כחדשה בתזונה הקטוגנית, התנפלתי בהתלהבות על מתכוני הלחם המרובים שבה. כולם לחמים ללא קמח, המבוססים על שקדים טחונים, קמח קוקוס ועוד אי אלו מרכיבים אקזוטיים .לקח לי זמן למצוא לחמניות קטוגניות מושלמות בטעם וערך תזונתי והרי הן לפניכם.
כבר הרושם הראשון שלי היה שממלכת קתוגניה היא ממלכה עריצה. הדת השלטת בה היא שומן והאוייב המשותף הוא פחמימה. בדת הזאת סופרים פחמימות ולא קלוריות ולומדים כמה קל לחרוג מהתקציב היומי. כשכמות הפחמימה היומית עומדת על 20 גרם זה קל מאוד, תחשבו נניח על חמש-שש עגבניות .
מאז שאני בעדה, אני מתכננת את הארוחות מראש ומאזנת את כמות החלבון, השומן והפחמימה היומיים. זה נשמע מגביל ומבהיל, אבל בזכות התזונה על שומניה, חזרתי לאכול המון דברים שכמעט ולא אכלתי לפני. אחד מהם זה לחם. הרי שנים מלמדים אותנו להתרחק מהסלסילה הטעימה שמגיעה לפני האוכל במסעדה ולא להגזים בלחם . לטובת תיאום ציפיות, לחם נטול קמח לא יהיה אף פעם זהה ללחם רגיל בטעמו ומרקמו. עם זאת, למי שנמנע או נאבק בלחמים רוב חייו ונכנס לתזונה קטוגנית, זה מרגיש כמו נווה מדבר.
כמובן בטרם חניתי על הגרסה המנצחת, ניסיתי את כל המתכונים האפשריים, באובססיביות הקולינרית האופיינית לי. חלקם היו לא אכילים ורובם מפוצצים בקמח שקדים וקוקוס, מה שגורם ללחמניות להיות עתירות מאוד בקלוריות … למרות ההתבססות על שומן, גם בקיטו חשוב לשמור עין פקוחה על הקלוריות, במיוחד אם רוצים לרדת במשקל.
אחרי כל ההקדמות, קבלו את הגרסה שעברה אותי מבחינת ערכי המאקרו. הלחמניות יחסית דלות בקלוריות (100 ליחידה) , משביעות מאוד, לא דחוסות מידי ובעלות מרקם של לחם אמיתי. שתיים כאלה לארוחת הבוקר, עם סלמון מעושן, רוסטביף , סלט טונה וקצת חסה בצד סוגר לכם את הפינה בכלום פחמימות ובזול קלורית. בצהריים או בערב הן יקבלו באהבה המבורגר משובח… מתאים במיוחד למי שמנסה להוריד במשקל. הלחמניות מבוססות על מתכון של אריה הרשקו, אגדת קיטו מהלכת, עם שיפורים שלי.
מצרכים
60 גרם קמח שקדים
50 גרם קמח קוקוס
שתי כפות אבקת פסיליום (למשל כאן)
כפית מלח הימלאיה ורוד
חצי כפית ממתיק סוויטאנגו
שתי כפיות אבקת אפיה רצוי ללא אלומיניום
כפית חומץ תפוחים
שתי ביצים שלמות
שישה חלבונים
8 כפות מים
איך מכינים לחמניות קטוגניות ?
במיכל מעבד מזון מניחים את כל המרכיבים למעט מים. מעבדים דקה לתערובת פירורית. מוסיפים את המים ומעבדים שוב שתי דקות לבצק דביק. מעבירים לקערה ומכסים במגבת לרבע שעה. מחממים תנור ל 190 מעלות. בידיים רטובות מאוד מכדררים ויוצרים עיגולים חלקים מהבצק. מניחים במרווחים על תבנית התנור שעליה נייר אפייה. הכמות מספיקה לשמונה לחמניות בינוניות. אם חשוב לכם גודל אחיד תוכלו לשקול את הבצק ולחלק לשמונה. משקל כל לחמניה יהיה כ 90 עד 100 גרם. אם רוצים ניתן לפזר מעט שומשום/זרעי פשתן או צ'יה על הלחמניות. אופים בתנור חם בשליש תחתון כ 35 עד 40 דקות. מקררים לחלוטין ומקפיאים בשקית אטומה. מפשירים דקה במיקרו עטוף במגבת.
34 Comments
גלית
14/09/2024 at 08:26אם יש לי רק בצים אקסטרא לארג בכמה בצים להשתמש
טליה בנימיני
15/09/2024 at 05:15הי גלית, תורידי חלבון אחד (תשתמשי בחמישה במקום שישה). כל השאר כרגיל
מורן
14/08/2024 at 15:54האם קמח קוקוס זה קוקוס יבש שאפשר לטחון במטחנה ביתית
או שחייב לקנות קמח קוקוס (כי זה עובר תהליך שונה לחלוטין)?
תודה.
טליה בנימיני
15/08/2024 at 10:11הי מורן, תודה על השאלה. קמח קוקוס עובר תהליך טחינה דק במפעל ולא ניתן לצערי להגיע למרקם שלו במטחנה ביתית. מניסיוני אין מנוס מלרכוש קמח קוקוס. הקמח הזה מאוד שימושי במתכונים דלי פחמימה אבל לרוב בכמות קטנה. שקית כזאת ניתן לרכוש במחלקות הטבע בסופר ובחנויות הפיצוחים והיא תספיק לחודשים רבים
אפרת
24/05/2024 at 11:18שלוםאין לי משקלהאם קמח קוקוס ושקדים זה אותו דבר כמו קמח רגיל בהמרה? כף קמח קוקוס/שקדים=10 גרם?
טליה בנימיני
26/05/2024 at 10:01הי, משקל של כף קמח קוקוס הוא כ 7 גרם . משקל של כף קמח שקדים כ 8 גרם
יותם
22/02/2024 at 14:27עשיתי שני ניסיונות-נפל עם המתכון הזה, אבל בניסיון השלישי פגעתי בול. שכחת מרכיב הכרחי: כפית או שתיים של קסנטאן גאם (Xanthan Gum). מדובר במייצב-אפיה טבעי. בלעדיו קיבלתי פיתות ולא לחמניות. למרות שגם הפיתות אחלה. אני בהחלט חושב להכין בכוונה פיתות לפעמים. טעימות מאוד והולכות מצויין עם תחליף פלאפל מכרובית וכוסברה. אבל שוב, אם רוצים לחמניות ולא פיתות – חייבים להוסיף קסנטאן גאם. מה שאני עשיתי, זה הוספתי כף שלמה וזה היה קצת יותר מדי, קיבלתי בלונים ולא לחמניות.. למרות שגם הם חוסלו. אם כן, קסנטאן גאם – יש בכל חנות טבע.
טליה בנימיני
22/02/2024 at 18:03הי יותם, תודה רבה על התגובה. זה מתכון שאני מכינה כבר שנים, קיבלתי עליו עשרות תגובות מעולות וכך גם מאות רבות של מתאמנים בסדנאות של אריה הרשקו שפיתח את המתכון.
האם אתה בטוח שהשתמשת בכמות מדוייקת של קמח קוקוס דק ובאבקת פסיליום טחונה ולא שבבי פסיליום שהם הרבה פחות סופחי נוזלים? מוזמן לשלוח לי במייל יצירת קשר שבאתר צילום של חומרי הגלם בהם השתמשת וכך אוכל לעזור יותר. שמחה שאתה אוהב את התוצאה עם קסנטן גם אבל הוא לא נחוץ כאן.
סיוון
24/01/2024 at 12:57היי
התערובת יצאה נוזלית מאוד למרות שהגל מדוד במשקל וכפות מדידה.
קמח קוקוס וקוקוס טחון זה אותו מוצר? יכול להיות שזאת הבעיה?
טליה בנימיני
25/01/2024 at 00:24הי סיוון, קמח קוקוס זה מוצר שונה לחלוטין משבבי קוקוס (קוקוס טחון) וזאת כנראה הסיבה שהבצק יצא נוזלי. קמח קוקוס משמש כמסמיך ומייבש במתכונים דלי פחמימה, ניתן להשיג אותו ברשתות הפיצוחים, מחלקות טבע וכד'
tamar
03/01/2024 at 19:18הי
יצא לי מאוד נוזלי
עשיתי ממש לפי ההוראות והשתמשתי בחומרים נכונים
מה יכול להיות (הביצים היו מאוד גדולות יכול להיות שזה קשור?)
טליה בנימיני
04/01/2024 at 12:52הי , תודה על השאלה. אם הביצים היו יותר גדולות מגודל לארג' סטנדרטי זה בהחלט יכול לגרום לבצק להיות יותר נוזלי. עוד שתי אפשרויות הן : 1. אם הכמות של קמח שקדים או קמח קוקוס היתה קטנה מידי 2. השתמשת בשבבי פסיליום במקום בפסיליום טחון לאבקה דקה. שימי לב שמדובר בשני מוצרים שונים. האבקה הרבה יותר דחוסה וסופחת נוזלים, אם השתמשת בשבבי פסיליום ולא באבקה כדאי להגדיל את הכמות ב 30%
רינת
30/05/2023 at 18:18מה אפשר במקום קמח קוקוס בשל אלרגיה
טליה בנימיני
30/05/2023 at 18:21הי רינת, תודה על השאלה. אם תרצי להחליף כאן את הקמח הקוקוס יהיה צורך לשנות את כל שאר המתכון. תציצי על המתכון לבצק מוצרלה. מכינים ממנו אחלה לחמניות / בייגל / פוקאצ'ה
ענת
26/05/2023 at 20:08עשיתי בדיוק לפי המתכון אבל יצא לי נוזלי מדי. יש לך מושג למה?
טליה בנימיני
27/05/2023 at 04:01הי ענת, בהנחה ששקלת את המצרכים ודייקת בהוראות ההכנה, כנראה שהבעיה היא בחומרי הגלם עצמם. האם יכול להיות, למשל, שהשתמשת בסיבי פסיליום ולא באבקת פסיליום טחונה (Powder) ? שימי לב שמדובר בשני מוצרים שונים. כושר הייבוש/ ספיחת הנוזלים של האבקה גבוה יותר באופן משמעותי
באנ
23/01/2023 at 16:16תוהה אם כדאי קודם להקציף את החלבונים ליותר נפח אווריריות ואלסטיות, כמו לחם אמיתי ? מה דעתך?
טליה בנימיני
24/01/2023 at 16:28הי, תודה רבה על השאלה. הלחמניות יוצאות אווריריות בזכות כמות החלבונים והתגובה הכימית בין החומץ לאבקת האפיה. לפי דעתי הקצפת החלבונים לא תתרום לנפח אך לא ניסיתי.
טוביב
20/11/2022 at 12:32טוב, אז פעם ראשונה שאני אוכלת לחם דלפ שבאמת טעים לי!
מודה שמתבאסת על כמות החלמונים… וגם האם אני יכולה להוסיף א״א/ סודה לשתיה כדי שהן תתפחנה יותר?
טליה בנימיני
21/11/2022 at 07:37הי , איזה כיף שאהבת 🙂 שימי לב שיש כבר במתכון אבקת אפיה בתוספת חומץ שגורמים ללחמניות לתפוח היטב. חלמונים תוכלי לשמור במקרר בקופסה סגורה, להוסיף לחביתה ולהשתמש במתכונים כמו גלידה או מוס שוקולד
שרון 10
13/11/2022 at 16:08כתחליף :במקום הפסיליום שלא היה לי,
אני הוספתי 2 כפות גדושות ממרח-שקדים מכבישה -קרה,
שהסמיכו את התערובת.
טליה בנימיני
14/11/2022 at 13:41מעולה! תודה על השיתוף
שרית
27/03/2022 at 18:05הי טליה, רציתי מאד להכין ולא היו לי מספיק ביצים במקרר. התעצלתי לרדת לקנות, אז במקום 7 חלבונים השתמשתי ב 49 גרם אבקת חלבון ללא פחמימות (בכל ביצה גדולה יש בערך 7 גרם חלבון, כך עשיתי את החישוב), והוספתי עוד קצת מים לפי התחושה.
יצאו לחמניות סוף!!! המתכון הכי טוב שניסיתי עד כה.
תודה רבה 🌸
טליה בנימיני
28/03/2022 at 18:17וואו ! שדרוג מעולה ! בטוח אנסה בקרוב. תודה רבה על השיתוף
מוריה
14/07/2022 at 15:31יש רעיום מה עושים עם 7 חלמונים?
טליה בנימיני
21/07/2022 at 14:32הי מוריה, בודאי. תוכלי להכין פאי לימון , מוס שוקולד או גלידה אם יש לך מכונה
יותם
22/02/2024 at 14:34אני הכנתי מיונז לפי המתכון של רותם ליברזון. אבל חרגתי קצת והוספתי טיפה ממתיק "מתוק וקל" (בערך שמינית כפית). מה שחשוב לזכור זה שכאשר מכינים מיונז ביתי, הוא חייב לעמוד בארון 72 שעות כדי לתת לאנזימים שבביצה להרוג את הסלמונלה. רק אחרי 72 שעות אפשר להכניס אותו למקרר והוא טוב לשבועיים בערך (אח"כ זורקים ועושים חדש). אפשרות שניה היא לפסטר את המיונז, אבל אין טעם בכלל להיכנס לזה באמצעים ביתיים. מכל מקום, מיונז שלא נח 72 שעות בארון ו/או פוסטר – הוא סכנה בריאותית.
מירי
16/03/2023 at 09:03היי איזה אבקת חלבון השתמשת
נורית
11/03/2022 at 10:07בוקר טוב, הכנתי את הלחמניות האלה ובמקום שתי ביצים
ושבעה חלבונים, לאיזון הנוזלים, שמתי 5 ביצים סך הכל,
יצא מעולה וטעים מאד.
אין אפשרות לצרף פה תמונה חחח סורי
טליה בנימיני
11/03/2022 at 22:30הי נורית, תודה רבה על התגובה. ממש שמחה שאהבת ואני בטוחה שעוד קוראים ישאבו ממך השראה 🙂
מיכל
22/11/2021 at 16:03שבעה חלבונים?
טליה בנימיני
22/11/2021 at 21:48הי מיכל, כן. הלחמניות עשירות בחלבון איכותי
etty escappa
23/08/2021 at 09:54האם אפשר לוותר על הפסיליום, מה מטרתו בלחמניות?
טליה בנימיני
27/08/2021 at 07:55הי אתי, פסיליום הוא סיב תזונתי שמסייע לעיכול והורדת כולסטרול. מעבר ליתרונות התזונתיים הוא משתמש כמסמיך (סופח נוזלים) במתכון הזה. לקמח שקדים אין יכולת ספיחת נוזלים כמו לקמח רגיל ולכן בהרבה מתכונים שמתבססים עליו מוסיפים חומר הסמכה. לא ניסיתי, אבל לדעתי אם תוותרי עליו במתכון הזה תקבלי בלילה מאוד נוזלית ותוצאה שדומה יותר לפנקייק 🙂 קל להשיג פסיליום בחנויות טבע או iherb. אם זה לא מתאפשר ממליצה לחפש מתכון אחר. גם קמח קוקוס יכול לשמש כמסמיך ויש מתכונים כאלה, ללא פסיליום ועם יותר קמח קוקוס. אני אישית מעדיפה את המתכון הזה כי יש בו הכי מעט פחמימות ואני לא אוהבת את טעם הקוקוס. קחי בחשבון שקמח קוקוס מכיל הרבה פחמימות.