ניחא פשטידת פטריות מעלפת בבלוג החטאים המוצדקים, מה לכל הרוחות עושה כאן קופסת שימורים של פטריות? או, טוב ששאלתם ! בילדותי הרחוקה, עת שהיינו רוכבים על דינוזאורים לחנות הפיצה הקרובה, היו מופיעים עליה מעת לעת עיגולי גומי מעליבים שקראו להם פטריות. באותם ימי הביניים, בהם פחמימות יעלוזו, לא היו כלל בארץ פטריות טריות. כשהנצו פטריות השמפיניון הראשונות על אדמת הקודש, הפכו הן אבן בוחן לאיכות הפיצה. רק פיצריות טובות ואיכותיות התהדרו בפטריות טריות ואף דרשו עליהן תוספת מחיר.
אט אט, בת הדודה הנחותה מהקופסה נזנחה לאנחות. הודרה אל ירכתי סניפי בורגר ראנץ ,שם נצפתה מחלטרת בקופסאות סלט מפוקפקות בחברת שמיר, מלפפון חמוץ ותירס.
כפליטת שנות השמונים המסעירות הללו, ברור לכל קורא בר דעת שלשוני לא פקדה קופסת שימורי פטריות מאז ימי הדינוזאורים. עם זאת, כשוחרת פטריות וצקצקנית פחמימות, פקדו את צלחתי כל סוגי הפטריות הטריות שניתן להשיג. רצה המקרה ויום אחד כתוצאה מטעות אנוש מצערת, התגלגלו אל ביתי שש (!) קופסאות של היצור הנחות.
איך ממשיכים מכאן? בעוד עיני נחות בזעזוע על תקלת הפח הנוסטלגית, בואך אקווריום מדוזות, לא יכולתי שלא להציץ על התווית. ככה, מתוך הרגל. ציקצוק הלשון השגרתי כאשר מגיעים לשורת הפחמימה נגדע באיבו. מה? אתם רוצים להגיד לי שיש רק 1.5 גרם פחמימה בקופסה כולה ?? משנגלה גודל הנס, תקלת הפח זהרה באור יקרות והתחלתי לדמיין את שלל המתכונים שאכין ממנה ואיך אפשר בלי פשטידת פטריות מעלפת ללא גלוטן ושתהיה אם כבר, רזה וחטובה. קלאסיקה!
היא באה לי ממש בדיוק בזמן ואני אשים את זה ישר פה. אני רוצה את הפשטידה שלי מלאה בירקות. לא הגענו עד הלום כדי לנשנש פרמזן ומוצרלה. הגענו עד הלום משום שנשנשנו יותר מידי פרמזן ומוצרלה. הבו לנו פטריות כדי שיתפנו לנו כמה תאי שומן חדשים למוצרלה הבאה עלינו לטובה. ובכן! הפטריה יצור חמקמק היא. כאשר תאדו אותה, כן תיעלם במחבת, משל היתה הודיני הצעיר. ואיך נקבל פשטידת פטריות מעלפת, עמוסה בירק אבל לא עמוסה בפחמימות? כך יצא שקראנו לגיוס מילואים בהול את בת הדודה הנטושה והחורגת מימי הפלמ"ח ובא לציון גואל.
מצרכים לתבנית עגולה בקוטר 20
כף חמאה/גהי (אני אוהבת במיוחד את המוצר הזה -פרטים בהערות)
קופסה קטנה פטריות משומרות פרוסות (290 גרם) מסוננות מנוזלים
סלסלה פטריות טריות (שמפיניון/פורטבלו)
גביע גבינת קוטג' מכל סוג (אפשר גם גבינת שמנת)
2 ביצים
כפית שטוחה מלח
שליש כוס (6 כפות) קמח שקדים
כף עלי טימין/ רוזמרין טרי (או שתי כפיות יבש)
שן שום אחת מעוכה בכותש שום
חצי כפית פפריקה מעושנת
איך מכינים פשטידת פטריות מעלפת ללא גלוטן ?
מחממים תנור ל 180 מעלות על מצב טורבו
קוצצים לקוביות קטנות את הפטריות הטריות ומטגנים במחבת עם חמאה , מוסיפים את הפטריות המשומרות לאחר סינון ומטגנים כמה דקות על אש בינונית, עד לאידוי הנוזלים. מעבירים את הפטריות לקערה ומוסיפים גבינה, מלח ותבלינים. מערבבים ומוסיפים ביצים. מערבבים שוב. בסוף מוסיפים קמח שקדים ומערבבים לאיחוד.
מעבירים לתבנית משומנת ואופים כ 30 דקות בשליש תחתון של תנור חם או עד שזהוב ומתייצב. הפשטידה טעימה קרה או חמה , אך הכי טעימה יום למחרת. ניתן לאחסן בקופסה אטומה שלושה ימים במקרר או חודש במקפיא.
הערות
- אפשר להחליף את הפטריות המשומרות בסלסלה נוספת של פטריות טריות.
- תעשו לעצמכם טובה ותרכשו גהי איכותי כמו המוצר הזה. הוא אמנם ממש יקר אבל כף אחת ממנו תיתן לכל המאפה שלכם טעם חמאתי שגם 100 גרם חמאה לא יתנו. בניגוד לחמאה שנשרפת בחימום, לגהי אין תוצרי לוואי בבישול ואפיה ולכן הוא גם בריא וגם אפקטיבי יותר. בזכותו תוכלו להפחית בצורה דרמטית את כמות השומן במתכונים. עוד בונוס הוא שהגהי נשמר בטמפרטורת החדר ולא דורש מקרר. המחיר היקר בעיני משתלם כי משתמשים בכמות קטנה ולכן צנצנת אחת מספיקה לחודשים.
- לרשימת התחליפים המלאה וחומרי גלם לאפיה בריאה ללא גלוטן ודל פחמימה תציצו כאן
8 Comments
הדס
21/05/2024 at 17:46היי , האם ניתן להכין גם בתבניות מאפינס אישיות?
טליה בנימיני
22/05/2024 at 05:23הי הדס, בהחלט 💜
נועה
18/10/2023 at 14:26שלום, אם אין לי פפריקה מעושנת?
תודה
טליה בנימיני
18/10/2023 at 14:33הי, תודה על השאלה. הפפריקה נותנת למאפה קצת "טוויסט"- בצורת טעם מעושן עדין. תוכלי להשמיט אותה או להחליף בפפריקה רגילה . עדיין תקבלי פשטידת פטריות טעימה דלת קלוריות ופחמימות 🙂
מירית
07/06/2023 at 14:50מתכון מעולה, הכנתי ויצא טעים מאוד
טליה בנימיני
07/06/2023 at 16:45איזה כיף לשמוע, אלופה ששיתפת 😘
אבי
24/07/2023 at 18:42שלום
למה הכוונה תנור חם
למה לא מפרטת איזה חום בדיוק
עכשיו כבר בתנור 180 שחומם מראש
נשאר עוד 7 דקות ולא בכיוון של המוכן
טליה בנימיני
24/07/2023 at 19:03הי, שים לב שהשורה הראשונה של הוראות ההכנה במתכון היא "לחמם תנור ל 180 מעלות על מצב טורבו" . עד שהפשטידה מוכנה להיכנס לתנור, לרוב התנור כבר הגיע לטמפרטורה המבוקשת. זו הכוונה כאשר כתוב להכניס את המאפה לתנור חם (שחיממת מראש ל 180 מעלות).
מבחינת זמן אפיה, כל תנור עובד קצת אחרת וזה גם תלוי בסוג וגודל התבנית שבה השתמשת. שים לב שהתנור על מצב טורבו כי זה מקצר משמעותית את זמן האפיה ובכל מקרה כאשר הפשטידה זהובה ויציבה היא מוכנה ואני מאמינה שגם טעימה ❤️