עוגת דבש ללא גלוטן שווה כבר יש לנו (ואפילו בלי סוכר ובלי דבש..) וגם עוגת תפוחים ללא סוכר (ובלי תפוחים). בוודאי שאלתם את עצמכם לא פעם מה עם עקיצת הדבורה, מלכת עוגות ראש השנה? עם יד על הלב, כבר שנים שאני מנסה למצוא מתכון ראוי לעוגת עקיצת הדבורה ללא גלוטן. ואם אפשר שיהיה קל להתאים אותו לתזונה דלת פחמימה ללא סוכר ולסוכרתיים. ניסיתי עשרות מתכונים, ללא הגזמה. חלקם היו גרועים וחלקם סבירים ובינוניים אבל לא בשביל סביר ובינוני אנחנו פה. אנחנו פה כדי לא להתפשר. החלטתי שהשנה יהיה פה מתכון מושלם ושאני לא נשענת על הניסויים שעשיתי בעבר, אלא מתחילה מחדש. לפעמים, כשפשוט עושים משהו בלי לחשוב ולתכנן, הוא פשוט יוצא הכי נכון ומדויק והאנרגיות מתכנסות לדבר הנכון. זה קורה כשהזדמנות פוגשת מוכנות ולמדתי את השיעור הזה במקום הכי לא צפוי.
לרוץ
לפני כמה שנים השתתפתי במירוץ הנשים של לייף בתל אביב והיתה לי מיני טראומה. הגעתי ברכב למקום ישר מהעבודה ומצאתי את עצמי נוסעת במעגלים באיזור המירוץ הפקוק במשך כמעט שעתיים, בלי למצוא חנייה. עם הזמן שעבר הפכתי לעצבנית, חסרת אונים ומרירה. השלפוחית, מצידה, סימנה לי שאם לא אתייחס אליה בקרוב מאוד היא תפעל נגדי חד צדדית. רבע שעה לפני זמן ההזנקה וכשעתיים אחרי שהתחלתי לחפש חניה התייאשתי. הבנתי שאין סיכוי שאגיע בזמן, שאני חייבת למצוא שרותים בבהילות ושהחיים באופן כללי נגדי. סובבתי את הרכב והחלטתי שאני נוסעת הביתה. התחלתי להתרחק ואז ראיתי אותה. קטנה, צפופה, לא ממש לגיטימית, אבל היא שם מולי. חניה. בהחלטה של רגע הסתערתי עליה וחניתי.
הייתי במרחק שלא אפשר לי להגיע בזמן להזנקה ולכן העפתי עלי את החולצה עם השבב מעל החולצה שלבשתי, עזבתי את הרכב ויצאתי בריצה פראית לקו הזינוק. מתעלמת מהחום של שתי חולצות ומאיתותיה המעונים של השלפוחית. כשהתקרבתי מספיק, שמעתי מרחוק את יריית הזינוק והאצתי פעמיי. למעשה, פשוט המשכתי לרוץ דרך שער ההזנקה ויצאתי לריצת אמוק חדשה של 10 ק"מ. הרגשתי לגמרי לא מוכנה מנטלית ופיסית וחציתי את קו הזינוק אחרונה, בסוף נחיל אינסופי של רצות. את מה שקרה אחר כך אני לא ממש יודעת להסביר. לקצר את הסיפור, זאת היתה הריצה הכי טובה שהיתה לי מעולם. הגעתי במקום ה 17 מבין אלפי נשים שעקפתי בדרך. הרגשתי כאילו נכנס בי שד.
ללמוד
מאז הרבה דברים השתנו. עברתי לתזונה דלת פחמימה, הפסקתי להתחרות במירוצים (ממשיכה לרוץ גם כשזה לאט ובשכונה) אבל לא שכחתי את מה שקרה לי באותו היום. את השיעור על דווקא כשהכי מאתגר ולא נוח, דווקא כשהכל בלתי אפשרי. לפעמים משם מגיעה איזו פריצת דרך ואנחנו לומדים משהו חשוב על המסוגלות שלנו. לומדים להסתכל על אתגר כגשר או שער לחצות.
לאהוב
לכבוד ראש השנה ואחרי שנה כל כך מאתגרת, מגיע לנו לחצות גשרים ופחדים. לפרוץ דרכים. הרבה אנשים הזניחו בשנה הזאת את התזונה שלהם ושכחו את עצמם. ראש השנה זאת הזדמנות מופלאה לפתוח ברגל ימין עם עוגת עקיצת הדבורה ללא גלוטן מושלמת ובריאה יותר. עוגה לראש השנה שתענג לנו את הנפש ולא תעקוץ לנו את הגוף. שיפה ושונה תהא השנה ושיהיה פה כבר טוב. אמן
מצרכים לעוגה עגולה קטנה בקוטר 16
לעוגה
50 גרם חמאה
2 כפות גדושות מאוד ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה ללא סוכר מומלץ כף אלולוז וכף סוויטנגו או 2 סוויטנגו)
קמצוץ מלח
כפית מחית/תמצית וניל איכותית
4 חלמונים בטמפרטורת החדר (ראו בהערות איך לנצל חלבונים)
כוס (100 גרם) קמח שקדים / שקדים טחונים
כפית אבקת אפיה
כפית חומץ תפוחים טבעי
למילוי
חצי מיכל שמנת להקצפה (125 מ"ל , חצי כוס מידה בינלאומית)
שתי כפיות אבקת פודינג וניל (פודינג סוויטנגו לגרסה ללא סוכר)
2 כפיות ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם ( אלולוז לגרסה ללא סוכר)
שתי כפות גבינת שמנת בטעם טבעי
לציפוי
3 כפות ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה ללא סוכר אלולוז)
3 כפות פרוסות שקדים
כף שמנת להקצפה
איך מכינים עוגת עקיצת הדבורה ללא גלוטן ?
מחממים תנור על 160 מעלות במצב טורבו (חום עליון תחתון)
מניחים חמאה בקערה בינונית חסינת חום. מחממים במיקרו על מצב הפשרה לדקה אחת. אם החמאה עדיין קשה ולא התחילה להינמס מחזירים לעוד חצי דקה במצב הפשרה. החמאה צריכה להיות רכה מאוד ומעט נמסה אבל לא נוזלית לגמרי. מוסיפים לקערה ממתיק אבקתי, מלח ווניל. מקציפים דקה במיקסר יד לקבלת קרם אחיד. מוסיפים לקרם את החלמונים אחד אחרי השני ומקציפים אחרי כל הוספה עד שהחלמון הקודם נבלע. לאחר שהוספתם את כל החלמונים והקרם אחיד מוסיפים קמח שקדים ואבקת אפיה ומקציפים עוד כמה שניות לאיחוד. מתקבל בצק קרמי רק מעט יותר סמיך ממרקם של פנקייק. מכבים את המיקסר.
מרפדים תבנית עגולה בקוטר 16 (או שתי תבניות נמוכות) בנייר אפיה גזור לגודל התבנית. משמנים מעט בתרסיס שמן את התחתית (מעל נייר האפייה) והדפנות. ממש לפני האפיה מוסיפים כפית חומץ לבלילת הבצק ומערבבים היטב. מעבירים את הבלילה אל התבנית המשומנת. אם משתמשים בשתי תבניות מחלקים את הבצק חצי חצי. מורחים את הבלילה על נייר האפיה בשכבה אחידה בעזרת לקקן או גב של כף. אופים בשליש תחתון של תנור חם כ 15-20 דקות או עד שפני העוגה מזהיבים והיא יציבה למגע. מוציאים מהתנור ומניחים לצינון מלא על השיש.
בנתיים מכינים את הקרם למילוי:
מניחים בקערה שמנת מתוקה קרה מהמקרר, אבקת פודינג וממתיק אבקתי. מקציפים בעזרת מיקסר ידני במהירות גבוהה דקה או שתיים עד שנוצרת קצפת יציבה והמקצפים משאירים סימן עמוק. מוסיפים גבינת שמנת ומקציפים שוב כחצי דקה רק עד לאיחוד. מעבירים את הקרם לשקית זילוף עם צנטר עגול או צנטר פרח בינוני.
כאשר העוגה קרה לגמרי מחלצים אותה מהתבנית (מעבירים סכין בין העוגה לדופן במידת הצורך). אם אפיתם את העוגה בתבנית אחת משתמשים בסכין שף רחבה כדי לחצות את העוגה לרוחב ולהכין אותה למילוי. השכבות יוצאות דקות, כך זה צריך להיות. מניחים שכבת עוגה על צלחת ומזלפים פרחים או עיגולים גדולים ואחידים על כל שטח העוגה. מניחים בעדינות את השכבה השניה של העוגה על המילוי שזילפתם.
מכינים ציפוי טופי שקדים:
בסיר קטן מניחים אלולוז (או סוכר) עם כף מים ומרתיחים על אש בינונית עד שהסירופ מתקרמל ומשנה צבע לענברי. מוסיפים שקדים ושמנת ומערבבים עוד דקה עד שהציפוי מקבל צבע של טופי וכל השקדים מצופים. מכבים אש. בעזרת כף מעבירים את ציפוי השקדים החם (בזהירות) ומסדרים מעל העוגה. מעבירים למקרר. העוגה מוכנה לאכילה אחרי חצי שעה במקרר. היא נשמרת בקירור ארבעה ימים, כשהיא עטופה היטב או חודשיים מקפיא.
הערות
- העוגה המתקבלת קטנה אבל עשירה מאוד. ניתן לחלק אותה לשש-שמונה מנות מספקות. אם בכל זאת תרצו להכין עוגה גדולה יותר ניתן להכפיל כמויות ולהכין את העוגה בתבנית בקוטר 20
- מה לעשות עם שאריות חלבונים ? עוגיות דיאטטיות נשיקות ללא סוכר , עוגיות ללא סוכר פאדג' שוקולד ואפילו עוגת חלבון בסגנון עוגת מלאכים
- מחפשים עוד מתכונים שווים ? כאן ריכזתי המלצות של עוגות ללא גלוטן לרשימה המלאה תציצו בקטגוריה של עוגות ללא סוכר (הרוב גם ללא גלוטן)
- למידע נוסף על חומרי גלם ותחליפים לאפיה בריאה ללא גלוטן ממליצה לקרוא ולשמור את המדריך של מוצרי קיטו שיש בו גם קישורים למוצרים מוכנים כשאין כוח או חשק לאפות 🙂
2 Comments
ימית ארז
27/09/2024 at 10:23נראה מעולה!
שאלה… לא מרטיבים את העוגה עם איזה סירופ?
האם היא לא יוצאת קצת יבשה בלי זה?
טליה בנימיני
27/09/2024 at 15:41הי, תודה על הפידבק 💛 העוגה יוצאת מאוד עסיסית הודות להרכב המיוחד שלה, אין צורך להרטיב בנוסף.