אלישבע נגינסקי ביקשה שאכין לה עוגת שמרים ללא גלוטן וסוכר. היא כבר היתה חולה מאוד וביקשה שאעזור לה להשמין (במצוות הרופאים) אפילו שיש לה אילוצים תזונתיים קשוחים. אלישבע היתה איתי בקורס מאבחנות פסיכוטניות בצבא ותמיד אהבה להיות שונה מכולן. עוד אז, בזמן שאני עשיתי הכל כדי להצטיין ולהתקדם, היא פרשה מהקורס ברעש גדול. בתוכי הערצתי את האינדיבידואליזם שלה.
כמעט עשרים שנים אחרי, פגשתי אותה יום אחד בשכונה. עסקה בקוסמטיקה, גרה בחדר כושר ועדיין היתה אינדיבידואליסטית. הבודי בילדר הפרטי שלי ישר התיידד איתה במכון וכאשר חלתה ונפרדה מבעלה, אימצנו אותה כמה שיכולנו. הוא מסיע לטיפולים, אני מבשלת ואופה לה ולילדים, הילדים שלי משחקים עם הילדים שלה בגינה כשהיא לא יכלה.
אלישבע אהבה לאכול וניסתה לאכול טוב גם כשהגוף בגד. הכנתי לה עוגות ועוגיות ושוקולד וממתקים ללא סוכר וגלוטן. כל ניסוי חדש שהצליח, שלחתי עם הילד הגדול לשים ליד הדלת שלה, בבנין ליד. לאט לאט היה קשה לה לאכול והיא ביקשה שאפסיק. רק בעוגת שמרים עדיין חשקה נפשה. כזאת עם שוקולד שהתגעגעה אליה ואולי תצליח לרצות עדיין לאכול.
עשיתי מחקר, קניתי את כל סוגי הקמחים נטולי הגלוטן, פניתי ליצרנים ואפילו פניתי לקרן אגם אהובתי הנצחית וביקשתי את עזרתה בפיתוח עוגת שמרים ללא גלוטן וסוכר… הכנתי אותה מבצק מוצרלה (ללא שמרים). עשיתי ניסיונות על קמחים מקובלים ואקזוטיים. ועוד ניסיונות. שלחתי לאלישבע תבניות ועוד תבניות.. הרגשתי כמו במירוץ נגד הזמן. עד שהיא ביקשה שאפסיק. אף גרסה לא היתה לה טעימה מספיק… איך בכלל עובדים עם שמרים בלי סוכר? איך מתפיחים בצק בלי גלוטן ושומרים על ערכים תזונתיים דלי פחמימה? לא הספקתי.
בחודשיה האחרונים המזון שכה אהבה ייסר את אלישבע והיא בחרה שלא לאכול עוד. אך הנפש שלה התעלתה והיא חיה מתוך הכרת תודה, תעצומות אדירות וזיכוך טוטאלי. הפוסט היומי שלה בפייסבוק בו היא פירטה על מה היא אסירת תודה נתן לי כוחות והשראה שילוו אותי לנצח. שומעת אלישבע? סוף סוף הצלחתי להכין אותה כמו שצריך. אמנם, צריך קצת להתאמץ להשיג את המצרכים ואין אותם בכל בית, אבל ככה זה עם אינדיבידואליזם. מי כמוך יודע. העוגה הזאת היא בשבילך. ובשביל כל מי שמחליט לא לפחד מקצת אינדיבידואליסטיות.

מצרכים לשתי עוגות אינגליש קטנות או אחת גדולה
לבצק
50 גרם חמאה רכה מאוד
שליש כוס (70 גרם) שמנת חמוצה “של פעם”
כפית תמצית/מחית וניל איכותית
2 כפות אינולין (למשל כאן)
כף שמרים יבשים
כוס קמח שקדים
שליש כוס אגוזי פקאן או לוז טחונים לאבקה דקה (או עוד קמח שקדים)
3 כפות ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (למשל סוויטנגו לגרסה ללא סוכר)
כפית אבקת אפיה
3 כפות אבקת חלבון ניטראלית בטעמה (כמו של ספורטאים) למשל כאן
2 כפות אבקת חלבון ביצה למשל כאן
למילוי שוקולד
50 גרם שוקולד מריר שמתאים לתזונה שלכם (מעל 85% נחשב דל פחמימה)
40 גרם חמאה
רבע כוס שמנת מתוקה
ממתיק נוזלי שווה ערך ל 5-6 כפות סוכר – סוכרלוז פקק צהוב, מונק פרוט, אלולוז … רצוי לשלב סוגים
חופן שוקולד צ’יפס שמתאים לתזונה שלכם- לא חובה
למילוי נוטלה
40 גרם חמאה
30 גרם חמאת / מחית אגוזי לוז (שימו לב לערבב ולא לקחת רק את השומן שצף בצנצנת)
50 גרם שוקולד מריר שמתאים לתזונה שלכם
שתי כפות שמנת מתוקה
ממתיק נוזלי שווה ערך ל 5-6 כפות סוכר (סוכרלוז/אלולוז וכד’)
איך מכינים עוגת שמרים ללא גלוטן ?
מערבבים אינולין עם שלוש כפות מים בקערית חסינת חום. מחממים דקה במיקרוגל בעוצמה גבוהה. מערבבים עד להמסה מלאה ומניחים להצטנן.
בינתיים מערבבים בקערה את כל החומרים היבשים: אבקות חלבון, ממתיק, קמח שקדים, פקאן טחון, אבקת אפיה. מוסיפים שמנת חמוצה, וניל וחמאה רכה. אם החמאה שלכם קרה פשוט שימו אותה לדקה במיקרו על מצב הפשרה. אם היא עדיין קשה תחזירו לעוד 20-30 שניות.
כאשר האינולין התקרר מעט (חמים אך לא רותח) מוסיפים לו את השמרים. ממתינים 5-7 דקות עד שהשמרים תוססים ורואים בועות בנוזל. מוסיפים את השמרים לבצק ומערבבים או לשים קצת בידיים לבצק אחיד, רך וגמיש.
עוטפים בניילון או מגבת את הקערה ומניחים במקרר לשעה. בינתיים מכינים מילוי : בקערית חסינת חום מניחים חמאה שוקולד ושמנת. ממיסים במיקרו בעוצמה גבוהה לארבעים שניות. מערבבים ומחזירים לשלושים שניות נוספות. מערבבים להמסה מלאה . אם השוקולד לא נמס לגמרי מחזירים למיקרו לעוד 20 שניות. מוסיפים ממתיקים ומערבבים לממרח אחיד. אם מכינים מילוי נוטלה מוסיפים את ממרח אגוזי הלוז לשוקולד המומס בסוף, ביחד עם הממתיק.
מחממים תנור ל 160 מעלות במצב טורבו
משטחים את הבצק לצורת מלבן בין שתי יריעות של נייר אפיה. מורחים את תערובת השוקולד על הבצק בשכבה נדיבה ושומרים את ממרח השוקולד בקערית אם נשאר עודף. אם בחרתם להוסיף שוקולד צ’יפס זה הזמן לפזר אותו על המלית. מגלגלים את הבצק לגליל ארוך. מהדקים עוד קצת את הגליל בעזרת נייר האפיה. חותכים באמצע לשני גלילים שווים באורכם כדי להקל על הפריסה בתבנית. משמנים שתי תבניות אינגליש קטנות או אחת גדולה.
פורסים כל גליל באמצע לאורכו באמצעות סכין שף גדולה וחדה. את שני חצאי הגליל מסובבים אחד בשני כמו בורג ומניחים בתבנית המשומנת. שימו לב שהסיבוב לא מהודק ולא צריך יותר מסיבוב או סיבוב חצי בתבנית קטנה. אם הבצק קצת נקרע פשוט משיבים אותו למקומו בעזרת האצבעות. זה בסדר שנשאר מקום בתבנית כי הבצק תופח לצדדים בזמן האפיה. את עודפי השוקולד שופכים מסביב לבצק ובין הרווחים.

אופים בחלק הכי תחתון של תנור חם כ 30- 25 דקות או עד שהכל זהוב ותפוח. מצננים היטב. אפשר להגיש את העוגה כפי שהיא או עם מעט “פודרה” של אבקת ממתיק . מי שאוהב את עוגת השמרים שלו מאוד לחה יכול למזוג עליה בעודה חמה סירופ שעשוי מכוס מים ושליש כוס ממתיק שהרתחתם בסיר להמסה מלאה. העוגה נשמרת בקופסה אטומה כיומיים בטמפרטורת החדר (שלושה ימים בחדר קריר). ניתן להקפיא את העוגה עד חודש ולחמם מחדש בתנור ב 120 מעלות כעשרים דקות, כשהעוגה עטופה בנייר אלומיניום.
הערות
- תפקיד אבקות החלבון “להקליל” מעט את המרקם הדחוס של קמח השקדים ולחבר את המרכיבים
- תפקיד האינולין להפעיל את השמרים במקום סוכר ולהוסיף ערך תזונתי. אינולין הוא סוג של סיבים תזונתיים
- שילוב של פקאן או אגוז לוז טחון משפר את טעם העוגה ומאזן את הטעם של קמח השקדים
- חומרי הגלם אמנם לא טריוויאליים שיש בכל בית, אבל זאת גם לא עוגה טריוויאלית 🙂 אם אתם לא בעניין של להשיג מצרכים מיוחדים מציעה לכם להכין קראנץ שוקולד מהמתכון הזה
- למידע נוסף על חומרי גלם ותחליפים לאפייה בריאה ודלת פחמימה תציצו כאן

18 Comments
מזל
08/09/2023 at 03:34מעולה לקיטוגנים רק חבל שאין גרסת הדפסה
טליה בנימיני
09/09/2023 at 19:38הי מזל, שמחה מאוד שאהבת את המתכון. בתחילת הדרך של האתר הייתי מוסיפה גרסאות להדפסה. הפסקתי כי זה לא מעט עבודה וראיתי שכמעט אין לזה שימוש. כנראה שכולנו מביאים את הטלפון איתנו למטבח 😀 בלי קשר יש אפשרות להדפיס כל עמוד בדפדפן עצמו
שלי
17/08/2023 at 06:19היי טליה, האם יש תחליף לאינולין?
טליה בנימיני
17/08/2023 at 06:46הי, האינולין הוא תחליף לסוכר שנועד להפעיל את השמרים. אפשר להשתמש לאותו צורך גם בכמות קטנה של דבש (בערך כפית) אך לא ניסיתי.
יפית
18/07/2023 at 19:27שלום, האם אפשר להחליף את החמאה בשמן קוקוס ?
טליה בנימיני
18/07/2023 at 23:17הי, תודה על השאלה. אני מעריכה שכן (כמובן בהנחה שאת אוהבת את הטעם) אך לא ניסיתי
מיכל
23/08/2023 at 20:41אפשר פשוט להזמין ממך עוגה במקום להתחיל לחפש את כל המצרכים? ☺️
טליה בנימיני
24/08/2023 at 07:54הי מיכל, איזה כיף שחשבת עלי 🙂 אני מפתחת מתכונים בריאים כשליחות אישית למען הקהילה ולא מוכרת שום דבר. תורמת באהבה לחולים וניצולי שואה וגם מחלקת כשיש עודפים 🙂
קוני
16/07/2023 at 20:17כמה קריטי חלבון הביצה פה? שאר הרכיבים קיימים במזווה.
במה אפשר להחליף?
טליה בנימיני
16/07/2023 at 21:21הי, תודה על השאלה. אפשר לנסות להחליף את אבקת חלבון הביצה באבקת חלבון רגילה אבל אני לא בטוחה איך זה יעבוד כי לא ניסיתי.
שלומקה
13/07/2023 at 10:32מרגשת!!!! ❤️
טליה בנימיני
13/07/2023 at 13:03❤️❤️❤️
חני
19/07/2023 at 18:42ואוו כיף שהכרתי אותך עכשיו
עוברת על המתכונים בול בשבילי
הכל בריא טעים ומזין
תודה טליה 😘💞
חני
טליה בנימיני
19/07/2023 at 21:21הכי הכי כיף לי שאת כאן איתי ❤️ תודה רבה על הפירגון . לגמרי לא מובן מאליו
שירי
12/07/2023 at 21:14שאלה לי, יש אבקת חלבון כשרה שאפשר להשתמש בה במתכון כמו זה?
אבקת חלבון אפונה או חרובים יתאימו כאן?
טליה בנימיני
12/07/2023 at 21:58הי שירי , תודה רבה על השאלה ועל שהסבת את תשומת ליבי לנושא הכשרות. תוכלי למצוא כאן אבקת חלבון עם תעודת כשורת
לגבי אבקת חלבון אפונה או חרובים- לא ניסיתי אז קשה לי להעיד. שתפי אם מנסה.
איה
11/07/2023 at 09:56לאינולין ו3 כפות מים צריך להוסיף את השמרים. נא לתקן מדפט ראשון בהוראת ההכנה
טליה בנימיני
11/07/2023 at 16:40תיקנתי, תודה רבה על ההארה ❤️