כמעט ולא עובר שבוע מבלי שיבקשו ממני מתכון של עוגת שוקולד טבעונית ללא גלוטן. עוגה שתהיה גם דלת פחמימה- קטוגנית וגם טבעונית. לרוב אני מגיבה בתחושת רחמים ספונטנית. לא עלי, על העוגה.
מה עשתה העוגה תמימת הדרך שנגזר עליה להתנזר מסוכרים ומקמח ומקטניות ומדגנים ? ואז ניחתת עליה מכה ניצחת, להתרחק גם מביצים ומוצרי חלב … ? מה נשאר לה, לעוגה? היא הרי רק רצתה לשמח אותנו, זה כל תפקידה עלי אדמות.
בכל המתכונים של מתוק בריא אני עוסקת באיזונים בין טעם לבריאות. לפעמים הם לא פשוטים בכלל ובפרט כאשר הפחמימות יצאו מהמשוואה. כדי להגיע לתוצר טעים ומספק, הצבתי לעצמי כלל של מינימום התעללות נדרשת במתכון. כבר הוספנו טעם של פסיליום (המממ… נסורת) שלא היה במקור? כדאי להימנע מעוד תחליף עם טעם שונה וחזק …
בכל פעם שאני חושבת על עוגת שוקולד טבעונית ללא גלוטן , שתהיה גם דלת פחמימה ותתאים לקיטו נחמץ ליבי. אני מבינה שכמות התחליפים צריכה לחרוג מהכלל שהצבתי. או אז, אני מדמיינת אותה יושבת וממררת בבכי על מר גורלה. הן ברור לכל קורא בר דעת, שמדובר בהתעללות בחסר ישע. יותר מכל, איך נעשה אותה טעימה ממש ?
עוגה טבעונית בלי קוקוס ? נקודת תפנית
השבוע שוב פנתה אלי מישהי בערוצי המדיה החברתית, אחרי שיודעי דבר שלחו אותה אלי למצוא מתכון טעים באמת של עוגה טבעונית וקטוגנית למהדרין. אחרי שעיינתי במאות המתכונים שבאתר ולא מצאתי משהו מתאים או שניתן לטבען בקלות, הבנתי שנדרש כאן כישוף חדש ויפה שעה אחת קודם. כמי שלא אוהבת קוקוס ומתאכזבת מטעמו הדומיננטי בלא מעט מתכונים, ידעתי שתידרש כאן תכסיסנות יתר, יצירתיות וכושר המצאה. איכשהו טעם הקוקוס מחזיר אותי תמיד לימי הגן ומרגיש כאילו קיבלתי את כדור השוקולד הלא נכון. הנחות, בלי הסוכריות.
בהחלט משימה למכשיפה…
בפאי השוקולד הדקדנטי הזה אין סוכר ואין גם קמח. הוא ללא ביצים. אין בו שמנת ואין חמאה. אין גם קוקוס. בכלל ! מה יש בו? בעיקר אמונה. הייתי כה סקפטית כשהנחתי אותו להתייצב במקרר ששלחתי את רוב הכמות למקפיא. כאשר רציתי לצלם למחרת וגיליתי שהכל נעלם (גם מהמקפיא), הבנתי שהכשף עבד מעל המצופה.
פאי שוקולד טבעוני. ללא גלוטן. ללא סוכר. קטוגני. טעים ממש. נשבעת. מתכון לשלום עולמי. שלכם.

מצרכים לפאי בקוטר 24 או ארבע תבניות אישיות
לקלתית
כוס קמח שקדים (כ 110 גרם)
50 גרם חמאת קקאו
שתי כפות אבקת קקאו (רצוי הולנדי / נא מעל 20% שומן)
4-5 כפות ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה ללא סוכר – ממתיק על בסיס אריתרטול כמו סוויטנגו)
כפית תמצית / מחית וניל איכותית
כפית אבקת אפיה (רצוי ללא אלומיניום)
קמצוץ מלח דק (רצוי הימלאיה ורוד)
3 כפות מים
למלית
200 מ"ל שמנת סויה אלפרו 14% שומן
50 גרם חמאת קקאו
100 גרם שוקולד מריר שמתאים לתזונה שלכם ( מעל 85% נחשב דל פחמימה)
כפית מחית וניל איכותית
קמצוץ קטנטן מלח (רצוי הימלאיה ורוד)
ממתיק נוזלי שמתאים לתזונה שלכם בכמות ששווה לחצי כוס סוכר (למשל 80 טיפות סוכרלוז פקק צהוב, מונק פרוט נוזלי, אלולוז או שילוב ביניהם)
איך מכינים עוגת שוקולד טבעונית ללא גלוטן ?
מחממים תנור ל 160 מעלות על מצב טורבו.
בקערה חסינת חום ממיסים במיקרו חמאת קקאו. לרוב תספיק דקה וחצי על חום מקסימלי. לאחר שהחמאה נמסה מוסיפים לקערה את שאר המצרכים : קמח שקדים, ממתיק, אבקת אפיה, מלח ווניל. מערבבים בעזרת גב של כף לבצק פירורי. מוסיפים מים ומאחדים את הבצק עם הידיים לבצק רך ונוח לעבודה.
משמנים תחתית של תבנית פאי ומדביקים אליה עיגול נייר אפיה גזור לגודל התבנית. משמנים היטב היטב את נייר האפיה ואת דפנות התבנית. משטחים את הבצק בתחתית ועל הדפנות בשכבה דקה. אופים כ 20 דקות בשליש תחתון של תנור חם. מוציאים לצינון. במידה והבצק תפח מנקבים אותו במזלג בעודו חם כך שיחזור לצורתו המקורית.
בינתיים מכינים מלית: בקערה חסינת חום, ממיסים חמאת קקאו במיקרו דקה וחצי. מערבבים להמסה מלאה ואם לא נמס מחזירים לעוד חצי דקה במיקרו. מוסיפים שוקולד לחמאת הקקאו הנמסה והרותחת, מחכים דקה ומערבבים להמסה ואיחוד. מוסיפים ממתיק/ים, מלח ווניל ומערבבים שוב. בסוף מוסיפים שמנת סויה בטמפרטורת החדר ומערבבים שוב לאיחוד. מוזגים את מילוי השוקולד הנוזלי לתוך הקלתית האפויה ומניחים להתייצבות במקרר לשעתיים לפחות.
ניתן להגיש עם פירות יער טריים או רוטב זריז מפירות קפואים וממתיק (המתכון הזה בלי ג'לטין או קסנטן גם) . להגשה חגיגית אפשר לקשט בקצת שוקולד מריר מומס או לפדר באבקת ממתיק.
הפאי נשמר במקרר שבוע בקופסה אטומה או חודשיים במקפיא.

הערות
- כמות הממתיק נגזרת ממוצקי הקקאו בשוקולד ומטעמכם האישי. הכמות במתכון מתאימה לשוקולד דל פחמימה 90% מוצקי קקאו. ככל שאחוז מוצקי הקקאו בשוקולד נמוכה יותר הוא מכיל יותר סוכר ונדרשת פחות המתקה נוספת. אם השתמשתם בשוקולד 60 אחוז ואתם לא מאוהבי המתוק מתוק יש סיכוי שלא תצטרכו להוסיף עוד ממתיק או ששתי כפות יספיקו. מומלץ להוסיף ממתיק למילוי בהדרגה , בכל פעם כף או שתיים ולטעום על קצה הכפית. עוצרים כאשר רמת המתיקות לטעמכם
- תחליפי סוכר אבקתיים לא נמסים היטב בשוקולד ולכן עדיף להשתמש בממתיק נוזלי. אם אתם בוחרים לשלב ממתיק אבקתי שימו לב לטחון אותו במטחנת קפה או תבלינים למרקם של אבקת סוכר. עדיין יתכן ויהיו גרגרים קטנים במרקם המלית.
- אלולוז נוזלי מתוק רק 70% מסוכר ולכן הנפח שלו הרבה יותר משמעותי מסוכרלוז נוזלי (מתוק פי 600 מסוכר). אם אתם בוחרים לשלב אלולוז, מומלץ להשתמש בעד חצי מכמות הממתיק במתכון, כדי למנוע מרקם נוזלי למילוי.
- שימו לב, הבצק נוטה להידבק לתבנית. הקפידו על שימון יסודי ועל נייר אפיה כדי להקל על חילוץ הפאי.
- תוכלו לגוון באמצעות הוספת טעמים שאתם אוהבים למילוי השוקולד – מעט גרידת תפוז , ג'ינג'ר טרי מגורד ועוד.
- מידע מלא על ממתיקים אפשריים ותחליפים לאפיה בריאה תוכלו למצוא כאן

12 Comments
חנה
27/02/2024 at 14:45היי. אשמח לדעת במה ניתן להחליף את השמנת אלפרו. לא מוצאת. גם בחנויות טבע שהייתי. תודה
טליה בנימיני
28/02/2024 at 14:42הי חנה, תודה על השאלה. אני מוצאת את השמנת של אלפרו בחנויות מכולת רגילות ואפילו במשלוחים של ינגו. קוראים לזה "אלפרו סויה לבישול 14%" (לא קוראים לזה שמנת). אפשר להחליף אותה בקרם קוקוס אם את אוהבת את הטעם. אני אישית פחות אוהבת קוקוס 🙂
הילית
11/01/2024 at 20:22וואו המתכונים שלך נראים מעלפים. קשה לבחור. 2 שאלות: 1) איפה משיגים חמאת קקאו? 2) אני משתמשת בסטיביה באבקה (דקה, טחון דק דק) או נוזלית. איך אני ממירה אבקת סטווינגו או מידות של סוכרלוז לסטיביה?
טליה בנימיני
12/01/2024 at 22:33הי הילית, תודה רבה על הפידבק ❤️ חמאת קקאו אפשר להשיג בחנויות פיצוחים כמו הקולה בעיר (בדרך כלל הכי משתלם), חנויות אפיה , חנויות טבע, מחלקות טבע בסופרים גדולים וגם באיהרב. סטיביה נקיה כממתיק יחיד היא מעט מאתגרת באפיה בגלל שהיא מתוקה במאות אחוזים מסוכר. זה אומר שמשתמשים בכמות מזערית ושאין לה תרומה נפחית כלל. יש מתכונים שבהם זה יעבוד בוודאות, יש מתכונים שבהם זה לא יעבוד בכלל (למשל בהקצפת ביצים) ויש מתכונים שידרשו שינויים נוספים כדי להתמודד עם הפער הגדול בנפח. במתכון הספציפי הזה אני מאמינה שזה כן יעבוד (סטיביה אבקתית לקלתית ונוזלית למילוי). מציעה לעבוד עם הכמויות שבמתכון ולהמיר אותן לפי הוראות האריזה של הסטיביה שיש לך. לרוב המוצרים מגיעים עם כפית מידה או טבלת המרה שאומרת כמה טיפות זה כפית/ כף וכו'. מבחינת הטעם אני אישית מעדיפה לשלב סטיביה עם ממתיקים אחרים כדי לנטרל טעמי לוואי אבל אם את אוהבת את הטעם מאמינה שתקבלי תוצאה טובה במתכון הזה
שרה
13/09/2023 at 12:29איזה קינוח מטורף!!!
הכנתי אותו פעמיים – פעם אחת השתמשי בפאי כדי להכין עוגיות ומהמלית מוס שוקולד מריר מרוכז,
ופעם אחת כפאי ממולא במלית
הצלחה מסחררת בשני המקרים!!!
השתמשתי בחמאת שקד במקום חמאת קקאו, וסוכר באבקה ולא בנוזל, כי לא היה לי
זה באמת קל להכין, וטעים אובייקטיבי. לא טעים יחסית לקינוח פרווה או טעים יחסית לקינוח קיטו – טעים מושלם.
תודה רבה טליה!!!
טליה בנימיני
14/09/2023 at 18:14וואאווו , עשית לי את החג ❤️ הכי מרגשת בעולם. זה שווה לי הכל
עופר סיגמן
02/09/2023 at 16:20במה אפשר להחליף את תחליף שמנת סויה
(אני קיטוגני )
טליה בנימיני
02/09/2023 at 21:03הי, זה מתכון טבעוני. שמנת סויה במתכון הזה היא תחליף טבעוני לשמנת להקצפה. קטוגנים טבעונים וצמחונים לרוב אוכלים מוצרי סויה כמקור חשוב לחלבון. יש גם לא מעט קטוגנים שאינם צמחונים, כמוני, שאוכלים מוצרי סויה מסוימים (פחות מעובדים ובעלי תכולת פחמימה אפסית). מניחה שאפשר יהיה להחליף לשמנת מתוקה עם שינוי מסוים במרקם.
יוענה
22/06/2023 at 08:35מה אפשר לשים במקום חמאת קקאו?
טליה בנימיני
25/06/2023 at 19:46אפשר שמן קוקוס אם את אוהבת את הטעם (אני לא) או חמאה רגילה לגרסה לא טבעונית.
מאי
24/02/2024 at 14:18עוגה מעולה. השתמשתי בתבנית 26 וכמובן יצא שטוח אבל היחס בין המלית לקלתית עדיין היה מצוין, נורא טעים!
טליה בנימיני
24/02/2024 at 14:43איזה כיף לשמוע ❤️❤️❤️ שימחת את ליבי מאוד. הרבה זמן עבדתי על מתכון כזה שיהיה דל פחמימה, טבעוני וטעים…. תודה רבה רבה ששיתפת 🙏🏼🙏🏼🙏🏼