לא כולם אוהבים טחינה, במיוחד לא ילדים. כמו קפה, יין וגבינות עובש, טחינה היא טעם נרכש. על היתרונות הבריאותיים, לעומת זאת, אין ויכוח. היא עשירה בסידן וברזל, מסייעת לשמירה על בריאות הלב והעיכול, מטפלת באנמיה , מחזקת עצמות ועשירה בחלבונים. נהדר, אבל איך יהנו מהיתרונות הללו גם גדולים, קרובים שומרי מסורת וקטנים שלא אוהבים טחינה ? עוגיות טחינה פרווה מעלפות, ללא סוכר אבל עם המון שוקולד ציפס !
כבר הרבה זמן שאני מחפשת מתכון אחד ומיוחד לעוגיות טחינה פרווה בריאות. כאלה שישחקו לנו קצת עם הראש, אבל לא עם הגוף. שיהיו עוגיות אוקסימורון מתעתעות. עמוסות בטחינה, אבל בלי שממש ירגישו. קצת רכות ונמסות בפה, אבל פריכות ומתפצחות . שיהיו לגמרי לגמרי בריאות, אבל עוד יותר ובעיקר בעיקר טעימות טעימות. מספיק כדי לעבור את הטועמים הנוקבים והביקורתיים ביותר…
טועמים ביקורתיים?
כשארגנו השבוע מסיבת יום הולדת עגול לאחותי היפה סיגל, ידעתי שיהיו שם כמה מהטועמים הקשוחים והאותנטיים ביותר. כן, אני מדברת על ילדים ! מייד כשהזמינו אותי הבנתי שמדובר בהזדמנות פז וידעתי מה אביא איתי למסיבה. עוגיות טחינה! שיהו מצטיינות תזונתית, מושלמות להורים ושיטרפו על ידי הילדים. אליה וקוץ בה. באותו רגע מכונן, לא לקחתי בחשבון את תכסיסיהן עתירי הקלוריות של חברותיה המשקיעניות של אחותי.
שבועיים ואינספור ניסיונות אחר כך …
צנצנת העוגיות הבריאות שהבאתי הצטנעה בשולחן המסיבה בצל העצים, בין עוגת יום הולדת מושחתת לעוגת שמרים שוקולד חמה. בהערכת מצב ראשונית זה היה נראה אבוד. אתם מכירים את זה, שאם אוהבים מישהו צריך לשחרר אותו ? אז שחררתי את הצנצנת המבויישת בין מגדנות הראווה. מתמסרת לשיחות נעימות עם חברותיה של אחותי. מציצה על הצנצנת מרחוק, ככה רק בזווית העין. כמו שמציצים על ילד שכבר כמעט מספיק גדול לדאוג לעצמו.
ואז, מישהו לקח עוגיה. ועוד מישהו. תכף וחזרו לסיבוב נוסף. לפני שהספקתי בכלל להסביר לג'ק ולרובינזון כמה זה בריא, כמעט ולא נותר פירור. אף אחד לא הרגיש את הטחינה, אבל לפחות הספקתי לצלם טועם צעיר ונלהב ולהיזכר כמה ילדים צעירים אוהבים משהו שקל להחזיק ביד ולאכול לאט לאט, אפילו שעות, כמו עוגיה רכה -פריכה.
למרות שאני מבשלת (לאחרים) המון שנים, אני עדיין מתרגשת כשמישהו אוכל משהו שהכנתי. במיוחד אני מתרגשת כשזה הבלתי אפשרי של מתוק בריא. במיוחד אני מתרגשת כשזה ילד שמבקש עוד. הכי אני מתרגשת כשצנצנת צנועה של עוגיות שחומות, עם מראה ״בריא״ להפליא, מתחסלת הרבה לפני עוגות הראווה המושחתות.
בקיצור, התרגשתי ממש. עכשיו תורכם
חשוב ! כשמכינים לילדים שאינם אוהבים טחינה, אל תגלו להם מה יש בפנים! עוגיות שוקולד צ'יפס זה כל מה שהם צריכים לדעת. כי בתחבולות תעשה לך מלחמה!
עוגיות טחינה מצרכים
כוס וחצי קמח כוסמין מלא או 80% מלא
חצי כוס טחינה גולמית
רבע כוס סוכר קוקוס
רבע כוס סוכר קנים/דמררה/ חום כהה לאפייה (או חצי כוס תחליף סוכר חום כמו זה/סוויטנגו במקום שני הסוכרים)
חצי כוס שמן קוקוס
שתי ביצים
כפית תמצית וניל איכותית
3/4 כפית אבקת אפיה
3/4 כוס שוקולד צ'יפס מריר (מומלץ כ 65% מוצקי קקאו) – אני אוהבת לקנות כאן
איך מכינים עוגיות טחינה פרווה מעלפות ובריאות?
לערבב היטב בקערה ביצים וטחינה לתערובת אחידה. חשוב שלא יהיו גושים. להוסיף וניל ושמן קוקוס. לערבב היטב לתערובת במרקם משחתי. להוסיף קמח, סוכר ואבקת אפיה, לערבב שוב בכף עד שמתקבל בצק רך. להוסיף שוקולד צ'יפס ולערבב שוב, רק עד שהשוקולד יתפזר בבצק. להניח את הקערה במקרר לשעה ולחמם תנור ל 180 מעלות. אל תוותרו על שלב קירור הבצק, בעיקר בקיץ. ללא קירור, הבצק הרך נוטה "להזיע" ויקשה עליכם לעבוד איתו. מניחים נייר אפיה על תבנית התנור. מגלגלים כדורים מהבצק ומניחים על נייר האפיה במרווחים. אופים כ- 15 עד 20 דקות בתנור חם, עד שהעוגיות רק מתחילות להזהיב. אם אתם אוהבים את העוגיות שלכם פריכות מאוד הוסיפו 5 עד 10 דקות אפיה וחכו להזהבה.
לערבב היטב בקערה ביצים וטחינה לתערובת אחידה. חשוב שלא יהיו גושים. להוסיף וניל ושמן קוקוס. לערבב היטב לתערובת במרקם משחתי. להוסיף קמח, סוכר ואבקת אפיה, לערבב שוב בכף עד שמתקבל בצק רך. להוסיף שוקולד צ'יפס ולערבב שוב, רק עד שהשוקולד יתפזר בבצק. להניח את הקערה במקרר לשעה ולחמם תנור ל 180 מעלות. אל תוותרו על שלב קירור הבצק, בעיקר בקיץ. ללא קירור, הבצק הרך נוטה "להזיע" ויקשה עליכם לעבוד איתו. מניחים נייר אפיה על תבנית התנור. מגלגלים כדורים מהבצק ומניחים על נייר האפיה במרווחים. אופים כ- 15 עד 20 דקות בתנור חם, עד שהעוגיות רק מתחילות להזהיב. אם אתם אוהבים את העוגיות שלכם פריכות מאוד הוסיפו 5 עד 10 דקות אפיה וחכו להזהבה. אם אתם מכינים לילדים, אל תגלו להם מה יש בפנים ! עוגיות שוקולד צ'יפס זה כל מה שהם צריכים לדעתעוגיות טחינה בריאות
רכיבים
הוראות הכנה
הערות
8 Comments
מיכל
27/11/2022 at 15:20שלום,
כתוב בכותרת ללא גלוטן… בקמח כוסמין יש גלוטן, לא?
טליה בנימיני
28/11/2022 at 01:40הי, צודקת לגמרי!! נראה שנפלה טעות, תיקנתי. תודה רבה שהסבת את תשומת ליבי
חוה סנטו
18/02/2022 at 12:06טליה שלום,
האם בעוגיות טחינה ושוקולד צ׳יפס אפשר להחליף את קמח הכוסמין בקמח שקדים?
תודה
טליה בנימיני
20/02/2022 at 00:30הי חווה, קמח שקדים לא מתנהג באפיה כמו קמח חיטה. לא ניסיתי במתכון הזה אבל לדעתי זה לא יעבוד.
אני עובדת על מתכון חדש לעוגיות טחינה דלות בפחמימה ללא קמח וסוכר. מקווה שיתפרסם בקרוב !
שבוע טוב 🙂
משה
13/12/2021 at 19:28אשמח לדעת האם במתכון של עוגיות הטחינה שוקולד צ'יפס אפשר להחליף את הסוכר בממתיק כמו סוויטנגו או אריתריטול?
טליה בנימיני
14/12/2021 at 11:46הי משה, תודה על השאלה. אין בעיה להחליף את הסוכר בממתיק אבקתי, במקום חצי כוס תשתמש בשליש כוס. ממליצה במתכון הזה להשתמש בממתיק אבקתי מוזהב כמו זה
משה
14/12/2021 at 12:04מה המשמעות של מוזהב?
טליה בנימיני
15/12/2021 at 20:32זה ממתיק גרגרי עם טעם מעט קרמלי שמחקה את הטעם והמרקם של סוכר חום/ דמררה