לפני כמה ימים החלפתי את חולצת הריצה הקצרה בארוכה. הכלל שלי הוא מתחת ל 15 מעלות. כל פעם מחדש אני מופתעת איך החורף מתגנב עלינו בבת אחת. פה בישראל אין באמצע. מי צריך את גווני האפור של הסתיו?. תביאו קיץ, תביאו חורף, רק תהיו תכלס. אז אם החורף כבר כאן, זה תירוץ מצוין להכין עוגיות מקמח כוסמין ללא סוכר. אבל כאלה מתובלות, שכיף לטבול בכוס תה. עוגיות בריאות שלא ידעו שהן כאלה.
החורף מביא איתו את עונת החגים הנוצרית. בשנים האחרונות, אנחנו משתדלים בכל דצמבר לבקר בנצרת. מזמינים מראש דירה ללילה או שניים ויוצאים לשוטט בארץ אחרת, בלי טיסה ודרכון. להתרשם משוק חג המולד, מעץ האשוח הענק וממוכר הערמונים. מתעטפים במעיל וכובע, מדמיינים את ריח העצים הנשרפים באח ומרגישים קצת אירופה.
נזכרתי בכל אלו השבוע, כאשר קולגה מהעבודה, שחי בדאבלין, לקח יום חופש כדי להתכונן לחורף. כולנו השתעשענו למשמע תיאור המשימות המחכות לו. ביניהן סידור מחסן העצים וציוד השלג. ככה יצא שנזכרתי בחופשות בנצרת ועוד יותר בחורף באירופה, כשעוד אפשר היה לטייל.
הקור האירופאי מביא איתו אוכל מתובל ומחמם. לקראת החגים, הקונדיטוריות מתמלאות בעוגיות חריפות- מתוקות, שריחן המתובל נישא למרחוק. העוגיות נאפות בצורת דמויות וסמלי חג ושמן Gingerbread cookies . בגלל הקורונה השנה אי אפשר לטייל באירופה. אפילו הטיול המסורתי בנצרת ותהלוכת חג המולד נראים רחוקים . אבל הי, תמיד יהיו לנו עוגיות! והכי כיף שיהיו הן עוגיות מקמח כוסמין. ואם אפשר, שיהיו ללא סוכר.
לשם כך כינסתי בבהילות את קורצני הכוכבים האהובים עלי וחיש קל נמלא הבית בריח תבלינים מתוקים שאין חורף אירופאי בלעדיו. תשכחו מקופסת עוגיות הסוכר החריפות שחיסלתם מאיקאה וקבלו את הגרסה הבריאה של עוגיות החג המתובלות. ביתיות , ניחוחיות, מחממות , אהובות על ילדים וכל כך טעימות. המתכון התחיל מהבלוג הזה ועבר כמה שדרוגים והתאמות למטבח מקומי בריא.
מצרכים
כוס וחצי קמח כוסמין מלא או 80%
חצי כפית סודה לשתיה
כפית גדושה קינמון
שליש כפית הל
שליש כפית אגוז מוסקט
רבע כפית כורכום
חמש כפות מייפל טבעי (או מייפל ללא סוכר או אלולוז נוזלי או חמש כפות תחליף סוכר מכל סוג מורתח לצבע קרמל עם כף מים)
שש כפות שמן קוקוס
כף סוכר דמררה/קוקוס/ תחליף סוכר זהוב לקישוט (לא חובה)
איך מכינים עוגיות מקמח כוסמין ללא סוכר ?
מחממים תנור ל 160 מעלות. מערבבים בקערה קמח, סודה לשתיה ותבלינים. מוסיפים שמן ומייפל ולשים לבצק אחיד. מרדדים את הבצק בין שני גליונות נייר אפיה לעובי 3 מ"מ. קורצים צורות בקורצן עוגיות ומניחים על נייר אפיה בתבנית. במקום קורצן אפשר לגלגל את הבצק לגליל ולחתוך לפרוסות בסכין חדה לא משוננת. מפזרים מעט סוכר קוקוס או דמררה על העוגיות בתבנית. אופים כ 10-12 דקות עד שהעוגיות מזהיבות קלות וריח תבלינים מתפשט במטבח. מקררים ומאחסנים בקופסה אטומה שבוע מחוץ למקרר או במקפיא חודשיים.
4 Comments
אסנת
23/01/2023 at 19:58אפשר במקום התבלינים לשים קקאו? זה ילך טוב עם המתכון?
טליה בנימיני
24/01/2023 at 16:32הי אסנת, תודה על השאלה 🙂 לא ניסיתי להשתמש בקקאו במתכון הזה אבל יש מתכון אחר לעוגיות שוקולד בריאותיות כאן ששווה לבדוק 🙂
אנה
26/05/2023 at 22:40שלום, למה מוסיפים כאן סודה לשתיה? הרי אין במתכון שום חומצה. ככל הידוע לי סודה פעילה בסביבה חמוצה. אולי אפשר להחליף אפקת אפיה?
טליה בנימיני
27/05/2023 at 04:26הי אנה, תודה על השאלה. מניסיוני יש הבדלים קלים בטעם ובמרקם בין שניהם גם בלי קשר לסביבה חומצית. בעיקרון ניתן להחליף סודה לשתיה באבקת אפיה אם מכפילים את הכמות במתכון. יתכן והתוצאה תהיה קצת שונה מרקמית וקצת פחות פריכה