את קרן אגם, כוהנת הלחמים והמאפים, הכרתי בסדנה פרטית בביתה המהמם שביפו, לפני כמה שנים. הגעתי לסדנא כדי ללמוד להכין פיצה כהלכתה, שתעבור את מבחן הילדים. את משימת הפיצה עברתי בהצלחה יתרה, אבל המתנה האמיתית שקיבלתי בסדנה היא לחמניות כוסמין מושלמות. במקור זה מתכון לחלה, שעבר שינויים בריאותיים קלים והפך אצלי ללחמניות הבית. אחרי שניסיתי אינספור מתכונים ללחמניות כוסמין, זהו המושלם ביותר. בכל יום שישי אני מכינה את הבצק הזה. רבע עד מחצית מהבצק הופכים לחלת שבת והשאר לחמניות כוסמין לבית הספר. את הלחמניות אני מקפיאה ומפשירה לילדים מידי יום. מראה הכריך העשוי מהלחמניות האלה מעורר בי עונג בל יתואר. אני מכינה אותן כבר שנים ועדיין הלחמניות האלו אהובות על הילדים יותר מכל לחמניה קנויה מהסופר.
מצרכים
קילו קמח כוסמין 70-80% (אני אוהבת את קמח "נפלאות")
⅓ כוס שמן זית
שתי כפות שמרים יבשים
3/4 2 כוסות (שתי כוסות ושלושת רבעי) מים חמימים מהברז
כף וחצי מלח
90 גרם סוכר דמררה /קנים /סוכר קוקוס (כ 5 כפות) – אפשר להחליף שלוש כפות במייפל אורגני ולהוריד את כמות המים ל 2.5 כוסות
שתי כוסות שומשום מלא או רגיל
מעט שמן זית למשיחה על הלחמניות
אופן ההכנה:
בקערת המערבל הניחו קמחים,שמרים שמן זית וסוכרים. הפעילו את המערבל במהירות נמוכה והוסיפו מלח ומים. מוסיפים את המים באיטיות עד שנוצר בצק רך וקצת דביק שנפרד בקלות מהקערה. הוסיפו את המים בהדרגה מאחר ובהתאם לסוג הקמח והטמפרטורה יתכן שתצרכו קצת יותר או קצת פחות. ככלל אצבע – עדיף קצת יותר מידי רטוב מקצת יותר מידי יבש. מעבדים עשר דקות לבצק גמיש. את כדור הבצק מניחים בקערה גדולה משומנת במעט שמן זית ומצפים בשמן מכל הצדדים. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומעליו מגבת מטבח. מניחים לתפיחה של כשעתיים.
לאחר שהבצק הכפיל את נפחו מכינים קערית מים, קערית שומשום, מגש גדול, משקל ומגבת מטבח. מסירים את הניילון ומוציאים את האוויר מהבצק באגרופים. מחממים תנור ל 190 מעלות. צובטים מהבצק פיסות ושוקלים במשקל מטבח. ללחמניות ילדים יספיקו 70 עד 80 גרם ליחידה. מכדררים ומניחים על מגש. מכסים את המגש עם הכדורים המוכנים במגבת מטבח בזמן הכדרור. מכסים גם את הקערה שבה נמצא הבצק, מאחר והוא מתייבש מהר. אחרי ששקלנו את כל כדורי הבצק מרפדים תבנית תנור בנייר אפיה וניגשים להכנת הלחמניות. ניתן להכין בצורות שונות , עגולות, קלועות, שבלול או קשר.
אחרי ניסיונות רבים אני אוהבת ביותר את הקשר שיוצר לחמניות בגודל אחיד שקל למלא לארוחת העשר. את כדור הבצק מגלגלים בידיים לנחש ארוך, אותו טובלים היטב מכל הצדדים בקערית המים ומיד בקערת השומשום כך שיצופה היטב בשומשום מכל צדדיו. את נחש השומשום קושרים בקשר סבתא ואז דוחפים את הזנב העליון אל צידה התחתון של הלחמניה (תחתיה). מניחים בתבנית ברווחים ומכסים כל הזמן במגבת מטבח על מנת להימנע מייבוש הבצק. לאחר שכל הלחמניות בתבנית מניחים להתפחה שניה של כחצי שעה. אופים בשליש התחתון של התנור החם כשלושים דקות עד שמזהיבות בחלקן העליון וגם בבסיסן (הרימו לחמניה אחת אם אינכם בטוחים). הוציאו מהתנור והברישו במעט שמן זית בעוד הלחמניות חמות. צננו לחלוטין והקפיאו בשקיות עם סגר.
זה ממלא אותי באושר
גיוון
- אם אתם אוהבים חלה מתוקה /לחמניות מתוקות אפשר להגדיל את כמות הסוכר עד 120 גרם
- אפשר להכין את המתכון מחצי קילו קמח כוסמין לבן וחצי קילו קמח כוסמין מלא ולהוריד את כמות המים לשתי כוסות ושליש
- ללחמניות גדולות אפשר להכין כדורי בצק של 100 עד 120 גרם
3 Comments
מוריה
13/11/2023 at 15:39יש אפשרות לעשות בלי מיקסר?
טליה בנימיני
13/11/2023 at 16:16הי מוריה, נדרשת כאן לישה אינטנסיבית. מניחה שזה אפשרי אם את בכושר טוב 🙂 לא ניסיתי
פיתות כוסמין במחבת - מתוק בריא
14/02/2021 at 10:27[…] אפייה, היה ברור לי שלא אפקיר את בני הבית. הם רגילים ללחמניות הכוסמין המושלמות האלו בכל שבוע. לחמניות מן הסופר אינן חלופה הולמת. כמעט תמיד […]