המקור של המתכון הזה יפני. במהלך הטיול המשפחתי שלנו הקיץ ביפן נתקלנו במסעדות רחוב שמגישות פנקייק חם ממולא בצורת דגים שהם, כידוע, סימן למזל. בתרבות היפנית, דגים מתקשרים גם לאהבה וחברות, לשינוי, לטבע וגם לחוזק ועוצמה. אין פלא, איפה, שניתן למצוא פנקייק דגים חם בכל מרכזי הערים ושסימן ההיכר שלהם הוא התורים המתארכים מול פתח החנות. חלום של פנקייק לילדים ולא רק…
מאז שגילינו אותם הם הפכו לתחנת חובה בטיול. במיוחד ש', התאום הגדול בחצי דקה, התאהב. אותו ש' עצמו, הסכים במהלך הטיול לטעום סושי, לראשונה בחייו. לא אשכח לעולם את המבט המבועת בעיניו הירוקות והיפות. "אמא" הוא אמר, "אני אף פעם אף פעם, לעולם לא אוכל עוד דגים, עד שאמות !". פנקייק דגים זה כבר סיפור אחר ועוד בטרם שמנו פעמינו הביתה בדקתי איך משיגים בישראל את המחבת המיוחדת, שאיתה מכינים כזה פנקייק מטורף. כבר היו לנו 200 קילו טבין וטקילין של חומרי גלם יפניים במזוודות. לא ראיתי איך דוחסים שם עוד יציקת ברזל כזאת.
כה שמחתי לגלות שאפשר להזמין מחבת קטנה, קלה וקומפקטית מאמזון במשלוח חינם לישראל. שבוע לפני הטיסה בחזרה לארץ כבר הזמנתי אחת כזאת מהאתר, כדי שלא נצטרך הרבה להתגעגע. בעזרת המחבת הזאת אפשר להכין בקלי קלות פנקייק ממולאים ולטמון בבטן הדג כל מילוי שתחפצו. היפנים מעדיפים מחית שעועית ומתפשרים על קרם וניל. אצלנו בבית הדג הנכלולי ממלא את כריסו בעיקר בשוקולד ולעיתים שוחה אל הצלחת ללא מילוי. הפנקייק הוא להיט בכל גרסה והמחבת לא יורדת כאן מהכיריים. אני מכינה פנקייק לילדים בגרסה קצת יותר בריאה ומנצלת כל הזדמנות להעשיר את תזונת בני הבית בחלבון וסיבים.
עברו כבר חודשיים מאז שחזרנו מיפן. עדיין, כשש' קם בבוקר ומסתכל עלי עם העיניים הירוקות הגדולות שלו ואומר "אמא , אני רוצה דגים", עובר בי רגע של בלבול. האם כבר הוא שינה את דעתו ? לוקח לי רגעיים ואת החיוך הערמומי על פניו, כדי להיזכר במה מדובר. פנקייק לילדים בצורת דג שבלע שוקולד… "דגים! כן בוודאי" אני אומרת בחיוך ומקווה שהוא כבר שכח את ההצהרה הנצחית שלו ביפן, או שככה אנחנו מתיידדים עם יצורים בעלי מזל.
מצרכים לשישה "דגים" ממולאים
מיכל אחד יוגורט בטעם טבעי (אפשר יוגורט חלבון ואפשר מעדן סויה לגרסה פרווה)
שלוש כפות סירופ מייפל טבעי (או סירופ אגבה/עולש)- עוד אפשרויות בהערות
שתי כפות שמן ניטראלי בטעמו (הכי בריא שמן אבוקדו, כל שמן יעבוד)
ביצה אחת לארג'
כוס קמח כוסמין מלא/לבן או קמח רגיל
כפית אבקת אפיה (רצוי ללא אלומיניום)
חצי כפית קינמון ו/או כפית תמצית/מחית וניל איכותית
קוביות שוקולד למילוי מכל סוג שאוהבים
מעט תרסיס שמן לשימון המחבת
איך מכינים פנקייק לילדים בסגנון יפני ?
בקערה בינונית מניחים יוגורט (או מעדן סויה), מייפל, שמן, ביצה ווניל ומערבבים לבלילה אחידה. מוסיפים אבקת אפיה וקמח ומערבבים שוב לאיחוד. מחממים מחבת עם שקעים בצורת דג כשהיא ריקה וסגורה על הכיריים על אש בינונית. מניחים את המחבת על הכיריים כך שהידית פונה לצד או הרחק מכם, כדי להימנע מתאונות. מנמיכים את האש למינימום ופותחים את המחבת בזהירות. מרססים את השקעים במעט תרסיס שמן ומעבירים כף של בלילת פנקייק אל השקע כאשר הוא חם מאוד.
בעזרת כף או כפית מפזרים את הבלילה בתוך השקע ולא שוכחים את הזנב. ממלאים כל שקע לא עד הסוף כדי להשאיר מעט מקום למילוי. מניחים שתי קוביות שוקולד בבטן הדג ומכסים אותן בבלילה באמצעות כף או כפית. סוגרים את המחבת ומחכים דקה או שתיים. הופכים ומבשלים מהצד השני 2-3 דקות. פותחים את המחבת בזהירות ובודקים שהדגים זהובים ויציבים. הזמן המדוייק הנדרש לבישול מלא של הבלילה משתנה לפי עוצמת הכיריים ודורש קצת ניסוי וטעייה. כאן בבית הכי אוהבים שהבלילה לא אפויה במרכז ומתערבבת עם השוקולד הנמס….
הערות
- היפנים ממלאים את הדגים שלהם במחית שעועית אדומה, אפשר למלא את הפנקייק בכל מה שרוצים – ריבה שאוהבים, קרם וניל, נוטלה/ ממרח שוקולד מוכן , ממרח חלבה וכו' (זהירות כשאוכלים המילוי רותח)
- במקום סירופ מייפל תוכלו להשתמש בכל סוג של ממתיק גרגרי שיש לכם בבית- סוכר דמררה/קוקוס/תמרים או תחליף סוכר אבקתי. אם השתמשתם בממתיק אבקתי, הוסיפו לבלילה 2-3 כפות של חלב או משקה סויה כדי שלא תהיה סמיכה מידי.
- אפשר להכין במחבת הפלא הזה כל סוג של פנקייק ממולא , למשל פנקייק שיבולת שועל ללא גלוטן או פנקייק מקמח שקדים קטוגני ואפילו פנקייק חלבון
עדיין אין תגובות, תכתוב/י משהו?