יש מתכונים שמתחילים מחומר גלם. כמו עוגיות טף. קמח טף מזמן עורר את סקרנותי. זהו קמח עתיק ממוצא אפריקאי שנחשב לקמח על. הוא מזין כל כך שהוא מהווה מקור תזונתי מרכזי באתיופיה ותחליף לבשר. מטרתי היתה להכין ממנו עוגיות בריאות אבל טעימות באמת. כאלה שגם ילדים, שהם סרבני בשר ידועים, יאהבו.
לא פשוט להכין מאכלים בריאים לילדים. בפרט כאשר הם חשופים לכל כך הרבה מוצרים מתועשים, מעובדים ועתירי סוכר. לא אחת, הדיעות של שפני הניסיון הננסיים על מתכון כזה או אחר חלוקות. על הטף לא ויתרתי. אחרי מספר לא מבוטל של ניסיונות בעוגיות טף, הצלחתי להגיע למתכון שהשיג קונצנזוס (וקופסה ריקה כעדות אילמת)
הטף הוא דגן נטול גלוטן העשיר בברזל, סידן, זרחן ומגנזיום. בזכות ערכו התזונתי הוא נחשב לסופר פוד ומצוין לספורטאים. הוא מחזק את המערכת החיסונית, מגן מפני דלדול עצם ואנמיה. בשנים האחרונות שוחרי הבריאות בארץ גילו את הדגן המיוחד. בעקבות זאת, התרחב היבוא והיום ניתן להשיג קמח טף גם בסופרים הגדולים ולא רק בבתי טבע. בעקבות הצריכה הגוברת התחילו לאחרונה גידול מסודר בעמק החולה .
הקמח עצמו גרגירי, במרקם חול. הוא משתלב מצוין בעוגיות, בעיקר כאשר משדכים אליו קמח נוסף. לאחר ניסיונות שונים, נוכחתי שהשידוך האידאלי הוא קמח שיבולת שועל. מרגע שהשגתם את המצרכים העוגיות קלות מאוד להכנה בדיוק כמו שאני אוהבת. תעקבו אחרי ההוראות ותקבלו עוגיות עשירות , פריכות מבחוץ ורכות/נימוחות מבפנים . מרקם הקמח המיוחד משתלב נפלא עם שוקולד מריר איכותי בחתיכות גדולות. אני פחות ממליצה על שוקולד צ'יפס קטנים במתכון הזה. אם לא השגתם שוקולד צ'יפס ג'מבו פשוט השתמשו בחפיסת שוקולד מריר איכותי שקוצצים בסכין (או מפוררים בידיים) לפיסות גדולות. בערך ארבע פיסות מכל קוביה.
איך מכינים עוגיות טף?
מצרכים :
כוס קמח טף
כוס קמח שיבולת שועל (או שיבולת שועל טחונה דק במטחנת תבלינים)
חצי כפית סודה לשתיה
חצי כפית אבקת אפיה (אני משתמשת באבקה הזאת -ללא אלומיניום)
רבע כפית מלח (אם מכינים לילדים- מומלץ לוותר)
כפית מחית וניל או תמצית איכותית
חצי כוס סוכר קוקוס /קנים/ דמררה (אפשר להחליף בשליש כוס סוויטאנגו או ממתיק מונק פורט מוזהב)
חצי כוס שמן קוקוס (במרקם מוצק או נוזלי)
ביצה אחת
שתי כפות מייפל טבעי
שלוש כפות מחית שקדים כמו "שקדיה"
150 גרם שוקולד מריר מעל 60% מוצקי קקאו (חפיסה וחצי) קצוץ בסכין. לילדים גדולים אני הכי אוהבת להשתמש בטבלאות שוקולד 90% איכותי כמו גודייבה או לינט. אפשר גם שוקולד צ'יפס גדולים
אופן ההכנה
מחממים תנור ל 180 מעלות. מערבבים בקערה קמחים, סוכר , מלח, אבקת אפיה וסודה לשתיה. מוסיפים שמן קוקוס ומערבבים למרקם של חול רטוב. מוסיפים ביצה, מחית שקדים, מייפל ותמצית וניל. מערבבים לתערובת אחידה. מוסיפים את השוקולד ומערבבים לפיזור אחיד בבצק. בידיים רטובות יוצרים כדורים פחוסים בגודל של כדור פינג פונג. מסדרים על ניר אפיה בתבנית ברווחים. אין צורך לשמן את התבנית. הקפידו שבכל עוגיה יהיו לפחות שלוש פיסות שוקולד. אם נשאר קצת שוקולד בתחתית הקערה, פשוט תתחבו אותו לעוגיות שבתבנית. אופים בתנור חם כ- 25 דקות עד שמזהיב קלות. מקררים ומאחסנים בקופסה אטומה כשבוע מחוץ למקרר או חודש במקפיא.
4 Comments
Tal
18/02/2023 at 21:21תודה על המתכון! זה משנה אם משתמשים בקמח טף כהה או בהיר?
טליה בנימיני
18/02/2023 at 22:01הי, תודה על השאלה 🙂 . מעריכה שישפיע רק על צבע העוגיה
יסמין
20/06/2023 at 11:18הי תושה על המתכון,
האם אפשר להמיר את השמן קוקוס והמחית שקדים?
אם כן, למה ?
טליה בנימיני
20/06/2023 at 17:30הי יסמין תודה על השאלה. שמן קוקוס ניתן להמיר בחמאה , מחית שקדים ניתן להמיר בכל מחית אגוזים אחרת (למשל קשיו, לוז). יכול להיות שגם טחינה יעבוד אבל לא ניסיתי. שתפי אם מנסה