הבריאות אף פעם לא נראתה כל כך טוב ולא הרגישה כה קראנצ'ית בפה, בחיי. איך עושים את זה טעים ובלי פחמימות, תשאלו ? אז קודם כל תפעילו מזגן ותדליקו תנור. עד שהוא יגיע להוד מעלתו 160, אספר לכם פיליטון על עוגיות בריאות ללא סוכר בסגנון דפי קרמל, או יותר נכון על תכסיס נכלולי קדום מימים ימימה.
כידוע, תחבולה עתיקה היא לפזר סיכונים ולמהול חסרונות בחסרונות אחרים. כדברי הימים במתמטיקה, מינוס ומינוס זה פלוס. יונתן זהבי, הפרובוקטור הנודע, פעם השווה יהודים לזבל של פרות. מתנהגים כדשן משובח כאשר הוא מתערבב באדמה (כלומר בעמים אחרים, בגולה…) אבל כשזה עומד הרבה זמן עם עצמו זה לא מריח טוב…
בתזונה דלת פחמימה ונטולת סוכרים אין שיבולת שועל ואין קמח כוסמין. אז עוגיות בריאות קלאסיות זה פאסה. העוגיות לרוב מבוססות על קמח שקדים וממתיקים מסוימים שלא מתפרקים בגוף. אליה וקוץ בה, טעמי הלוואי יכולים להיות חסרי רחמים. לתכסיס המתוכסס שננקוט בו נקרא הפרד ומשול. את קמח השקדים העקשן כפרד נאגף מהצד בפקאן או לוז טחון. הם אלה שיתנו לנו את טעם הקרמל האופייני. את האריתרטול נפתיע במשולשת עם סטיביה ומונק פרוט. שורה תחתונה- תגוונו! כמו במספרה. אל תעצרו בחומר גלם אקזוטי אחד. גם ככה כבר זרמנו עם הבריאות, אז למה לא להגזים ?
עכשיו, אחרי שריצינו את הדיאטנית הנוקבת שבתוכנו, תקשיבו ! זה לא בגלל הערכים התזונתיים. זאת אותה אסטרטגיה עתיקה שעוזרת לנו לנטרל את טעמי הלוואי הבלתי רצויים. להפוך את המינוס והמינוס לפלוס. לאוכל ממש בריא וממש טעים שהוא אלטרנטיבה אמיתית למזון שלא מיטיב איתנו. שעוזרת לנו לבחור.

מצרכים לכ- 25 עוגיות בריאות ללא סוכר
לבצק עוגיות
25 גרם חמאה (שמן קוקוס לגרסה פרווה והכי מומלץ שמן קוקוס בטעם חמאה)
2 כפות שטוחות ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה ללא סוכר מומלץ סוויטנגו)
כפית תמצית/מחית וניל איכותית
חצי כוס (50 גרם) קמח שקדים
ארבע כפות (25 גרם) אגוזי פקאן או לוז טחונים לאבקה במטחנת תבלינים
כף קמח קוקוס
כף פסיליום (אפשר עוד כף קמח קוקוס) למשל כאן
חצי כפית אבקת אפיה
קמצוץ קטן מלח
חלמון אחד
2 כפות שמנת מתוקה (יעבוד גם עם קרם קוקוס, חלב ואפילו מים)
לשכבת שוקולד
40 גרם שוקולד מריר שמתאים לתזונה שלכם (מעל 85% נחשב דל פחמימה)
כף חמאה (15 גרם)
כף שמן קוקוס או חמאת קקאו (15 גרם)
קמצוץ קטנטן מלח רצוי הימלאיה ורוד
ממתיק נוזלי בכמות ששווה ל 3-6 כפות סוכר כמו סוכרלוז נוזלי, אלולוז או מונק פרוט – כמות הממתיק בהתאם למוצקי הקקאו בשוקולד. שוקולד 60% לא צריך המתקה. שוקולד 100% צריך 6 כפות.
מעט גפרורי/פרוסות שקדים / קוקוס יבש טבעי וכד' לקישוט – לא חובה
איך מכינים עוגיות בריאות ללא סוכר ?
מחממים תנור ל 160 מעלות על מצב טורבו. מניחים חמאה בקערה חסינת חום וממיסים במיקרו על מצב הפשרה דקה אחת. המטרה היא להגיע לחמאה רכה מאוד , "משחתית" או מעט נמסה אבל לא נוזלית לגמרי. אם החמאה עדיין קשה מחזירים לעוד חצי דקה על מצב הפשרה וחוזר חלילה. מוסיפים לחמאה וניל וממתיק ומערבבים. מוסיפים את כל היבשים ביחד- קמח שקדים, קוקוס, פקאן טחון, פסיליום , אבקת אפיה. מערבבים לבצק פירורי אחיד. מוסיפים חלמון ושמנת ומערבבים /לשים קצת בידיים לכדור גמיש.
משטחים את הבצק בעזרת מערוך בין שני גיליונות של נייר אפיה לצורת מלבן. אין צורך להגיע לצורה גיאומטרית אבל חשוב לרדד את הבצק הכי דק שאתם יכולים, רצוי להגיע לעובי של כ 2 מ"מ. אופים בחלק הכי תחתון של תנור חם כאשר נייר האפיה מונח על תבנית שטוחה או גיליון סיליקון לאפיה. זמן האפיה כ 15 עד 20 דקות או עד שהבצק מזהיב היטב (יהיה זהוב יותר בקצוות). מוציאים את הבצק מהתנור ומניחים לצינון. שימו לב שהבצק בשלב הזה עדיין רך מאוד והוא הופך פריך רק לאחר צינון מלא.
בינתיים מכינים את שכבת השוקולד: ממיסים במיקרו בקערית חסינת חום שוקולד , חמאה ושמן קוקוס ל 40 שניות בעוצמה גבוהה. אם משתמשים בחמאת קקאו ממיסים אותה קודם דקה בחום גבוה, מערבבים להמסה מלאה ורק אז מוסיפים שוקולד וחמאה ומערבבים שוב. אם השוקולד לא נמס לגמרי מחזירים למיקרו ל 30 שניות נוספות.
כאשר תערובת השוקולד אחידה וחלקה מורחים אותה על הבצק האפוי בשכבה אחידה. מפזרים את התוספות מעל השוקולד מייד, בטעם השוקולד יתקשה. מעבירים את התבנית למקרר להתייצבות לחצי שעה לפחות. מעבירים את העוגיות עם נייר האפיה לקרש חיתוך. אפשר לשבור פיסות לא סימטריות בידיים או לחתוך באמצעות סכין/גלגלת פיצה למרובעים /מלבנים וכו'. מאחסנים בקופסה אטומה 3 ימים במקרר או חודש במקפיא. הפריכות הולכת ויורדת בהדרגה.
הערות
- כל שוקולד שונה ברמת המתיקות שלו ולכן מומלץ להוסיף ממתיק בהדרגה, הוסיפו בכל פעם עשר טיפות (שוות ערך לכף אחת של סוכר), ערבבו והחליטו אם מספיק מתוק לכם.
- אם אתם לא אוהבים טעם של קוקוס תוכלו לנסות שמן קוקוס בטעם חמאה שאין לא שום טעם של קוקוס
- למידע נוסף על תחליפים וחומרי גלם בריאים ודלי פחמימה לאפייה תציצו כאן

2 Comments
טלי
18/07/2023 at 15:51שאלה: הפקאן או הלוז צריכים להיות קלויים לפני שטוחנים?
טליה בנימיני
18/07/2023 at 17:55הי, תודה על השאלה. אפשר להשתמש באגוזים טבעיים, אין צורך לקלות