שנים ! שנים שאני מנסה לפתח מתכון של כדורי שוקולד בריאים יותר. כדורי שוקולד ללא גלוטן וללא סוכר שיזכירו לי במשהו את טעמי הילדות. למרות הכישלונות הרבים, פשוט לא יכולתי לוותר.
הרצתי השבוע לילדות בבית ספר במסגרת שבוע הנערה הישראלית ונושא ההרצאה שלי היה נחישות. הסברתי איך נחישות מביאה הצלחה יותר מכל כשרון. שיתפתי את תלמידי כיתה ח' בדוגמאות מהקריירה הפרטית שלי, בהן הנחישות עשתה את ההבדל ואפשרה לי להגיע לטופ בתחום שלי. כמו בקריירה, כך גם במטבח. מזל וכשרון סביר יכולים ליצור את ההזדמנות. אבל רק עבודה קשה ועקבית תוציא את ההזדמנות אל הפועל. משפט שאני אוהבת לצטט הוא "כשההזדמנות פוגשת מוכנות". שם קורה הקסם.
אולי בגלל זה אני גאה מאוד במתכון הזה של כדורי שוקולד ללא גלוטן, שדרשו ממני נחישות והתמדה יוצאי דופן. ערכתי עשרות ניסיונות לאורך השנים כדי לנסות להמציא את המתכון מחדש בגרסה שתתאים לי. הרוב לא היה לי טעים מספיק ומה שעבר את מבחן הטעם, לא באמת ענה לי על הצורך הנוסטלגי מגן הילדים. נכון, למבוגרים יש גם טראפלס שוקולד ללא סוכר אבל זה לא אותו דבר. אתם יודעים, אין לי ראש למילים ארוכות וטראפלס מן מילה ארוכה שכזאת.
במקביל להכנות להרצאה שלי במסגרת שבוע הנערה, שקעתי השבוע בפיתוח עוגת שוקולד חדשה לפסח, שריגשה אותי מאוד. כמיטב המסורת התרבותית של אזרחי מדינת פרפקציונזיה, הכנתי את המתכון הרבה פעמים כדי לדייק אותו. גם אחרי שחילקתי מהעוגות לניצולי שואה, לעמותת עוגה בהפתעה, לקשישים וסוכרתיים, יצא שנותר קצת עודף במקרר. כפולניה מוסמכת ידעתי מייד מה עלי לעשות. אוכל טוב לא ייזרק ותחבולה נאה תציל אותו מגורל ידוע.
ככה נזכרתי בכדורי שוקולד נוסטלגיים אחרים, שבביתו של הבודי בילדר הירושלמי בדימוס נקראו פונץ'. במיטב הקונדיטוריות באייטיז ובניינטיז נהגו למכור את כדורי המשחית הללו. בהם טעם הרום הילך איימים, מסווה עוגות ישנות שזאת דרכן האחרונה. חיש מהר הפכו העוגות המיותמות במקרר לשיבוטי אייטיז מפוארים שיש להצפין מפניו של הבודי בילדר. כבר לאחר הניסיון הראשון הבנתי שחיפשתי אתונות ומצאתי מלוכה. אותם כדורי שוקולד נכספים ומנחמים שחיפשתי כל כך הרבה זמן. מאז אני אופה את העוגה במיוחד עבורם והם מושלמים לנמנעים מגלוטן, שוחרי בריאות , תזונת קיטו ופליאו וכמובן מועמדים לכהן בתור כדורי שוקולד לפסח.
מצרכים ל 20 כדורים גדולים
לעוגת שוקולד
כוס קמח שקדים (100 גרם)
כפית אבקת אפיה
חצי כוס ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (לגרסה ללא סוכר הכי מומלץ שילוב אלולוז וסוויטנגו)
4 כפות שבבי קוקוס
2 כפות קקאו (רצוי קקאו הולנדי או מעל 20% שומן, שהוא הכי פחות מעובד ועם הכי פחות סוכר למשל כאן )
כפית תמצית /מחית וניל איכותית
רבע כפית מלח
2 ביצים
שליש כוס שמן ניטראלי (כל שמן יעבוד, הכי בריא ופחות מעובד שמן אבוקדו או MCT)
חצי כוס מים רותחים מהקומקום
לכדורים
50 גרם שוקולד מריר (לגרסה דלת פחמימה שוקולד 90%)
4 כפות סירופ מייפל טבעי (לגרסה ללא סוכרים אלולוז נוזלי)
שתי כפות ברנדי/רום או 30 טיפות ממתיק בטעם דובדבני אמרנה (מומלץ!)
חצי כוס אגוזי מלך שבורים
לציפוי
80 גרם שוקולד מריר (לגרסה דלת פחמימה מומלץ שוקולד צ'יפס סוויטנגו)- ראו הערות
25 גרם חמאת קקאו או כף שמן בטעם ניטראלי
קמצוץ קטנטן מלח
איך מכינים כדורי שוקולד ללא גלוטן ?
מחממים תנור ל 170 מעלות במצב טורבו. מערבבים בקערה את היבשים לעוגה- קמח שקדים , ממתיק, אבקת אפיה, מלח, קוקוס וקקאו. מוסיפים ביצים, וניל ושמן ומערבבים לתערובת אחידה. מוסיפים מים רותחים מהקומקום ומערבבים שוב. מוזגים את התערובת לתבנית אינגליש קייק סטנדרטית משומנת או תבנית מלבנית בגודל 15/20.
אופים בשליש תחתון של תנור חם כ 25-30 דקות עד שהעוגה מתייצבת. מוציאים לצינון על השיש. כאשר העוגה פושרת ולא רותחת מוציאים אותה מהתבנית ומעבירים לקערה (אפשר להעביר בכף ולשבור אותה בתהליך). ממיסים במיקרו 50 גרם שוקולד מריר בפולסים של חצי דקה. מערבבים אחרי כל פולס עד שהשוקולד חלק ונמס כולו. שופכים את השוקולד המומס לקערה עם העוגה ומוסיפים סירופ מייפל או אלולוז נוזלי. מערבבים היטב בכף או לשים בידיים עד שמתקבל מעין בצק שוקולדי אחיד. מוסיפים אגוזים שבורים ומערבבים שוב בכף או בידיים. יוצרים מהעיסה כדורים (התנועה היא יותר כמו להכין קובה מאשר לגלגל) ומניחים את הכדורים על נייר אפיה במגש
כשמסיימים להכין כדורים מכל התערובת, מעבירים את המגש למקרר לשעה לפחות. כאשר הכדורים מצטננים ומתייצבים תוכלו לגלגל אותם קצת ביד כדי להחליק את המרקם (ממש לא חובה).
מכינים ציפוי שוקולד: ממיסים חמאת קקאו לדקה במיקרו בקערית חסינת חום. מוסיפים שוקולד ומחממים לדקה נוספת. מערבבים להמסה מלאה. אם אתם משתמשים בשמן פשוט ממיסים את השוקולד ביחד עם השמן בפולסים של חצי דקה עד להמסה מלאה. כאשר תערובת השוקולד אחידה ונמסה מוסיפים קמצוץ מלח ומערבבים שוב. מעבירים כדור שוקולד אחד לתוך קערית הציפוי ומגלגלים אותו בתוך השוקולד הנמס באמצעות שני מזלגות. מרימים את הכדור כשהוא מונח על מזלג ומנערים בעדינות עודפים. מניחים בחזרה על נייר האפיה במגש. חוזרים על הפעולה עם כל הכדורים. מחזירים את המגש למקרר ומצננים לשעה לפחות. ניתן להשתמש בשארית הציפוי לקישוט וליצור דוגמת פסים על הכדורים כמו בתמונה. פשוט מזלפים שוקולד בצורת פסים על הכדורים במגש באמצעות כפית. מאחסנים בקופסה אטומה במקרר עד שבוע או חודשיים במקפיא.
הערות
- לציפוי שוקולד ניתן להשתמש בכל סוג של שוקולד מריר אבל חשוב לקחת בחשבון את רמת המתיקות שלו ואת הטעם האישי שלכם ובמידת הצורך להוסיף ממתיק. מומלץ להוסיף ממתיק בהדרגה ולטעום על קצה הכפית את הציפוי הנוזלי לאחר הוספת המלח והממתיק. כך תוכלו לשלוט ברמת המתיקות לפי טעמכם. להלן ההמלצות שלי לשימוש בשוקולד מריר :
- שוקולד מריר רגיל עד 70% – לרוב אין צורך להוסיף ממתיק
- 80%-90% מוצקי קקאו- לרוב מוסיפים ממתיק בכמות שוות ערך לשתי כפיות סוכר, לגרסה ללא סוכר מומלץ 20 טיפות סוכרלוז נוזלי.
- שוקולד מעל 90% מוסיפים ממתיק בכמות שוות ערך ל 3-4 כפיות סוכר מומלץ 30-40 טיפות סוכרלוז נוזלי
- אף פעם אל תוותרו על כמה פירורי מלח, הם משפרים מאוד את טעם השוקולד.
- למידע נוסף על תחליפים לאפיה בריאה ללא גלוטן ודלת פחמימה כדאי לעיין במדריך המקיף של מוצרי קיטו
6 Comments
נעמה מהיער
21/03/2024 at 18:38טליה, הכנתי! הכנתי לקראת סופש עם חברים ובינתיים אני מחביאה מעצמי כי הם כלכך טובים!
תודה!
טליה בנימיני
21/03/2024 at 19:14אהובתי !! שימחת את ליבי מאוד מאוד ❤️❤️❤️ נזכרתי בימים אחרים בהם היה לנו שוקולד (עם המון סוכר) בתחתונים 🙂 🙂 🙂 תמיד תישארי הגורו שלי בענייני שוקולד כך שאני חושבת שאני עכשיו יכולה לפרוש בשקט…
חופית
17/03/2024 at 10:09וואו,
הכנתי,
יצא שמיימי !
תודה רבה על כל השיתופים !
טליה בנימיני
20/03/2024 at 11:30איזה כיף שהכנת אותם ואהבת ! ❤️ תודה רבה ששיתפת , עשית לי את היום ❤️❤️❤️
פאני
13/03/2024 at 19:48שלום טליה. במקום אלולוז נוזלי אפשר להשתמש בסירופ סיבי שורש עולש?
טליה בנימיני
14/03/2024 at 09:52הי פאני, כן אין בעיה