נדמה שקיימת קטטה תמידית בין הבריא לטעים. אני מכירה הרבה מבוגרים שמוכנים להחיל על עצמם פשרה בטעם לטובת הבריאות. לעומת זאת, מרבית הילדים סלקטיביים בהעדפותיהם ומתקשים להתפשר. העוגה הזאת היא הוכחה שאפשר להפגיש בין הקצוות ולעשות שלום. ומהו מקום מפגש קלאסי ואלמותי יותר מאשר עוגת שוקולד? עוגת שוקולד כוסמין בריאה מקמח כוסמין מלא. מפגש פסגה.
הרי כמה פעמים אנחנו חוזרים למאכל ילדות אפילו שזה לא ממש בריא? ובכל זאת … קשה לא לטעום מהעוגה הזאת שהכנתם לילד בגן. עם הציפוי המבריק המפתה. מכדורי השוקולד שנשארו ממסיבת יום ההולדת. גם חברי כבוד בקהילות עתיקות אחרות, (מי אמר שניצל?) בוודאי מכירים את התופעה. טעמי הילדות מחזירים אותנו לימים נאיביים, לבית ונוסטלגיה רגשיים שקשה להסביר. אלו הטעמים הכי מנחמים ומחבקים שיש. הם חוצים דרך כל רציונל וחוש ביקורת שהתפתח אצלנו לאורך השנים. אז איך אפשר לסרב ?? אם קרה לכם פעם שקינאתם בגננת, על שהיא זוכה לטעום מכל עוגות השוקולד של כל האמהות המשקיעניות, אתם לא לבד. כבר שנים שאני חושדת שיש עוד כמה בעלי שן מתוקה, כמוני, שהרגישו כך והתביישו לשתף.
ילדים מתים עליה, מבוגרים מתרפקים עליה. תכל'ס אין כמו עוגת שוקולד של ילדים. תמיד מתחשק לטעום ממנה ואי אפשר להתעייף. אז מה אם הייתי אומרת לכם שאפשר להתרפק על טעמי הילדות בדרך בריאה יותר? את הקמח הלבן מחליף קמח כוסמין מלא, את השמן הרווי מחליף שמן קוקוס בכמות צנועה. מעט סוכר דמררה או תמרים (או תחליף סוכר) משמש להמתקה. כשתכינו את העוגה, תופתעו שאפשר להסתפק במחצית ולפעמים גם שליש מכמות הסוכר ה"רגילה".
אין בעוגה מרכיבים רבים, לכן חשוב מאוד להקפיד על איכותם. תקפידו להשתמש בקקאו הולנדי איכותי. בשוקולד מריר מעל 60%. אם גם תיזהרו מאפיית יתר, יש סיכוי טוב שתשכחו שמדובר בעוגה בריאותית והילדים כלל לא ישימו לב. אני אוהבת את עוגת השוקולד שלי שוקולדית, עסיסית ויחסית דחוסה. שוקולדית כל כך, שהיא עוברת בקלילות את החיץ התהומי בין מרקם העוגה לציפוי שלה, מבלי לאכזב את החיך. קערה אחת, חמש דקות עבודה, אפייה קצרה ויש לכם אותה! עוגת שוקולד בריאה במרקם פאדג' מקמח כוסמין. שלכם, לפחות עד שתצליחו למנוע מבני הבית לחסל אותה.
מצרכים לתבנית מלבנית בגודל 25X20
כוס קמח כוסמין מלא
ביצה
שליש כוס שמן קוקוס
כוס מים רותחים
חצי כוס דמררה/ סוכר תמרים/תחליף סוכר כמו סוויטנגו
שתי כפות גדושות קקאו הולנדי
כפית אבקת אפיה
חצי כפית סודה לשתיה
כפית מחית /תמצית וניל איכותית
קמצוץ מלח
כוס שוקולד ציפס מריר או טבלת שוקולד שבור לחתיכות (מומלץ מעל 60% מוצקי קקאו)
לציפוי
100 גרם שוקולד מריר (מומלץ מעל 60%)
שתי כפות שמן קוקוס
איך מכינים עוגת שוקולד כוסמין בריאה?
מחממים תנור ל 180 מעלות. מערבבים בקערה קמח ,סוכר,קקאו,אבקת אפייה,סודה לשתייה ומלח. מוסיפים ביצה, וניל ושמן קוקוס. מערבבים. בשלב הזה נוצרת עיסה דביקה. מרתיחים מים בקומקום ומוסיפים לתערובת כוס מים רותחים. מערבבים היטב לתערובת אחידה ודלילה יחסית. מוסיפים לתערובת כוס שוקולד צ׳יפס (או שוקולד מריר קצוץ בסכין). משמנים קלות תבנית מלבנית ומוזגים את התערובת לתבנית המשומנת. אופים בשליש התחתון של תנור חם, כ 20-25 דקות עד שהעוגה יציבה וקיסם שננעץ בה יוצא לח מאוד אך ללא תערובת לא אפויה.
מוציאים את העוגה להתקרר כעשר דקות מחוץ לתנור. בנתיים ממיסים שוקולד ושמן קוקוס בקערית קטנה כדקה במיקרו ומערבבים לתערובת אחידה. שופכים את הציפוי על העוגה שמעט התקררה ומכניסים למקרר להתייצבות הציפוי, כ 30-40 דקות. בשלב זה ניתן לקשט לפי טעמכם. לעוגת יום הולדת קלאסית תוכלו להשתמש בסוכריות עם צבעי מאכל טבעיים כמו אלו

24 Comments
נטליה
13/12/2024 at 18:47היי טליה, רציתי לשאול בבקשה:
הצלחתי להכין את העוגה המדהימה בשנים הקודמות וכבר לפחות פעמיים היא לא עולה(אני שמה לפי מה שרשום בשליש התחתון, טמפרטורה- 180)
האם יש משהו שאני עושה לא נכון?
תודה,
נטליה
טליה בנימיני
13/12/2024 at 18:55הי נטליה, שמחה שבעבר נהנית מהמתכון 💚 זה יכול להיות או משהו שקשור בתנור או משהו שקשור במצרכים. אם התנור תקין (גם החום העליון וגם התחתון) ואת אופה בו דברים אחרים עם תוצאות רגילות, אז זה כנראה קשור במצרכים. מאחר ואת מתארת שהעוגה לא תופחת החשוד המיידי הוא אבקת האפיה. לפעמים אבקת אפיה מתקלקלת בגלל מגע עם לחות או פג תוקף. הייתי מציעה לרכוש חדשה. גם סוג הקמח יכול להשפיע, אם החלפת סוג אולי שווה לחזור למה שעבד… מקווה שעזרתי
אפרת מארק
28/06/2024 at 10:40היי, האם ניתן לאפות בעוגה עגולה? ואם כן באותן כמויות?
טליה בנימיני
28/06/2024 at 11:32הי, אין שום בעיה לאפות בתבנית עגולה. תבחרי את קוטר התבנית לפי הגובה שתרצי
רונית
19/04/2024 at 09:07הי טליה, האם אפשר להחליף את הכוסמין בקמח שקדים?
טליה בנימיני
19/04/2024 at 10:23הי רונית, אני פחות ממליצה כי הם מתנהגים מאוד שונה באפיה. העליתי השבוע מתכון לעוגת שוקולד מקמח שקדים מעולה ממש מוזמנת לבדוק ממש כאן
אורית
13/04/2024 at 19:31הי טליה,
האם אפשר להחליף את שמן הקוקוס בחמאת קוקוס?
ובמקום סוכר להשתמש במייפל?
תודה מראש
אורית
טליה בנימיני
13/04/2024 at 20:32הי אורית, אין בעיה להשתמש בחמאת קוקוס. לגבי ממתיק, שימוש בממתיק נוזלי במקום אבקתי עשוי לשנות את מרקם העוגה ולכן אני לא בטוחה מה תהיה התוצאה. עם זאת, תוכלי להשתמש בכל סוג של ממתיק אבקתי במקום סוכר – למשל סוכר תמרים אבקתי או סוכר קוקוס, יש אפילו מייפל מיובש לאבקה ממש כאן שיעבוד נפלא
מור
29/11/2023 at 16:44היי, יש אפשרות להחליף לשמן זית /קנולה? אם כן, אותה כמות? תודה 🙂
טליה בנימיני
29/11/2023 at 18:42הי , תודה על השאלה 🙂 בהחלט אפשר להחליף לשמן זית אבל חשוב להקפיד על שמן זית עדין ולא חריף. הזנים המומלצים לאפיה הם לצ'ינו ופיקואל שהטעם שלהם פירותי ולא חריף.
הדסה נוק
10/11/2023 at 13:06הכנתי את העוגה, יצא מושלם!
רק לא הדגשת לגבי עם איזה כוס את משתמשת,
תודה.
טליה בנימיני
11/11/2023 at 20:03הי הדסה, איזה כיף ששיתפת , חיממת לי את הלב 💚 אני משתמשת בכוסות מדידה בינלאומיות סטנדרטיות של 240 מ"ל.
מרים
08/06/2023 at 11:49אפשר לשים סילאן?
וחייב פצפוצי שוקולד?
טליה בנימיני
08/06/2023 at 22:04לא ניסיתי אבל מאמינה שיעבוד. פצפוצי השוקולד תורמים למרקם פאדג'י אבל לא חובה
ספיר
27/01/2024 at 12:45היי
אשמח לשאול כמה זמן אפשר להשאיר במקרר לפני הגשה?
האם מומלץ להכין באותו היום או שאין בעיה להכין יום קודם? תודה
טליה בנימיני
28/01/2024 at 07:44הי ספיר תודה על השאלה ❤️ אין בעיה להכין את עוגת השוקולד הזאת יום ואפילו יומיים שלושה מראש. אם את מכינה מראש, ממליצה להוציא מהמקרר לפחות שעתיים לפני ההגשה. היא יותר טעימה בטמפרטורת החדר ולא קרה מהמקרר.
נעמה
13/01/2023 at 17:39הי.
לא כתוב גודל תבנית. אשמח לדעת לאיזה גודל מתאימה
טליה בנימיני
15/01/2023 at 15:30הי, תודה על השאלה 🙂 השתמשתי בתבנית 25X20 אוסיף במתכון
לימור
09/12/2022 at 09:35שלום,
העוגה מעולה! אני מכינה אותה המון ותמיד מוצלחת ונטרפת מהר..
למען הגיוון – האם יש אפשרות להפוך אותה לעוגת שיש, במקום חלק מהקקאו להשתמש בפודינג וניל למשל?
תודה מראש
לימור
טליה בנימיני
09/12/2022 at 22:30הי לימור, איזה כיף שאהבת 🙂 לא ניסיתי להכין עוגת שיש או עוגת וניל על בסיס המתכון הזה אז לא יודעת להגיד.
אורנה
13/03/2022 at 21:03במה אפשר להחליף את הביצה כדי שתהיה עוגה טבעונית?
תודה
טליה בנימיני
14/03/2022 at 18:19הי אורנה, לא ניסיתי להכין את העוגה הזאת בגרסה טבעונית. שתפי אם את מנסה
קוני
28/02/2022 at 19:02חושבת שיעבוד עם קמח שקדים ותחליף סוכר חום?
סוכרתית ומפנטזת על פאדג שוקולד
טליה בנימיני
01/03/2022 at 01:13הי קוני, תודה על השאלה. לא ניסיתי את המתכון הזה עם קמח שקדים ותחליף סוכר חום. יש שני מתכונים דלי פחמימה מומלצים אחרים: המתכון הזה מאוד עשיר ושוקולדי וגם זה