עלי גפן מתכון אביבי שתוכלי להכין רק פעם בשנה, כאשר עלי הגפן צעירים ועדינים. העונה נמשכת חודש בערך ולכן אם שמתם ידכם על חבילה או יצאתם אל הכרמים אל תפספסו את ההזדמנות. גם אם אתם שומרים על תזונה דלת פחמימה ונמנעים מאורז וגם אם אתם מעדיפים מטבח צמחוני, עדיין תוכלו ליהנות מהמעדן העונתי החמצמץ הזה במילוי כיפי של גבינה. עלי גפן מתכון מושלם לשבועות, לארוחות משפחתיות, ארוחת ערב בריאה או סתם נשנוש בריא.
אני תמיד טוענת שהחורף לא תופס אצלנו. בינואר ופברואר הוא ממש מנסה ומתאמץ להביס את השמש. לפעמים יש אפילו כמה ימים קרים ואני צריכה להזכיר לעצמי שאין טעם לרוץ לקנות עוד סוודר כי פה זה לא כוחות. עוד לפני שנהיה ממש חורף, תוך כדי ביעור חמץ לפסח ובלי שנשים לב מתגנב לו האביב. התחלות חדשות בטבע, שירה חדשה בלב. וגם תקווה. עבורי הוא הפך בשנים האחרונות לסמל לשינוי שעברתי.
איך יודעים שבא אביב?
בדיוק לפני חמש שנים, לאחר הפסח, נפרדתי מהפחמימות אהובות ליבי ועברתי לתזונה קטוגנית כדי לשפר את איכות חיי ולהפסיק להילחם באוכל. מי שעוקב אחרי יודע שהתזונה שלי רחוקה מתזונה קטוגנית קלאסית. רצה הגורל וסוג הדם ואני לא אוהבת בשר. התזונה שלי מעולם לא התבססה עליו ותמיד שילבתי מוצרי חלב , אגוזים וירקות. עדיין, בשנים הראשונות הקפדתי על מניין נמוך במיוחד של פחמימות. ספרתי אותן באדיקות ולמעשה החלפתי חרדה אחת באחרת. לאט לאט איבדתי את השמנופוביה שגדלתי עליה ופיתחתי חרדת פחמימות.
לאורך השנים פיתחתי גישה מאוזנת יותר. גיליתי שלאחר שמגיעים ליעדים הבריאותיים והאסתטיים, ניתן לצרוך יותר פחמימות מבלי לוותר על יתרונות התזונה. זה אפשר לי להוסיף עוד ירקות ואפילו מעט פירות לתפריט היומי. לשפר את בדיקות הדם ולהימנע מחוסרים תזונתיים.
במהלך מסעי בעולם הדל פחמימה גיליתי שכמספר המומחים כך מספר הדעות. טיילתי בין קבוצות, זרמים וגורואים ומצאתי את מקומי בקבוצה של תזונה קטוגנית שפויה. מקום בו (רוב הזמן) לא יגידו לך "זה לא בתזונה" על חומרי גלם שנויים במחלוקת ואפורים. מקום בו מקבלים את כל הזרמים ומכבדים את השונות האנושית על גווניה. ההשקפה הבסיסית שלי היא שתזונה אינה מתמטיקה ואין בה אמת אחת מוחלטת. היא פסיפס אישי שצריך לקחת בחשבון מכלול של שיקולים פיזיים ורגשיים. היא בחירה בין אלטרנטיבות, שצריכה לאפשר חיים טובים שניתן להתמיד בהם לאורך זמן ולהכיל גם מרחב מסוים של סטיות מהדרך. על הבית הזה שמצאתי אני מודה בכל יום לחנן אביסף שמנהל את הקהילה הקטוגנית השפויה ואף מעניק ליווי קבוצתי ואישי בעולם של תזונה קטוגנית
מצרכים
חבילת עלי גפן צעירים
250 גרם גבינת פטה מכל סוג שאתם אוהבים (אני אוהבת פטה עיזים של מחלבות גד שהיא דלת פחמימה ורק 5% שומן)
שליש כוס שמן זית
200 גרם גבינת מוצרלה מגורדת
חצי כפית תבלין אורגנו יבש (אפשר גם נענע או זעתר יבשים)
לימון
כוס מים
כפי מלח (רצוי הימלאיה ורוד)
עלי גפן מתכון
מחממים תנור ל 180 מעלות חום עליון תחתון
אם העלים צעירים וגמישים ניתן למלא אותם ללא בישול מוקדם. אם העלים סיביים ונשברים בגלגול הניחו אותם בקערה גדולה חסינת חום ושפכו עליהם קומקום מים רותחים (בזהירות). לאחר כחמש דקות העלים מוכנים לעבודה. ערבבו בקערה קטנה גבינות, שמן זית ואורגנו יבש באמצעות מזלג. הניחו עלה על משטח עבודה כאשר האצבעות פונות אליכם והחלק המחוספס (עם העורקים) כלפי מעלה. הניחו פס מילוי לרוחב קרוב לפטוטרת. הכמות היא כשתי כפיות, משתנה בהתאם לגודל העלה. כעת סגרו על המילוי משני הצדדים והתחילו לגלגל מהצד הפונה אליכם ובו הפטוטרת כך שתקבלו גליל קטן. הניחו במחבת רחבה שניתן להכניס לתנור צמוד לדופן כך שהגליל לא יפתח. חיזרו על הפעולה עם שאר העלים וסדרו בצפיפות במחבת.
כאשר כל העלים במחבת סוחטים מעליהם חצי לימון. מפזרים מלח ושופכים כוס מים. את מחצית הלימון הנותרת פורסים . כל פרוסה מחלקים לשניים או ארבע ומניחים לקישוט מעל עלי הגפן. אופים בשליש תחתון של תנור חם כחצי שעה ומוציאים לצינון מוחלט על השיש. מאחסנים בקופסה אטומה במקרר. נשמר כשבועיים. להגשה חגיגית מניחים את עלי הגפן על צלחת שמרחתם עליה מעט יוגורט יווני ומזלפים מעט שמן זית

הערות
ניתן להחליף את גבינת המוצרלה בכל גבינה קשה בעלת טעם יחסית ניטראלי , גבינת קצ'וטה ספרדית יוצאת מוצלחת מאוד כאן ואפשר אפילו להשתמש בגבינה צפתית. בשילוב פטה עיזים 5% תגיעו לתוצאה דיאטטית ולא פחות טעימה
5 Comments
לילי
22/04/2025 at 19:03מהיכן השגת את העלים? אני מתה על עלי גפן
טליה בנימיני
22/04/2025 at 20:11הי לילי, יש אצל ירקנים מובחרים. אני רכשתי בנוי השדה
עידן
22/04/2025 at 09:03היי טליה את יכולה לעלות תמונות של גילגול העלים שלב נאחר שלב?
טליה בנימיני
22/04/2025 at 21:15הי עידן העלתי סרטון הדגמה בפייסבוק ובאינסטגרם
עידן
22/04/2025 at 09:01היי טליה את יכולה לעלות תמונות של גילגול העלים שלה אחר שלב?