המתכון של ג'חנון קטוגני נולד בזכות אפרת, שהיא אמא לביאה לילדה סוכרתית. אפרת עוקבת אחרי כבר תקופה ארוכה והיא מכינה כמעט כל מתכון חדש, כדי לוודא שלמתוקה שלה לא יחסר דבר. הפירגון המתמשך של עוקבים כמו אפרת מרגש אותי מאוד. היא תמיד דואגת לצלם את התוצאה, לשתף ולתת מילה טובה. כשהיא הכינה את המתכון האחרון (דגני בוקר חלבון קוקומן), שאלתי אותה מה עדיין חסר למתוקה והיא מייד ענתה- "ג'חנון!". עוד באותו הערב נכנסה לתנור גרסת הניסוי הראשונה. חמש או שש גרסאות אחר כך היה המתכון בידנו.
בדומה למתכון של חלה ללא קמח ולמתכון פיתה קטוגנית, החלטתי לבסס גם את המתכון של ג'חנון קטוגני על גלוטן. זה קצת מוזר בהתחלה להבין, אבל גלוטן הוא חלבון. החלבון של החיטה והוא דל פחמימה מאוד. מי שאינו רגיש לגלוטן יכול להשתמש בו באפיה ולקבל מאפים דלי פחמימה במרקם דומה מאוד למקור, שמבוסס על חיטה. גלוטן אינו סובל מהדחיסות וטעמי הלוואי של קמח שקדים ולכן הוא בעיני אופציה שכדאי להכיר, לכל מי שמצמצם בפחמימות. סוכרתיים, ספורטאים , דלי פחמימה וקטוגנים יכולים ליהנות מאוד מהאפשרויות שהוא פותח.
המתכון הזה מוקדש באהבה רבה לאפרת, שאני לא מכירה באופן אישי אבל מעריצה אותה על המסירות שלה למשפחה, כך שהילדה תחיה ללא פשרות וקיפוח. אני לא בטוחה שהיא יודעת, שלא פחות ממה שאני עוזרת למשפחה שלה לחיות חיים יותר טובים, היא עוזרת לי להמשיך ליצור אפשרויות איכותיות ומיטיבות לכולם יום יום. בשבילה (ובשבילכם) אני כאן.
מצרכים ל 3-4 מנות
140 גרם אבקת גלוטן למשל כאן או בחנויות אפיה מתמחות
60 גרם קמח שקדים
כף גדושה סיבי שיבולת שועל להשיג כאן (שימו לב אלו סיבים תזונתיים דלי פחמימה ולא סובין)
שתי כפות אלולוז למשל כאן או בחנויות טבע ופיצוחים
חצי כפית מלח רצוי הימלאיה ורוד
כפית אבקת אפיה
ארבע כפות שמן זית/ חמאה/ גהי ועוד שומן למריחת הבצק
חצי כוס מים
ביצה לארג' ועוד חלמון
איך מכינים ג'חנון קטוגני ?
בקערה בינונית מערבבים את המצרכים היבשים – גלוטן, קמח שקדים, אלולוז, מלח, אבקת אפיה וסיבי שיבולת שועל. מוסיפים לקערה את הרטובים- ביצה, חלמון , שמן זית ומים. מערבבים בכף ואז לשים בידיים לבצק אחיד. עוטפים בניילון נצמד ונותנים לבצק לנוח כשעה.
מחממים את התנור על 100 מעלות במצב טורבו עליון – תחתון. אם אין לכם מצב טורבו בתנור כוונו ל 120
מחלקים את הבצק לשלושה או ארבע כדורים שווים בגודלם. מרדדים כל אחד לעלה דק בצורת מלבן לא סימטרי על נייר אפיה ומשמנים במעט שמן זית. מקפלים את השוליים הארוכים משני הצדדים כך שנוצר מלבן סימטרי צר. מגלגלים אותו לגליל. מקפלים מעליו את נייר האפיה ומגלגלים את הגליל בתוכו. חוזרים על הפעולה עם שאר כדורי הבצק. את הג'חנונים העטופים מניחים בתוך סיר או מחבת קטנה עם מכסה. מוסיפים ביצים חיות. בין הג'חנונים שופכים חצי כוס מי ברז למניעת התייבשות. מכסים במכסה ואופים בתנור חם כ 8 שעות. מגישים עם ביצה חומה ועגבניות מרוסקות.
הערות
- לא חייבים לאפות את הג'חנון כשהוא עטוף בנייר אפיה אבל צורת האפיה הזאת מונעת התייבשות והתקרמלות יתר של האלולוז.
- ניתן להחליף את האלולוז בכל ממתיק שמתאים לתזונה שלכם אבל קחו בחשבון ששאר תחליפי הסוכר אינם מתקרמלים ולכן תקבלו צבע פחות שזוף.
- אין תחליף לגלוטן במתכון הזה, אבל ניתן להשיג אותו גם בארץ בחנויות אפיה מתמחות.
- סיבי שיבולת שועל ניתן להשיג רק באיהרב. ניסיתי להחליף באינולין ופחות אהבתי את התוצאה.
- מרקם הג'חנון במתכון יוצא רך וגמיש. אם אתם מעדיפים את הג'חנון שלכם מאוד רך תוכלו לנסות לשנות את יחס הגלוטן לקמח שקדים ל 130/70
- הטעם והמרקם של התוצאה מזכירים מאוד ג'חנון אבל אל תצפו לשכבות בצק דקיקות שניתן לפרק. אני לא מכירה בצק שכבות כזה בממלכת קטוגניה, אם מישהו מכיר כזה אשמח לשמוע!
8 Comments
עדי הוד
25/04/2025 at 15:10את מהממת.מוכשרת ומדהים שאת פותחת מתכונים לכולםםםם אחרי שעמלת עליהם בטרחה מרובה אני לא יודעת אם מבינים כמה את משקיעה אבל זה ממש לא פשוט להוציא מתכונים כאלו מתחת ידך.מוכשרת ממש
טליה בנימיני
26/04/2025 at 21:10וואו, עשית לי את השבוע 💜💜💜 תודה רבה רבה רבה על הפירגון. כל כך לא מובן מאליו. ריגשת אותי ממש
טל
31/03/2025 at 19:29שלום
האם קסנטן גאם לא יכול להחליף את הגלוטן?
טליה בנימיני
01/04/2025 at 06:03הי טל, לצערי לא.
אור
30/03/2025 at 00:48היי
קיטו מבוסס חלבון מן החי ולא כולל כלל רכיב שהגיע מקמח חיטה.. לא ניתן לקרוא לגלוטן חיטה כלל קיטו.
זה אולי דל פחמימה.
טליה בנימיני
30/03/2025 at 12:42הי אור, תודה על השאלה. העלית נושא חשוב. שים לב שגלוטן הוא חלבון ולא פחמימה ולכן ניתן להשתמש בו בתזונה דלת פחמימה וגם קיטו. כל הלחמים של לס אנד מור למשל, מבוססים על גלוטן ורוב הקטוגנים אוכלים אותם ונשארים בקיטוזיס. לפחות לפי הניסיון שלי בחמש השנים האחרונות, כמספר המומחים כך מספר הדיעות ויש שיקולים רבים בבחירת התפריט, שלא קשורים רק לתכולת פחמימה (למשל רגישויות, פרופיל רפואי ומטרות). אני אישית לא חושבת שקיטו הוא דת ולא חושבת שיש מישהו שיכול לקבוע נחרצות מה כן או לא יכול להיכלל בתזונה. אני עובדת קשה כדי שיהיו לכולם כמה שיותר אפשרויות מיטיבות ודלות פחמימה כדי שלא ניפול למזון מזיק. ההגדרות פחות חשובות לי, מכבדת את הבחירות של כולם איזה תפריט לבחור ואיזה מתכונים לאמץ 💚💚💚 יש כאן באתר מתכונים שיתאימו לכל הגישות. מהמחמירות ביותר ועד למתירניות
ציון מיכאל
29/03/2025 at 21:00אני ציון. חיפשתי גם מין אתר כזה והנה הגעתי אליו על ידי הפרסומות .אשמח להתחבר ולקבל בהמשך הצעות למתכונים בריאים.תודה
טליה בנימיני
30/03/2025 at 12:43הי ציון, כיף שאתה פה איתי 💚 האתר פתוח לכולם באהבה וכל המתכונים מחכים לך בקטגוריות השונות. תוכל גם לעקוב אחרי באינסטגרם שם אני מפרסמת גם טיפים ומעדכנת על מתכונים חדשים