השבוע אירחתי את המשפחה המורחבת לליל הסדר. יום אחרי אנחנו תמיד קובעים מראש עם חברים בשלנים לארוחת שאריות. זאת אחת הארוחות המופלאות שיש והיא נותנת דרור לפולניה שבי להכין אוכל למאה איש למרות שמארחים רק 25. בין שוק אווז לסינייה טלה, התחשק לי חטיפים ללא גלוטן כשרים לפסח. משהו פריך ממש כמו נאצ'וס או דוריטוס. לא כי אני מתגעגעת למצות. פשוט היו לי שעות להעביר בזמן שהשוק אווז מתאמבט עם עצמו בסו וויד ואנשים מן השורה ישנים.
בשיחת "המצב" עם הבשלנים שאוכלים איתנו "שאריות" כבר שנים, קוננו על המצב הבלתי אפשרי. באמת הזוי לחגוג את הפסח כאשר אנחנו כל כך חרדים ומתאבלים. חנה לא ישנה טוב מהשביעי לאוקטובר ואנחנו חולקות סיפורים בלתי נסבלים על חברים וקולגות ומשפחה. אנשים שגדלו בארץ הזאת כמעט רגילים למלחמות, אובדן , שגרת חירום. בכל זאת, יש משהו אחר עכשיו. תחושת הלכידות הלאומית הולכת ומתחלפת בתחושה של ייאוש קיומי וחוסר ברירה. האם (שוב) התרגלנו למה שאי אפשר להתרגל אליו? אנחנו מדברות ואני מבינה שבזמן שחנה לא ישנה אני במטבח, מאמבטת אווזים או מטגנת חטיפים ללא גלוטן בנינג'ה גריל.
כך נראית שפיות הדעת שלי במקום כל כך בלתי שפוי. סוג של אסקפיזם מוכוון מטרה. זאת ההיאחזות שלי בנורמליות והדרך להמשיך ולקוות. את החטיפים האלה הנחתי לצד המצות וכסא החטופים בליל הסדר וגם על שולחן העאלק שאריות. בצד עשרות פנכות עם המטעמים המושקעים והמשובחים ביותר מכל טוב הארץ. החטיפים עברו מיד ליד ונטבלו ברטבים מהשולחן, בחזרת, בגוואקמולי ובציזיקי. כאשר הם חוסלו עוד לפני תחילת הסעודה, הבנתי שתחליף המצה הקטן והפריך שמצאתי לעצמי ראוי לתהילת עולם. או לפחות לאהבתכם.
מצרכים
4 כפות קמח שקדים
4 כפות פרמזן מגורד דק
2 כפיות שטוחות קסנטן גם (מסמיך צמחי בריא, להשיג במחלקות הטבע, חנויות פיצוחים או כאן)
שני קמצוצים מלח
שליש כפית אבקת שום
שליש כפית אבקת פפריקה מעושנת / זעתר/קארי/בצל – לא חובה
כף אבקת חלבון ביצה (למשל כאן) – לא חובה
3 כפות מי ברז
איך מכינים חטיפים ללא גלוטן?
בקערה בינונית מערבבים את היבשים : קמח שקדים, פרמזן, קסנטן גאם, מלח, אבקת חלבון (לא חובה), שום ותבלין נוסף אם בחרתם להוסיף אחד. מוסיפים מים ומערבבים בכף. עוברים ללישה בידיים עד שנוצר כדור בצק . מניחים את הבצק על צד אחד של גיליון נייר אפיה , מקפלים את החצי השני מעליו ומרדדים במערוך לעלה מאורך ודק. ניתן להיעזר בסכין או לקפל את נייר האפיה משני הצדדים ולרדד מעל, כדי לקבל צורת מלבן . המטרה היא לקבל מלבן ישר וכמה שיותר דק (ככל שהבצק יהיה דק יותר, כך החטיפים יהיו פריכים יותר).
בעזרת גלגלת פיצה או סכין חותכים את הבצק לאורך לסרטים ברוחב 4-5 ס"מ, באותה צורה חותכים לרוחב כך שנוצרים מרובעים או מלבנים בערך שווים בגודלם. כעת חותכים את המרובעים בקווי אלכסון כך שכל אחד נחצה לשני משולשים. כעת כל הבצק חתוך למשולשים קטנים בצורת נאצ'וס.
לטיגון באייר פריי (נינג'ה גריל או כל מכשיר אחר)
מחממים את מכשיר הנינג'ה גריל / אייר פריי ל 180 מעלות כשסלסלת הטיגון בחוץ. מניחים את הבצק החתוך בתחתית הסלסלה עם נייר האפיה. אם שולי הנייר יוצאים החוצה מהתבנית גוזרים אותם כדי שלא ישרפו במכשיר. מרססים את הבצק בתרסיס שמן (רצוי שמן זית). כשהמכשיר הגיע לטמפרטורה המתאימה מכניסים את סלסלת הטיגון. לאחר חמש – שש דקות או כאשר החטיפים כבר זהובים, נפתח את המכשיר ונמשוך את נייר האפיה כך שנהפוך את החטיפים לטיגון גם מהצד השני.
שימו לב, זמן הטיגון של החטיפים משתנה לפי העובי שלהם. לפעמים יוצאים ברידוד כמה משולשים יותר דקים שכבר נראים מאוד זהובים ואפילו שחומים כאשר פותחים את המכשיר כדי להפוך את החטיפים. במקרה כזה, הוציאו את החטיפים שהשחימו מהכשיר ואל תטגנו אותם מהצד השני. לאחר כחמש דקות נוספות או כאשר כל החטיפים פריכים וזהובים משני הצדדים, נכבה את המכשיר. ניתן לחטיפים להתקרר לחלוטין, נפריד למשולשים ונאחסן בקופסה אטומה.
לטיגון בסיר
מחממים שמן בסיר קטן עד לגובה של 8-10 ס"מ. כאשר השמן חם מניחים בתוכו את משולשי הבצק אחד אחד. מטגנים 4-5 דקות בחום בינוני – גבוה עד שהחטיפים זהובים ופריכים. מוציאים בכף מחוררת על נייר סופג
הערות
- אבקת החלבון הופכת את החטיפים למעט יותר קלילים אבל גם בלעדיה התוצאה מצוינת (אפילו קצת יותר פריכה). עוד לא החלטתי מה אני אוהבת יותר 🙂 אם אתם רוצים להעשיר את החטיפים תזונתית ואין לכם אבקת חלבון, תוכלו להכין את המתכון עם חלבון ביצה אחד. במקרה כזה השמיטו את המים והגדילו את כמות הקסנטן גאם לכף אחת.
- חשוב לרדד את הבצק הכי דק שאתם יכולים כדי שהחטיפים יצאו פריכים.
- השגיחו מקרוב על המאפה בזמן הטיגון, הוא נשרף במהירות.
- הנאצ'וס טעימים כפי שהם אבל הכי כיף וגם חגיגי להגיש עם מטבלים לפי מה שיש בבית. הכל הולך … פסטו, ממרח זיתים, מיונז מתובל, גבינה לבנה עם או בלי תיבול. להגשה בסגנון מקסיקני שלבו רוטב גוואקמולי , עגבניות מרוסקות ו/או שמנת חמוצה / לאבנה / גבינת עיזים רכה.
- לרשימת תחליפים מפורטת וחומרי גלם לאפיה בריאה ודלת פחמימה ללא סוכר וגלוטן (וגם המלצות על חטיפים וממתקים מוכנים) תציצו על קטגוריית מוצרי קיטו באתר
4 Comments
אפרת
20/08/2024 at 10:53היי טליה?
איך לדעתך יצא באפייה?
טליה בנימיני
26/08/2024 at 13:26לדעתי יצא סבבה. לאפות בחום הכי גבוה שיש על מצב טורבו ולשמן עם תרסיס מתחת ומעל לבצק
לילך
06/06/2024 at 16:38הי טליה
בשבוע החולף, שנייה לפני חג השבועות , אני בשגעת ניסיונות ממגוון המתכונים הנפלאים שלך.
עכשיו יצא חם מהנינג'ה ולא יכולתי שלא לשתף אותך בתמונה – מה שנשאר חחח
יצא טעיםםם . השתמשתי בזעתר, פפריקה מעושנת, בצל, פרג ואפילו קימל
תודה
טליה בנימיני
07/06/2024 at 04:40וואו וואו וואו !!! יצא מטורף ❤️❤️❤️ איזה כיף ששיתפת ! חג שמח יקרה 🙏🏽🙏🏽🙏🏽