כל כך קל להכין לדר בבית שזה כנראה אחד מהחטיפים הכי בריאים והכי נגישים בעולם. בפועל אלו חטיפים על טהרת הפירות שניתן לקחת לכל מקום ובכל מזג אוויר. עוד יתרון להכנת לדר ביתית, הוא ניצול של פירות ללא דורש לטובת צריכה עתידית. רגע לפני שהם נזרקים, תחשבו רגע לדר. הוא סובל קצת מיחסי ציבור מפוקפקים, אבל הוא נותן לנו שיעור בצניעות. מתכון שעושה כבוד לחומר גלם בודד, בלי משחקים וקישוטים.
ניצול שאריות לא רק מכבד את משאבי הטבע, הוא גם מכבד את האינסטינקט הפולני הגנטי.
צניעות
התעוררו בי מחשבות על צניעות השבוע כשהכנתי ארוחת צהריים לתאומים שחזרו מבית הספר. התאום הגדול בחצי דקה המציא בערך בגיל שבע מושג לתיאור עגבנייה. "עגבניית בר", הוא קרא לה בהערצה אחרי שנפגשו בתוך לחמניית המבורגר. הסיבה לכך היא, שמאז נולד הוא מכיר רק עגבניות שרי ואחותה הבשרנית נראתה לו נדירה ופראית. מאז הוא מתעקש לאכול המבורגר רק עם "עגבניית בר" ואם אין, הוא כנראה יאכל שניצל.
אני אמנם לא גדלתי בדור הצנע, אבל בילדותי לא היו עגבניות שרי. לא היו פטריות טריות או פירות יער. תות כן היה. בגינה, ליד עץ הלימון. אבא שלי, שהפך ברבות השנים לסבא דובי, גידל תותים בגינה. אני נהגתי לשחק עם הממטרות שבחצר בקיץ, לטפס על עץ הדולב הענק ולארוב לפירות החמקמקים שמאדימים מתחת לעלים.
הילדים שלי לעומת זאת, גדלים בבית רב קומות עירוני. אין להם דולב ולימון ואני צריכה לקחת אותם לביקור מיוחד בחווה כדי שיבינו שירקות לא צומחים בסופר. תותים אני קונה להם בשפע בעונה, הם לא צריכים לחכות כל יום עד שתות ירוק אחד יאדים. אחרי ההתלהבות של תחילת העונה, תשומת הלב שלהם עוברת ללהיטים אחרים ואני עוקבת בדאגה אחרי קופסאות התות שמתבגרות (ולא בחן) במקרר. את התותים הראשונים אני מקפיאה לשייק בקיץ, אחר כך מכינה ריבה ללא סוכר. עדיין, נשארים פירות מיותמים. עדיין קורה שאוכמניות קפואות נשכחו/הופשרו ונזרקו. לא עוד !
כשוחרת בריאות דלת פחמימות ובעלת תסביך זריקת מזון עמוק, שמחתי להיזכר השבוע במתכון הצנוע הזה להכנת לדר ביתי. תכף ומיד הסתערתי על קופסאות התות המיותמות במקרר. פחות מחמש דקות אחר כך הלדר כבר היה בתנור לייבוש.
מצרכים
2 כוסות תותים שטופים ללא העוקץ הירוק (ניתן להכין גם מפירות יער אחרים טריים או קפואים מופשרים ומסוננים)
2 כפיות מיץ לימון סחוט – לא חובה אך עוזר לקרישה ושימור הצבע
אופציונאלי- שתי כפות ממתיק אבקתי שמתאים לתזונה שלכם (כל סוג יתאים, הכי מומלץ אלולוז )- הלדר מתוק וטעים גם בלי. כדאי להוסיף ממתיק לאוהבי המתוק – מתוק או כאשר מכינים מפירות יער חמוצים יותר.
איך מכינים לדר טבעי ?
מחמים תנור ל 75 מעלות במצב טורבו. מניחים את התותים והלימון בבלנדר ומעבדים לנוזל חלק. אם בחרתם להוסיף ממתיק הוסיפו גם אותו לפני העיבוד. שופכים את הנוזל על נייר אפיה בתבנית בשכבה אחידה. אם יש לכם משטח רב פעמי לאפיה מסיליקון מומלץ להשתמש בו. בעזרת גב של כף מפזרים קצת את הנוזל לצורה מלבנית /ריבועית בגובה אחיד. אין צורך לפזר דק כי כל המים מתאדים בתנור.
אופים כ 4 שעות. מתחילים לבדוק אחרי 3 שעות את מצב הלדר. הלדר מוכן כאשר הוא יבש, כשנוגעים בו הוא לא דביק ולא נותר סימן. מוציאים מהתנור. מגלגלים לגליל הדוק ביחד עם נייר אפיה ומניחים לצינון. את הגליל ניתן לחתוך למנות באמצעות סכין חלקה לא משוננת, מספריים או גלגלת פיצה. מאחסנים בקופסה אטומה במקום מוצל וקריר במזווה, כחודש.
עדיין אין תגובות, תכתוב/י משהו?