כשהצעתי לבודי בילדר הפסאודו ירושלמי לטעום פרסבורגר פרג ללא גלוטן וסוכר הוא עיקם את פרצופו. כרואה את הנולד, תכף ומייד פנה אל התאום ש' בן ה 11 ועשה איתו קואליציה. מה דעתנו על פרג ? שאל והוליך את העד, בעודו מתאר עוגה עם מילוי כהה ומזמין. אך האם שוקולד הוא ? דא עקא ! מתוק. רך. שחור ואיננו שוקולד. תרמית היא !
שנים של קינוחי פרווה ירושלמיים ואוזני המן של דור הצנע הותירו חותם בנפשו הבנויה לתלפיות של מרים המשקולות. עם הלחות והחום של גוש דן הוא התמודד בגבורה ואפילו עם הדרישה להגיע פעם בשנתיים – שלוש לים. אבל פרסבורגר פרג ? שם הוא נעצר. כה עמוק השבר והאכזבה שפשתה בין מאות מגשי קינוח השבת מקונדיטוריה נאמן, שהם טבועים בו עד היום.
אז נכון, לא כולם אוהבים פרג. אני חושדת שהוא בעיקר לא מובן בגלל הדמיון הציני לממתק הפופולארי. אולי מי שלא אוהב אותו לכוד עדיין באותו עלבון "לא שוקולד".
אז נכון, זה לא שוקולד. אחרי החבר/ה הראשון/ה שלכם, אני בטוחה שאמא שלכם כבר לימדה אתכם לא להשוות. אם תשוו יש סיכוי שתמיד תתאכזבו. אם תחשבו על זה רגע, רוב הדברים בעולם הם לא שוקולד ועדיין יש כמה דברים נחמדים. הנה קחו פרג. קרוב משפחה לגיטימי של האופיום הנרקוטי. בריא ומכיל פי 15 יותר סידן ממוצרי חלב, אשלגן שמסייע לשמור על מאזן תקין של נוזלים ואלקטרוליטים בגוף, מגנזיום החשוב למערכת הלב וכלי דם, מנגן, שחשוב לבריאות העצם וקרישת הדם, אבץ וברזל.
וחוץ מכל זה, יש לו גרגרים קטנטנים מתפצפצים. אם תתפסו אתו ראש, תבינו שיש לו קטע משלו ואיזה כיף שזה לא קטע של שוקולד. פרסבורגר פרג ללא גלוטן וסוכר מוקדשת באהבה לאוהבי הפרג והיא עושה שימוש בבצק מוצרלה שבזכותו נגיע לעוגה דלת פחמימה במיוחד שמתאימה גם לסוכרתיים וקיטו.
מצרכים לשתי עוגות בתבנית אינגליש קייק קטנה
למילוי פרג (מתכון בונוס למילוי נוטלה בהערות)
חצי כוס חלב סויה ללא סוכר (כל סוג של חלב יתאים)
קמצוץ מלח
שלוש כפות ממתיק אבקתי ( סוכר קנים/דמררה/לגרסה ללא סוכר מומלץ אלולוז אפשר כל ממתיק )
כוס פרג טחון טרי (לטחון בבית במטחנת קפה לפני השימוש או בחנות תבלינים באותו יום)
40 גרם חמאה
שתי כפות קמח שקדים
לבצק
כוס דחוסה (120 גרם) גבינת מוצרלה מגורדת
שתי כפות שמנת מתוקה להקצפה (30 גרם)
3 כפות ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה ללא סוכר ממתיק על בסיס אריתרטול כמו סוויטנגו /בריאלי)
ביצה
כוס קמח שקדים /שקדים טחונים
חצי כפית אבקת אפיה (רצוי ללא אלומיניום למשל כאן )
כפית תמצית וניל איכותית
חצי כפית קסנטן גם (לא חובה אך מוסיף יציבות ופריכות לבצק) – להשיג במחלקות הטבע או כאן
איך מכינים פרסבורגר פרג ?
מכינים מילוי פרג: בסיר קטן מרתיחים חלב, מלח וממתיק. מנמיכים אש ומוסיפים פרג טחון טרי. מערבבים כדקה עד שהפרג סופג את הנוזלים. מכבים אש ומוסיפים חמאה. מערבבים עד שהחמאה נמסה ונטמעה בתערובת. מוסיפים גרידת לימון וקמח שקדים ומערבבים לאיחוד. מניחים למילוי להתקרר בזמן שמכינים את הבצק.
מחממים תנור ל 160 מעלות על מצב טורבו.
מכינים בצק : מניחים שמנת מתוקה וגבינת מוצרלה בקערה חסינת חום ומחממים במיקרו לשלושים שניות. מוציאים ומערבבים. מחזירים לשלושים שניות נוספות ומערבבים שוב להמסה מלאה של הגבינה. אם עדיין לא נמס לגמרי מחזירים לעשרים שניות נוספות. במעבד/קוצץ מזון קטן שמים קמח שקדים, ממתיק, אבקת אפיה , וניל וחלמון (את החלבון שומרים בצד). מעבדים כמה שניות לבצק פירורי. מוסיפים את הגבינה הנמסה עם השמנת ומעבדים דקה – שתיים לבצק אחיד, רך ונוח לעבודה.
מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים. כל חלק מרדדים במערוך בין שני גיליונות נייר אפיה למלבן באורך תבנית אינגליש קייק קטנה. מפזרים מחצית מכמות המילוי על כל מלבן לפי צורת המילוי שרוצים :
- למילוי אחיד בצורת "צינור "- עורמים את המילוי במרכז הבצק לאורכו בצורת גליל. סוגרים את הבצק מעל המילוי לצורת גליל וצובטים או מקפלים את השוליים לסגירה משני הצדדים. מניחים את העוגה המגולגלת (כאשר הסגירה בחלק התחתון) בתוך תבנית אינגליש ביחד עם נייר האפיה. גוזרים את שולי הנייר כדי שלא ישרפו בתנור.
- למילוי בצורת שבלול- מורחים את המילוי בשכבה שווה על כל שטח המלבן ומשאירים פס נקי לאורך הבצק לצורך סגירה. מגלגלים את המלבן לאורכו מהצד עם המילוי כמו שמגלגלים סושי. בסוף מגיעים לפס הריק שיאפשר לכם לסגור את הגליל ולהדק את הבצק. מעבירים את הגליל עם נייר האפיה לתבנית אינגליש קייק וגוזרים את שולי הנייר כדי שלא יישרפו בתנור
מברישים את שתי העוגות בחלבון ביצה ששמרתם בצד ואופים בשליש תחתון של תנור חם כ -35-40 דקות עד שמזהיב יפה. מקררים על השיש ושומרים בקופסה אטומה כ 4 ימים במקרר או חודש במקפיא. להגשה חגיגית ניתן לפדר את העוגה במעט אבקת סוכר / תחליף סוכר טחון במרקם אבקת סוכר.
הערות
- ניתן לשלב בעוגה מעט אגוזי מלך או פקאן שבורים- פשוט ערבבו חופן אגוזים עם המלית לפני שממלאים את הבצק. לטעמי העוגה עשירה מספיק בלי אגוזים.
- ניתן להחליף את השמנת המתוקה במתכון בשתי כפות חמאה (30 גרם) או בכף גבינת שמנת בטעם טבעי
מתכון בונוס- מילוי נוטלה :
בקערה חסינת חום ממיסים 50 גרם חמאה עם שתי כפות מחית אגוזי לוז טבעית לדקה במיקרו על מצב הפשרה. אם החמאה עדיין לא ניתנת לערבוב מחזירים לעוד עשרים שניות במיקרו. מערבבים עד שאחיד. מוסיפים כפית תמצית וניל, קמצוץ מלח, כף גדושה אבקת קקאו וחמש כפות ממתיק אבקתי (רצוי מאוד אלולוז לצמצום טעמי לוואי). מוסיפים שלוש כפות קמח שקדים ומערבבים לממרח אחיד במרקם ממרח שוקולד. מורחים את המילוי על הבצק כמו מילוי פרג . לעוגה מושחתת במיוחד מפזרים מעט שוקולד צ'יפס על המילוי לפני שמגלגלים.
2 Comments
חנה
06/10/2024 at 10:06תודה על המתכון נראה מושלם!, אשמח לדעת מה יכול להחליף את המוצרלה ?
טליה בנימיני
07/10/2024 at 10:42הי חנה, תודה רבה על הפידבק ❤️אפשר להשתמש בכל גבינה צהובה שמנה בעלת טעם ניטראלי. שימי לב שרוב הגבינות הצהובות מעט מלוחות ולכן התוצאה תהיה מלוחה יותר