לפיקאסו היתה תקופה כחולה ותקופה ורודה. קישלובסקי עשה את טרילוגיית הצבעים, אז מותר גם לי תקופה לבנה. תקופה של שוקולד לבן, כמובן :-). חוץ מזה שהוא אחד הדברים הטעימים בעולם, שוקולד לבן משפיע על טעם ועל מרקם של עוגה בחושה בצורה מפתיעה. החלטתי לנצל את השפעתו המיטיבה כדי לתכנן לי עוגה לפסח הכי מושלמת בעולם. כמובן שזאת תהיה עוגה ללא גלוטן וללא קמח. אבל היא צריכה להיות גם בריאה ומזינה עם מינימום פחמימות ומקסימום טעם. קלה להכנה מחומרים זמינים וגורפת מחמאות ואנחות הנאה.
קמח שקדים הוא הקמח המרכזי באפיה בריאה ודלת פחמימה. פסח הוא הזדמנות נהדרת לשלב אותו במאפים, במקום קמח מצה או תפוחי אדמה, ולהרוויח בריאות וערך תזונתי. עם זאת, קמח שקדים נוטה להיות בעל מרקם וטעם בעייתיים. לא פעם נקטתי בתחבולות ותכסיסים נכלוליים כדי להתגבר על תכונותיו של קמח השקדים קשה העורף.
בעוד הוא עושה פלאים כאשר הוא משולב בקמחי דגנים, קמח שקדים הוא מחרב מתכונים ידוע כאשר הוא עומד בזכות עצמו. לא עוד ! לכבוד פסח הקרב ובא שלפתי את נשק יום הדין והכרעתי את הקרב בנוק אאוט. לא לפני שקישטתי מעל בכמה תותי ניצחון של סוף העונה, שהולכים כל כך טוב עם שוקולד לבן.
למרות התחבולה הכה מוצלחת והמראה המושקע, בסופו של דבר מדובר בעוגה בחושה פשוטה מאוד להכנה. למעט המסת השוקולד במיקרו, כל שאר השלבים כוללים רק ערבוב מצרכים בקערה. העוגה הזאת היא לא רק עוגה לפסח טעימה כל כך שאף אחד לא ינחש שאין בה קמח. היא גם פתרון נפלא לנמנעים מגלוטן, שמחפשים קינוח קל להכנה ובריא יותר, ללא תחליפים בעלי ערך תזונתי מפוקפק. באמצעות תחליפי סוכר ושוקולד לבן מתאים, היא תהפוך בקלות לעוגה קטוגנית דלת פחמימה שמתאימה גם לסוכרתיים. היא אמנם נולדה להיות עוגה לפסח אבל יש לי הרגשה שניפגש הרבה גם במועדים אחרים.

מצרכים לתבנית בקוטר 20 /שתי אינגליש קטנות /אחת גדולה
120 גרם שוקולד לבן מאיכות טובה, קצוץ (כל סוג יתאים , לגרסה ללא סוכר מומלץ מותג "שוק זירו ")
80 גרם חמאה
כפית תמצית /מחית וניל איכותית
שמינית כפית מלח
כפית אבקת אפיה
3 ביצים בטמפרטורת החדר
4 כפות ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה ללא סוכר -תחליף על בסיס אריתרטול כמו סוויטנגו)
כוס וחצי קמח שקדים (160 גרם)
מצרכים לציפוי שוקולד לבן
(שימו לב- הכמות מתאימה לציפוי מלא, אם תרצו רק קישוטי פסים כמו בתמונה חצי כמות תספיק)
40 גרם שוקולד לבן מאיכות טובה, קצוץ
שלוש כפות (30 גרם) שמנת מתוקה להקצפה
20 גרם חמאה ללא מלח
כף גבינת שמנת בטעם ניטראלי
שתי כפות ממתיק אבקתי במרקם אבקת סוכר שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה ללא סוכר סוויטנגו אבקת סוכר)
קמצוץ מלח
איך מכינים עוגה לפסח ללא קמח?
מחממים תנור ל 160 מעלות במצב טורבו.
בקערית חסינת חום מניחים חמאה ושוקולד לבן. ממיסים במיקרו בעוצמה גבוהה לשלושים שניות. מערבבים ומניחים לשוקולד להינמס בתערובת לעוד דקה- שתיים. מערבבים שוב. אם השוקולד עדיין לא נמס מחזירים למיקרו לעשרים שניות נוספות. נותנים לשוקולד לעמוד דקה ומערבבים שוב להמסה מלאה. ראו בהערות למטה עוד טיפים להמסת שוקולד לבן.
כאשר השוקולד נמס לחלוטין והתערובת קצת התקררה (חמימה אך לא רותחת) , מוסיפים לה תמצית וניל ואת הממתיק האבקתי שבחרתם. מערבבים לתערובת אחידה. שוברים פנימה את הביצים אחת אחרי השנייה ומערבבים טוב אחרי כל אחת. בסוף מוסיפים אבקת אפיה , קמח שקדים ומלח. מערבבים שוב לבצק אחיד ויחסית דליל.
משמנים קלות את התבנית שבחרתם ויוצקים את בלילת הבצק לגובה 3/4 מהתבנית. אופים בשליש התחתון כ 35 דקות או עד שהעוגה מזהיבה ומתייצבת וקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש. מצננים לחלוטין לפני ציפוי או קישוט
ציפוי שוקולד לבן
בקערית חסינת חום מניחים חמאה, שוקולד לבן ושמנת. מחממים במיקרוגל בעוצמה גבוהה לשלושים שניות. מערבבים ומניחים לחצי דקה כדי לאפשר לשוקולד להינמס בנוזל. מערבבים שוב לתערובת אחידה וחלקה. מוסיפים גבינת שמנת , ממתיק ומלח ומערבבים שוב לאיחוד. את הזיגוג ניתן למרוח על כל העוגה, לקשט בדוגמת פסים כמו בתמונה ואפילו לחתוך את העוגה באמצע ולמרוח כשכבת מילוי . ניתן להגיש את העוגה גם ללא ציפוי , עם או בלי מעט אבקת סוכר/ממתיק , מעט תותים או פירות יער. העוגה במיטבה בטמפרטורת החדר אך נשמרת במקרר 4-5 ימים או 3 חודשים במקפיא כשהיא עטופה היטב.
איך ממיסים שוקולד לבן ? טיפים חשובים
שוקולד לבן מאוד רגיש לחימום, המסה לא נכונה תשרוף או תפרק אותו באופן בלתי הפיך. שמירה על הטיפים הבאים תבטיח תוצאה מושלמת
- איכות חומר הגלם- מניסיון אישי, שוקולד לבן מאיכות לא טובה קשה מאוד להמיס בחימום קצר והוא נוטה להתפרק בחימום ממושך. הדבר נכון גם לגבי שוקולד לבן ישן שפג תוקפו. עדיף להשקיע קצת יותר מלהתאכזב ולזרוק לפח.
- שוקולד לבן לא משנה צורה לאחר חימום – עד שלא תערבבו לא תדעו אם הוא נמס
- עדיף להמיס שוקולד לבן בחימום עקיף (בתוך שמן/שמנת וכו'), עוד דרך להקטין סיכוי שיישרף לכם
- משתמשים בשוקולד צ'יפס או קוצצים את השוקולד לחתיכות בגודל שוקולד צ'יפס. זה מקל ומקצר את ההמסה ומקטין סיכוי לתקלות עקב חימום יתר.
- המטרה היא מינימום זמן אפשרי במיקרו. כל שניה מיותרת של חימום עשויה להשחית את השוקולד ולכן בתהליך כולו נפעל בזהירות מתוך אסטרטגיה של עדיף פחות מידי על פני יותר מידי. ממיסים שוקולד לבן בפולסים קצרים במיקרו. אחרי כל פולס נותנים לשוקולד קצת לעמוד. מנסים לערבב, שוב נותנים קצת לעמוד ורק אם לא נמס עד הסוף שולחים לעוד סיבוב. ממליצה להתחיל בשלושים שניות ולהחליט לפי המצב על הסיבוב הבא. אם לאחר השהיה וערבוב השוקולד ממש לא נמס אפשר להחזיר לשלושים שניות נוספות. אם הוא כמעט נמס כולו, לפעמים גם עשר שניות יספיקו.
- כל מיקרו שונה בעוצמתו ובפיזור החום שלו. במיקרו שלי, שאינו חזק במיוחד, הפולס הראשון של שלושים שניות בדרך כלל מספיק להמסה של כמות קטנה. אם הכמות גדולה יותר או במזג אוויר קר , לעיתים נדרש סיבוב נוסף של 20 שניות.

הערות
- אם יש לכם זמן ובא לכם להשקיע יותר, אפשר להכין את אותו המתכון עם הפרדת ביצים. את החלמונים מוסיפים לשוקולד כמו את הביצים במתכון המקורי וממשיכים כרגיל להוסיף את שאר החומרים. את החלבונים מקציפים במיקסר עם הממתיק שבחרתם לקצף יציב ומבריק ומקפלים אותו לתערובת השוקולד בשני שלבים (חצי, מערבבים ואז את החצי השני). בזכות קצף החלבונים העוגה תצא קצת יותר אוורירית. היא טעימה מאוד בשתי הגרסאות 🙂
- ניתן להוסיף לעוגה שברי שוקולד קצוץ /שוקולד צ'יפס לבן או מכל סוג שאוהבים ומתאים לתזונה שלכם.
- תוכלו להוסיף לתערובת ו/או לקשט ממעל באגוזי מלך שבורים , מקדמיה, גפרורי שקדים, פיסטוק ירוק
- ניתן להוסיף לתערובת חופן פירות יער /פטל טרי או קפוא מופשר ומסונן למי שאוהב את השילוב
- למידע נוסף על ממתיקים חלופיים , חומרי גלם ותחליפים לאפיה בריאה ודלת פחמימה תציצו כאן
2 Comments
תגריד
07/03/2023 at 22:28שוקולד לבן ללא סוכר זה משהו שאי אפשר למצוא בשום מקום לצערי.. לא בבתי טבע ולא ברשתות
טליה בנימיני
08/03/2023 at 01:09שוקולד לבן ללא סוכר דל פחמימה שמתאים לסוכרתיים וקיטו ניתן להשיג באיהרב כאן
אמנם המבחר בארץ גדל כל הזמן, אבל לצערי אין עדיין בישראל מגוון מלא של מוצרים מתאימים. הזמנה באיהרב פותחת בפנינו עוד אפשרויות שכבר זמינות באירופה, כדי לגוון את התזונה שמיטיבה איתנו. המוצר הכי קרוב שמצאתי בארץ הוא של מותג MO JO מבית אורנת. יש להם שוקולד לבן בטעם פטל ושוקולד לבן עם פולי קקאו גרוסים, שניהם דלי פחמימה ללא סוכר. לא ניסיתי לעבוד איתם ולכן לא יודעת איך זה יעבוד במתכונים הללו עם התוספות שהם מכילים.