💟💟
הדס
08/03/2024 at 10:30אזני המן הכי טעימות שטעמנו אי פעם!!!!
לא עבר 3 ימים והכל נגמר (הכנתי כמות כפולה!!)
אלופת עולם!!!!!!!!!
עשית לנו את האווירת פורים
תמשיכי להמציא עוד מתכונים מוצלחים כאלו
ליאת
01/03/2023 at 09:23האם אפשר להשתמש במשהו אחר במקום קמח קוקוס? קורנפלור או משהו אחר?
טליה בנימיני
02/03/2023 at 00:15הי, ניתן להשתמש בקסנטן גם . מאחר וזה מתכון דל פחמימה לא ניסיתי קורנפלור
חני
14/02/2023 at 11:45למיטב ידיעתי כוס קמח שקדים מחושב תמיד 110גרם.
טליה בנימיני
14/02/2023 at 15:43הי חני . תודה על השאלה המעולה !! המידות הבינלאומיות הן לרוב מידות נפח ולא משקל. כוס מידה בינלאומית סטנדרטית היא בנפח של 240 מ"ל. העניין עם קמח שקדים (בשונה מקמח רגיל) שהדחיסות שלו משתנה. הדחיסות מושפעת מטריות הקמח ועובי הטחינה. למשל, קמח שנטחן זה עתה בדרך כלל יהיה יותר "אוורירי" מקמח שנרכש ארוז ובילה חודשים על המדף…. גם בבית תוכלי "לדחוס" את הקמח בכוס או שלא והכמות שתקבלי תהיה שונה. זאת הסיבה שכוס קמח שקדים יכולה לנוע בין 100 ל 140 גרם. זה פער מאוד גדול שיכול להשפיע על תוצאות המתכון ולכן אני תמיד משתדלת לשקול במדויק ולציין במתכון את המשקל.
יוני גרינשטיין
23/03/2022 at 23:59הי טליה,
כפי שכתבתי בפעמים הקודמות, מחוברת לכל מה שאת מפרסמת ואוהבת מאוד. זו פעם שניה שאני אופה את אוזני המן, הם טעימים אש אך אינני מצליחה ליצור צורת אוזן המן, הבצק נקרע. אציין שאני נצמדת לכל מרכיב ומודדת ועדיין לא מצליחה. אנא עזרתך. תודה יקירה
טליה בנימיני
24/03/2022 at 19:34הי, איזה כיף לשמוע ומחמם את הלב 🙂 הכנתי את המתכון הזה בשבוע שעבר עבור קהילת הגימלאים שאני כל כך אוהבת להתנדב להכין איתם קינוחים בריאים בחגים. בזכות זה יש סרטון מצולם שבו אני מדגימה (מחופשת 🙂 אבל אל תגלי) את הכנת אוזני ההמן שלב אחרי שלב. ממליצה לצפות ומקווה שזה יעזור. הכנת הבצק בערך בדקה 40 , יכולה להריץ מה שלפני.
אלעד
12/03/2022 at 13:14היי. חבל שלא ציינת מראש לא לעשות שימוש בטורבו וגם לא מצויין במתכון איזו טמפרטורה לשים את התנור. אחרי 10 דקות הם כבר התחילו להישרף לי.
טליה בנימיני
14/03/2022 at 18:17הי אלעד, תודה על הפידבק. שים לב שמופיע בהוראות 160 מעלות ממש מתחת לתמונה של אוזני ההמן לפני האפיה. לרוב הסטנדרט במתכונים הוא מצב אפיה רגיל (חום עליון – תחתון) . בדרך כלל רושמים רק כאשר נדרש מצב שונה מהרגיל (כמו טורבו). בכל מקרה, כדי שאף אחד לא יטעה הוספתי הערה.
מיכל
03/03/2022 at 18:29אוזני ההמן השחימו מהר מאד. ולא סייעה הורדת טמפרטורות. אז כדי שהם יהיו אפויים ממש
הם יצאו כמעט שרופים. יש לך רעיון למה? עשיתי את המתכון ממש במדויק…
טליה בנימיני
04/03/2022 at 16:29הי מיכל, תודה על השאלה. האם יכול להיות שאפית במצב טורבו? בצק שקדים הוא עדין מאוד ודורש אפיה בחום נמוך. קרה לי פעם אחת שאפיתי (בטעות) במצב טורבו ויצא בדיוק מה שתיארת :-). התנור צריך להיות על חום עליון -תחתון ללא טורבו והתבנית בשליש התחתון. אם זה עדיין לא פותר את הבעיה הייתי מנסה לאפות ב 150 במקום 160 כי כל תנור מתנהג קצת אחרת…
גילה
01/03/2022 at 08:47הי , אשמח מתכון למילוי תמרים
ונראה טעים. אפשר להשתמש המיילל במקום הממתיק?
טליה בנימיני
01/03/2022 at 19:08הי גילה, תודה רבה על הפידבק 🙂 , המתכון הזה דל פחמימה (ללא סוכרים משום סוג). יש כאן מתכון אחר שאולי יותר יתאים לך. מילוי תמרים עדיין לא פיתחתי כי אישית אני מעדיפה אותם לא בתוך בצק 🙂 , מקווה שתמצאי משהו לטעמך
חגית מאיר
24/02/2022 at 04:20היי טליה. תודה רבה על המתכון לאוזני המן!(וכמובן על כל שאר המתכונים. בול מה שאני מחפשת)
(אני מאוד אוהבת אוזני המן..)
רק שאלה קטנה.. מי שקטגוני יכול לאכול פרג?
כמו כן אשמח לקבל את המתכונים שלך למייל שלי???? האם זה אפשרי?
חגית
טליה בנימיני
24/02/2022 at 08:23הי חגית, תודה רבה על הפידבק. אין בעיה לאכול פרג במסגרת הפחמימה היומית, הוא מכיל כ 8 גרם פחמימה נטו למאה גרם שזה אפילו פחות מקמח שקדים. כרגע אין לבלוג ניוזלטר אבל אם תעשי לייק בפייסבוק או תעקבי באינסטגרם תקבלי עדכון על כל מתכון חדש …
ליאורה
23/02/2022 at 09:22אפשר לטחון קוקוס?
טליה בנימיני
23/02/2022 at 09:52הי ליאורה, לא ניסיתי אז אני לא בטוחה שתקבלי את המרקם הדק של קמח קוקוס מוכן. שתפי אם את מנסה. אגב, אם יש לך קסנטן גם ניתן להשתמש בו במקום קמח קוקוס באותה כמות. אחד מהם חיוני לבצק הזה על מנת שיצא פריך ונוח לעבודה …
Vere
27/02/2022 at 23:50המתכון מדהים פעם ראשונה עושה את זה שאפו.
יש מצב שתשלחי לי למייל מתכונים לקינוחים אני חולת סכרת ומחפשת כל הזמן דברים שאוכל לאכול בכיף
[email protected]
טליה בנימיני
28/02/2022 at 20:38הי ליאורה, תודה רבה על הפידבק 🙂 שמחה מאוד שאהבת. אין כרגע ניוזלטר אבל אם תעשי לייק בפייסבוק או תעקבי באינסטגרם תקבלי שם עדכון על מתכונים חדשים
ELINOR
08/03/2024 at 20:29היי! האם ניתן להשמיט או להחליף את החלמון במשהו אחר? תודה
טליה בנימיני
08/03/2024 at 21:45הי , תודה על השאלה. לא ניסיתי במתכון הזה להחליף את החלמון אבל אפשר לנסות להחליף אותו ב 20 גרם חמאה או שמן קוקוס. שתפי אם מנסה
שמרית
20/02/2022 at 10:24היי אפשר מתכון למלית פרג??
תודה על כל המתכונים שלך .. אלופה
טליה בנימיני
20/02/2022 at 10:50תודה רבה 🙂 אני קצת פחות אוהבת פרג כנראה כי בתור ילדה זה תמיד היה נראה כמו שוקולד ואיכזב 🙂 אבל ! נענית בשמחה לאתגר ואוסיף בקרוב
תמר
20/02/2022 at 09:50תודה על המתכון.
האם אין טעות בכמות קמח הקוקוס וצריך להיות חצי כוס ולא חצי כפית?
טליה בנימיני
20/02/2022 at 10:14הי תמר, תודה על השאלה 🙂 אין טעות בכמויות. קמח קוקוס הוא מאוד "כבד" ומשמש כאן כמעין תחליף לקורנפלור שעוזר לייבש קצת את הבצק ולקבל תוצאה יותר פריכה. בגלל שיש לקמח קוקוס טעם דומיננטי (שאני לא אוהבת) בדרך כלל אני לא אוהבת להשתמש בו בכמות גדולה. כאן הוא משפיע רק על המרקם ואינו משפיע על הטעם.