וואו כמה שהתגעגעתי לחלה. רכה, מתמסרת. כזאת שאפשר לבצוע בידיים וגם לנגב ולטבול ברוטב. יש לא מעט מתכונים דמויי לחם בתזונה קטוגנית. גם כאן באתר יש מתכון של לחם קיטו מזרעי פשתן , לחמניות קיטו של אריה הרשקו וגם לחמניות קוטג'. כולם טעימים ואת כולם אני מכינה בבית באופן קבוע, אבל אם להודות על האמת המרקם שלהם די שונה מהמקור. עד היום לא היה באמתחתי מתכון ראוי של חלה ללא קמח ועל כן, ומפאת כבוד לזכרה הענוג, לא באה חלה אל פי מזה שנים.
וידוי מספר 2: לאורך שנים של תזונה דלת פחמימה, כבר התרגלתי בלי. אני כמעט ולא אוכלת תחליפי לחם ביום יום, למרות שיש המון אפשרויות. לחם טחינה, מוצרלה, לחם שקדים, גרעינים, פסיליום… לפעמים זה טעים. לרוב זה כבד ומחניק. אף פעם לא ממש "זה". למרות השנים שחלפו, גם ליבי, כמו ליבם של רבים בקהילת הדל פחמימה, נוהה אחר לחם. קשה שלא להתלהב מעוד מתכון חדש שמישהו מפרסם, תמונה מפתה. לנסות שוב ולתהות בלב אולי זה הוא ? אולי הפעם? ושוב להתאכזב…
מי שעורר בי שוב את הדחף המודחק לחלה ענוגה היה אחד הקוראים הותיקים באתר, נקרא לו א'. קצת לפני ראש השנה גירד לו שריר הפאנטום שמפציע על שולחנות תשרי בצורתו העגולה. משם, הודעה קצרה עם לינק לבלוג כוכב ים במטבח הציתה (שוב) את דמיוני. תחילה חשדתי שמדובר בעוד כרוניקה של אכזבה ידועה מראש ואז עברתי על רשימת המרכיבים. תורמוס! סיבי שיבולת שועל! גלוטן! אלולוז! המון חדי קרן סגולים, ירוקים ובכל הצבעים. ריח ההרפתקה עלה באפי ומיד הבנתי שזה לא מתכון כשאר המתכונים. מצרכיו נדירים, הכנתו מוקפדת …. אם יש מתכון שיכול להיות חלה אמיתית ודלת פחמימה, כך הוא יסתתר בשדות המתכונים המאכזבים!
נכון, הוא רחוק מהמתכונים הקטוגנים הקלאסיים, המתבססים על קמח שקדים ופסיליום. אך בהתאם לזאת, גם התוצאה רחוקה מהתוצאה הרגילה. המתכון מכיל חומרי גלם שלא כל הקטוגנים אוכלים והם דורשים היערכות מיוחדת. אלה לא מצרכים שזמינים בכל סופר. עם זאת, אם תצאו להרפתקה ותשיגו את המצרכים באיהרב, תקבלו חלה ללא קמח דלת פחמימה שדומה מאוד למקור.
המתכון מבוסס על קמח תורמוס, קטניה יוצאת דופן. שלא כאחיותיה היא מכילה בעיקר סיבים תזונתיים ולכן תכולת הפחמימה הזמינה שבה נמוכה במיוחד (ואף יותר משקדים). החלה מכילה גלוטן שהוא רכיב דל פחמימה (החלבון של החיטה) ולכן לא מתאימה לצליאקים ורגישים. אבל אם אתם שוחרי בריאות, סוכרתיים או ממעטים בפחמימות ואין לכם רגישות לגלוטן אתם תיהנו מאוד מהחלה הזאת. לא רק בשבת ובחג, תוכלו להכין מהבצק לחמניות רכות שיעניקו לכם עונג יום יום.
מצרכים
כוס חלב סויה ללא סוכר (אפשר חלב שקדים)
שתי כפות אינולין (סיב תזונתי שמפעיל את השמרים במקום סוכר) להשיג כאן
שתי כפות שמרים יבשים
2 ביצים לארג'
2 חלמונים (לשמור חלבון להברשת החלה)
70 גרם חמאה נמסה (ניתן להחליף לשמן זית לגרסה פרווה)
חצי כוס תחליף סוכר אלולוז להשיג כאן
כוס וחצי קמח גלוטן (180 גרם) להשיג כאן
3/4 כוס קמח תורמוס (100 גרם) להשיג כאן
1/2 כוס ועוד כף סיבי שיבולת שועל (50 גרם) להשיג כאן
כפית מלח
מאה גרם שומשום לקישוט (לא חובה)
איך מכינים חלה ללא קמח דלת פחמימה ?
מחממים בקערית חלב סויה לחצי דקה במיקרו. החלב צריך להיות חמים אך לא רותח. אם הוא עדיין קר מחזירים לעשרים שניות נוספות. מוסיפים אינולין לחלב ומערבבים היטב. מעבירים את החלב החם לקערת המערבל ומפזרים עליו את השמרים היבשים. מניחים לשמרים לפעול כעשר דקות. בינתיים, ממיסים את החמאה במיקרו בקערית חסינת חום (לרוב חצי דקה בחום גבוה תספיק). בקערה נפרדת מערבבים את החומרים היבשים – קמח גלוטן, אלולוז, מלח, קמח תורמוס, סיבים.
לקערת המערבל מוסיפים ביצים, חלמונים וחמאה. מחברים את וו הלישה ומפעילים את המערבל במהירות בינונית. בהדרגה מוסיפים לקערה את החומרים היבשים עד שהבצק נאסף לכדור. מגבירים את מהירות המערבל למקסימום ומעבדים את הבצק כ 8 דקות. מכבים את המערבל. מעבירים את הבצק לקערה ומשמנים אותו קלות למניעת ייבוש (הכי נוח עם תרסיס שמן). מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים לתפיחה במקום חמים עד להכפלת נפח. סבלנות! זה לוקח זמן, לרוב כ 4 שעות. אחרי שהבצק תפח, לשים אותו קצת להוצאת אוויר ומחלקים לארבעה חלקים שווים. מכינים תבנית לתנור ומרפדים בנייר אפיה. מגלגלים כל חלק מהבצק לגליל דק וארוך ("נחש")
אם תרצו לצפות את החלה בשומשום (לא חובה): ממלאים קערה בשתי כוסות מים ומכינים תבנית אינגליש קייק נקיה מלאה בשומשום. טובלים כל "נחש" במים ומגלגלים בתבנית עם השומשום כך שהנחש מצופה מכל צדדיו. מניחים על נייר האפיה בתבנית.
קליעת החלה: מצמידים את כל ארבעת הנחשים בקצה אחד ומחברים אותם יחדיו. לוקחים את הנחש השמאלי ביותר ומעבירים אותו לצד השני דרך שאר הנחשים בצורה של שתי וערב- פעם מעל ופעם מתחת. כעת הנחש שהיה השמאלי ביותר הופך לנחש הימני ביותר. חוזרים על הפעולה עם הנחש הבא שעכשיו הוא הראשן משמאל. ממשיכים בכל פעם לקלוע את הנחש השמאלי ביותר עד שהגענו לקצה השני. כשהגענו אליו, מחברים את כל הנחשים וסוגרים את החלה. ניתן לאפות אותה כך בצורה הקלאסית (ארוכה) או לסדר במעגל ולהדק את שני הקצוות זה לזה. אם בחרתם להכין חלה עגולה עם חור במרכז מומלץ להניח בתוך החור כוס זכוכית קטנה חסינת חום ללא ידית ששימנתם במעט תרסיס שמן. הכוס תמנע מהחור להיסגר בזמן האפיה. מכסים את החלה שבתבנית במגבת מטבח נקיה ומניחים לתפיחה שניה של 40-60 דקות במקום חמים.


מחממים את התנור ל 160 מעלות במצב טורבו. מסירים את המגבת ומברישים את החלה במעט חלבון ביצה שנשאר מהפרדת הביצים. אופים את החלה בשליש התחתון של תנור חם כ 35-40 דקות או עד שהחלה משחימה היטב מכל צדדיה. מוציאים מהתנור ומתאפקים לא לטרוף הכל עוד לפני שמתקרר. ניתן לאחסן שאריות במקרר בשקית אטומה ליומיים שלושה או להקפיא עד חודש.
הערות
- ניתן להכין מהבצק לחמניות המבורגר עגולות או חליות קטנות אישיות
- ניתן להחליף את האינולין בכפית דבש או סוכר (השמרים מפרקים את הסוכרים)
- אם לו"ז ההתפחה והאפייה מסתבך לכם, אפשר להתפיח את בצק החלה (או הבצק הקלוע לפני תפיחה שניה) ללילה במקרר. במקרה כזה מוציאים את הבצק מהמקרר לשעה- שעתיים לפני האפיה.


20 Comments
עידן
28/01/2025 at 10:20היי אפשר לעשות מהבצק הזה פיתות? ראיתי שיש פיתות עם אותם רכיבים בחנויות הטבע אם כן איזה שינוים לעשות במתכון אשמח אם יש לך רעיון
טליה בנימיני
30/01/2025 at 16:35הי עידן, אני בדיוק עובדת על מתכון דומה לפיתות . יש כמה שינויים, בקרוב בקרוב בקרוב…
חופית פיקסל
11/01/2025 at 21:57הי טליה, מכינה את החלה עם שמן זית לגרסת פרווה, היא טופחת מאוד , מוציאה כשהיא ממש שחומה ואז צונחת ובנוסף חלקה התחתון נראה לא אפוי כהלכה. נצמדת באדיקות למתכון. רעיונות ?
טליה בנימיני
14/01/2025 at 00:09הי חופית, לפי התיאור החלה נאפית בצורה לא אחידה ולכן לא נאפית עד הסוף. כל תנור עובד קצת אחרת ורק את מכירה אותו לעומק. כמה הצעות: הניחי את התבנית שעליה החלה בחלק הכי נמוך בתנור (המסילה הכי קרובה לתחתית). תוודאי שהתנור על מצב טורבו שמסייע לשמור על טמפרטורה אחידה ועושה סירקולציה של אוויר. תנמיכי מעט את הטמפרטורה ותאריכי את זמן האפיה. אם החלק העליון כבר מאוד שחום תכסי מלמעלה בנייר כסף . לפני שמוציאה את החלה תרימי אותה בעדינות כדי לבדוק שהחלק התחתון אפוי ואם לא תחזירי לעוד 7-8 דקות. אם כל אלה לא עוזרים ועדיין החלה שחומה ואפויה מלמעלה ולא אפויה מלמטה , שווה אולי לבדוק את גופי החימום של התנור. לפעמים אחד מהם בחלק התחתון מזייף ולכן האפיה לא אחידה (כבר קרה לי בעבר…)
Ifat Asaf
09/12/2024 at 17:14ומה לגבי אלולוז, יש לי נוזלי. זה משנה אם משתמשת בנוזלי או אבקה?
ואם ההחלפה לגיטימית, יודעת לומר כמה אלולוז נוזלי לשים?
טליה בנימיני
10/12/2024 at 01:37הי, תודה על השאלה. אני משתמשת באלולוז אבקתי. אני מניחה שאפשר להחליף לאלולוז נוזלי באותה כמות אבל במקרה כזה אני ממליצה להפחית את הכמות של חלב הסויה באותו שיעור כדי לא לקבל בצק נוזלי ודביק מידי. בשלב עיבוד הבצק שמרי על קשר עין. אם הוא יבש מידי ולא מתאחד לכדור הוסיפי עוד מעט חלב סויה בהדרגה , כף אחרי כף.
יפעת
05/12/2024 at 22:14היי טליה, זה נראה מצויין, אני רוצה לנסות אב תוהה אם יש תחליף לקמח תורמוס??
טליה בנימיני
06/12/2024 at 08:02הי יפעת, לצערי כל החלפה במתכון הזה תפגע במרקם המיוחד. ממליצה להיצמד למתכון
אתי כהן
03/12/2024 at 12:42היי, יש לי כל החומרים, אבל שכחתי את סיבי שיבולת שועל, האם אפשר משהו אחר במקום,? עד שיגיע לי מאיהרב?
טליה בנימיני
04/12/2024 at 15:49הי אתי, סיבי שיבולת שועל הם מרכיב חשוב למרקם הבצק. אם תחליפי אותם תקבלי תוצאה מאוד שונה, לצערי אני לא מכירה תחליף שישמור על המרקם. עדיף לדעתי לחכות עוד קצת מלבזבז חומרי גלם יקרים ולהתאכזב … אני מאמינה שהתוצאה תצדיק את ההמתנה ❤️❤️
יערה
26/10/2024 at 09:51מושלם!!!! תודה גדולה על המתכון הזה. ממש רמה אחרת של מאפה דלפ. מדהים!
טליה בנימיני
27/10/2024 at 18:53איזה כיף לי לשמוע ❤️❤️ עשית לי את השבוע, תודה רבה ששיתפת
ענת דואני
15/10/2024 at 20:50שלום ,
תודה רבה על המתכון, חייבת לנסות(:
כמה גרם פחמימות לפרוסה? ידוע?
וחלבונים? סיבים?
טליה בנימיני
15/10/2024 at 21:28הי ענת, תודה רבה על הפידבק. החלה יוצאת גדולה מאוד, אם תחלקי אותה לעשר פרוסות (מנה גדולה מאוד) תקבלי שני גרם נטו פחמימה עם כ 17 גרם חלבון לפרוסה משביעה מאוד
יעל שריקי
08/10/2024 at 13:18הי טליה האם סיבי שיבולת שועל זה כמו סובין שיבולת שועל?
טליה בנימיני
08/10/2024 at 14:57הי יעל, תודה על השאלה. אלו מוצרים שונים שמשתמשים בחלקים אחרים של הדגן. יש להם ערך תזונתי אחר וכמובן התנהגות אחרת באפיה. לא ניתן להחליף ביניהם
פאני אוחיון
06/10/2024 at 13:51שלום טליה,
במקום שתי כפות אבקת אינולין, האם אפשר להשתמש בסירופ סיבי עולש שזה גם אינולין (ואם כן כמה)?
תודהר רבה לך!
טליה בנימיני
07/10/2024 at 10:43הי פאני , ניתן להשתמש בסירופ עולש, כף אחת תספיק
Connie
03/10/2024 at 10:35קמח גלוטן זה אבקת גלוטן?
טליה בנימיני
03/10/2024 at 17:40אכן. יש ברשימת המצרכים קישור למוצר באיהרב